Частни детски градини - София (6)

• 83 303
  • 745
  •   1
Отговори
# 45
Соник, сигурно вече си погледнала, но за всеки случай пиша и аз - в youtube се оказва, че има качени доста клипчета от ежедневието в градина "101 защо", които онагледяват нещата. Друг е въпроса дали клипчетата са качени със съгласието на родителите.

Да, има ги и на ФБ, само че не са отделени в секция Video и малко трудно се откриват, скролвайки надолу към по-стари постове. Аз изгледах много от клипчетата и именно те ми бяха сред основните мотиви да прерприема преместването на детето в тази д.г.

# 46
За екстрите - имам съседи с две момичета /вече сравнително големи/. Децата винаги са били в частни градини и училища и то уж добри, родителите нямат финансови проблеми и инвестират хората, но тези деца непрекъснато ходеха и на допълнителни уроци, което за мен е признак, че нещо в частното училище не е било съвсем ок.

И да дам 200 лв. за учебници на английски на 1,5 годишно дете е просто безумно, и то задължително. Дори да се съглася, че е хубаво да се слуша чужд език и че така се научава неусетно, учебник на тази възраст е безмислен.

Признавам си, че се притеснявам да не залитна в крайността на супер амбициозните родители  Embarassed

Зависи какво се има предвид под частни уроци. Аз не ги отричам, както е масовото отношение у нас. Пак говоря от личен опит.
Например, големият ми син е страхотен математик. В у-ще учат доста математика - май 10 или 11 часа (нормални часове + състезателна математика). Реално обаче той изглежда си има талант в тази област. Дърпа много бързо. Сред едни от най-добрите състезатели по математика за випуска си е. Това е вече друга категория деца и не за тях е хубаво да се приложат още повече грижи от страна на родителите, още повече, ако детето има желание и амбиции. Така че ходи на математически лагер-школи с треньора на националния ни отбор по математика - Ивайло Кортезов, ходил е на курсовете в СМГ (от време на време), заради две имена на учители - Шаркова и Иван Симеонов. Наистина получава най-доброто в у-щето си, но тъй като има интерес, се опитваме да му предоставяме и още възможности за развитие, а и да се докосне и до още добри учители.
Същото е, например, с тениса. Да, играе тенис и в у-ще, но като надскочи училищното ниво, нормално е да му потърсим треньор.
Доста спортове му вървят, но пък при тях разчитаме да е само на училищно ниво и е в 5 спортни отбора на училището си.
Много зависи какво точно човек има предвид под частни учители и уроци. Дали, защото в у-щето не се справят или просто детето има талант, амбиция и иска да се развива още.
Нюански всякакви.

♥Пандичка♥, да, аз затова и споменах, че има преливане между тези групи и тенденции. Нормално е наистина първо да си притиснат от липсата на място в държавната градина, а после ако ти хареса, направо да се влюбиш.

Междудругото аз следя доста ЧДГ и "101 защо" ми правят страхотно впечатление. Не съм ходила, но ги наблюдавам редовно. За мен са едни от най-добре комуникиращите в социалните мрежи.

# 47
  • София
Соник, сигурно вече си погледнала, но за всеки случай пиша и аз - в youtube се оказва, че има качени доста клипчета от ежедневието в градина "101 защо", които онагледяват нещата. Друг е въпроса дали клипчетата са качени със съгласието на родителите.
Сега ще ги разгледам, благодаря ти!
Пандичка, благодаря и на теб! Сигурно пак ще те питам разни неща скоро.  Simple Smile
А някой има ли впечатления от ЧДГ Пламъче? Съвсем близо е до нас, но не намирам почти никаква актуална информация в интернет. По-късно днес ще отида да се видя на място с директорката, за да видя какви са условията.

