Частни детски градини - София (6)

• 85 216
  • 745
  •   1
Отговори
# 345
Aми няма градина към училището, градината е Киндероазе, след което май месец се държи изпит за училището (4-5год), в случай, че се издържи се учи вече в училището 2 год предучилищна, в случай че не, още 1 год градина и после вече в училището.Защото там освен изпита , изискването е и немски език.

# 346
Отровка, аз също имах подобни притесненията от по-лъскавите ЧДГ, които напоследък започнаха да се появяват. Преди години така се влюбих в една и доста се притеснявах дали не съм се подлъгала по чудесната база и по слънчевите учители. Винаги съм залагала дотогава на традицията и на утвърдените градини, които - знаете моя критерий - вкарват всяка година ученици в "Св. София". Разказвала съм ви - тогава избрах "Слънчогледи", доста нова градина, но се оказа, че директорът и учителите, макар и млади или на средна възраст, са наистина със супер опит и познания. Не мога да не си призная, че все съм се притеснявала мъничко дали ще успеят да подготвят достатъчно добре детето ми за "Св. Сф." и да се пребори с голямата конкуренция, защото ако имаха предишни деца, приети там, щяха да имат някаква обратна връзка вероятно или пък база за сравнение. През февруари писах, че сме приети и то с отлични отзиви от проверяващите, че просто нямат никакви забележки и поздравяват учителите, които са му преподавали в градината. После бяха приети още 3 деца от "Слънчогледи" - станахме 3 ПУК-чета и 1 първолаче, което се пребори за малкото места за 1 клас. Т.е. на 100% бяха приети всички, които са кандидатствали от "Слънчогледи" в "Св. Сф." и за всичките коментарите са, че са със страхотна подготовка.
Така че аз съм много доволна от избора си - прекрасна градина с чудесна база и слънчеви учители, които успяха да вкарат в толкова желано училище доста деца. Дано и догодина да е така.
Давам пак личен пример, защото за градината, която дискутирахте нямам чак толкова информация. "Слънчогледи" определено вече е доста добре позната и е на 5 г., а "Веселото гардже" е съвсем нова.
Навързвам обаче нещата, защото тя е по подобен модел - в затворен комплекс, хубава база и т.н. Това, което знам със сигурност, е, че в ПУК на Св. Сф. влезе тази година дете и от "Веселото гардже". За мен това е също добър атестат за съвсем-съвсем нова градина. Наистина детето от много интелигентно семейство, брат е на един от силните състезатели по математика в 3 клас, но все пак знанията и уменията са му от градината, за да може да издържи труден изпит и да се пребори с много други желаещи.

Това, което ми прави впечатление за градините в този район (може би по-скоро англоезичните - Слънчогледи, Веселото гардже, Вълшебен свят, за тези с други езици нямам информация) е, че са в затворени комплекси, в хубави бази и се стремят да играят по правилата - т.е. да се лицензират още веднага. Опитват се да спазват на макс изискванията за ЧДГ от наредбата, а много добре си спомням как преди няколко години масово протестираха нелицензирани градини, че това са неизпълни изисквания. Е, тук виждаме, че може. Вероятно боравят с много повече средства за старт на частна градина, вероятно от самите затворени комплекси също инвестират, но е факт, че успяват да покрият тези супер трудни изисквания. Мисля, че "Слънчогледи" е първата ЧДГ по този модел в затворен комплекс, после се появиха и още. За мен "Слънчогледи" успяха да се наложат и в моите очи наистина са отлична градина, щом покриха и последния ми критерии за прием в желано ЧУ. За другите градини ще трябва да изчакаме още някоя година, за да видим дали ще успеят да постигнат този успех, но важното е, че това е добре работещ модел.

Май в други части на София не се среща точно този тип частни детски градини в затворени комплекси. Нямам информация. Confused

P.S. Да, забравих нещо важно да уточня за "Слънчогледи". Всъщност доста деца на нашата възраст остават тази година там. Ние отиваме в "Св. Сф.", защото имам и по-голям син, който учи там. С нас идват и две наши приятелчета. Другите деца остават и ще разчитат на подготовката от градината. Детето, което сега е прието в 1 клас в Св. Сф., миналата година също беше прието в ПУК в училището, но предпочете да се подготвя в детската градина и се радвам, че за втори път успя да се пребори с конкуренцията за много малко места.

За това и пиша "въздържала". Просто от това, което се коментира и от сайта не ми са ясни нещата за учебни програми, педагози, учебни часове и т.н.т., което си е нужно за предучилищна възраст. Сигурно някой веднага ще оспори, че какво му е толкова задължително на предучилищната програма. Ами да, дали ни харесва или има такава и когато нещата се покриват както трябва, детето изгражда готовност за І-ви клас. Освен това колкото и да не ни се харесват някои закони ако живеем в тази държава ще трябва да ги спазваме. Че учан англииски-добре, но след 5-г. възраст освен атрактивните занимания се упражняват речеви умения, моторика, мислене и др. Но тъй като впечатленията ми са само "през екрана" нямам право да съм категорична. Peace

Последна редакция: чт, 16 май 2013, 11:20 от Danybon

# 347
  • София
Danybon, можеш ли да ми кажеш, каква е таксата в "Св. София"?

# 348
  • sofia
А таксата в Слънчогледи?

# 349
Таксата в Слънчогледи - 700 лева/месец - всичко без транспорт (всички си возим децата).
Таксата в ПУК на Св. Сф. - 4100 Е/година - всичко + транспорт

# 350
  • sofia
Благодаря!   bouquet

# 351
  • София
Danybon, мерси   bouquet

А, на тези, които водят децата си в англо- или немскоезични градини, след колко време започва да се усеща, че детето учи чужд език?

