(Био)зеленчукова градина - тема 21

• 75 137
  • 739
  •   1
Отговори
# 585
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Куркума, каква е мисълта ти да забавим със седмица? Смяташ, че ще е по-хладно ли?

така казва Чолака Wink и аз се надявам на малко по-хладничко, за да бодна доматите и чушките. дребни и кривички са, но са си мои и точно тях си искам  Blush

# 586
Днеска след работа отивам да сея доматите,обаче не моите WinkКупих 20корена Калина и 20 корена Прекос.
Моите са още много мънички и не ми се изкарват,но ще видим.
Това с пробването на сортове ще видим дали е нужно ,че ме съмняват тези малки пакетчета.Да не илезне накрая всички да са един сорт.

# 587
  • Пазете Гор
Именно заради очакваното разхлаждане препоръчвам разсаждането да се отложи. Идеалните условия за разсаждане са облачно време с евентуално преваляване на втория-третия ден и дневни температури до към 25 градуса. В сегашната ситуация проблем е не само високата температура, но и изключително интензивното, при това целодневно слънчево греене.
Твърде силно пече за новозасадения разсад. Невкоренените растения може да загинат бързо. Донякъде по-добър шанс имат индивидуално пикираните разсади, но и при тях едноседмична горещина не е най-добрия старт.
Обикновено за това време на годината се характерни слънчеви сутрини последвани от следобедно заоблачаване и превалявания. През май и юни следобедните превалявания са много интензивни, с гръмотевици и вятър. При подобна атмосферна циркулация, най-често през юни и юли има вероятности за градушки.

Всичко изброено като рискове за младите растения не важи за ползващите парници. Тук е мястото да уточня, че в по-голямата част от земеделския свят парниците най-често предпазват от слънцето, а доста по-рядко от студ. Чудесни съоръжения са - намаляват слънчевия пригор, регулират почвеното изпарение, предпазват от градушки и силни ветрове, ограничават попадането на плевелни семена, предпазват от киселинен дъжд и някои зарази, намаляват денонощните темературни амплитуди. В градинарските краища на България всеки двор има полиетиленов парник. За съжаление подобно съоръжение е едричко и да признаем - доста грозно. Напоследък започнаха да се предлагат парници със съвсем любителски размери и с приличен външен вид. Цената им все още е неприлична, де.

Последна редакция: сб, 27 апр 2013, 14:47 от Куркума

# 588
  • На остров
Куркума, много полезни неща споделяш  bouquet!
Значи аз да не се тревожа като изнеса разсада от домати юни/ времето ще отговаря на описаните от теб условия.

При нас парниците са красиви и се използват за по високи темп. и като една "зимна градина", въпреки че са използваеми само лятото. На мен най ми харесва този тип http://www.willabgarden.se/vaxthus/euro-serre-designa-sjalv/mur-maxi.aspx

# 589
Листата на смокинята ми започнаха да пожълтяват. Някаква идея как да се справя с този проблем.

# 590
Куркума, много си прав! Ходих на екскурзия надолу до гръцката граница чак. Бях изумена и годра от предприемчиви и работни българи! Всеки двор е покрит с парници, накъдето се обърнеш - на слънцето блестят найлони на парници. Кой съградил един, кой пет, а някои много повече. И много разсадни лехи видях, и полета, покрити с агривело, и още много полезни неща видях.

# 591
  • ул. "Мечтание"
Тук наблизо тая пролет един бая големичък парцел, някъде около два декара може би, бившо изоставено лозе. Заградиха го гледам и са наредили парници. Жал ми стана за труда на хората, когато ги опоска една голяма буря, ама гледам не се дават, продължават да се грижат за градината. Вдигнаха наново парниците, всеки като минавам гледам има работещи хора там.

# 592
Поливах лук тази вечер... Вчера марули, моркови и репичките, от които вече редовно вадим...  Flutter  Много жега, всяка вечер си намирам по нещо за поливане...
И да се похваля, че си насадихме квачка днес...  Heart Eyes   Много се радвам, защото вкъщи не е имало квачка с пиленца може би от 20 години и повече... Тогава баба ми я хвана модата да си купува чупени с инкубатор... С нетърпение ще чакам дали ще ми се излюпят мъниците...  Laughing

# 593
  • ул. "Мечтание"
Ау, пиленца!
Баба ми два пъти успя да си завъди така пилешко потомство. Голяма емоция беше за мен.