# 48
  • София
Може ли малко повече информация за Немо - бр. деца в група, отношение към децата, материална база и др. И аз съм се насочила към тази градина, нямаме никакъв шанс за държавна. В най скоро време съм решила да я посетя, но исках предварително да бъда подготвена с малко повече информация.
Ние сме били само на посещение в Немо, надявах се да вземе отношение мама, на която детето е там. Аз съм чела само положителни отзиви за там.
Бяхме през ноември, имаше малко деца - максимум 5 в група, сигурно е имало отсъстващи. Стаите не са големи, предполагам, че не биха събрали повече от 10 деца. Беше спокойно, някак уютно, като на село при баба. Базата не е луксозна, но е чисто и подредено, имат голяма тераса и сравнително голям двор с плодни дръвчета и играчки. Учат ги на немски песнички и стихчета, без много да наблягат на езика като в Увекинд и другите немскоезични градини. В сутерена/мазето (не влязохме там) имат физкултурен салон, на партера са две стаи, едната по-голяма с кът за хранене. Горе имаше спални помещения и може би още стаи. Доколкото разбрах, през част от времето децата от различните групи са заедно, обясниха, че така малките се учели от големите, а големите се учели да бъдат отговорни. Не съм сигурна дали по този начин не спестяват персонал за някакво време през деня. Ако мъжът ми не настояваше за езикова градина, може би бих записала детето там, вдъхнаха ми доверие, без да се престарават да се представят.
В "101 защо" е дъщерята на наши познати, те са много доволни от това, как ги занимават и обучават, само за таксата никога не могат да кажат колко е, винаги плащали различно. Виждала съм градината отвън, дворчето е малко и по-големите деца понякога ги извеждат в съседната квартална градинка, която е доста занемарена.
Преди да тръгнем да гледаме частни градини си бях създала някаква идеална представа за тях - красиви къщи с просторни, слънчеви стаи и големи озеленени дворове. Ние сме в Борово, до 8-мо ОДЗ Таврия -  на 2 етажа, с големи стаи и прозорци и огромен двор с много дървета и играчки. Трябваше ми време и още ми е трудно да приема, че ще плащаме 600-800лв на месец за градина, която изглежда по-зле от държавната. Единствения плюс са малките групи, но пък като чета някъде лъжат и за това или спестяват от персонал и имат текучество. Затова решихме, че така и така ще се плащат големите суми, поне да има ежедневни занимания по чужд език, който в държавните мисля е застъпен 1-2 пъти седмично.
Не че сме избрали де Thinking

# 49
Соник, явно сме в един и същ или съседен квартал и пак ще се включа, днес очевидно "работя" повече във форума Simple Smile. С уточнението, че информацията ми не е от първа ръка (т.е. така и не отидох лично и отзивите са отпреди поне 2 години), та според няколко родители от квартала, отписали децата си оттам преди около 2 години, в "Пламъче" е имало проблем с храната (давали са вафли, снаксове и т.н) и децата са прекарвали доста време пред телевизора. Все пак, хубаво е нещата лично да се проверяват. Пиши после какви са ти впечатленията.

# 50
Да включим, ако е възможно, в първата страница и "Кристофър Робин"
http://www.c-robinkids.com/
Таксата е 450лв с включена храна и английски 2 пъти седмично. Допълнителните занимания се заплащат отделно (примерно йога - 20лв/мес., гимнастиката и тя някъде там излиза).
Аз вече не мога да правя корекции, затова трябва да се помоли модератор да включи и тази градина!
Ако има и още, кажете, за да ги пуснем в едно събщение!

# 51
  • Beyond the Frontiers
Danybon, това е добрия вариант, аз коментирам негативния - децата явно не получаваха достатъчно образование в ЧГ и ЧУ.

Но общо взето спор няма Wink

Соник, явно сме в един и същ или съседен квартал и пак ще се включа, днес очевидно "работя" повече във форума Simple Smile. С уточнението, че информацията ми не е от първа ръка (т.е. така и не отидох лично и отзивите са отпреди поне 2 години), та според няколко родители от квартала, отписали децата си оттам преди около 2 години, в "Пламъче" е имало проблем с храната (давали са вафли, снаксове и т.н) и децата са прекарвали доста време пред телевизора. Все пак, хубаво е нещата лично да се проверяват. Пиши после какви са ти впечатленията.

Аз съм в Павлово, т.е. районът ми е същия в търсенето, така че ще ви следя.

Не намирам отзиви за "Бояна" на бул. Пушкин.

Последна редакция: ср, 27 фев 2013, 15:19 от Galactic Voyager

# 52
А самата Веда къде се намира и има ли група от 2 годинки и аз я гледах, но не става ясно от сайта!

Веда се намира в Захарна фабрика. Във филиала им, който се намира в сградата на Сименс има яслена група, която започва от 1година и 6 месеца.

