73 СОУ-начална степен и прогимназиален етап

• 118 047
  • 729
  •   1
Отговори
# 285
Здравейте, имам нужда от съвет, че ще ми гръмне главата. Проблемът ми е следният.Дъщеря ми е първи клас и до сега не е учила немси, а английски.Записах я на допълнителните часове по немски, но се чудя дали да продължим с английския в Британика.Какво ви е мнението.Ще побъкам ли детето, да изчакам ли да стане втори клас?Ще бърка ли много езиците и наистина ли като ги учиш двата паралелно, отказваш НЕ, защото е по-труден?Как беше при вас?
Същата ситуация беше при нас. Аз го оставих само с НЕ. Мисля да включа АЕ отново от 5-ти клас най-рано.

Напълно споделям подхода. Най-добре е да не се претоварва детето в тази вързраст, а да си изкара детството. До седми клас дори (а не само до пети) ще се изясни дали ще е с езикови заложби и дали е необходимо да се прехвърли в ЕГ с друг език. Защото при добра подготовка по НЕ за седем години, няма да е трудно да изкара един сертификат с курсове.

Английският пък се усвоява от тяхното поколение лесно - компютри, музика, филми. Та ако прояви друга насоченост - примерно изкуства, техническа... - няма да е трудно да постигне ниво, необходимо за професионална реализация. А ще има и добра база по немски  Simple Smile

# 286
Аз пък не отписах дъщеря си от "Британика", да не говорим, че учи и още един език. Никакво объркване между трите, справя се чудесно с всички, според думите на учителите ѝ. Но трябва да се отбележи, че е "дете с езикови заложби", лесно запомня правопис, ориентира се в граматиката и има ухо за произношение. Не мога да преценя, обаче, дали тези качества са вродени, или са резултат от учене на много езици.

# 287
  • София
Хлапетата са по-оправни от нас! Докато ние тук си чешем езиците и точим административните шпаги, те са вдигнали пуберския си бунт и са си извоювали преместване в сряда на съботното мероприятие. Можело значи, а?

Май ни е време за пенсия на Сейшелите, а те да се оправят тук!  Thinking
TriMastiki, мислиш ли, че само нашите са вдигнали бунт?
Мене, ако питаш, Сейшелите няма да избягат!Чакай да изучим децата първо! Wink

# 288
Дъщеря ми вече е в осми клас. От предучилищна учи англ. в Алианс ЕООД и от
първи клас до сега немски в училище. Много се притеснявах ще се справи ли, когато беше в първи клас, говорих с учители с родители.....В крайна сметка реших, че щом детето не протестира и не отказва да се занимава и с двата езика, ще я оставя и времето ще покаже. Справи се и се справя и до сега,разбира се имала е и спадове и отлични резултати, но с повече спокойствие и мотивация досега езиците не са й били проблем. Аз това лято бях горда майка на дете, което в Германия се справя съвсем прилично с два езика - английски и немски.  Hugтака че, не се колебайте, следвайте детето си  newsm10.

# 289
  • София
Здравейте, имам нужда от съвет, че ще ми гръмне главата. Проблемът ми е следният.Дъщеря ми е първи клас и до сега не е учила немси, а английски.Записах я на допълнителните часове по немски, но се чудя дали да продължим с английския в Британика.Какво ви е мнението.Ще побъкам ли детето, да изчакам ли да стане втори клас?Ще бърка ли много езиците и наистина ли като ги учиш двата паралелно, отказваш НЕ, защото е по-труден?Как беше при вас?
Ние учихме едновремено английски и руски език, но те са доста различни един от друг езици и детето се справяше без затруднение.
Сега в 8 клас започваме немски език от нулата и доста приятели ми споделиха, че немският език бил основата и ако сме били започнали с немски, после с английски или френски, щяло да ни бъде по лесно.Но нали знаеш:казал..., рекъл.... Simple Smile
Зависи си от детето.Както е казала manca  - следвай детето си.

# 290
Синът ми учи английски от 5-годишен и въпреки съветите, които дадоха от 73-то да не ходи поне в първи клас на два езика, не го отписах. Не е имал абсолютно никакви проблеми с двата езика едновременно, а освен това ги учи на съвсем различно ниво. Една година без език, когато не се владее свободно, връща детето в изходна позиция. Говорих със специалисти и е факт, че в ранна възраст децата учат много, много по-лесно езици. Разбира се, ако имат мотивация, но то нищо, което е насила, не става добре Simple Smile

# 291
  • София
Да не берем срам в общата тема и без това сме половин клас  Simple Smile
Вашите деца бяха ли чували за тоя "Архитектурен пейзаж в линейна и въздушна перспектива", който им е входното по рисуване?
Малката сподели, че госпожата е задавала и други странни въпроси и е получавала отговори от думи, които тя не можеше да възпроизведе, защото не ги е чувала никога.Но каза, че децата, които са учили в 73-то до 7 клас отговаряли чинно.Та се притесних.Само моето ли е толкова босо по рисуване?
Иначе малката рисува страхотно, имаме награди за картини, рисувани от нея от Полша, от Румъния, от Австрия и една папка грамоти........, но теория...... Embarassed
Да споделя един пищов:
http://www.obekti.bg/chovek/9454

