ВМ-НВХ - част 56

  • 36 196
  • 726
  •   1
Отговори
# 540
  • Мнения: 6 425
Аги, нямам представа какво може да е, но пробвай дали с разтягане няма да се почувстваш по-добре.

# 541
  • Мнения: 78
Аги ,
извинявай но пушачка ли си ?

# 542
  • SA
  • Мнения: 3 349
Аги, аз сьм забравила, не беше ли тази болка преди в областта на коляното ти?

# 543
  • Мнения: 1
kamelot, tony, cioccolata - Все пак се надявам позитивизмът в тази тема да надделее и чак тогава мога да кажа: Да, определено идвах тук доста преди да поствам каквото и да било заради огромното количество инфо, което се разджурква тук по една или друга причина,,,, но и ДА - с течение на времето се убедих, като малко постраничен наблюдател, че това инфо вземе/дава само една страна на нещата, а Светът е цветен... и накрая - ДА, чрез спора се намира Истината и по-голямото парче Истина, защото реално всеки е взел със себе си вече някакво парче от Голямата и Вездесъща Истина.

Да речем още, че наскоро прочетох "Малкия Принц" и ми стана тъжно от постинга на Фея от 13.март, та постнах туй-онуй.... Вярвам да е било полезно!

За Cioccolata: Според мен, олио е масло/мазнина, която при стайна температура е в течен вид. това напълно се връзва и с твоето разяснение по мой въпрос от преди няколко дни:

Да кажа за лена:

1. Ленено масло и олио е едно и също.

Не прочетох постинга, гдето ми го описа, защото не намерих цялата тема с "глада"  Laughing Но ето как се линква определен постинг:

Скрит текст:
Същото е като всеки друг ЛИНК, т.е. може да го дадеш с цялото URL, а може и да го вържеш за текст, например, ограден https:// тагове (от третата иконка на втория ред от иконките горе, когато пишеш ОТГОВОР'ПОСТИНГ....) Акое да вземеш за същинския ЛИНК? - цъкаш с десен бутон на HEAD-инга над самия постинг, а именно ТОЧНО върху горния от двата реда, където е изписано името на темата. Ще видиш, че този линк съдържа НЕ САМО темата, а и msgNo... Ей тва е то!  Peace

Сорри, че трябва да отчета и един току що постнат проблем на AGLIKKA, но нека й дам една рецепта, която няма да я намери при никой доктор в БГ:

Скрит текст:
Приготвяме си маз/мазило: 100 мл зехтин трябва да бъдат добре затоплени във водна баня.
Какво е "добре затоплено"? Това е, когато маслото се до температура преди кипване. Тази температура може да се определи с един поглед: цветът на маслото ще се промени малко.
В горещото масло трябва да се налива 1 супена лъжица прясно смлян пчелен подмор и внимателно се разбърква.
Полученият мехлем оставете да изстине на стайна температура, изсипете в купа от тъмно стъкло, капак и се съхранява на тъмно място.
Мехлемът се нанася при панариция, тромбоза, разширени вени, артрит - се втрива в кожата в областта на дискомфорт. Ползва се по същия начин и за елиминиране на болежки в краищата на съхожилията и за оздравяване на цели стави! Важно! При втриване не се старайте особено много: мехлемът отлично прониква дори при леко втриване. Разходът е твърде малък - само един тънък слой.

Пчелен подмор по същество са "умрели пчели". Повечето пчелари изхвърлят това директно, но ето че е нужен пчелен продукт! Суровината трявбва да е добре изсъхнала, без мухъл или плесен, и да НЕ Е от пчели които явно са се натровили от храна или пестициди (т.е. да НЕ Е от измрели пчели около входа и хранилките - пчеларите знаят кои са). Също така - различаваме 2 вида подмор: зимен и летен (след съответния сезон), като зимния минава за "по-хубав" за горната цел!  Twisted Evil

