Да помогнем на педиатъра да се раздели със спомените за "добрите стари времена"

• 2 364
  • 32
  •   1
Отговори
# 15
  • Бургас
Загубена кауза е. Дървени глави са, нищо не четат, не са в крак с времето, а отгоре на всичко и се дразнят ако някой знае повече от тях...
И първият педиатър на сина ми ме караше да давам сокчета на 30-ия ден  ooooh! И беше в шок, че на 4 месеца още не съм го захранила. Обясни ми от какви важни неща го лишавам и какво огромно зло е това да не яде едва ли не пържоли на 5 месеца... А бебето си беше с идеален хемоглобин и наддаваше повече от добре.
Като видях, че не се излиза на глава, казвах :"да, добре" още няколко месеца и после просто я смених.

# 16
Съглана съм,че възрастта не е критерии.ЛЛ на детето не е педиатъра ни в града - малко по-млада е от него,но е много зле със захранването и лечението на децата.Педиатъра пък още мен ме е лекувал и е много грамотен човек,но се интересува и чете.

# 17
Точно това ми беше и мисълта преди седмица, но едва ли аз ще съм човека, който ще успее да я провокира да забрави препоръките от 50-те години на миналия век. Според мен е недопустимо да не се опресняват знанията особено по медицинските въпроси. Толкова е напреднала медицината, а тя ми дава абсолютно неадекватни съвети. Да идва юни месец по-бързо и да я сменям, че да не ми избият балансите някой път и да и наговоря какво мисля за нея  #2gunfire Ох, спирам да пиша, че пак започвам да набирам нагоре по баира

# 18
  • София и там където не се пуши
Търсех една тема за ваксините и попаднах на вашата и като ми гледате подписите нито съм давала сокчета нито съм слушала за захранването.

И като ме питаше казвах даааа.

И ако ме питаше какво даваш още за захранването - аз ами оф какво беше шашнах се още и тя продължаваше с въпроси и аз дааа.

Съжалявам, че съм ваксинирала, защото се оказа малкия в оправдания процент пострадал от ваксина.

А детски градини така или иначе няма - по-добре да си знаем, че ще си седим в къщи.

За училището искат сведение, ама не ми създават проблем, че съм спряла ваксините.

# 19
Педиатърът на моето дете, искаше да захранвам на 3 месеца със сок. Аз споделих моето виждане съвсем спокойно. Тя каза, че дълго време е препоръчвала захранване на 6 м с пюре или каша, но децата са имали повече проблеми с алергии, нисък хемоглобин, слабо наддаване, безапетитие и т.н. Преценила, че истината е някъде по средата. Поговорихме, обсъдихме и тя ме остави аз да преценявам, но всеки месец ме питаше до къде сме стигнали и записваше в картона. Единствено съм лъгала, че давам сок, защото всеки път ми правеше физиономии, че го лишавам от витамини.
Не съм влизала в разгорещени спорове, защото мисля, че човек може да отстоява мнението си без агресия!

# 20
Има резон в думите на педиатъра ви,Мише.Аз също познавам захранени дечица на 6м.с всякакви алергии.Затова късното захранване не е критерии за нищо и не предпазва от нищо,просто всичко си е до наследствена предизпозиция.

Не познавам пък почти никой от предишното поколение захранвано със сок с алергии,но пък вярвам,че това захранване води до други също доста сериозни проблеми.Истината за мен също е по средата и този избор съм счела за правилен,а именно да захраня след 4м.със зеленчуково пюре.

# 21
О, времена, о, нрави!
Току що се връщам от месечния преглед на дъщеря ми при педиатъра, който ми връчи схема за захранване от 4 месец. Shocked
 Не, не добрият стар български педиатър, а западно европейският ми педиатър, водещ симпозиуми и конференции на международно ниво. Същият този педиатър, по чиито препоръки захраних сина си на 6 месечна възраст, въведох месо, яйце и глутен късно.
"Как така, нали препоръчвахте късното захранване, нали глутенът е алерген, нали месото се дава след 8ми месец?!", попитах с цялото си недоумение.
Най-новите изследвания показвали, че оптималната възраст за захранване е между 4-6 месечна възраст, като на 6 се започва при доказани алергии в семейството. Глутенът трябва да е усвоен най-късно на 6 месеца, иначе рискът да се добие непоносимост към него се увеличвал при късното му предлагане. Месото и яйцето (жълтък + белтък) и те преди 6 месеца.
Обясних, че дъщеря ми е още на кърма и не е готова за прием на храна от лъжичка. "Слагате няколко лъжички в биберона, така ще се научи да пие от шише.", отсече педиатърът.
Мислех, че разбирам от захранване, имайки опит от предното си дете, но тези ми илюзии са разбити.
Отивам да прочета материалите, които ми бяха препоръчани, но мисля, че все пак ще изчакам поне 5ти месец за захранването....
Оказва се, че всяко ново е добре забравеното старо.

