(Био)зеленчукова градина - тема 21

• 75 294
  • 739
  •   1
Отговори
# 165
  • на пъпа на Златията
Авосет,
Минах през блога ти. Та по тоя повод се сетих за 2 много вкусни консерви по соц времето.Едната беше паприкаш, другата гювеч. Спомняте ли си в кое какво се слагаше? Спомням си че в едната имаше бамя? Авосет , защо на 1-ва страница нещо не се появява добре темата ми, едната страница се чете , другата , не , че се отбих и там да си спомня това онова.
Авосет ,

Я напраИ , анализ на яденьето те на тия шашкънье. От как се помнат , се пият отелово вино и люта ракия, без люта чушка не седат на масата.  Влако им се казва "мазниьо"
http://www.severozapad.org/forum/index.php?topic=30.11805

Последна редакция: вт, 12 мар 2013, 00:34 от rorik

# 166
Браво на всички свършили сте чудна работа. А аз ще се пръсна от яд. Понеже мъжо е на работа и можем да ходим само за по 2 дни в седмицата на вилата та все всички зависи от това. Е отидахме вчера и моичкия си хвана въдичката и дим да го няма към реката, а аз по дете ли да тичам или в градината да се завирам. Успях само да прекопам, наситня и заравня част от градината и през цялото време 15 мин дъжд, 15 мин слънце. И като се прибра моя хубавец вместо да се занимава с детето поне, пак се забля а аз съм се завряла на делече по градинката, и детето решило да ме търси. Тръгнала да се катери по стълбите / много върли и несъразмерни/ ама се нарамила с кукли и като се спъне и като литне надолу, а баща и чак тогава я видял и се затичал ама докато стигне тя се изтъркулола а той взел, че се хлъзнал на заветния метър и с краката под стъпалата. Чувам ги аз, че крещят и на такъв бегом го взех, че не помня даже как се озовах при тях . Дърпам детето оглеждам я разпитвам я дали я боли някъде а тя реве и ми сочи една драскотина на малкото пръстче а на мен сърцето ми в гърлото. Баща и до нея навил краволи и краката му в кръв и реве да му обърна на него внимание. Та слава богу на детето нищо му няма ама баща и добре се уреди. Единия крак целия до коляно издран и син а на другия дупка колкото да си завреш пръста и можеш да си разгледаш подробно навътре. Добре, че си нося винаги една чантичка с лекарства и превръзки. та го оправих и превързах ама пуст мъжки инат не ще да чуе за лекар. Да ама днес сутринта взе да се разтреперва и бързо събрахме багажа за София и аз пак нищо не можах да свърша. Е много ме е яд. Другата събота и неделя го дават студ и хич нямам шанс да го навия да ходим, а още и едно семенце не съм боднала.
Надявам се към края на март да не е много късно за грахта, че за нея ме е яд най много. Относно саденето и от майка ми и свекърва ми знам следното - сади се на дълбочина 5-6 см по 3-4 зрънца в дупка. Растояние между редовете 50-60 см. Окопава се два пъти - първия когато е с височина 6-7 см а втория на височина 10-15 см. Полива се само ако има засушаване и високи температури за сезона. Не се полива след засаждане. Ако почвата е суха от предния ден се полива за да се увлажни за саденето. Свекърва ми изкарва големи реколти всяка година от грахта, така че и имам доверие.  Wink

# 167
wafi,дано ти се оправи голямото чедо,и другия път да му увира главата  Peace

и аз така на прибежки садих балучки и чесън вчера,а децата търчат наоколо...
обаче все вали при нас и много мокро,та чак каналите за отвотводняване са пълни/има-няма 80-100см/
един такъв канал на 10тина метра от мене,а двете ми маймуни цветенца берат  Crazy/разбирай-късат цветовете на граха -при мен реколта има вече,днеска супа правих даже/....,аз викна,подвикна,пък се надупя пак да бучкам балучки и в един момент се унесох...поутихна,но не вденах веднага,докато не изхлипа едната отзаде ми...като се обръжам-гледам едно мокро коте  Crazy -паднало в канала и станало подгизнала мокра маймуна  Whistling -добре че сме си вкъщи,та го напарих веднага в банята,но да се смееш ли,да плачеш ли...с деца на баня-да ти изядат сапуна Crossing Arms

# 168
  • на пъпа на Златията
wafi,
Не се коси . Живот и здраве да е , ще успееш.
По-горе имаше един надпис . Имам 2 деца.Едното е мое , другото ми го подари свекървата.
То , твоят мъж , как не го е отвлякла реката с въдицата. Радвай се късмет си имала , къф е спънат , да те е оставил млада вдовица.  Grinning
Който не  е падал като малък , пада като голям.
Ни е да се смееш , ни е да плачеш.

Последна редакция: вт, 12 мар 2013, 02:26 от rorik

# 169
Зима си е нищо,че вчера превъртяхме времето.Вали дъжд,който топи снега и оголената земя пуши.
Неиздържах и посях 30 семки розов домат,20 червен и куртовска капия 50 бр.Оригинални,вносни,златни,даже и по салфетката се вижда прегорялото от лято слънце,размазано от ръката на леля.
Цветната ми градина е отъняла утре ще купя почва и ще завия корените на оцелелите билки-мащерка,мексикански анасон,лавандилис.Да не повярва човек на ситните ягоди,жилавки,но презимували.
Рорик,в консерва гювеч имаше бамя и запържен лук.Поне такива спомени имам от Русия.Домашен паприкаш правехме от сурови нарязани домати,пиперки,патладжан,моркови.Сбиротак.Кой ще ти хабИ красивата Селановска капия  първа реколта нарязана,да не можеш да заахнеш гостите?!
Мананди-пиши.Тук показват едни траншеи,бинокли,напрежение от към Северна Корея.
Не я ли поделихме тази Земя,не зная... Rolling Eyes
Чета ви трепетите пролетни,пишете,показвайте... Hug

# 170
  • Варна-София
Да се похваля с вчерашна реколта от кладница
http://s41.radikal.ru/i094/1303/39/f25b2ebd4b8f.jpg
Вече у дома взеха да свикват с растящите гъбки, разставени тук и там.

wafi, голям дар слово имаш, смях се с глас. Кажи все пак, здраво ли е вече голямото момче.