В добавка нека споделя, че освен магнезий, който може да липсва в организма, по-важна и по-трудна липса за отсраняване се счита липсата на калий....  Rolling Eyes

# 544
  • Мнения: 6 425
На бълг. "олио", без допълнително уточнение, се използва за слънчогледово Peace

Както и да е, ето за това мнение става въпрос:

От риба, месо и яйца се набавя известно количество мазнини - тези, които самите храни си съдържат. Но иначе това са източници на белтъчини най-вече Rolling Eyes Отделно мазнини се набавят от сметана, високомаслено кисело мляко, сирена и кашкавали. А дори и да не се ядат млечни, мазнини се набавят и от обикновено краве масло, и от зехтин, и от кокосово масло и кокосови стърготини (и кокосова сметана за които я ползват).

Вижте, представите ви са погрешни. ВМ-НВХ не предполага всичко да тъне в мазнина, нито предполага ядене само на месо и яйца Rolling Eyes Предполага да не се страхуваме от мазнините - това от една страна. От друга предполага да се консумира количество мазнини, колкото да сме сити и да ни е вкусно. И ако се спазват тези принципи, може да се види (ако се въведат храни и количества в сайтове от рода на Fitday.com), че по-голямото количество от калориите за деня идват от мазнини - обикновено са над 60%. Това е високомазнинното Rolling Eyes Нисковъглехидратният елемент пък е, че източниците на въглехидрати са на първо място зеленчуците, на второ плодове, млечни и ядки. При всички положения и грамовете консумирани въглехидрати, и процентният им дял са далеч по-ниски от тези, които повечето хора консумират, оттам и "нисковъглехидратно". А по отношение на белтъчините препоръките са тези, които важат и за всеки друг човек и начин на хранене. В никакъв случай не се препоръчва белтъчините да преобладават Rolling Eyes Ако се яде повече месо, се препоръчва да не са филета, а да е по-мазно или допълнително да се омазнява, защото белтъчините не са добър източник на енергия, а високата им консумация, особено за по-дълго време, е вредна.

Няма да коментирам религиозната/етична/морална и прочие самовнушена нагласа към определени храни - свинско, свинска мас, сланина и т.н.

Също няма да коментирам темата за диетите. Всякакви диети са безсмислени. Ако има проблем с теглото или със здравето, трябва да се търси промяна в начина на живот като цяло, а не диета.

Що се отнася до едностранчивостта... Ами, по някои въпроси, напр. за полезността на фибрите и на фруктозата (нали ти все повтаряш, че плодовата захар не е толкова вредна?), няма как да има много мнения и всичките да отговарят на истината Rolling Eyes Информацията ти просто е остаряла.

И с други твърдения, които съм чела при теб, не съм съгласна, а явно са взети от официални източници, напр. че максималният допустим дял на захарта бил 10% от дневните калории. Това е страшно висока цифра Shocked

Естествено, не мога и да се съглася, че в крайна сметка, каквото и да се яде, значение има калорийният баланс Rolling Eyes Не, на първо място теглото се регулира от хормони. Да, калориите имат значение, но първо са хормоните (инсулин, лептин, грелим, кортизол, половите...). А върху хормоните не влияе количеството калории и калорийният баланс, а влияят видовете храни и количеството конкретно на определени храни. Нещата са по-сложни и не трябва да се опростяват до това, че може да се яде каквото и да е, стига само калориите за деня да са правилните. (А и как точно сме сигурни колко са правилните? Rolling Eyes)

Ако сменим темата, днес ми попадна една статия за полезността на наситените мазнини - http://www.fourhourworkweek.com/blog/2009/06/06/saturated-fat/:
1) подобряват сърдечносъдовото здраве, защото намаляват нивото на липопротеин (а), който се свързва с повишен риск за ССЗ
2) за усвояването на калция в костите са необходими наситени мазнини
3) способстват за намаляване омазняването на черния дроб и го защитават от увреждане от алкохол и медикаменти
4) изграждат сурфактанта в белите дробове и замяната на наситените с ненаситени мазнини увеличава риска за дихателни проблеми
5) преобладаващата форма мазнини в мозъка са именно наситените, така че не може да се разчита само на ненаситени за добра мозъчна функция
6) осигуряват правилна сигнализация, вкл. за отделянето на инсулин
7) подсилват имунната система

