(Био)зеленчукова градина - тема 21

• 75 188
  • 739
  •   1
Отговори
# 435
Ехо имам нужда от спешна помощ Confused
Ето за това http://akskb.snimka.bg/hobby/gradina-2013.737450.30150601
Оня ден нищо им нямаше,но беше много топло,късно ли отворих оранжерията ,нещо друго ли.
Вчера отидох следобед ,мъжо не беше отворил,но и времето беше мрачно.
Откъснах едно листо и отидох до агроаптеката ,агрономката ми каза ,че е слънчев пригор.Даде ми Радомил и Топсин.
Ще имам време да отида до там чак следобед,дано да си е всичко нормално.Сега ровя да вида дали наистина е слънчев пригор,защото на горните листа няма,започва от долните.Много съм тъжна Sad
Ако си живеем там или имам повече време сигурно няма да е така.

Гелика от къде намери хрян?

stelt77 помагача е много сладък,да ви е жив и здрав  bouquet

Последна редакция: пт, 12 апр 2013, 06:55 от skela

# 436
  • София/Варна
stelt77 помагача е страхотен.
И аз да се оплача, имам проблем с пикирания пипер. Два вида от него-сиврия и екстаза, започна да пожълтява и нещо не расте. Третия вид незнайно какъв си расте с хубави зелени листа. Третия вид го сях последен, а сега е най-голям.
Имам малко останал гъст разсад от екстазата и си върви и расте, но пикирания не иска.
Някой ако има идея какво да го правя, ще съм изключително благодарна.
Ще се опитам довечера да снимам и да покажа как изглежда.
В събота ще разсаждам домати в парник Joy, поне така се надявам.
Приятен ден на всички.

# 437
Гелика от къде намери хрян?

Прилича на това: http://en.wikipedia.org/wiki/Phytophthora
http://aggie-horticulture.tamu.edu/vegetable/tomato-problem-solver/leaves/
Подобни петна са се появявали по моите домати след пръскане със сапунен разтвор сутрин.

Хрян продават по пазарите на есен.

# 438
Тиквичке,
Те ти Емилиян Станев....

rorik, много благодаря за отговора! Hug
Градината ни е в малко населено място и на улицата имаме щъркели, но никога не съм ги виждала да кацат в дворовете на хората, ходях си в полето за жаби. Иначе от 2 год при нас пред къщата на един бор се засели гугутка, но е много изнежена (припада при високи температури) и не мисля че ще ми свърши работа в биологичната защита. От твоите предложения мисля да пробвам поливане с тютюнева вода, та да питам как се полива – повсеместно ли, или само на дупките в земята, където живеят тия насекоми? А тези примамки с БИ 58 се пускат по едно зърно в дупка, нали? Колко му е карантинния срок на БИ 58, ако ги приготвя сега, мога ли да садя доматите да кажем към 12 май, без да ги отровя? Хич не ми се искаше да използвам инсектициди в градината, ама няма как, знам че съседите купуват някакви готови отровни примамки от агропатеките, и нямат проблеми, всяка година, а ние тъй като никога не сме използвали, скакалците се размножават и процъфтяват в нашия двор.

# 439
Оня ден нищо им нямаше,но беше много топло,късно ли отворих оранжерията ,нещо друго ли.

skela, втора година го правя този номер с моите домати - гледам да не измръзнат и късно отварям тунелчето в първите дни след разсаждането...   Crazy  Попарила си ги... Не е много според мен и ще се оправят, нали сърчицето (вътрешността) им е ок... Успокой се и не пръскай с нищо...  Peace

Tikva (zelena), вашата гугутка май е с ниско кръвно... newsm78

# 440
Търсих документи в нета да видя за какво става дума и попаднат на този от 2011:
http://www.no-patents-on-seeds.org/sites/default/files/news/pate … 2011_final_en.pdf
Нямам много време да го чета целия, по-важното е където пише, че Европейското патентно ведомство през 2010 е взело две важни решения относно патентоспособността на конвенционално отглеждание растения и животни, заради предявени искове за патент от страна на Monsanto и Syngenta за броколи и домати: 1. методите за конвенционално отглеждани растения не са патентоспособни според ЕПВ, но 2. конвенционално отглежданите растения, техните семена и продукти на реколтата може да бъдат патентовани, дори ако процесът за тяхното размножаване не може да бъде.
Доколкото знам, тези компании предявяват претенции когато успеят да разчетат или открият някакъв ген, и след като го патентоват растенията или животните, в които се среща гена стават „техни”, все едно всяка крастваци с ген който те са открили и патентовали е тяхна, защото в нея има тяхна интелектуална собственост на компанията, нещо такова...
По нататък става още по-интересно: „Патентите са изключително проблематични ... също така и заради техния обхват - издадените патенти, обхващат цялото производств - от земеделския производител до производителя на храната. През 2010 г. "Монсанто" например, предлага за патент бисквити и маргарин, които се очаква да съдържат генетично модифицирана соя. В същото време Monsanto иска да използва патентните претенции, за да защити себе си срещу разследване, осъществено без съгласието на корпорацията за замърсяване с генетично модифицирани растения (на конвенционални култури)... В много случаи патентите се простират от семето до преработката на храните, олиото, брашното и протеиновите продукти... предявени са претенции за патентоване на жито и съответно хляб, макарони и сладкиши или ечемик и съответно бира.”

