Калории броим, здравето ценим и кила топим! - тема 8

• 55 039
  • 741
  •   1
Отговори
# 150
  • София
did_ka, моята последна рецепта за карфиол е подобна на тази - http://passionscooking.blogspot.com/2011/11/blog-post_09.html .
Моите продукти са:
450 грама почистен накъсан на малки розички карфиол, (това остана от една глава около 900 грама, след като добре я почистих)
10 грама масло за намазване на огнеупорната тава
100-110 мл. прясно мляко
2 яйца
1,5 супени лъжици овесени трици (използвам ги вместо галетата)
50 грама кашкавал

Приготвям го подобно на рецептата от линка - варене за 5 мин. и после в тавата, заливане с разбити яйца и мляко, поръсвам с овесените трици и подправки. Пека до леко зачервяване, докато яйцата се стегнат. Поръсвам с настъргания кашкавал и го оставям да се разтопи. Става много вкусно с тази комбинация от продукти.
Ако приемем, че това е за 4 порции - една порция е 159 калории и с една малка салата и малко печено пилешко филе - вечерята излиза около 300 калории.

За ходенето - като прочетох написаното от Непокорна осъзнах, че аз разпускам като ходя пеша Simple Smile В интернет прочетох за един рибен магазин сигурно е на 1,5 км. от нас, тъкмо ще изразходя калории докато стигна до там.
С моето филе от фагри снощи се получи по-добре. Постарах се да му направя марината от вино, подправки, зехтин. Завих го в плик от фолио и го изпекох на грил тигана. Но нещо не е моето филе, ще продължавам да търся. Сомчетата са ми на мисъл, ама до утре ще са престояли доста и може би леко вмирисани. Четох, че едно от най-важните неща, за да не мирише рибата е да е много прясна.

Днес пак много изчислявах, добре съм с калориите, заболя ме главата от сметки Simple Smile Виждам, че витамините от В групата са ми всеки ден под нормата и си добавям по 1/4 вит. В комплекс таблетка и малко хром, за да не изпадна в глад за сладко. Не мога да измисля друг начин, да се побера в 1100-1250 калории, да ми е вкусно. За сега действа.

Приятна вечер      bouquet

# 151
Здравейте! Simple Smile

Споделете, плийз, за лененото масло и олио.... Първо - това лененото масло също толкова полезно ли е както лененото семе?  Thinking Чел съм доста за полезностите на лененото семе, а ето тук чета и за полезностите и някои отрицателни неща за лененото масло. Второ - лененото масло и ленено олио - това едно и също ли е?  newsm78 Гледах едно ленено олио в БИЛЛА - пише: "Студено пресовано за готвене и за салати"... ОК ли е, според вас? Полезно и прочие....  Rolling Eyes

Последна редакция: ср, 06 мар 2013, 19:42 от Miami_beach

# 152
Да кажа за лена:

1. Ленено масло и олио е едно и също.
2. Лененото масло съдържа само маслото, но без фибрите и без лигнаните (фитоестрогени). Фибрите и лигнаните са в семената. От друга страна в семената има и пречещите на усвояването на минералите фитинови киселини, така че маслото, поради липсата на обвивка на зърна, поне на нищо не пречи.
3. Омега-3 киселината в лена е вид (ALA), който човешкият организъм не може да оползотвори, а трябва да я конвертира в други две киселини - DHA и EPA. Този процес е доста неефективен, почти цялото количество се губи. Така че на лена няма смисъл да се разчита като източник на омега-3. Далеч по-ефективни са рибите и рибеното масло - те съдържат направо формите DHA и EPA.

# 153
Cioccolata - Благодаря за бързия отговор!  Hug

Междувременно, питам за лененото масло/олио, защото то бе горещо представено в един руски сайт като супер-добра алтернатива на рибите и респективно, съдържащото се в тях рибено масло, т.е. алтернативен източник на ОМЕГА-мазнините: омега 3,6,9.... Сега казваш, че за омега 3 не е толкова добре това ленено масло (растителен източник на омега-мазнини). А как стои въпроса с омега 6 и 9?