Последна редакция: пт, 27 сеп 2013, 00:07 от mimchoni

# 292
Да не берем срам в общата тема и без това сме половин клас  Simple Smile
Вашите деца бяха ли чували за тоя "Архитектурен пейзаж в линейна и въздушна перспектива", който им е входното по рисуване?
Малката сподели, че госпожата е задавала и други странни въпроси и е получавала отговори от думи, които тя не можеше да възпроизведе, защото не ги е чувала никога.Но каза, че децата, които са учили в 73-то до 7 клас отговаряли чинно.Та се притесних.Само моето ли е толкова босо по рисуване?
Иначе малката рисува страхотно, имаме награди за картини, рисувани от нея от Полша, от Румъния, от Австрия и една папка грамоти........, но теория...... Embarassed
Да споделя един пищов:
http://www.obekti.bg/chovek/9454

Браво за наградите  Simple Smile
Нарисувал къщичка някаква. Все пак е архитектура. Той, горкият, има една 4ка в 7ми в смидетелството - по рисуване. Embarassed Даже не можа да възпроизведе цялото наименование на темата, да го научих оттук. Обаче скучае в математикатаааа.

# 293
  • София
Защо да скучае в математиката?

# 294
идват от състезателна математическа паралелка и още им е супер лесно. Свикнали са с математически състезания и се надяват и тази година да ходят по такива. Още ми е загадка как изведнъж пролетта реши да смени смг с немвка. Сега има моменти, в които се чуди дали не сгреши. От техния клас има 12 деца в смг

# 295
  • София
trapa, все пак твоето момче е състезател, няма как да не му е скучно - правят преговор.
Като вземат новия материал ще му стане интересно и без това всеки казва, че материалът за 8 клас е много, а часовете малко.Нека си тренира ума със задачи от някой сборник, докато започнат новия материал.
Малката обожава математиката, но с този немски ( и ние сме от нулата), не знам колко време ще и остава за математиката - определено ми е притеснено!
А относно решенишето му за 73-то - не е сбъркал според мен.
След година ще си говорим пак! Wink

# 296
  • София
Трябва да сте наясно, че в ЕГ предимство има езика. Иначе, фактът, че са състезатели е страхотен.
Нека започнат новия материал и може да пускаме задачи, които са по-сериозни. Може и в училище да ги обсъждаме. Аз имам идея, в 73 СОУ, да направим нещо като седмично състезание, наречено "Задача на седмицата".
На третия етаж, където са кабинетите по Мат., има табла. Можем да пускаме трудни задачи, които да се решават в срок от една седмица и да се предават на учител. После да се обсъждат с децата, които са пратили решения.

# 297
Трябва да сте наясно, че в ЕГ предимство има езика. Иначе, фактът, че са състезатели е страхотен.
Нека започнат новия материал и може да пускаме задачи, които са по-сериозни. Може и в училище да ги обсъждаме. Аз имам идея, в 73 СОУ, да направим нещо като седмично състезание, наречено "Задача на седмицата".
На третия етаж, където са кабинетите по Мат., има табла. Можем да пускаме трудни задачи, които да се решават в срок от една седмица и да се предават на учител. После да се обсъждат с децата, които са пратили решения.
Simple Smile 10x, ganis и mimchoni, просто споделих. Нали затова влезе в езикова, за да учи езика. Разбира се, че приоритетът е върху езика, а и още нямат нов материал по математика. Изборът си беше негов и той знаеше какво го чака. Ще се оправят. След първия стрес миналята седмица взе да свиквя и с класа, решили са да си решават задачи допълнително (да видим  Wink , че като го тресне мързела, няма равен). Аз нямам притенения. Просто споделих как се "адаптира" моят хулиган.

# 298
  • София
хайде и аз да се включа Simple Smile Simple Smile - за часа по ИИ нищо не ми каза...явно не се е впечатлила, но математиката...засега не схваща смисъла на това, което говори г-жата. Не че е трудно, по-скоро било странно...начинът й на изразяване бил странен...и аз чакам да започнат новия материал, да видим тогава какво ще разбере.

# 299
Ganis много ще зарадва моя синковец. Той се напъна здраво с математиката в седми клас само защото му бях обещал, че единствено при добри резултати ще му разреша да учи в ЕГ, а не в МГ.

И сега пише думи та се къса, без изобщо да се оплаква Laughing

А в часовете по математика засега се отделя сякаш повече време на интеграцията и адаптацията им към новото училище. Все пак учителката им съвместява две функции - учител и директор.

Това са мои интерпретации на коментарите на младежа, естествено. не съм я срещал лично.

А относно ИИ - имам чуството, че още от мое време досега, това е предметът в който най-силно въздействие има субективният фактор на преподавателя. Нямам спомен и за двама ученици от различни училища, които да са учили едно и също в периода пети-седми клас.

Нашият е наясно с линейната перспектива, ама "другата, уфф, как й беше името" - дословен цитат на коментара му. Все пак са им дали разяснения, божа работа как ще се справи. Още от детската градина рисуването не го влече

Последна редакция: пт, 27 сеп 2013, 10:08 от TriMastiki

Общи условия

Активация на акаунт