# 352
А до колко часа са примерно 1ви клас, защото въпросното немско училище приключва в 15.50ч, което е крайно неудобно за работещите.

# 353
missence, големият ми син на 5 години говореше свободно английски. Учеше в Сияние. Поназнайваше и руски. Не беше още ученик в Св. Сф. и спокойно си говореше с англичанчета и русначета по почивките. Беше ценен кадър, защото превеждаше на двете групи деца. Руски е учил отделно, но английският му беше страшно силен в Сияние. В 5 клас на Св. Сф. взе В2 ниво. Говори, пише на английски както и на български, като роден език му е. Дори си има блогове, Vlog-ове на английски и си ги поддържа.

Малкият също учи английски в Слънчогледи. Доста добре се справя, но още не сме попадали в такава ситуация като с батко му, за да преценя колко свободно говори езика. Отделно извън градината учи и френски. И по двата езика се справя с разбирането на филми. Има си и познания и добро произношение.

Мonday, ако въпросът е към мен за у-щето, учи се някъде до 16,45 и после са по бусовете. Моят син слиза последен и се прибира около 18 ч. Бусовете при нас са по квартали или близки райони. Ако се избира у-ще с транспорт, може да се заявява и втори адрес за връщане, т.е. до работата ти или дядо/баба. Поне при нас има такава възможност. Моят си се прибира вкъщи. Малките деца ПУК, 1, 2, 3 клас, трябва да се посрещат от родител (или друго посочено в договора лице).

# 354
  • София
Danybon, мерси за информацията. За мен е важно да контролирам процеса на обучение по езика, затова питам  Peace

# 355
Забравих да кажа, че и двамата ми сина учат английски от съвсем малки. Преди ЧДГ аз съм се занимавала с тях. Учила съм в Английска гимназия, не съм филолог, но на такова ниво с песнички, игри, успявах да ги занимавам. Рано са тръгнали на градина - 1,6-2 години и веднага са почнали да учат там усилено английски, но градините не са чужди, а български, линцензирани от МОМН, но с доста часове английски.

На големия му вкарахме втори език руски някъде на 5-годишна възраст, но преди това сме се занимавали у нас и имаше познания. В 3 клас му вкарахме и френски. Сега учи втори език в Св. Сф. руски, а на курсове - френски. Английският в у-ще му е 10 ч. Може и да стигне С1 в 7 клас, ако пубертетът не си каже думата. Мечтая си да влезе в Американския колеж и там освен англ., да учи и немски. Ще видим.

Малкият почна също рано с английски. На 3 години му вкарахме френски и ходи на курсове във Фр. културен институт. Леко поназнайва руски, но вече сме по-мързеливи и определено брат му знаеше повече руски на тази възраст.

# 356
  • София
Danybon, мерси   bouquet И ние сме започнали рано, но вкъщи (аз съм с езикова гимназия и 2 езика), обаче се надявам в ДГ да поддържат ежедневно знанията  Peace

Времето ще покаже  Peace

# 357
След Вълшебен свят и Еко Дара, отговор получих и от Рай. Такса 650 лв, английски всеки ден. Не е пояснено дали това е таксата с транспорт или без. Аз поисках такса с включен транспорт. Това обаче допълнително ще уточняваме след като посетим всички градини лятото. Отговор все още нямам от Бг школо и от Веселото гардже.  Линкът с таксите от vessy_tr не ми отваря нищо Sad Само общо описание за приема и толкоз, а в долната част "Такси за 2013/2014" не е активно цялото поле, но вече имаме информация от нея Simple Smile  Vessy_tr, благодарим за инфо-то! Ако може за английския да ни кажеш, всеки ден ли е? 
Английският е три пъти седмично по програма за групата, където е моето дете /между 2 и 3 год./ , но го вмъкват и в заниманията по музика /песнички на английски/, в спортните занимяния /команди на английски/ и т.н.
За линка, съжалявам, че не се отваря, но това по-долу е копи-пейст от сайта /Новини/Прием за учебната 2012/2013 г./
Прием за учебната 2012/ 2013Частна детска градина „Веселото Гардже“ обявява пирем за учебната 2012/ 2013 год.

Приемаме деца за яслена група (от 1-а год.), градински групи (от 2,6 год.), предучилищна група (от 5 год.).Записването продължава до 20-ти август. Местата са ограничени!
Такса – 750 лв.
- Медицинско наблюдение
- Здравословна храна 4 пъти на ден
- Английски език
- Спортни занимания
- Програма за обучение за съответните възрастови групи – математика, български език, природа и свят, изкуства, музика и др.
- Логопед и Психолог (наблюдение от специалист)
- Застраховка

За качеството на обучението, което се коментира: не съм съгласна, че ако персоналът е млад, това автоматично го превръща в неквалифициран. Смятам, че ако младите хора, които имат необходимото образование /начална и предучилищна педагогика/, работят с ентусиазъм и желание с децата по добре разработена програма за обучение за съответната възраст и под контрола на хора с опит, то резултатите могат да са много добри.

# 358
  • София
Да се включа по темата за чуждите езици- детето ми от няма и 1г е в английска детска градина и вече говори и разбира английски без проблем. Преди това беше в бг градина и имаха засилено изучаване на английски като под това не визирам да учат отделни думички. Учителката още от вратата превключваше на английски и само така им говореше през целият час.
Така, че според мене колкото по-рано почне да учи чужд език детето толкова по-добре. Разбира се има значение и учителката:) а и самото дете:)

# 359
  • София
Споделяйте, моля, за коя точно ДГ говорите. Така (поне на мен) ми е по-лесно да се ориентирам  Peace

Общи условия

Активация на акаунт