Частни детски градини - София (6)

• 85 216
  • 745
  •   1
Отговори
# 360
Сетих се още нещо.
Ако и вие като мен сте по-амбициозен родител и се целите след ДГ в хубаво училище с изпити и голяма конкуренция, може би е добре да се пита, когато се записват децата, дали дадена ЧДГ може да подготви детето за такъв изпит и дали имат възпитаници в конкретното училище. Това е доста добър показател. Най-големите напливи с много кандидати са за Св. Сф. (частно), Шилер (сдружение в общ. у-ща) и Горна баня (НУКК - държ. у-ще). Повечето желани частни училища, освен Св. Сф., също имат или вече въведоха изпити и събеседвания с психолог. Например, Питагор (началното у-ще на ПЧМГ), Българско школо, Свети Георги, но мисля, че има и други. Така че е хубаво да видите дали дадени ЧДГ имат опит с такива кандидатствания или дори да нямат там възпитаници, дали могат да дадат високо ниво на подготовка.
Ако наистина сте като мен, е добре да имате предвид при избора на ЧДГ и накъде после се насочвате.
За детските градини не е типично да се отчитат накъде продължават възпитаниците им, както го правят ЧУ - например Св. Сф. се отчита всяка година колко са влезли в Американския колеж и в елитните гимназии, а пък Ам. колеж - колко са отишли в престижни университети. Макар за ЧДГ да е доста амбициозно да се иска така справка, мисля, че си има някакви неофициални шушукания кои градини успяват да "вкарат" деца в хубави училища. Например, спомням си, че в ПУК на големия ми син имаше деца от "Сияние" и "Чуден свят" с повече от 1 бройка.
И за двете ми деца, когато избирах градина, още преди да ги запиша съм казвала накъде искам да продължат и съм разпитвала дали могат да ги подготвят. В "Сияние" имаха опит и възпитаници в Св. Сф., в "Слънчогледи" ме увериха, че много добре са запознати с въпросното училище и че могат да подготвят детето. Дори в началото на тази учебна година отново питаха всички родители от голямата група - накъде са се насочили: Св. Сф., Шилер, Горна баня или друго частно училище, за да знаят как да тече подготовката.

Другият вариант е да се избере училище, което си има градина и да не се подлага детето на изпити. Например, такава възможност дават Френския лицей, немските училища - Ерих Кестнер, Увекинд, Веда, които са също доста стабилни и хубави частни училища. Мисля, че тези училища са все от детската градина до завършването на образованието. В тази група има и други ЧУ с ЧДГ, но тези ми хрумнаха като примери. Възможно е да има изпити от ЧДГ към същото ЧУ и да отпадат деца, но все пак са готвени в същото училище и би било по-скоро препитване. Не съм запозната в детайли, но този модел от 3 до 19 години в едно у-ще изобщо не е лош.
(Не знам децата от "Чуден свят" дали трябва да кандидатстват в "Св. Георги", но те пак са под една шапка и сигурно е по-лесно.)

Това, разбира се, са добронамерени съвети за тип родители, които обичат да си планират действията, гледат няколко години напред, търсят някаква последователност в образователния процес и гонят високо ниво на образованието на децата си.

Последна редакция: чт, 16 май 2013, 14:07 от Danybon

# 361
  • София
Данибон благодаря за хубавите постове.
Да, моето дете е Wonder World. Преди беше в Чуден свят, но от миналата година сляха двете градини и остана само Wonder World. И до днес се убеждавам, че парите които давам си струват до стотинка виждайки го по развитието на детето ми.
За мене образованието на детето е много важно и си струва да се влага в него дори детето да е на 2г. Дай Боже всеки да има тази възможност.
Нямам идея дали за Св.Георги се държи изпит, не сме и мислили още къде ще продължиме.
Но и ми се струва, че напоследък стана модно да се кандидатства в определени училища, от което аз лично бягам.
Имаме време ще помислиме още.

# 362
  • София
Danybon, мерси за инфото   bouquet

Аз съм от умерено амбициозните родители, защото прекомерната амбициозност (според мен) вреди на детето. На езиците много държа, защото аз самата говоря чужди езици, работя с тях и ми е ясно, че без тях не може  Peace Затова се отказах и от вариант общинска ДГ  Rolling Eyes

За избор на училище имаме още време, но не пречи да събирам инфо  Peace

# 363
  • София
А до колко часа са примерно 1ви клас, защото въпросното немско училище приключва в 15.50ч, което е крайно неудобно за работещите.
monday, повечето частни училища са до 16-16,50.

