СТРАСТИ - градините в София кампания 2013/2014

• 30 750
  • 754
  •   1
Отговори
# 405
Не разбирам с какво е по-различно гледането на деца на еднаква възраст от гледането на деца с 2-3-4 години разлика, особено когато говорим за предучилищна възраст.

Ако трябва да задълбаваме на тема избор и семейно планиране, напомням, че раждането на близнаци в голяма степен е генетично предопределено.

...
 Дали е по-лесно или трудно да се гледат деца с малка разлика или близнаци не мога да кажа, но предимствата за близнаци ги има за всички нива на образованието. Ако ще си говорим за теории всички знаят и теорията, че близнаците имат особена връзка, която не е редно да се прекъсва.

Никой не говори за прекъсване на връзка между близнаци, а за кандидатстването им на равни начала с останалите деца. Или ако това е неприемливо, братята и сестрите в градинска възраст да се ползват със същите привилегии, с които и близнаците. Смятам, че е справедливо. А вие?

# 406
  • София
Е добре, как си представяте да изпратя 5-годишния си, 13кг и 101см син в училище, в което тичат по коридорите обезумели тийнейджъри. Естествено, че няма да стане!

# 407
  • Beyond the Frontiers
Не разбирам с какво е по-различно гледането на деца на еднаква възраст от гледането на деца с 2-3-4 години разлика, особено когато говорим за предучилищна възраст.

Ако трябва да задълбаваме на тема избор и семейно планиране, напомням, че раждането на близнаци в голяма степен е генетично предопределено.

...
 Дали е по-лесно или трудно да се гледат деца с малка разлика или близнаци не мога да кажа, но предимствата за близнаци ги има за всички нива на образованието. Ако ще си говорим за теории всички знаят и теорията, че близнаците имат особена връзка, която не е редно да се прекъсва.

Никой не говори за прекъсване на връзка между близнаци, а за кандидатстването им на равни начала с останалите деца. Или ако това е неприемливо, братята и сестрите в градинска възраст да се ползват със същите привилегии, с които и близнаците. Смятам, че е справедливо. А вие?

Е те се ползват, поне с част - има допълнителна точка....при определени условия. Мен те не ме ловят, защото не съм "планирала" правилно. Ама то остана и с това да се съобразява човек при бебеправенето ooooh!

# 408
Въпрос на моя близка

записани са от септември миналата година в СДЯ, но реално детенцето не е било проходило първите 3 месеца, после пък боледувало, ходи няколко дни, после пак вкъщи, та малко е ходило.

От кога се броят 6 месеца посещение, от записването ли, от реалното ходене ли, и може ли да ползва 1 т.?
Ако детето е записано, системата автоматично начислява точката, ако им се полага преди класирането.

Какво значи записано, още от когато е било прието ли, защото е кандидатствало 05.2012 г., прието е, трябвало е да тръгне 09.12., но реално е тръгнало 01.13. за няколко дни и пак в къщи.

От септември ли смята системата, кандидатстват в ОДЗ, което не е в района на СДЯ.

# 409
  • СОФИЯ
Да се включа и аз в отклонението от темата  Grinning Много училища не могат да осигурят целодневно обучение за малките ученици, независимо че законът ги задължава, просто се учи на двусменен режим и няма помещения. Частните занимални също не са по джоба на доста хора.

# 410
  • София
Е добре, как си представяте да изпратя 5-годишния си, 13кг и 101см син в училище, в което тичат по коридорите обезумели тийнейджъри. Естествено, че няма да стане!
Четох малко заедно от кварталните училище, което ни е вариант за след 2 години. Та според една мама - имало отделно крило за малките и те нямали досег с големите.
Но дали всички училища могат да го осигурят това ... Едва ли.

Какво значи записано, още от когато е било прието ли, защото е кандидатствало 05.2012 г., прието е, трябвало е да тръгне 09.12., но реално е тръгнало 01.13. за няколко дни и пак в къщи.

От септември ли смята системата, кандидатстват в ОДЗ, което не е в района на СДЯ.
Ако е тръгнало детето реално т.е. има вече дължима такса от януари 2013, то няма да има необходимите 6 месеца за 1-вото класиране. Ще ги направи по някое време юли месец и след този момент ще му се начили точката по К5.
А това вече колко ходи и колко боледува - не се гледа. Брои се деня, от който се води посещаващо, занесени са изследвания и се дължи такса.

# 411
  • софия
а относно майчинството за 2та година,ако детето се приеме  на ясла от септември,а реално започне да ходи примерно от декември,от кога трябва да се спре майчинството-от деня на реалното присъствие или още от септември,въпреки че няма да ходи за периода 09.13-12.13

# 412
  • СОФИЯ
а относно майчинството за 2та година,ако детето се приеме  на ясла от септември,а реално започне да ходи примерно от декември,от кога трябва да се спре майчинството-от деня на реалното присъствие или още от септември,въпреки че няма да ходи за периода 09.13-12.13

Реалното постъпване=месецът за който се плаща първата такса.

