Частни детски градини - София (6)

• 83 485
  • 745
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Да, права си, но не е справедливо. Оставям детето си на ясла не защото не ми се стои още 2 години вкъщи с него.

Това никой не го мисли. Всеки се спасява, както може  Laughing (смея се, ама не е смешно  Rolling Eyes )

Последна редакция: ср, 12 юни 2013, 14:41 от missence

# 571
Момичета, някой може ли да ми даде повече инфо за детска градина Ян Бибиян - условия и най-вече подготовка.

# 572
Момичета,

Има ли някой, чието дете е в Бърборанчета? Мисля на тях да се спра и ми се иска да чуя малко отзиви.

А по темата със законите. Питах на няколко места и в крайна сметка не разбрах, като не сме в държавно детско заведение, аз имам ли право втората година на цялата сума за гледане на малко дете или не? Четейки в сайта на НОИ останах с впечатлението, че имам. Обаче... Така ли е ?

# 573
Ако не прекъсваш майчинството и не се връщаш официално на работа - да, защото заведението не е на държавна издръжка.

# 574
  • София
Дори и да не се прекъсне майчинството, част от частните детски градини подават информация към държавните органи, че детето Х с ЕГН... посещава въпросната детска градина. Така, ако се направи проверка и се установи, че жената е взимала майчинство, а детето междувременно е ходило на ДГ, могат изискат връщане на надплатената сума. По принцип когато детето тръгне на градина, майката има право на 50% от обезщетението за втората година майчинство.
Поне така беше аз като се връщах на работа преди 2,5г. Точно тогава избухна и скандалът, когато НОИ искаше разни майки да възстановят част от получените обезщетения,  защото бяха взимали 100% обезщетение докато децата им ходят на градина и реално са им се полагали 50%.

# 575
По принцип когато детето тръгне на градина, майката има право на 50% от обезщетението за втората година майчинство.
Поне така беше аз като се връщах на работа преди 2,5г. Точно тогава избухна и скандалът, когато НОИ искаше разни майки да възстановят част от получените обезщетения,  защото бяха взимали 100% обезщетение докато децата им ходят на градина и реално са им се полагали 50%.
[/quote]
И сега е така докато детето навърши 2г. независимо дали ходи на ясла или не. Взимат се 50%, ако майката тръгне на работа.

# 576
  • София

Искаше се от майки, чиито деца сао били в държавна детска градина. В държавната детска градина държавата отделя пари за издръжката на това дете, за частната не дава нищо.

# 577
Нещо съм се изказала неподготвена - има промяна в текста -
 Паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или при настаняване на детето в детски заведения, включително и детски ясли, както и при отглеждането му от лице, включено в програми за подкрепа на майчинството.
Преди беше "заведения на държавна издръжка",  (още по-преди "на пълна държавна", то и затова стана скандала - щото още по -преди можеше и в държавна) з начи сега излиза, че наистина само 50%, дори да е частно заведение.

Значи, ако мога да обобщя - ако се върнеш на работа през втората година и детето е в държавна ясла, ще получаваш 1/2 майчинство, плюс смешна такса в яслата, защото е дотирана, пък току виж и за детски - ако отговаряш на критериите,  но ако си в частна - пак имаш 50%, нямаш право на дотация за таксата, а щом можеш да си я позволиш - нямаш право и на детски. Евала!

Отново тези пари пари ще ги получават соц.слабите!!!!
Да аз нещо сигурно съм глупава, ама ми се вижда логично по-скоро тези, които не ползват общинска градина и НЕ получават детски да получават такава субсидия за таксата. Ама нещо не схващам явно логиката newsm78

# 578
  • София
.....
Да аз нещо сигурно съм глупава, ама ми се вижда логично по-скоро тези, които не ползват общинска градина и НЕ получават детски да получават такава субсидия за таксата. Ама нещо не схващам явно логиката newsm78

Аз съм от тази група- не ползвам общинско заведение и не получавам детски, но сложат ли подоходен критерий, пак съм аут  Tired

# 579
Зависи в каква ЧДГ си даваш детето. лицензираните подават стриктно информация към РИО. И именно тук се получават някои "смешни" ситуации-дублиране на деца. Диракторката на ОДЗ № Х е подала детето Х при нея и си прибира държавната издръжка, а детето е в ЧДГ! И не се сещат, че това автоматично излиза в документите. Така че зависи коя е ЧДГ-то. И зависи от хората там- нищо не пречи да се разговаря с директорката това дете да не бъде подавано до еди кой си дата в регистрите.

# 580
  • София
Зависи в каква ЧДГ си даваш детето. лицензираните подават стриктно информация към РИО. И именно тук се получават някои "смешни" ситуации-дублиране на деца. Диракторката на ОДЗ № Х е подала детето Х при нея и си прибира държавната издръжка, а детето е в ЧДГ! И не се сещат, че това автоматично излиза в документите. Така че зависи коя е ЧДГ-то. И зависи от хората там- нищо не пречи да се разговаря с директорката това дете да не бъде подавано до еди кой си дата в регистрите.

В ЧДГ с лиценз сме  Peace (много държах на това + критериите, които имах относно база, обучение и т.н.)

# 581
Здравейте, някой да има впечатления и повече информация за ЧЦДГ Пламъче? Другата седмица ще ходя да огледам, но събирам и мнения.

# 582
И аз искам да знам за Пламъче, защото се колебая между нея и Слънчо... през една улица са!

# 583
Момичета, благодаря за коментарите!

# 584
Веда, благодаря ти за отговора, попитай я най-общо - впечатления, условия, такси, отношение, работно време. Ей таквиз работи.
Благодаря! Simple Smile

Ето и какво разбрах за "По-по-най". Такса: 600 (летните месеци) - 630 лв., без включен транспорт.
Работно време: до 18 ч, но от колко сутрин - не помня. Има двор.
Общо децата за цялото ДЗ са около 20. С тях се занимават няколко възпитателки, имат мед. сестра и психоложка. Осигуряват им занятия по рисуване, музика, някакви приложни изкуства, гимнастика.
Чужд език - от 3-годишна възраст.
Познатата ми е доволна и няма сериозни забележки от яслата.
По-особеното е това, че нямат отделно помещение, в което спят децата, а допълнително им нареждат дюшечета в основното помещение.

Последна редакция: пн, 17 юни 2013, 22:58 от Веда Словена

Общи условия

Активация на акаунт