# 364
  • София
Danibon, страхотна си. Много ценни съвети даваш, както винаги  bouquet
Точно в този ред на мисли, засега сме избрали Увекинд, но ще проучим още градини.
Bunnie, може ли да споделиш малко повече актуална информация за таксите в Wonder world, както и по-конкретни преки впечатления от обучението, отношението към децата и т.н.?

Последна редакция: пт, 17 май 2013, 10:49 от Stacked

# 365
  • Beyond the Frontiers
Дами, някой да има информация, каква е таксата в ДГ Бояна? Търся място за дребното евентуално от октомври или ноември, дали е много рано?

# 366
  • София
[Bunnie, може ли да споделиш малко повече актуална информация за таксите в Wonder world, както и по-конкретни преки впечатления от обучението, отношението към децата и т.н.?

Разбира се.
Таксата е 400 евро. Но се смята по 20 евро на ден. Т.е ако месеца ти е с 22 работни дни таксата е 440 евра.Транспорта е отделен. Отделно има и допълнителни занимания като карате, худ.гимнастика, плуване, балет, испански и тенис на корт.
Като отношение- ами нецнам точно какво да споделя. Децата много си харесват всяка една от учителките. А те всяка година са различни. Това е политика на градината- да се сменят учителките, за да не свикват децата прекалено много с една и съща учителка. Сегашната им примерно е много амбициозна. В началото на годината каза, че си поставя задача номер 1 да настигнат като ниво на английски другата група на тяхната възраст, която е англияската градина от началото и на родителската среща зимата каза че са го изпълнили. Посли си постави и дурги цели, които си ги гони. Имат едни интересни часове " Добродетели" и " Философия" ,  в които децата говорят по различни теми, като често самите деца си задават темите. Имат страшно много орат занимания и постоянно творят и носят нещо вкъщи, а отделно и в края на годината ни дават едни огромен албум с всичко, което са напарвили през годината. Тържествата им особено за завършването на годината са винаги на голяма сцена, което учи децата да се отпуснта и да не се притесняват от публиката. Понеже тържеството е за цулата градина , а не за отделните групи. Водят ги в пожарната 2-3 пъти през годината, имат зелени училища и ски училище 3 пъти всяко.....
Редовно излизат навън и имат огромен двор, излизат дори и зимата и в по-хладно време. Всяка сутрин медицинската сеста ги преглежда, правят им и някакви изследвания за паразите мисля беше в самата градина /освен ако родителя не декларира, че не желае там да се правят изследванията/.....
Кажи ако те интересува нещо конкретно.

