(Био)зеленчукова градина - тема 21

  • 75 090
  • 739
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 140
Цитат
Едните са Рила, а другите - Red Food F1. http://s020.radikal.ru/i703/1302/b8/7143eadb06b0.jpg

Red Food F1 - какви са тези доматки, не съм ги чувала и Гугъл нищо не ми подсказа newsm78

# 31
  • Мнения: 16
Браво Ана Иванова, доматите ти изглеждат много добре, на каква възраст са? Моите изглеждат много пикливи, дано се задържат, днес ги преместих на една маса до прозореца, за да не са на земята. Нали не им пречи това че са до радиатора. Ще видя да ги снимам ш до ги видите и вие.

# 32
  • Мнения: 30
Съжалавам, изпуснала съм една буква. Поръчани са от тук: http://www.hydrogrow.eu/

# 33
  • Мнения: 39
Здравейте!
Един въпрос-разсадът ми домати нещо започна да жълтее.Растат ,ама долните листа полека лека зажълтяват.Страх ме е да не ги загубя.Поливам с чай от лайка,от време на време с мая.Миналата година станаха супер,сега обаче ..нещо не ми харесват.Дали да не полея другия път с коприва и за всеки случай да напръскам с чеснов разтвор?Впрочем след чесновия разтвор ,препръсква ли се с чиста вода?Или си го оставяш така?

# 34
  • Русе
  • Мнения: 25
Здравейте!
Един въпрос-разсадът ми домати нещо започна да жълтее.Растат ,ама долните листа полека лека зажълтяват.Страх ме е да не ги загубя.Поливам с чай от лайка,от време на време с мая.Миналата година станаха супер,сега обаче ..нещо не ми харесват.Дали да не полея другия път с коприва и за всеки случай да напръскам с чеснов разтвор?Впрочем след чесновия разтвор ,препръсква ли се с чиста вода?Или си го оставяш така?
  Защо са тези пръскания и торене от сега не е ли рано?

# 35
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 749
 Hug Heart Eyes Hug

# 36
  • Мнения: 1 101
Айсберга се показа,чубрицата и тя..тиквичките разпукват семето...но доматите и люти чушлета(изпратени ми от мама)никакви ги няма..Но не бързам имат време Laughing.
lozeva, как върви разсада за айсберга? Защото нашият въобще не прилича на маруля - тънки и дълги дръжки със съвсем миниатюрни листенца на върха. Взеха да полягат, защото станаха много дълги. Сложихме втора реколта семена, те са малко по-добре, но пак не са такива, както би трябвало да изглежда марулята. Не знам светлина ли не им достига, топлина ли? Би трябвало да обича по-ниски температури от другите разсади.
Същите са и при мен Rolling Eyes издължени стъбла с малки листенца...но ще чакам...

# 37
  • Мнения: 12 696
Момичета, здравейте!
Записвам се да следя темата, че доста неща ме интересуват и видях линкове на първа страница.
Особено за вредителите по пипер и домати. Миналата година бяхме завъдили едни ужасни гъсеници зелени - в домат и пипер. Не бях виждала такова чудо.
Много слаба година и реколта. А досега не сме пръскали нито домати, нито пипер и такова чудо не бяхме имали.
Ще прочета съветите ви, че и принципно имаме доста да учим в отглеждане на зеленчуците и плодовете, макар да имаме принципно добра реколта, но според мен е въпрос на късмет в нашия случай. Laughing

И, веднага въпрос от мен: Обожавам айсберг и сега прочетох, че си правите разсад. Откъде купихте семената? Ако някой знае, къде във Варна мога да намеря?
И глупав въпрос: Искам направо в градината навън да го засея март месец. Как се процедира? Разпръскват се семената и като поникне се разсажда или се засява по друг начин? Embarassed

# 38
  • Мнения: X
Добре дошла ,Katarin X.-ние сме селянчета по душа,но и хубаво си хапваме,а като е отгледано от ръцете ни придобива магически качества  Laughing
  bouquet

Само дето, колкото повече чета, толкова повече се хващам за главата....Та аз НИЩО не знам.....
Живяла съм с дълбокото заблуждение, че земеделието е нещо лесно.
Ама поне съм инат....дали тази година , или догодина, ще ям мое производство.    Laughing

# 39
  • Мнения: 86
Ако беше нещо лесно България щеше да е градина  Peace
Но може би тъкмо трудностите дават голямото удовлетворение от градината.И най-кривата краставичка,и най-миниатюрното морковче са супер вкусни и полезни щом са излеизли изпод ръцете ни.Нали знаеш-да правиш нещо с любов зарежда нещото с хубава енергия и го прави полезно и дори целебно.
А като прибавиш към зеленчука и времето прекарано на въздух,под слънцето,с опърлено от вятъра лице ще отвориш още повече очите и душата си за полезните неща в живота  Hug
Не се плаши-започваш по малко,питаш каквото не ти е ясно и ще имаш успеха да ядеш собствено производство.
Къде ти е градината?Колко често можеш да ходиш там?Какво е сято до сега в нея?Почистена ли е есента?Подготвена ли е почвата?
И можеш да започнеш-сееш си лук,чесън,моркови-там трудно ще сбъркаш.Купуваш си няколко връзки салата и ги разсаждаш-и тук не може да се провалиш.И ето ти собствена салата за Гергьовден.А като ходиш там се оглеждай около оградите и синурите-вече има коприва,лапада ще е готов до седмици,ще плъзнат охлюви-все неща,за които не се грижиш,но са изключително вкусни,дори гурме.Ще попаднеш и на домашни яйца,мляко и други вкусотии,ще намериш и някоя комшийка,която с радост ще те напътства...
Момичета,издължените стебълца и пожълтяването са признаци на преполиване,липса на светлина и ниска температура-щом блесне слънчице извадете саксиите навън-да ги проветри вятъра и да просъхнат,да си "хапнат" светлина.И после внимавайте с трите компоненти.
И не пръскайте с нищо-тизи мънички душици още нямат сили да усвояват допърнителни вещества,не ги торможете излишно.
valerika,ако под "долни" разбираш котиледоните е напълно нормално да пожълтеят и отмрат-те са си изпълнили функциите вече Peace
Защо сеете разсад за моркови?На тях им е време да се сеят на лехата,не мръзнат и се чувстват добре.Освен това трудно се пресаждат.