Последна редакция: нд, 17 мар 2013, 13:13 от Cioccolata

# 545
  • Мнения: 8 359

Miami_beach, както tony каза, темата е за съмишленици  Peace
Камелот и Шоколад са 50 килограмови мацки и добре за тях, че на са чакали Иииииистината

                                         
да простим днес, да бъдем добри и смирени  Heart Eyes
хапнах конвенционална баница и се самонаказавам без вечеря

# 546
  • Мнения: 1
Cioccolata - Леко (или повечко) изкривяваш казваното от мен. Не считам това за хубава черта! Казвал съм многократно, че дневната норма за прием на захар във всичките й форма от храна и напитки за ден е до 8% (а не 10%) от общия брой приети калории за деня! С други думи, за да доуточня - до 8% от калориите (а не например, грамовете) е допустимо от гледна точка на запазване на добро здраве да издват от захар! Все пак аз непрекъснато говоря за ЗДРАВИ хора и такива, които искат да поддържат това си състояние. Гледам, че с изрази от вида "Всякакви диети са безсмислени" и ти на дело говориш за същото! Иначе - всеки на когото е предписан някакъв хр.режим от лекар би трябвало да си се придържа към него без друго своеволия!  Sad Трябва да кажа, че (разбира се) има репер, който доста добре може да ни каже доколко правилно или не си приемаме храната (с или без да броим калории) - като се постави стремеж за достигане на ВСИЧКИ препоръчителни норми за витамини и минерали!!! Т.е. НЕ само за захар и фибри! Аз правя такива изчисления за себе си от около 6 месеца и мога да кажа, че за съжаление, НЕ СЪМ достигнал нормата за захар в нито 1 ден! Ето затова, достигам по практически път до това мое възлово убеждение, че т.нар. от мен плодова захар (тази, която идва от непреработени плодове и зеленчуци) не е опасна за човека! В света на "ВМ-НВХ" захарта може и да не е много, но холестерола е потенциално лесен за прекрачване в пъти всеки ден. Защо пиша ТУК тези не-съмишленически неща? В предния си постинг пообясних, но ето и още: извън света "ВМ-НВХ" има най-малкото 1 милиард китайци които всеки ден се храянт само със забранения в "ВМ-НВХ" ориз и не мрат поголовно от диабет! Същото се отнася и за още толкова хора в индонезийския и карибския и средиземноморския региони, където се хапват здраво доооста плодове с НЕ-вредната (според мен) плодова захар. И практиката в тия региони е показала, че тя действително НЕ Е вредна - и там хората не мрат като мухи от диабет и ССЗ на по 30-40 години, нали? По същата логика - практиката - разглеждаме и холестерола.... Направете си сметка за себе си (мен това не ме интересува) доколко % вдигате всеки ден холестерола! За справка: 1 яйце голямо дава около 75% от препоръчителната норма за холестерол за деня. Е вярно - яйцата бяха реабилитирани наскоро и си казваме: "Значи холестерола от яйцата НЕ Е лош, същата картинка като плодовата захар", но колко остава тогава за друг холестерол? Сметнете си.... аз не ви знам менюто.

Разбира се - ако искате... Вашето здраве си е ваше, вашия живот - ваш и вашия избор - ваш си!  