# 367
Здравейте, ще споделя впечатленията си от Рай и Германи, които посетих през изминалата седмица. Цялостно и двете градини са приемлив вариант, въпреки че имам много забележки, но предполагам че всяка майка става свръх критична по отношение на грижите за детето й. Това което ми хареса е, че дворовете са големи със зеленина, въздухът е осезаемо по- чист от този в центъра на София и преподавателките и на двете места са млади и приветливи.
Лично аз съм разочарована от базите. Уж и двете сгради са построени с цел да бъдат градини, а ми се сториха толкова миниатюрни. Стаите на съответните групи бяха горе долу колкото хола, в един голям апартамент. Има стръмни стълби, етажи, прагове навсякъде. Има парапети и гуми накрая на стълбите, т.е. са обезопасени до колкото е възможно, но у нас също има стълби и много добре знам как за секунди може да падне дори възрастен, какво остава за деца под 3 години. И ми изглежда почти невъзможно 2-ма учители да опазят 8- 15 полу-бебета. Спалните помещения и на двете места са "2 на 2", както се казва. В Рай не ми хареса, че е малко мрачно и всичко е доста набутано, но пък имат сравнително голям физкултурен салон с пияно и групите са малки- 8- 10 деца в група.  А в Германи ми направи лошо впечатление, че няма никаква сянка и площадките не са изцяло с гумирани плочи (както в Рай), а по- голямата част са обикновени плочи, но пък помещенията са със сравнително големи прозорци и базата е малко по- нова. Групите обаче са големи- до 15 деца. 
Това, което ме впечатли, е че и в двете градини не видях тъжни, сърдити или ревящи деца. Всички бяха кротки, тези които си играеха бяха също съвсем спокойни. Никъде не видях деца без надзор или препускащи като свободни електрони. Учителки имаше навсякъде, което е изключително важно. Също ми хареса, че жените с които разговарях от градините бяха доста адекватни с ясното съзнание какво вършат. Отговаряха ми съвсем ясно на въпросите. Изключение прави една възрастна дама в пенсионна възраст в Германи, която по време на разговора седеше на заден план и суфлираше и прекъсваше момичето, с което разговарях...не знам коя е не се представи. Тя в прав текст каза, че не ме съветва да ползвам транспорта им, а по- добре да си карам детето сама. На първо впечатление изглежда, че децата и на двете места са обгрижвани и възпитавани.
Другата седмица ще посетя още 2 градини да разгледам базите. Може да се окаже, че това е нивото и просто моите очаквания са твърде големи, а таксите стигат за толкова. Аз търся градина, в която като вляза да ми хареса, да мирише хубаво, не на онази специфична миризма смесица от дезинфектант и манджа, която помня от детството си в държавните градини. Да е просторно, светло, с големи прозорци, ярки цветове, да ми се прииска да остана Wink Извинявайте за дългия пост

# 368
Honey1980 надявам се да не го приемеш като заяждане...ние сме намерили нашата градина. Но аз продължавам да следя темата. От разказа ти имам усещането че търсиш по скоро хубав хотел отколкото детска градина. Нищо не каза за учебният процес в тези градини. За това какво научават там децата. Лично аз ако търсех просто светло, уютно и приятно място за детето си бих го оставила у дома с детегледачка.

# 369
О не, Hope for Two, изобщо не приемам като заяждане поста ти, даже напротив, нали коментираме. Не искам да го оставя в нас с детегледачка, защото мисля, че социалният контакт с други деца е важен за развитието. Просто от едно ходене нищо не мога да кажа относно какво научават децата в съответните градини. "Учебен процес" на 2 години ми звучи малко противоречиво. Лично за мен наистина има значение да е хубава сградата и да създава приятно усещане. Моето дете няма още 2 год. За да се чувства добре на тази възраст има значение преподавателите да се държат мило с него, другите деца да не го щипят и хапят, да му е просторно, светло, да има място за игра, да не се пребие по стълби и площадки, да яде и да са му чисти гащите, колкото и грубо да звучи. Дали ще научи на 2 години 10 песнички или 15 не мисля, че има огромно значение. Не мисля образованието му да приключи с яслата. Ще тръгне на училище, гимназия, университет...
Изхождам и от това, че съм се спряла на 5 градини от 50 на база форума и впечатления на приятели. Това са градини, които са съпоставими, за които знам, че се занимават с децата, възпитават ги до колкото е възможно на тази възраст и общото мнение е, че усвояват съответния език (там където се изучава). Т.е. "учебният процес" не го подлагам на съмнение. Разликата между тях като отношение към децата и занимания не би трябвало да е голяма- едните имат риби, другите ходят във ферма, третите гледали цветя... Съответно критерият ми вече е сграда, брой деца в група. Дори отдалечеността от нас не ми е критерий, защото в името на това да се чувства добре бих пътувала.
Съжалявам ако размивам темата с моите разсъждения. Лично за мен форумът е много полезен именно с коментарите на различните майки.