# 40
  • Варна
  • Мнения: 485
И, веднага въпрос от мен: Обожавам айсберг и сега прочетох, че си правите разсад. Откъде купихте семената? Ако някой знае, къде във Варна мога да намеря?

Здравей,
аз правих разсад на салата айсберг и на салата джентелина. Мъжит ми ми ги купи от супермаркета от който пазарим. Мисля, че във всеки голям магазин има.

# 41
  • Мнения: 39
Анн
Ами запръсканеговоря,защото просто се притеснявам да не загубя разсада си.Помня от предишните теми,че копривата действа като амониева селитра,т.е. стават зелени  и просто тръгват.
Вили 66/май сменабори ,ако 66 егодината ти на раждане Laughing/
Да,това са първите листа,вероятно саизиграли ролятяси,но като чели предната година го нямаше това.Може и  да е нормално.Аз посях суперранни  домати-Ураган и Болония/поне така пише на опаковката/.Ще ги сея в парник,а и при мен е топличко,та реших да гледам ранна продукция.Миналата година,изцяло със съвети от този форум си отгледах биопродукция на световно качество Laughing Laughing LaughingМного и с качество.И то всичко ,което сях.Може и от годината да е,но  ми се иска да продължа така.Иначе общо взето,само чета какво пишете тук,понеже с техниката съм скарана и не мога дакача на компа снимки,за да покажа всъщност колко съм доволна ,че намерих този форум.Затова и видя ли зор,просто питам тук.Седна ли пред компютъра,след като си изчета АБВ-то,втория задължителен сайт е биозеленчукова градина-поредната тема.Няма прескачане.Така че.....извинете,ако досаждам,но.....от  зор е,не от келешлък Laughing Laughing Laughing Laughing

# 42
  • Мнения: 12 696
И, веднага въпрос от мен: Обожавам айсберг и сега прочетох, че си правите разсад. Откъде купихте семената? Ако някой знае, къде във Варна мога да намеря?

Здравей,
аз правих разсад на салата айсберг и на салата джентелина. Мъжит ми ми ги купи от супермаркета от който пазарим. Мисля, че във всеки голям магазин има.
Много ти благодаря! Simple Smile

# 43
  • Мнения: X
Ако беше нещо лесно България щеше да е градина  Peace
Но може би тъкмо трудностите дават голямото удовлетворение от градината.И най-кривата краставичка,и най-миниатюрното морковче са супер вкусни и полезни щом са излеизли изпод ръцете ни.Нали знаеш-да правиш нещо с любов зарежда нещото с хубава енергия и го прави полезно и дори целебно.
А като прибавиш към зеленчука и времето прекарано на въздух,под слънцето,с опърлено от вятъра лице ще отвориш още повече очите и душата си за полезните неща в живота  Hug
Не се плаши-започваш по малко,питаш каквото не ти е ясно и ще имаш успеха да ядеш собствено производство.
Къде ти е градината?Колко често можеш да ходиш там?Какво е сято до сега в нея?Почистена ли е есента?Подготвена ли е почвата?
И можеш да започнеш-сееш си лук,чесън,моркови-там трудно ще сбъркаш.Купуваш си няколко връзки салата и ги разсаждаш-и тук не може да се провалиш.И ето ти собствена салата за Гергьовден.А като ходиш там се оглеждай около оградите и синурите-вече има коприва,лапада ще е готов до седмици,ще плъзнат охлюви-все неща,за които не се грижиш,но са изключително вкусни,дори гурме.Ще попаднеш и на домашни яйца,мляко и други вкусотии,ще намериш и някоя комшийка,която с радост ще те напътства...

Благодаря ти за отговора!     bouquet
Градината е в село Белащица, на 10-на км от Пловдив.Основно събота и неделя, но и вечер е напълно възможно да се ходи, едно време мъжа ми, като дете,  е ходил с колело....   Grinning
Близо е до града, това е хубавото.
Почвата е песъчлива, почти всяка година свекъра ми е пренасял пръст от другаде с камион.И дъжда пак я отмива....Засаждали са почти всичко-домати, краставици, зелени салатки, моркови, лук, чесън, чушки, спанак, зеле, картофки....в единия край на двора имат и малко лозе.
Дали е подготвена есента, не знам.Предполагам, че да, защото идеята им беше и тази пролет още от март да се преселят там...ама доста се поразболяха и няма да стане.
Та така....вече сме ние наред.Или трябва да се изостави.А не ми се оставя....
Сега купуваме чисти продукти чрез Хранкооп-Пловдив-зеленчуци, плодове, яйца, млечни, мед, билки и други.....Ама ако мога сама да си ги произвеждам, ще е още по-добре.
А и ние с мъжа ми сме вегетарианци, почти вегани-много рядко ядем млечни, само сина ни яде всичко, та зеленчуците са ни основната храна.   Grinning

# 44
  • Мнения: 86
Не се чуди тогава-тръгвайте утре да видите на място как са нещата.Вземете си и балучки,арпаджик,чесън,някоя връзка разсад салати,пакетче моркови.И на майтап да ги сложите ще станат-гаранция!

Общи условия

Активация на акаунт