Баба Марта бързала, 177 мартенички вързала - Немска тема

• 31 201
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
А колко долу горе е застраховката за децата при частна застраховка и това  с връщането при какви условия е само ако си ходил на профилактични прегледи ли? Имате ли някакви типове за частни застраховки? Аз имам чуството, че има адски голямо предлагане и е много трудно да се нрапви някакво сравнение. Дет се вика и за това не съм се хванала да ги разуча и да видя дали при нас си заслужава цялата галимация. А какво стане ако примерно остана безработна и трябва да плащам частна застраховка, тогава дали арбейтсамта поема застраховката в първата година или трябва да се плаща от месечните пари за безработни?
dezita а плаща ли се болнични примерно когато децата са болни или само когато всеки сам е болен?
При държавната каса нали от първия ден се плаща болнични т.е до 42я ли беше ти тече пълна заплата. Това реално работодателя или каста го плаща? Имате ли представа? Да знам при частните какво да гледам кранкенгелд от 1я ден или примерно от 42я?

# 616
  • Немция
Наскоро гледах репортаж за пенсионери с 4астна застраховка-ами месе4ните вноски буквално им изяждаха главата,а нямат право да се върнат на държавна, а пък и не могат на тези години да останат без никаква. Така,4е не вси4ко,което блести е злато!
Имаме приятелско семейство , ве4е в пенсия, и двамата са работили добри професии, вземат добри пенсии- сега едната пенсия отива за 4астната здравна застраховка. Много ги е яд, но няма как да се променят нещата ве4е.

# 617
Добро утро компания за кафе,

аз ходя в момента на йога през касата. АОК са малко темерути и мога да ходя само в определени от тях курсове. при другите каси си ходиш и ти осребряват после разходите (поне беше така при йогата за бременни).
та - доволна съм. групата е малко от кол и въже, но си е йога. незнам колко пъти мога да се запиша на подобен курс... места имаше.

за почивката - Mutter-Kind-Kur ли имаш предвид?
не съм ползвала тази опция, сзседката ще ходи лятото с децата 3 седмици някъде, дават й да си избере няколко места. тя е към друга каса, май БКК Thinking

Асенце, благодаря за отговора.   bouquet
За почивката - и аз не знам какво имам предвид... най-вероятно това. Една приятелка тук ми разказваше как ходили с детето всяка година така.
И ние сме към едно БКК.

ооооо салатата беше върхът и при мен се прие отлично. Аз обаче правя и един друг сос - 2 с.л. оцет, малко захар 1 ч.л., зехтин - 2 с.л. и 2 ч.л. дижонска горчица. Барка се за да се разтвори захарта .

Ще бАркам, щом трябва ще бАркам.. Laughing Мерси, Мартинела.  Wink Тъй като съм мноУ зле по отношение на готвене, много ценя прости и препоръчани рецепти, така че твоята сосна рецепта ще бъде опитана.  Peace

Хубав ден ви желая, при нас е сив и мокър.

# 618
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

За почивката - и аз не знам какво имам предвид... най-вероятно това. Една приятелка тук ми разказваше как ходили с детето всяка година така.
И ние сме към едно БКК.

ако имаш предвид Mutter-Kind-Kur мисля, че детето трябва да е болно, за да те пратят някъде.
не съм сигурна де, но трябва да има причина да те пратят на Kur. в този случай личния лекар или педиатъра прави препоръка и касата решава.
съседката получи бързо разрешение, защото едното ѝ дете е със специални нужди Peace

# 619
 Mr. Green моля направете се, че не сте видели резултата от честата употреба на латиница вместо кирилица  Whistling

# 620
Да, мутер-кинд-кур не е почивка, а вид лечение, за което трябва да има причина или при детето или при майката (бащата). Лекуващият лекар препоръчва, а после се минава през нещо като комисия, коята решава дали има нужда наистина. Някои каси са по-дашни, други не. На място има всеки ден процедури и разговори, т. е. задължителна програма. Доплаща се по 10€ на ден мисля.

# 621
Тогава не ща.
Има резон, защото детето на приятелката, която ми разправяше, имаше някакви здр. проблеми. Защо тогава ми е го е препоръчвала... Както и да е.

Мерси, Ася. Мерси, Биба.

# 622
  • Germany
Момичета, един бърз въпрос. Трябва ли да легализирам актовете за раждане на децата и свидетелството за брак или само да ги преведа?

# 623
Момичета, един бърз въпрос. Трябва ли да легализирам актовете за раждане на децата и свидетелството за брак или само да ги преведа?

Според мен им стига само превод.

Апропо, аз най-накрая намерих перфектния преводач в Берлин. Хем бързо, хем изгодно, хем професионално без забележки.
Ако на някой му трябва, веднага споделям данни.

# 624
  • Germany
Благодаря Мамункова!

# 625
Някой да знае до кога е срока за подаване на данъчните декларации?Миналата година на моя мъж фирмения счетоводител ги е оформял,но все си мисля ,че и да е имало нещо за връщане не е стигнало до нас.Сега търсих в нета счетоводител близо до нас,намерих във Франкфурт и мисля да звънна да попитам,ама се чудя какви документи да подготвя.

# 626
Някой да знае до кога е срока за подаване на данъчните декларации?Миналата година на моя мъж фирмения счетоводител ги е оформял,но все си мисля ,че и да е имало нещо за връщане не е стигнало до нас.Сега търсих в нета счетоводител близо до нас,намерих във Франкфурт и мисля да звънна да попитам,ама се чудя какви документи да подготвя.
За семейна данъчна декларация ли става дума или за фирмена? Защото ако е за семейна срока е 31.5 ако някой е класа 3. Ако и двамата сте 4 по принцип не е задължително.
Ако е фимена декларация мисля, че сроковете се други, но няма да спекулирам, че не съм на 100 % сигурна.
Иначе ако ви трябва за семейна декларация счетоводител по-добре си потърсете Steuerverein.

# 627
Писах във Фейсбук, да си копирам въпроса и тук: "Момичета, има ли някоя от Вас, позната, сестра, майка, свекърва и др., които да работят в счетоводна къща или са счетоводители на свободна практика от ВАРНА и срещу договорено заплащане да ми свършат една услуга."

# 628
Петка за семейна декларация става въпрос.Мъжът ми е 3 класа,аз не работя в момента.

# 629
  • The QC to be!!!
Петка за семейна декларация става въпрос.Мъжът ми е 3 класа,аз не работя в момента.
Ако ти не си работила, а само той, и той е работил като работник, т.е., са му отдържали такси директно преди си получи нето заплатата, и ако не искате, даже може да не пускате формите, освен, ако не очаквате да ви върнат. Мисля, нещо ми се въртеше, че бях чела за този случай, че е 6 години макс срока, но със сигурност е 4 години поне.

Общи условия

Активация на акаунт