# 22
  • On the sea
ticket, педиатърът ти е доста прав, че истината е някъде по средата или по скоро според мен е въпрос на лична преценка. Аз захраних от 5м., защото така си реших и досега сме нямали никакви проблеми. Глутена го въведох преди месец, а яйце още не съм давала. Доколкото знам жълтъкът се дава след 8м., а белтъкът след година. И моята педиатърка в България ме съветваше да давам сок от 2м., а аз само се усмихвах, съгласявах се с нея и толкова, пак си правех както аз си знаех. Не си спомням и тя се е изнтересувала кой знае колко какво и давам и кога го давам. След  като се изместихме тук в Кипър, сменихме естествено педиатъра и започнаха други съвети, други схеми за захранване от 6м.и т.н., та накрая аз реших да го направя някъде по средата. Няма смисъл да си хабиме нервите излишно за такива работи. Всеки е казвал, казва и ще продължава да казва различни неща Wink. Съншайн Мам е права с мнението си, като искам да споделя, че аз и всички мои приятелки примерно сме захранени по старата схема със сока от 2м. и не съм чувала или пък лично аз съм нямала никакви сериозни проблеми, така че може би си е до организъм, наследственост и дори някаква доза късмет. Всяка майка има право сама да си реши кога и какво ще дава на детето си Peace

# 23
  • BG

Не познавам пък почти никой от предишното поколение захранвано със сок с алергии,но пък вярвам,че това захранване води до други също доста сериозни проблеми.Истината за мен също е по средата и този избор съм счела за правилен,а именно да захраня след 4м.със зеленчуково пюре.

И аз така! Споделям и първото изречение!  Peace

# 24
Вярвам единствено в правото на майката да реши кога да захрани,с какво и как.
Информация в нета има бол,но достатъчно разумният човек първо би премислил и преценил,после би избрал своята истина спрямо собственото си дете, не по статия и статистика.

Гледай детето си както сметнеш за добре,стига да няма проблем.Когато си в мир с решението си,няма значение кой какво ти набива в главата. Peace

Аз захраних рано и със сок,и с пюре.Други майки захранват на 5м ,трети на 6м.За мен гледането на децата по схеми като бройлери, е неприемливо.

Битката,която си подхванала,няма смисъл нито за теб,нито за педиатъра.Уважавайте взаимно мненията си.

# 25
Извинявай Оридел, но твърдя нещо, защото съм го учила: Във физиологично отношение всички сме еднакви!

# 26
С никого не споря,моля.

# 27
Здравейте, аз съм на вълна захранване със сина ми - той е на 4,5 месеца, и започнах да събирам информация по темата. Дъщеря ми, която е на 6 години захраних на 5 месеца като едвам удържах фронта до този период:))) Сега по същия начин със сина ми- от 2 месеца педиатърката ме натиска да го захранвам, защото бил само на АМ. Абе за 6 години тая жена как не научи нещо ново? Говори ми същите неща както едно време...аз се опитах да й кажа, че СЗО препоръчва детето да е на млечно хранене до 4-6 месец, ама тя ми каза, че теорията била едно, практиката друго #2gunfire
И сега съм се хванала да си опресня знанията по темата
В този ред на мисли, авторката на темата май  се е захванала с невъзможна мисия Rolling Eyes

# 28
Мислих да се захвана с тази мисия Slide, но бързо се разколебах, тъй като наистина е невъзможна. Много ме е яд за някой майчета, които разчитат на само и единствено на мнението на педиатъра  за захранване и всичко останало, защото дечицата им не заслужават това.
Може би един ден нашето късно захранване ще бъде напълно отхвърлено и пак да се възприеме ранното захранване със сок, знае ли човек. Един ден неминуемо и нашите разбирания за отглеждането на бебе ще бъдат немислими и смешни за бъдешите ни снахи или зетове. За сега се ръководя от препоръките на СЗО, от усещанията ми и от многото инфо точно в този сайт, който доста ми е помогнал и продължава да ми е от полза.  Hug

# 29
Stefi_sv, наистина е жалко, че се налага да бъдем компетентни по въпроси, които са в професионалната компетентност на лекарите. Колко по лесно би било, ако имахме спокойствието да им се доверим изцяло, както са правили нашите майки например. За съжаление обаче, доста от педиатрите изостават с осъвременяването на познанията си в областта на захранването на децата. Добре, че има достатъчно информация в нета, за да може всяка майка, която иска да направи най- доброто за детето си, да достигне до нея. Аз дълго четох преди да се регистрирам и да се престраша да пиша тук Embarassed, но ми е приятно, че виждам съмишленици, които не се водят сляпо по препоръките на лекаря, а търсят доказателства, за да вземат най- правилното решение.
Напълно подкрепям думите ти- интуицията, опита ми и препоръките на СЗО са нещата, на които трябва да се опираме при вземате на решения Peace

Общи условия

Активация на акаунт