Herzen - Относно някои аспекти на Истината.... в Англия, близо до границата с Шотландия, има един НЕ-охраняем железопътен прелез, пред който има табелка:
"Независимо дали вашата кола е на средата на линията или не - експресът минава оттук с 90 мили/ч" Peace

Последна редакция: нд, 17 мар 2013, 14:27 от Miami_beach

# 547
  • Мнения: 8 359

пусни снимка по бански, другите аргументи са досадни
и виж в гугъл какво е репер

все забравям да ви похваля сметаната на Боженци

# 548
  • Мнения: 200
една рецепта, която няма да я намери при никой доктор в БГ:

Скрит текст:
Приготвяме си маз/мазило: 100 мл зехтин трябва да бъдат добре затоплени във водна баня.
Какво е "добре затоплено"? Това е, когато маслото се до температура преди кипване. Тази температура може да се определи с един поглед: цветът на маслото ще се промени малко.
В горещото масло трябва да се налива 1 супена лъжица прясно смлян пчелен подмор и внимателно се разбърква.
Полученият мехлем оставете да изстине на стайна температура, изсипете в купа от тъмно стъкло, капак и се съхранява на тъмно място.
Мехлемът се нанася при панариция, тромбоза, разширени вени, артрит - се втрива в кожата в областта на дискомфорт. Ползва се по същия начин и за елиминиране на болежки в краищата на съхожилията и за оздравяване на цели стави! Важно! При втриване не се старайте особено много: мехлемът отлично прониква дори при леко втриване. Разходът е твърде малък - само един тънък слой.

Пчелен подмор по същество са "умрели пчели". Повечето пчелари изхвърлят това директно, но ето че е нужен пчелен продукт! Суровината трявбва да е добре изсъхнала, без мухъл или плесен, и да НЕ Е от пчели които явно са се натровили от храна или пестициди (т.е. да НЕ Е от измрели пчели около входа и хранилките - пчеларите знаят кои са). Също така - различаваме 2 вида подмор: зимен и летен (след съответния сезон), като зимния минава за "по-хубав" за горната цел!  Twisted Evil
Маями, къде да го намеря това чудо, че имам едни стари спортни травми, които се обаждат при влажно време.

# 549
  • Мнения: 78
Здравейте , някои сме на работа Simple Smile
Маями , тези аргументи не  са нещо ново за когото и да е Simple Smile
В известен смисъл бих се съгласила с теб - приетите калории не трябва да надхвърлят нуждите Simple Smile
Би трябвало организмът да се саморегулира -с чувството за глад и ситост .
С годините обаче храната е придобила и социален нюанс , а в някои случаи е и  награда и утеха...а това си е просто храна . Аз все още не съм готова да се доверя на инстинкта си....старателно съм го мачкала години наред . Трябва да се четат  повече и по - нови неща . За слабите с английски има и преведени статии...има предавания на Милко ...
По повод пчелния "подмор' в хомеопатията има препарат - Apis Mellifica , извлек от цяла пчела . Има ефект и за ставни проблеми , но с определени модалности . ( т.е при промяна на различни фактори - например повлияване от студ и топло , от движение и покой , от влага...и т.н.

Последна редакция: нд, 17 мар 2013, 15:41 от tonyduve

# 550
  • Мнения: 200

По повод пчелния "подмор' в хомеопатията има препарат - Apis Mellifica , извлек от цяла пчела . Има ефект и за ставни проблеми , но с определени модалности . ( т.е при промяна на различни фактори - например повлияване от студ и топло , от движение и покой , от влага...и т.н.
  Hug

# 551
  • Мнения: 2 275
уф,мразя да споря,но ми се ще да кажа МОЯТА истина,която не е задължително ТВОЯ
моя холестерол си беше близо до горната граница,но под нея
лекар ми каза да махна мазнини и меса разни
в резултат холестерол и килограми растяха (никога не съм била с килограми в повече)
още намалих "вредните" храни и още се увеличи и холестерол и кила
естествено,лекарката намери обяснение :спиране на цигари (преди 20 години Mr. Green),менопауза (аз си бях слаба и в много месеци на тази важна промяна  Mr. Green)
питах:ако стана вегетарианец ще се оправи ли холестерола Thinking
отговора беше:не Shocked
явно не се знае много по въпроса
сама намерих как да намаля въпросния холестерол и в момента,когато явно намаля лекарката ми изписа статини Mr. Green
сега тя се радва на намаленията ми,а аз правя икономия на касата,като не взимам ненужни лекарства
злобната ми съседка (пак е болна) ми каза днес:ти не беше болна тази зима,защо Joy
познай защо Wink
колкото до понятието "калория" от физиката за мен е абсолютно неприложимо при живо същество
това нещо "алабаш" хубаво,но цената му...златна
май ще карам на праз и зеле зимно време