Цитирам текста от руския сайт 1-към-1: "Льняное масло по содержанию незаменимых жирных кислот Омега является неоспоримым рекордсменом............. Льняное масло, попадая в биологическое тело, доставляет туда самостоятельные  родительские вещества, которые воспринимаются организмом как свои собственные и превращаются в дополнительный комплект жизненно важных компонентов."  От този текст НЕ останах с впечатление, че са нужни велики преработки на внасяните полезни вещества.... Thinking

# 154
Омега-6 се набавя в предостатъчни количества, без да се напъваме специално, защото се съдържа навсякъде в днешно време - месо, яйца, зеленчуци и плодове, ядки, млечни - навсякъде. А ако освен това се използва слънчогледово олио, направо количеството омега-6 скача над препоръчителното, така че по-добре е да не се използва олио, а да се замества с масло, свинска мас, зехтин, а и кокосово масло евентуално.

Омега-9, доколкото аз знам, е мононенаситена мазнина, т.е. набавя се от авокадо, зехтин - такива източници. Но се съдържа и в животинските мазнини, напр. свинската мас съдържа към 50% мононенаситени мазнини - олеинова киселина.

# 155
Cioccolata - почвам да ги вдявам тия омега-шашми....   Sunglasses За мен обаче свинската мас е извън всякакви одобрителни списъци на нещо което мога (системно) да хапвам... Направо е от 3-те храни, за които не мога да се превъртя вътрешно, че мога да ги ям...  Sick Така ми се е закотвило в главата, какво да направя!?  ooooh! Междуврменно, забравих да спомена, че ония момчета от руския сайт говореха за ленено масло от аптека - от там да си го взимаме, не от супер-маркета! Не знам в Русия дали го има това по аптеките, ама интересно тука как е? Има ли го по аптеките лененото масло/олио? И евентуално доколко е различно от същия продукт от БИЛЛА (гледах и в 3-4 други супермаркета, но НЕ намерих таквоз там, само в БИЛЛА го видях засега)?

Последна редакция: ср, 06 мар 2013, 21:39 от Miami_beach

# 156
Да, срещу свинската мас има доста предразсъдъци Laughing Но е въпрос на свикване, предполагам, особено ако не се яде направо от буркана, а се използва за готвене. Дедите ни са използвали изключително свинска мас, не е вредна, дори напротив Wink Но и аз си имам храни, които, колкото и полезни да са, не мога да си наложа да ги ям Embarassed

Лененото масло от аптеката е същото като това в бутилките, предполагам... Не съм проучвала, но нали пак съдържанието е същото - ленено масло? Така че и омега-3 киселината ще е същата, т.е. не тези, които са оптимални за човека, а другата, която трябва да се трансформира. Затова и съветват да се пият огромни количества - за да се усвои все пак малко, защото наистина се усвоява много малко от нея. Затова според мен лично няма смисъл от лен на масло или на семена, ако човек търси омега-3 - има смисъл да се приема на капсули рибено масло и/или да се яде много риба. Но точно понеже не ядем толкова много, затова има смисъл от капсулите. Имам и други възражения срещу лена, т.е. най-малкото съмнения относно полезността му... Но с две думи, ако целта е набавяне на омега-3, животинските източници (риби) са по-добрият вариант от растителните (лен, коноп, орехи и т.н.).

Ето 2 статии за мазнините, които смятам за много полезни, затова и ги преведох: http://cioccolatascorner.blogspot.com/2012/10/blog-post_4895.html и http://cioccolatascorner.blogspot.com/2012/10/blog-post_26.html
Посочени са и оригиналните източници (на английски).
А това е трета много ценна статия: http://www.westonaprice.org/know-your-fats/skinny-on-fats

# 157
Cioccolata - интересни статии си пуснала.... Тенкю за което!   bouquet

Аз определено наблягам на рибата в последно време, вече 1-2 месеца всеки ден (с малки изключения) хапвам рибка поне 60 гр./ден.  Sunglasses Считам, че това ми се отразява много добре! Независимо дали е от по-постните риби (хоки) или от по-мазните (сьомга, херинга).  Party Трябва да продължа тази добра тенденция.....  Flutter Peace

# 158
  • In transit
Маями, много е важно съотношението на омега 3 и омега 6 да ти е еднакво иначе се получава пренасищане обикновено от омега 6, защото както каза Cioccolata, него го набавяме значително по-лесно от омега 3 и може да се получи обратен на полезния ефект.  Peace

# 159
Mikkey - Окс!  Sunglasses Не знам дали ми е еднакво, нямам и данни по които да изчисля нещо.... но мисля, че хапването на рибка (и без да смятам точно омегите) води до сериозно подобрение на този дисбаланс (доколкото е възможно да съществува)  Thinking