# 370
Honey1980 Съгласна съм с теб всеки има свойте критерии за детето си. Въпроса е че преди детето да тръгне на ДГ тоест да сме минали през това, всеки има някакви очаквания. Хубави са коментарите на майки чиито деца вече излизат от градината. Тогава много неща стават очевидни. Нещо което ни се е виждало маловажно след това се оказва доста важно. И аз съм ЗА социалният контакт. Но в началото е ясно че детето ти ще боледува. Ако някой има дете дето първите месеци е изкарало повече от седмица на градина да вземе да се похвали тук Simple Smile Така че тази така наречена социализация става доста по-късно. На 2 години детето си е самодостатъчно за игра. Естествено че ще има хапаници и бутаници. Моя се оказа че в един ден бе ощипал две деца....никога преди или след това не го е правил. Но когато не говори комуникацията е сведена до някакво по примитивно ниво.
За мен от огромно значение беше че на 2,5 месеца детето ми можеше да брой до 10 да познава всички цветове и да прави преразказ по книжка /елементарен/. По важно от това дали днес си е изял всичко...даже леко се дразнех...като попитам в градината: Какво учихте днес...и да ми обяснят че всичко си е изял.
Успех желая в избора. Да намерите вашата градина. Ти на кои 5 си се спряла?

# 371
Honey1980, като майка, която също търси ДГ за детето си напълно те разбирам.
Аз съм на мнение, че не може сградата и битовите условия да НЕ са на ниво и условията на обучение да са перфектни. Щом в ДГ правят компромис с хигиена, битови условия, брой деца.... 100% правят компромиси и в обучението.
По вероятно е ако всичко битово е на 100% ок и в обучението да са се постарали от колкото битово да са под нулата и да очакваш в обучението да са добре.
Нищо лошо няма в лукса... всяко дете го заслужава. Една приятна обстановка е едно добро начало... щом детето е в приятна среда, няма застрашаващи здравето елементи (като мръсотия, открити контакти, необезопасени стълби, необходимото пространство, .....) то ще е по податливо и към обучението, което му се поднаса.

Galactic Voyager - съветвам те да посетиш зимата ДГ Бояна и тогава да прецениш дали да си дадеш там детето. Моите впечатления са лошо почистен двор, лед върху който децата се опитват да изпълзят за ръка под липсата на надзор... кухня или помещение за хранене под нужната хигиена, мрачна зграда с вътрешни тесни стълби... като цяло занемарено малко... Таксата не си спомням, защото не ми хареса но не беше повече от 500 лева тогава - да кажем 400-450 лв.

# 372
Лицензираните ДГ няма как да правят компромиси със сградата, хигиената и броя деца.
Те са регламентирани. Според големината на сградата са определени и големината на групите. Всяко дете трябва да разполаха с Х кв.м. При нас групите са по 15 деца. Няма група с повече.
ХЕИ минава толкова често, че се чудя ако у дома дойдат да ме проверят дали няма да ми спретнат някой акт. Под биови условия аз също включвам и играчките. В нашата градина ме впчеатлиха страшно много. Всички качествени и 80% са обучаващи..развиващи всякакви умения. За разлика когато гледах Германи всичко беше за два и петдесет.
yakoo при нас в Бояна двора не го чистят зимата...понеже има наклон изваждат шейни и децата се пързалят. Сняг имаше в двора до преди 2 седмици...децате се замерваха със снежни топки.

# 373
Honey1980 Съгласна съм с теб всеки има свойте критерии за детето си. Въпроса е че преди детето да тръгне на ДГ тоест да сме минали през това, всеки има някакви очаквания....
Успех желая в избора. Да намерите вашата градина. Ти на кои 5 си се спряла?
За сега съм се спряла на Рай, Германи, Wonder world, Палави крачета, Увекинд (но мой колега, който горещо ми я препоръча като обучение, вчера ми каза, че базата няма да ми хареса, въпреки това ще ида да разгледам, защото вчера говорих с дъщеря му на 4 год, която вече говори разни неща на немски). Слънчевото зайче на Овъргаз отпадна, защото там няма група за деца под 3 год., иначе базата е нова.
Моето дете ходи на английски за бебета в Helen Doron от 11 месечен и аз наистина се радвам, че сочи разни предмети като го попитам where is...? или че казва ball, dog и bye bye, но не мисля, че благодарение на тези си "знания" ще напредне кой знае колко много всравнение с другите деца или че това е блестящият старт на живота му.

# 374
  • София
. Ако някой има дете дето първите месеци е изкарало повече от седмица на градина да вземе да се похвали тук Simple Smile
хихи, моето изкара 3 месеца без да проточи едни сопол , но ние тръгнахме от август на 2г. възраст:)
И никога не е била хапана или щипана....
Honey 1980 сподели впечатления за Wonder World като отидеш:)

Общи условия

Активация на акаунт