# 552
  • SA
  • Мнения: 3 349
Маями, слава богу, освен единия милиард китайци, има сигурно още няколко милиарда хора, които не ходят с джобен калкулатор , за да изчисляват калории, грамове вьглехидрати, мазнини, не си правят екселски таблици с количеството витамини и минерали, необходими им на ден и сьс сигурност са живи и здрави и не се тюхкат, че са успели да погьлнат само 78% от дневната си норма вит.В15, но са надвишили наситените мазнини с цели 5%.
Честно, ако пишеш в темата, поне си направи усилието поне малко от малко да се запознаеш с основните принципи на това хранене, както и с научната информация, обясняваща защо това е така. Иначе направо излишно се хАбиш и по-добре да вложиш енергията си в теми, кьдето има вероятност поне да дочетат постингите ти докрай.  Peace Това го казвам сьвсем доброжелателно, между другото, дано не е прозвучало като заяждане.
Такааа, аз току що се врьщам от обяд у сьседите ни, за които бях писала преди няколко дни. Ми тези хора не само, че са прочели вече доста статии на Тим Ноукс, ами направо изнесоха лекция на мьжа ми как трябва да се набляга на месото и да се избягват картофи, ориз, тестени и захар. Направо мога да кажа, че си имам вече и тук сьмишленици.  Simple Smile

# 553
  • Мнения: 1
една рецепта, която няма да я намери при никой доктор в БГ:

Скрит текст:
Приготвяме си маз/мазило: 100 мл зехтин трябва да бъдат добре затоплени във водна баня.
Какво е "добре затоплено"? Това е, когато маслото се до температура преди кипване. Тази температура може да се определи с един поглед: цветът на маслото ще се промени малко.
В горещото масло трябва да се налива 1 супена лъжица прясно смлян пчелен подмор и внимателно се разбърква.
Полученият мехлем оставете да изстине на стайна температура, изсипете в купа от тъмно стъкло, капак и се съхранява на тъмно място.
Мехлемът се нанася при панариция, тромбоза, разширени вени, артрит - се втрива в кожата в областта на дискомфорт. Ползва се по същия начин и за елиминиране на болежки в краищата на съхожилията и за оздравяване на цели стави! Важно! При втриване не се старайте особено много: мехлемът отлично прониква дори при леко втриване. Разходът е твърде малък - само един тънък слой.

Пчелен подмор по същество са "умрели пчели". Повечето пчелари изхвърлят това директно, но ето че е нужен пчелен продукт! Суровината трявбва да е добре изсъхнала, без мухъл или плесен, и да НЕ Е от пчели които явно са се натровили от храна или пестициди (т.е. да НЕ Е от измрели пчели около входа и хранилките - пчеларите знаят кои са). Също така - различаваме 2 вида подмор: зимен и летен (след съответния сезон), като зимния минава за "по-хубав" за горната цел!  Twisted Evil
Маями, къде да го намеря това чудо, че имам едни стари спортни травми, които се обаждат при влажно време.

ГАЛИ_ГЕ - В един руски сайт...  Twisted Evil

# 554
  • Пловдив
  • Мнения: 1 764

пусни снимка по бански, другите аргументи са досадни
и виж в гугъл какво е репер

все забравям да ви похваля сметаната на Боженци
Аз пъ защо съм останала с впечатление,че тя е със сухо мляко?

Общи условия

Активация на акаунт