От грах до грах има разлика. Има дребнички, има и много едри растения. Моят е едър от сорт Утрило и го сея по 1 грахче на 30 см (педя и половина) на ширина и дължина на големи полоси, като помежду забивам клонки от рязането на дърветата, за да не правя конструкция. Дълбочината на засяване е 5 см (половин пръст). Ей така - с подръчни мерки и средства и става чудесен.

Някой каза, че без да иска ще си има рътен грах без време. Аз направих същата "беля" миналата година от мерак. После в ролки от тоалетна хартия си направих разсад от преждевременно развилите се. Много бързо растат и до 1-2 седмици ги посадих. Станаха чудесни, без никаква разлика по сравнение с тези, които посадих направо в земята.

Мананди, стискам палци, тия северните са много откачени. Идвай си насам, тук също не е скучно - митинги, протести, ама поне не се размахват ракети.

Последна редакция: вт, 12 мар 2013, 06:28 от amica1

# 171
  • Русе
rorik точно същата е опаковката на Слонското ухо. Сяла съм и Амфора и Паланачко чудо. Те  са все на една фирма. Хубави са.

# 172
Привет, градинари!  Hug
Виждам - шета се усилено, ръцете сърбят, планове се правят, че и осъществяват!

Някой за сенчесто място пишеше - при мен не става. Ей сега има слънце, покажат ли се листата на дърветата - край. Е, да, влага има достатъчно, но само тя не стига - слънце трябва.  Станаха домати миналата година, но малко, ако бяха и на слънце  - повече щяха да са плодовете, не само огромни растения и листа.
Таз година нова градина ще работим - на слънце и чудна почва, майката на една приятелка ни даде малко място. Хем ще се уча направо от знаещите!

Умувам си аз - нали репички и лук се сеят заедно. За кой лук иде реч? За зелено? Щото ако е за глави - като вадим репичките - няма ли да му попречим?

Има до село поляна, на която изхвърлят постелята на кравите. Иска ми се да натрупам голям куп и да оставя да гние - компост хубав ще стане след година. Но ме е страх от паразити - приятели така си вкараха много бълхи в двора от козя постеля. Та - знаете ли начин да се обеззарази това нещо? Не с химия - трябва да има и друг начин. Нещо, дето и бабите са го знаели и ползвали, преди да се появи индустриалната химия?

Посадихме три фиданки - кайсия, нектарина и слива - голям кеф! Е, доста ще почакаме за плодове, но удоволствието остава!

Чушките, дето ги прибрах в тенекиите есента не можах да почистя от въшки. Пръсках с какво ли не - цитруси, тютюн, разни билки, нцъ! Точно сега изкарват нови листенца - ония гадове ги нападат и след ден са спаружени. Та напръсках цялата стая с Райд... До тук с мераците ми за чисто. Те, чушките, са само клечки в момента - реших радикално. Така или иначе въшките щяха да ги доубият - сега или ще умрат окончателно или ще ги спася. Не мисля, че имаше друго решение.
Ако мога да направя извод - то е, че може би трябваше да зимуват на тъмно и на много по-студено. там, може би, на въшките нямаше да им хареса.

# 173
Бушка, може би със зехтинено-сапунената емулсия трябва да напръскаш преди да ги прибереш и после редовно пак.  newsm78

Торите ли с нещо граха, че аз като го посея началото март и го бера чак края на юни?

# 174
Дааа, може би трябва предпазване, редовно, а не лечение.

# 175
  • Варна-София
Грахът го торя само един път с шербет от ЧКЧ, когато е с размер 5 см, защото почвата ми е бедна и повече не.  По-нататък той сам си набавя азота - нали си има специални бактерии за целта.

# 176
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ще помогне ли някой със съвет, а ако съвета не улазя - с някоя гьостерица неокастрена  Blush

посях чушките в началото на март, а те никакви не излизат. уж по-ранко, че нали миналата година ги раазсаждах когато другите вече беряха  Blush и пак същото ще е  Confused на топло са, с найлонче са, не би трябвало да има проблем, а не никнат  Confused
домата насят преди два дена се е дръпнал и ще се докара на разсаждане вече  Blush

Последна редакция: вт, 12 мар 2013, 18:08 от st. Dobri

# 177
  • на пъпа на Златията
Добричко,
Търпение. Ако са в студена леха ,навън, най -малко 20 дни. Само да не ги преувлажниш че семето ще изгние.

# 178
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Добричко,
Търпение. Ако са в студена леха ,навън, най -малко 20 дни. Само да не ги преувлажниш че семето ще изгние.

в къщи са. на топло и допълнително завити с найлон, за да заприлича на парник Simple Smile за 20 дена казваш? ще изчакам още десетина значи   Hug Благодаря  Hug

# 179
  • на брега на Дунава
 st. Dobri Има значение и в какво са засети.Тази година за първи път сях в торф и поникнаха за четири-пет дни при 25 градуса.

Общи условия

Активация на акаунт