(Био)зеленчукова градина - тема 21

• 75 287
  • 739
  •   1
Отговори
# 180
Dobri, четох че за трудно никнещи семена препоръчват покълване на салфетка. Слагаш няколко слоя салфетка в някоя плитка съдинка, мокриш добре и покриваш с фолио.
Било добре за чушки, тикви, патладжани.

Прехвърляш ги в земя след 2-3 листа.

Заредила съм у нас, ще кажа след няколко дни.

# 181
Какви две-три листа в салфетка  -тази манипулация се прави само до покълване,иначе кълнчето изгнива.Покълват и се сеят в пръст!
Добричко,разрови лекинко -би трябвало да са тръгнали вече.Но им е много ,много рано-при оптимални условия тръгват след втората седмица.А обикновено чак на третата.На пипера най-трудната част е поникването-оттам нататък е песен  Laughing И не се коси,че си закъсняла-аз ще сея пипера около 20 март и ако всичко е  в норми ще разсаждам около 10 май...

# 182
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...Добричко,разрови лекинко -би трябвало да са тръгнали вече.Но им е много ,много рано-при оптимални условия тръгват след втората седмица.А обикновено чак на третата.На пипера най-трудната част е поникването-оттам нататък е песен  Laughing И не се коси,че си закъсняла-аз ще сея пипера около 20 март и ако всичко е  в норми ще разсаждам около 10 май...

аз леко не мога  Laughing хала съм си Hug

ще изчакам още седмица и после ще плача пак  или ще купя готов разсад, а хич не ми се искаше  Confused

сяла съм в специален торф за разсади. краставичките, доматите и винката са в такъв и са си добре

# 183
  • на пъпа на Златията
Ммм даа,
Значи:
1. Третираните семена - в разни кислородни води, в калиеви переманганати / червените/семена, семената на белите чушки , купените семена , никнат бавно.
2. Торфа е склонен към засушаване, в горната част.Като вдигнеш найлончето , влажен ли е торфа?
3. Ако семената на краставиците , доматите са никнали за 10 дни , нормално е пипера да ти никне за над 20 дни.
4. На каква дълбочина си ги сяла. Ако са по-дълбочко , ще се забави показването, но ще имат по-добра коренова система. А и не може да ги сееш по-плитко , защото при поливането , ще излязат кълновете в тоя лек торф. В подложката винаги да има вода, наливай гореща вода в подложката.
5. Топлината  им е малко, трябва да им е топло отдолу, но ако ги сложиш на по-топло внимавай ще засушиш торфа и кълновете ще изсъхнат. .

# 184
Какви две-три листа в салфетка  -тази манипулация се прави само до покълване,иначе кълнчето изгнива.Покълват и се сеят в пръст!

Казах аз, че само съм чела  Embarassed
Преди първото листо ли да ги пресадя?

# 185
  • на пъпа на Златията
Рали,
Нема да чекаш никакво листо. Още като се пукне зрънцето е кълнило и веднага го слагаш в земята.

# 186
Добричко,
Търпение. Ако са в студена леха ,навън, най -малко 20 дни. Само да не ги преувлажниш че семето ще изгние.

в къщи са. на топло и допълнително завити с найлон, за да заприлича на парник Simple Smile за 20 дена казваш? ще изчакам още десетина значи   Hug Благодаря  Hug
При мен на топло(над 30С) под дивана(с подово сме) и след накисване в изворна вода за 1 нощ, семената покълват за:
- 2-3 дена - моркови, лук,марули
- 4-5 - домати
- 14-15 - пипер
После ги изнасям на терасата, където е по-светло и студено и всичко приключва! Чакат слънце и топлина почти до Април.
За другата съм планирал сеитба на цветя и още зелении(марули), а в Неделя на краставици и тиквички(ако намеря семена) или просто ще си купя разсад в началото на Май.
Патладжана винаги съм си го купувал. Семена за продан не съм срещал.

Мананди-пиши.Тук показват едни траншеи,бинокли,напрежение от към Северна Корея.
Не я ли поделихме тази Земя,не зная... Rolling Eyes
Мананди, стискам палци, тия северните са много откачени. Идвай си насам, тук също не е скучно - митинги, протести, ама поне не се размахват ракети.

Мда, откри се новият сезон от сериала "Добрият, злият и тъпите копелета". Като в ролята на последните сме всички ние малки уплашени хорица от двете страни на барикадата.

Последна редакция: ср, 13 мар 2013, 03:27 от manandy

# 187
Привет, момичета-кокичета Simple Smile

Имам питане относно разсада за марулите. Моите вече са стигнали 4-5 см. в чашките и почти всеки ден са на терасата. Време ли е вече да ги засявам в почвата или им е рано още? Благодаря ви Simple Smile

# 188
Марулките трябва да имат 5-6 листа-тогава са готови за засаждане.
Но се съобразете,че прогнозата е за застудяване в края на седмицата.По-добре изчакай да премине студа.

# 189
благодаря ти, Вили Simple Smile

# 190
Грахът го торя само един път с шербет от ЧКЧ, когато е с размер 5 см, защото почвата ми е бедна и повече не.  По-нататък той сам си набавя азота - нали си има специални бактерии за целта.

Какво е шербет от ЧКЧ?

# 191
  • на пъпа на Златията
Амика си чува в мазата калифорнийски червейчета, храни ги с кафе и те и правят тор.

# 192
amica1 добре е големия дзвер, ще живее ама ще куца няколко дни.  Wink

Най на края и аз си насях разсада пък ще го видим до къде ще стигне. Хората вече садят и берат а аз чак сега стигнах да сея.  Confused

# 193
  • Варна-София
Торът от ЧКЧ е хубаво нещо, защото като залееш с вода, първо шербетът ти е готов за 24 часа, второ изобщо не мирише. Много ми е удобно да го ползвам дори за цветята на работа.

# 194
Здравейте, моля ви за спешен съвет. Днес по спешност вадя малините щото нали сме решили да ги пренасяме на новия ни двор (който е на 200+ км) . Идеята беше това да стане след седмица, но просто се наложи по-рано да се пътува.

И нямам време да търся инфо как се пресаждат малини. Но това което успях да постигна от сутринта рано досега е следното:
1) някои успявам да ги извадя като голямо коренище с хубави пръчки стърчащи от него
2) но много други се изваждат като пръчки с някакви коренчета, и имат вид или на издънки, или просто на млади корени. Нямат такива големи коренища, като тези от точка 1)

Естествено всичко е очистено и подрязано, но ме притесняват малините от точка 2). Мислите ли, че имат шанс да се захванат? И дали не е по-добре каквото съм извадила, извадила, и да спра дотук. И просто малко по-натам някой да ми помогне за останалите малини (или на есен). Боя се да не би понеже все пак не съм достатъчно силна, а и бързам, и да не успявам да изкарам достатъчно добре коренищата на част от малините.

Общи условия

Активация на акаунт