То не е много по темата, но много искам да си засадя Люляк. Как мога да си прихвана? Наоколо има много, ама не знам как е по-подходящо - дали да извадя издънка или от клонче да накисна някъде да пусне корени?  newsm78 И разбира се кога е подходящо да направя упражнението?
И може ли да го държа нисичък, като храст, на човешка височина да бъде?  newsm78

# 594
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
..То не е много по темата, но много искам да си засадя Люляк. Как мога да си прихвана? Наоколо има много, ама не знам как е по-подходящо - дали да извадя издънка или от клонче да накисна някъде да пусне корени?  newsm78 И разбира се кога е подходящо да направя упражнението?
И може ли да го държа нисичък, като храст, на човешка височина да бъде?  newsm78

есента вадиш, садиш и пролетта се е хванал  Hug като плевел е, няма отърване. аз пък искам да го вдигна като дърво  Confused пуска много (ама наистина много) издънки е все на храст го докарва. от три години всички издънки премествам до оградата  Laughing ще направя жив плет от бели люляци

# 595
И аз сега си захванах..донесоха ми с корен засадих и поливам..мисля че се хвана Peace

# 596
  • ул. "Мечтание"
Благодаря ви!  Hug
Сега ще огледам кой е най-хубав да си заплюя и наесен да си дръпна едно коренче.  Crazy

# 597
  • На остров
Нашите съседи имат плет от люляци, много е красиво като цъфнат.
Ние имаме два стари люляка като дърво са, но ще отрежем клоните ниско за да може после, ако израснат да ги оформим по някакъв начин.

# 598
Аз докато се наканя, отговориха за люляка, ама ето все пак какво бях написала  Simple Smile:

От извадена издънка най-бързо ще стане, но вече е късно, освен ако не си спец по този тип вадене на растения, на мен са ми местили лешници насред лято и божури по-миналата седмицата, все едно не са пипани, не усетиха местенето. Окопава се първо в по-голям радиус около растението и после се вади с много пръст и корени и веднага се слага на новото място. Иначе люляците мисля, че след цъфтеж се подрязват и може да се поддържат по-компактни. Аз имам едни избуяли, които опират в жиците и сега като прецъфтят баща ми ще ги реже така, че "да ми се приреве"  Laughing. Ама то пък иначе те хубаво цъфнали, ама аз с бинокъл трябва да ги търся из небесата.

Аз пак хвърча от градско в селско, пък после на друго селско, че разсадите в едно село, градината в друго, иначе уча за изпити, че първият ми е след седмица. Маратонно ще садим разсадите денят преди да замина, пък после ще чакам дъжд. Засега моркови, репички, някоя маруля и много хубав чесън има в градината. Разсадите вече са извадени от оранжерията и се каляват, да посвикнат малко със слънцето. Имам към 250 домата, 15-тина тиквички и 20-тина краставици, по малко зеле, карфиол, броколи и брюкселско зеле, ама тях ще ги разсаждам като се върна след месец. Местя едни камъни и правя градинки, нареждам и павета. Имам и плочки, та ще направя пътеки лятото. Много е красиво и приятно на село, първо ухаеше на зюмбюли, сега на люляк и момина сълза.
Градът и баклата растат, сях и зелен фасул и царевица, тази седмица още един ред царевица ще насея. Все на бързи обороти, търча между градината и учебниците. Ех, да идва лято вече.

# 599
  • Пазете Гор
Завъдете люляк само ако мъжете ви имат изградени трудови навици  Laughing Наличието хубава заточена киркобрадва и здрав храсторез са предимство. За няма и пет години един двор може да се превърне в непроходима джунгла от издънки и израстъци. Вярно е, че люлякът цъфти красиво, но цъфти твърде кратко. Не е за дворен храст, мястото му е по долове и край пътя. Аз бих препоръчал на мястото на люляка да се въди бъз - по-лесен за поддръжка, цъфти много по-дълго, ухае много по-плътно, по-медоносен и по-лесен за поддръжка е. Освен това цветовете и плодчетата му са билки, да не говорим за чудесната напитка от бъзов цвят. Дървесината му е чудесна за дръжки на инструменти, чепове за каци и малка пластика, ако е дал Бог талант.

Пфу, че сухарски звуча!

Марулките ми са още дребнички (но божествен вкус и консистенция), репичките  - и те, та се налага за плътност и обем в зелената салата да добавям спанак. Режа го заедно с коренчетата. Много полезно било, пък и няма фира. Аз тъй обичам. Наздраве!.

Парникът е задължителен за пазарни и полу-пазарни стопанства, а аз го намирам за повече от препоръчителен също и за семейните и любителските.

Titina - паразит, болест или недохранване, или и двете последни едновременно. В местния ви агроцентър със сигурност знаят повече.

avocett, радост моя, ако ти успееш, то никой, който иска да има градина няма да има оправдание с време, ангажименти и разстояния. Успех, момиче!

Общи условия

Активация на акаунт