# 160
  • In transit
Тука ме зарибихте и мен с тия риби, снощи отивам да си взема пъстърва в магазинчето, то вътре едни пресни риби, едни чудесии...накрая си тръгнах с 2 кила прясно филе от акула, коремче от акула ( което се оказа недрано и щях да ям бой, ама го одрахме  Mr. Green)и пъстърва. На 15-ти чакат и миди  Heart Eyes 

# 161
Маями, много е важно съотношението на омега 3 и омега 6 да ти е еднакво иначе се получава пренасищане обикновено от омега 6, защото както каза Cioccolata, него го набавяме значително по-лесно от омега 3 и може да се получи обратен на полезния ефект.  Peace
ох тези миди  Heart Eyes адох ги само варени с девисил (лющян) и поднесени със сос от девисил, чили на люспи, пресован чесън и оцет - супер люто - нали знаете, топи по 50кал на хапка  Wink Joy

С моето филе от фагри снощи се получи по-добре. Постарах се да му направя марината от вино, подправки, зехтин. Завих го в плик от фолио и го изпекох на грил тигана. Но нещо не е моето филе, ще продължавам да търся. Сомчетата са ми на мисъл, ама до утре ще са престояли доста и може би леко вмирисани. Четох, че едно от най-важните неща, за да не мирише рибата е да е много прясна.
Благодаря за рецептата   bouquet
за да не мирише рибата - основното е да купуваш прясна разбира се, но освен това вече изчистена и измита я слагаш в студена вода, изстискваш вътре сока от един лимон и оставяш на студено няколко часа (в хладилник или с бучки лед в купата).
преди печене може да я мариноваш в сос от лим.сок, сол, черен пипер и олио - няколко часа. Тази марината е супер и са по-постни меса.   chef

и отчета ми за вчера: 1570кал   Б 26%   М 30%   В 44%
з. сандвич с топено сирене и кашкавал, кафе
о. сандвич с топено сирене и кашкавал
з. кофичка кисело мляко пълном.
в. купичка руска салата, ~150гр свинско с гъби, чаша вино

# 162
  • In transit
Дидка, аз не можех да близна люто, ела виж сега какво става... смлях си домашни люти чушлета лятото и навсякъде ги слагам, хем ми е красиво  Mr. Green, хем полезно.

# 163
току-що си купих голям пакет чили на люспи и довечера ще стъкмя сосчето  Crazy
освен това купих годжи бери за 3лв/100гр, което е много евтино - в 100гр има ~250кал, като дневна дажба е 10-20гр, освен ако не ти се усладят  Laughing
също взех печен нахут (стръгали) от диетичен магазин, посочените калории са много ниски - 170кал/100гр
уредих се със следобедна закуска  Mr. Green

# 164
  • София
Еха, колко интересно за лютото Simple Smile Аз също не мога да вкуся люто, но ми беше интересно, че вкуса се развива. То подобно е и със сладкото - ако си наложиш воля и лека полека отвикваш.

Голяма зарибявка тези риби. Аз днес ходих до тези магазини - http://morskidar.bg/ . Един от магазините им се оказа сравнително близо до нас, на 15 мин. бърз ход. Взех филе от морски костур - малко за опит и балканска пъстърва. Пъстървата беше 11,50 имаше и от класическата. Казаха ми, че балканската била дива, тя е с едни оранжеви точки. Ще я пробвам утре. Филето от костура го мариновах и ще го ядем тази вечер, най-вероятно пак на грил тиган. Не бях предвидила риба, но не върви да го замразявам.

did_ka, благодаря за полезния съвет за съхранението на рибата. Не се бях сетила, че в лед ще се запази по добре. Ще сложа пъстървата в лед довечера.

Mikkey, а ти ще замразиш ли тези 2 кг. акула? Аз, след като намеря моето филе, искам да купя повечко и да го замразя, нарязано на подходящи порции, за да е ясно колко яде човек. И се чудех, ако ми хареса охладения костур дали мога да го замразя. Чудя се дали не си спестяват нещо продавачите - това филе ми казаха, че пристига охладено, ама как е дошло до магазина, все охладено newsm78

Днес съм измислила една нискокалорична баница, ако стане добре ще ви пусна рецептата.

Отивам да изчислявам за вчера, за днес... има ефект, но ми омръзна да съм счетоводител на храната Simple Smile Скоро време ще си давам почивка от сметките.

Общи условия

Активация на акаунт