Ако някой има отзиви за тази градина, ще съм благодарна да сподели   bouquet

# 53
В Павлово - имам лични впечатления от "Звездичка" и "Мериленд", ако не си ги гледала още и решиш, пиши. Но Бояна е доста близо, там вече има доста повече варианти, поне на първо четене.

# 54
  • Beyond the Frontiers
В Павлово - имам лични впечатления от "Звездичка" и "Мериленд", ако не си ги гледала още и решиш, пиши. Но Бояна е доста близо, там вече има доста повече варианти, поне на първо четене.

Не съм ги гледала, може би ще изчакам да се постопли и ще ги пообиколя. Но отзиви не отказвам. Благодаря.

Последна редакция: ср, 27 фев 2013, 15:27 от Galactic Voyager

# 55
  • София
Не намирам отзиви за "Бояна" на бул. Пушкин.
И аз днес разглеждах сайта на тази градина. Поне на пръв поглед изглежда добре, така че също бих се радвала да прочета отзиви.
Тъй като доскоро таях надежда да успеем да се класираме за държавна градина, тепърва започвам да разучавам частните градини в околността и ще споделям информация.

# 56
Запис, да ви следя.
Момичета, малкия става на годинка юли. Аз най-късно септември се връщам на работа. Вие колко време отделихте за търсенето на ясла?
А и още нещо, малко детайли, ама... В ясла ги взимат децата с памперс. Ясно е, че и аз ще го уча на гърне, но нали в яслите тази дейност е застъпена?
Има ли други мами пратили малките толкова рано на ясла и как протекоха нещата при вас?

# 57
Synny, когато моята дъщеря тръгна на ясла бяхме махнали памперса, но имаше други дечица с "редовен памперс". Simple Smile За ясленчетата се подразбира, че пампите са нормална част от ежедневието.  Кое те притеснява?  newsm78

# 58
Напълно съм съгласен с мнението изразено тук, че държавните градини разполагат с по-добра база, може би с изключение на 2-3 частни. Аз посетих Еко Дара, Ян Бибиян, Германи и Немо.

На сина ми най-му допадна Немо и наистина е никак си семейна атмосфера ама и цената им по-солена, а и тези 200лв за постъпване направо ме съсипаха, а и не ми го казаха на място като говорихме за таксите, а го намирам написано в папката с документи, която ми връчиха преди да си тръгнем. Единственият вариант за там е ако не му плащам храната и го водя с детската кухня, която е 20лв на месец и закусваме вкъщи. Ще му готвя за Понеделник и после сутрин с храната от предния ден.

Някой има ли опит с дете в градина, което не ползва храната там, а му се носи? Немо нямат проблем с това ама дали детето няма да се чувства зле?

Аз лично се чудя кой и как ги лицензира тези градини? Ами те са едни по западнали къщи с тесни стълби, малки стаички, няма аварийни изходи и въобще типично нашенска работа. Не ми се мисли при някакво бедствие какви трагедии ще са ама да не дава Господ. Единственото логично обяснение е че критериите са занижени умишлено поради липсата на места в държавните, а е ясно, че не всеки може да отдели 700+лв за по-добра градина.

Не вярвах, че ще е такъв огромен проблем да намеря сносно място където да се грижат за 1.8 годишно дете без да се налага да плащам средната заплата за София на месец.

Поредният случай в който се убеждавам, че единствения адекватен изход(ако мисля за детето си) е еднопосочен билет за където и да е.

Ако някой може да сподели добри думи за някоя градина в Драгалевци, Симеоново или най-много до Бистрица с такса под 600лв, моля да пише, че се поболях вече и ще ида на протестите както е тръгнало Laughing

# 59
Sunny като една бъдеща свекърва и аз да се изкажа.
За цената от 600-700 лева по-добре наеми гледачка за толкова малко дете. Аз се върнах на работа когато моя син беше на 7 месеца...такиова беше условието. Той тръгна на градина на 2,3 месеца.
Мисля, че памперса ти е най-малкият проблем на тази възраст.

Общи условия

Активация на акаунт