# 441
Tikva (zelena), вашата гугутка май е с ниско кръвно... newsm78
[/quote]

Хах, незнам  Simple Smile
Намирали сме я полу-умряла под борчето миналата година през юли и август когато температурата стигаше до 39. Пръскаме я с вода, слагаме я на сянка и на високо (че имаме ящен котарак в двора) и се оправя. Знам, че е жива защото има гнездо на борчето и още си е там. Като я сложиме на някой по-висок клон вечер, през ноща си се изкачва сама до горе. Разказах го това на мой приятел еколог и той ми се подиграва че нямало такива гугутки-нинджи. Но според мен нашата се изкачва. Освен това вече не е сама, от миналото лято си намери партньор, много са сладки двамата. Абе въобще... природата е супер.

# 442
  • София/Варна
Здравейте,
някой да знае каква е цената на прегорялата оборска тор на едро-на кубик.
Предлагат ми и не мога да реша дали да си купя.

# 443
Здравейте,
някой да знае каква е цената на прегорялата оборска тор на едро-на кубик.
Предлагат ми и не мога да реша дали да си купя.

При нас я разкарват за 12-14 лв. каруцата... На кубик не зная как излиза...

Тиква, мерси за инфото, ще те цитирам...  Peace

# 444
Да ви се оплача Sad - разсадите на доматите ми хванаха листни въшки. Подариха ми една нападната от тези гадинки роза, пръсках я с чесън, за да я спася, а сега са избягали към доматите и годжи бери-то. Стръкчетата са им едва няколко сантиметра, тъкмо изкараха вторите листенца. Дали мога да напръскам и тях с чесън без да им навредя?  Ако имате някакви други съвети ще ви бъда благодарна!

Сега си правя още препарати по рецепта от този сайт: http://agronet.bg/agro/plant-protection/268-bilkite-unishtujavat-vreditelite.html
Запарих лимонови кори, но ще станат след 3 денонощия. Направих отвара и от копривено брашно.

Така ми се иска да поканя няколко калинки на вечеря Simple Smile))

Последна редакция: пт, 12 апр 2013, 18:48 от online

# 445
Даже и калинки нямам с какво да нахраня! Sad
Такава дълга зима не съм виждала.
Вчера и сняг,и градушка и вятър от опашката на торнадо....
Ако е вярно,за пиперките вадиш кошницата на 85-тия ден от разсаждането въобще и да нЕ се мъча.
Обаче имам мерак за картофи и брюква(жълта ряпа). Надничам в парниците ви с радост и почуда...
Златна земя е българската.... Hug

# 446
Веселче, кураж-ще дойде пролет и при теб!
Моите салати изглеждат ето така, а са разсадени някой февруари: http://s58.radikal.ru/i162/1304/b3/78356572c174.jpg Доматите и те са добре, масово са напъпили, а има един на втора китка.

# 447
Да ви се оплача Sad - разсадите на доматите ми хванаха листни въшки.

Лъжица зехтин+ лъжица течен сапун, но не помня колко вода, май 1 литър (по Амика).
Мазнината задушава въшките, намери ако искаш нейните постове по темата.

# 448
stelt77 Hug на обяд като те прочетох даже и не отговорих направо хукнах щастлива към градината.
Ридомила и топсина ще си ги ползвам за петуниите на терасата Simple Smile

manandy аз реших ,че може и сега нали съм първолачка още Mr. Green нищо ще почакам до есента.

# 449
  • Варна
Здравейте, момичета, имам следният проблем и се надявам някой да ми помогне със съвет. Сдобих се с разсад на ягоди, но забелязах, че страдат от бели листни петна, разбрах, че се причиняват от гъбичка.. Какво да приложа като биологично средство за борба, за да не прибягвам до фунгициди?
Извинявам, се, дано не досаждам, но да повторя въпроса си?

Общи условия

Активация на акаунт