# 413
  • софия

т.е. няма да се налага да връщам майчински за месеците,преди да е тръгнала физически,независимо че се води записана за септември

# 414
Здравейте при моя син който е януари роден трябваше да го пусна на 1-ви ноември 2012 защото трябвало да дадат списъците с посещаващите градина деца и след като е приет трявало да тръгне най късно на 1-ви и така и стана той тръгна на градина , а аз на работа.После ако искаш си го дръж вкъщи майчинството е прекратено и получавах до навършване на 2години на детето половината майчинство и заплата Simple Smile

# 415
Проблемът с близнаците за мен е, че при тази криза с местата могат да си позволят лукса да избират детско заведение, както и да правят различни комбинации в класиранията, които да прецакат "обикновените" деца. Първо могат да кандидатстват на социалната опашка, ако не дай си боже по някаква случайност няма достатъчно места за децата със социален статус, то е достатъчно само единия от тях да влезе за да приемат и другия (т.е. при класиране на 3 деца на 2 места, двама от които са близнаци те имат 67% шанс да влязат срещу 33% на друго дете, което има същите точки, но най-вероятно е в наистина тежко социално положение).

Ако не ги приемат в социалната опашка те се въртят и на нормалната, където отново е достатъчно само единия от тях да влезе, т.е. дори на нормалната опашка близнаците имат двойно по-голям шанс от дете с нормалните 8.2т.

Това за мен е огромна недомислица.
А да не говорим за комбинациите, които правят благодарение на двете точки отгоре, които получават. Редят ги на опашка където няма обявени места просто да си запазят 3те точки по първо желание, влизат на второ желание с 9+точки и след това цяла година се въртят по текущите класирания без да се записват. Това е наблюдението ми от миналата година, не вярвам сега да е по-различно.

За мен близнаци не са социални критерии и не може да им се дават допълнителни точки. Достатъчно е, че имат двоен шанс на нормалната опашка (достатъчно е един да е приет), защо са им социални точки? Също толкова трудно е на майки с деца с малка разлика (2г. и 1 месец, 3г.), защо те не получават социални точки?

# 416
Проблемът с близнаците за мен е, че при тази криза с местата могат да си позволят лукса да избират детско заведение, както и да правят различни комбинации в класиранията, които да прецакат "обикновените" деца. Първо могат да кандидатстват на социалната опашка, ако не дай си боже по някаква случайност няма достатъчно места за децата със социален статус, то е достатъчно само единия от тях да влезе за да приемат и другия (т.е. при класиране на 3 деца на 2 места, двама от които са близнаци те имат 67% шанс да влязат срещу 33% на друго дете, което има същите точки, но най-вероятно е в наистина тежко социално положение).

Ако не ги приемат в социалната опашка те се въртят и на нормалната, където отново е достатъчно само единия от тях да влезе, т.е. дори на нормалната опашка близнаците имат двойно по-голям шанс от дете с нормалните 8.2т.

Това за мен е огромна недомислица.
А да не говорим за комбинациите, които правят благодарение на двете точки отгоре, които получават. Редят ги на опашка където няма обявени места просто да си запазят 3те точки по първо желание, влизат на второ желание с 9+точки и след това цяла година се въртят по текущите класирания без да се записват. Това е наблюдението ми от миналата година, не вярвам сега да е по-различно.

За мен близнаци не са социални критерии и не може да им се дават допълнителни точки. Достатъчно е, че имат двоен шанс на нормалната опашка (достатъчно е един да е приет), защо са им социални точки? Също толкова трудно е на майки с деца с малка разлика (2г. и 1 месец, 3г.), защо те не получават социални точки?

Именно! Точно това имам предвид и аз! Две точки повече от простосмъртните са сериозно предимство, без да е ясно на каква точно база е дадено то!

# 417
Относно задължителната предучилищна, цяла година ми прави впечатление, че за набор 2007 има свободни места в доста райони (не само Кремиковци) и няма желаещи. Предполагам, че положението с 2008 ще бъде същото.

# 418
  • СОФИЯ

т.е. няма да се налага да връщам майчински за месеците,преди да е тръгнала физически,независимо че се води записана за септември

Отговор на НОИ във връзка с чл. 46, ал. 7, т. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските
    НАЦИОНАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ

чл. 164 КТ,

чл. 53 КСО,

чл. 46 НРВПО,

НИИПОПДОО

Въпрос: Детето ми е записано и ще тръгва на детска ясла. Считано от коя дата трябва да се прекрати отпускът ми за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст и какви са редът и сроковете да се направи това?

Отговор: По време на допълнителния отпуск за отглеждане на малко дете по чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ) на майката се изплаща обезщетение при условия, определени в чл. 53 от Кодекса за социално осигуряване (КСО). В ал. 4 на чл. 53 са изброени обстоятелствата, при които паричното обезщетение не се изплаща. Настаняването на детето в детско заведение, включително детска ясла, е едно от тези обстоятелства. Когато детето бъде настанено в детско заведение, включително детска ясла, се прекратява и отпускът на майката по чл. 164 от КТ - чл. 46, ал. 7, т. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Детето се счита настанено в детското заведение, съответно детската ясла, от деня, в който реално е започнало да посещава заведението (конкретната дата на постъпване, вписана в документацията на заведението). От тази дата се прекратява правото на отпуск и обезщетение за отглеждане на детето.
При подаване на заявление-декларация по образец (Приложение № 3 към Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (НИИПОПДОО) за изплащане на обезщетението по чл. 53 от КСО) майката е декларирала, че детето не е настанено в детско заведение, включително детска ясла, и че ползва отпуск за отглеждане на дете по чл. 164 от КТ. Тъй като тези обстоятелства са се променили, тя има задължение в срок 3 работни дни от промяната да подаде при осигурителя/работодателя си декларация по образец, приложение № 12 към НИИПОПДОО, а той в срок 3 работни дни от получаването й следва да я представи в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт.

# 419
  • София
мама Саня, страхотна си   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт