Отговори
# 615
  • Пловдив
DianaR, следродилни гащи има по детските магазини, но не знам дали има смисъл. Доста приятелки си купиха бабешки (дълбоки) памучни гащи, сумата е що годе същата, но пък материята е по-подходяща.
За помпата мисля да е електрическа. Дори съм си избрала марка и модел въз основа на препоръки на приятелки.
Няма ли да споделиш този избор от препоръки може и ние да си го харесаме  Laughing

# 616
  • София
. като има начин защо не...

Защото има толкова деца и възрастни, за чието лечение няма пари (познато семейство си ипотекира апартамента за да могат да платят лечението на детенце), защото пенсията на комшийката е 180лв, защото няма къде да се запиша на ЖК поради изчерпани лимити, защото, защото
На мен лично не ми се струва правилно да се източва така държавата ....

И аз така мисля, но не смеех да си кажа, че не ми се влиза в спорове... Rolling Eyes

# 617
  • София
Да не говорим, че накрая и това кранче ще секне и както винаги, онези, които реално имат права ще се най-ощетени.

# 618
На мен следродилните гащи хич не ми бяха удобни.. Така си остана цялата кутийка почти. Поръчах на мъжа ми да ми донесе от къщи бабешките гащи, памучни и с тях си ми беше най-комфортно. Така или иначе си с превръзка.
За камизолките - на мен ми подариха 6 чифта - ей така си стоят... Изобщо не съм ги ползвала. Наистина бодито си е най-удобната работа и не се разгащва бебо. Нашите бебета ще се родят малко преди зимния сезон, така че бодита с дълъг ръкав (освен ако не излезе пак такава гореща есен). Но и не бива да се навличат бебоците, защото не обичат да им е топло. ПОвече понасят хлад. Освен това излизат обриви от прегряване. Така че боди с дълъг ръкав, ританки и памучна жилетка, евентуално и плетенка жилетка отгоре е достатъчно. Както и гащиризончетата - страшно ми бяха любими и супер удобни. Сега ги ползваме за пижамки само.
За протекторите за преобуване - твърдо един НЕ СТИГА  Laughing Поне 5-6 и едва ли не отиват за един ден. Докато са съвсем малки, в момента, в който отвориш пелената, веднага се изпишква  Laughing На мен много ми свършиха работа бархетни и тензухени пеленки - за всичко могат да се използват, дори да опнеш една на количката да пази от слънце.
За козметиката -  още от самото начало ползвам основно нивеа бебе, доволна съм. Шампоан на Клоран, малко скъп идва, но голямото шише го ползвам вече почти година (но не я къпем всеки ден). За зимните бебета се препоръчва мазане с олио, защото е по-хладно, а то загрява. Моята лятната мома беше само с лосионче, но не сме я и мазали особено. Кожата не и се изсушаваше.
Какво друго.... За помпата съм на мнение, че ръчната е по-удобна, защото можеш да регулираш честотата и силата на засмукването. При мен беше леко болезнено изцеждането в началото, затова много ми беше добре с ръчната. Препоръчвам.
Горе долу това се сещам засега...  newsm78 Дано да съм била полезна

# 619
  • Gone with the wind
@Daniella@ , мисля, че говорим за различни гащи  Mr. Green
Ти говориш за стягащи, а ние за тези еднократните, които се носят в родилното докато се чистиш от ...

DianaR, Medela (Mini Electric) съм набелязала. Една приятелка ми препоръча и Авент, но клоня към Медела-та. НО, определено няма да я купувам предварително - ако се наложи - има кой да търчи да ми я купи и достави  Simple Smile

Sleeping Beauty, аз от снощи си прехапвам езика, точно по същата причина

kotkincho, аз имам проблем със ставите, пък и се очертава Пумпал да се появи баш когато проблемът ми започва да се изостря (смяна на време и сезони), затова и за мен ръчна помпа не е вариант. Не искам да описвам за какви болки в китките става дума и как ми се схващат ръцете, но за мен това ще е прекалено натоварване май

# 620
Здравейте! На два фронта развивате разговора днес Mr. Green

По въпроса с парите за майките студентки съм раздвоена, защото хем съм против такова източване на държавата, хем ме е яд на самата държава като си познава народа, защото няма грам контролни мерки newsm78 И по тази причина си заслужава точенето.

За списъка, който сте публикували, според мен има много ненужни неща, а голяма част въобще може да не потрябват. Например, на кърмещите мами покрай мен никога не им се е налагало да ползват шише. Повечето от тях казват, че и помпа не им е трябвала. Аз тези неща бих ги набелязала, но не бих ги купила предварително, а при нужда само ще ги взема.

Не се лъжете да си купувате еднократни гащи - не са стабилни, ужасно неудобни са,лесно се късат(според вече раждали мами), а бабешките гащи от по 1-2 лв са по-добра алтернатива.

По мое мнение бебешката кожа няма нуда от козметика. Ако с времето се изрине или прояви някаква друга кожна реакция - тогава бих взела специализирано мазило, но не й козметична марка, бъкана с химии.

От пелените ще ви трябват много повече от две. Много са нежни на допир, лесно съхнат и майките покрай мен ги ползват за какво ли не - от завиване лятото на бебето, до подсушаване на дупето вместо кърпа. Казат, че са незаменими.

Аз бих изтрила половината неща от този списък и бих добавила мой. Но това са лични мой виждания и предпочитания и няма да ви занимавам. Макар, че би било добра идея всяка от нас да си направи списък и после да обсъждаме кое да и кое не Mr. Green Тъкмо ми намерихте занимавка за днес hahaha

Dund1chk4, да споделиш после папката и с нас Flutter

# 621
Привет,

Аз камизолки и ританки и чорапки не съм ползвала, беб беше с боди с дълъг ръкав и плЮшен гащиризон. Не трябва да се претоплят тез зверове  Mr. Green Температура на стаята 18-20 градуса и облечен както ви споменах, а му метнеш нещо отгоре, а се е изринал.

Беберони и залъгалки не сме ползвали, помпа за кърма си купих ръчна на Авент, поради това, че фигурираше във всички списъци. Влезе ми в работа чак при захранването, защото зверчо не искаше да яде пЮрета освен ако не са разредени с кърма. Та моя съвет е да не се втурвате да купувате цялото това снаряжение за кърмене - обикновено не ви трябва. Подплънки си трябват, обаче, че все мокри иначе. Нокти ни бяха казали, че до навършване на един месец на бебето не се режат, защото не са още отделени както трябва пт пръстчетата и може да се нарани бебето.

Пелените и на мен голяма работа ми свършиха.

# 622
Памперс, а шише за вода?
Аз не гледам тези готовите списъци. Влизам в интернет сайтове и според категориите си записвам какво би  ни било необходимо. Накрая ще сравнявам с готовите списъци и допълвам при нужда.

# 623
  • Пловдив
Добро утро мами Simple Smile
Списъка наистина е добре и е за месеци напред. Макар, че аз още не бързам...нека всичко мине наред и към 8-ми месец ще се почне с покупките.
За помощите за майки студентки - аз ако може ще си ги взема. Наистина плащаме всички данъци, такси и т.н. и ще се възползвам. За семестрите при мен поне е лесно. Родителите ми държат много на обучението ми и парите за семестрите са от тях. Казаха, че ще платят цялата магистратура, а като имам възможност да взема паричките са си за нас Simple Smile
CurlyD значи става да се запишем август и да вземем помощта?

# 624
kotkincho, аз имам проблем със ставите, пък и се очертава Пумпал да се появи баш когато проблемът ми започва да се изостря (смяна на време и сезони), затова и за мен ръчна помпа не е вариант. Не искам да описвам за какви болки в китките става дума и как ми се схващат ръцете, но за мен това ще е прекалено натоварване май
[/quote]

Ама разбира се, то това си е индивидуално, в твоя случай електрическата си е най-доброто!

Памперс, и на мен ми се видяха много от нещата излишни, но други пък изглежда имат нужда от тях. Макар много от тези списъци да се съставят от самите търговци  Simple Smile А аз кърмя, но в началото определено имах нужда от помпата, за да стимулирам лактацията. При други  мами със свръхпроизводство пък е необходима, за да се облекчават малко. Истина е, че в болницата едва ли ще ви е необходима, може да се вземе и след раждането. Аз също смятах, че няма да ми трябва, но после купихме от зор...

# 625
Привет от мен, едва сега живнах малко ,а вие сте изписали темата почти Grinning
Аз от понеделник съм на АБ ,с бронхит и други екстри ,но май му се вижда края Crazy
Е стига се оплаквах - да се похваля, видяхме си бебчетата (най после) взеха им всички мерки и са в норма,но едното диваче ни измъчи,обърна гръбче кръстоса крачета и ..разходки ,вода и на третия път се обърна леко на страни Crazy Едното май е  момченце Grinning и като го видях да си смуче палеца забравих колко ми е лошо Hug
Сега лягам пак ,ще чета друг път .Хубав ден на всички  bouquet

# 626
Памперс, а шише за вода?
Аз не гледам тези готовите списъци. Влизам в интернет сайтове и според категориите си записвам какво би  ни било необходимо. Накрая ще сравнявам с готовите списъци и допълвам при нужда.

Кърмачетата нямат нужда от вода  Mr. Green
Колко съм категорична само!
Ти ще си прецениш дали да даваш вода или не, разбира се.

# 627
Памперс, а шише за вода?
Аз не гледам тези готовите списъци. Влизам в интернет сайтове и според категориите си записвам какво би  ни било необходимо. Накрая ще сравнявам с готовите списъци и допълвам при нужда.

Кърмачетата нямат нужда от вода  Mr. Green

Е ако детето е на 4-5 месеца и е кърмаче няма ли нужда от вода? Питам просто.

# 628
Curly, хубаво е да дадеш списъка си на някоя мама, която скоро е минала по този път, за да ти го актуализира спрямо реалността.
Тук вече се написаха някои мнения, но е хубаво да се седне и да се мине едно по едно.Има излишни неща, има неверни препоръки, има и липси.

Аз не бих препоръчала в първите покупки помпа за кърма, шишета и стерилизатор. Първо е хубаво да се види дали наистина ще са необходими. Моята консултантка, както и акушерките в родилното, препоръчваха цедене на ръка и аз нямах нужда от помпа. Мои приятелки,които отидоха с помпата в родилното, после си предизвикаха запушване, защото помпата не може да издърпа така както бебето или както можеш да си стимулираш всички канали с ръчен масаж. А ако някоя майка въобще няма намерение да кърми,тогава тази покупка е напълно излишна.
Защо са му шишета на кърменото бебе?
Не видях в списъка вана/ корито/ леген/ кофа за къпане на бебето. Това за мен са наистина вещи,които трябва да имате вкъщи,щом се приберете от родилното.
Памперси? Все ще ви трябват някакви, дори още в сака за родилното трябва да си сложите един пакет, обичайно в болниците не дават. Мокри кърпи за дупето.
На майката също основно ще й трябват памперси - превръзки, лигнин, много по-важно от еднократните гащи. Също така за родилното аз си носех памперсни чаршафи - изтичането на кръв е обилно и тези са много полезни, за да не се цапат текстилните чаршафи, лигнинът не държи всичко,което изтича,слагаш чаршафа, като се изцапа,ставаш,хвърляш, нов и така. После ги ползвах и вкъщи докато правя закалителните процедури на бебето - то обичайно тогава се изпишква или нааква и вместо да ти изцапа дивана/леглото/ повивника, действа върху памперсния чаршаф и после в коша.
Хавлия бебе – 1-2 бр. - бих казала поне 3 бр. Обичайно бебето се изхожда когато е голо, след баня, някои го правят още във ваната. Ще ви се налага често да перете наакани хавлийки,които съхнат бавно и затова мисля,че 1-2 бр. са крайно недостатъчни.
Подобно е положението с одеалото/ спалния чувал/ чаршафите, защото често памперсите изпускат, особено по време на колики, когато бебето има газове и се изаква със залп, а акито е течно и пенливо.

Не,няма. Кърмата в своя състав е 90% вода. Аз съм пробвала на моето бебе да давам вода по настояване на майка ми и бебето я плюеше. Пропи чак на година и 2 месеца. Ще пробваш и ще видиш.
по принцип и педиатрите не препоръчват даването на вода на кърмените, защото ако на бебето му хареса,то се налива, водата му тежи в  стомаха и създава изкуствено усещане за ситост. Бебето спира да се храни,но реално е гладно, защото водата не му дава хранителни вещества.

# 629
Памперс, а шише за вода?
Аз не гледам тези готовите списъци. Влизам в интернет сайтове и според категориите си записвам какво би  ни било необходимо. Накрая ще сравнявам с готовите списъци и допълвам при нужда.

Кърмачетата нямат нужда от вода  Mr. Green

Ами, смята се, че докато не започнеш да захранваш няма нужда от вода. Детето си я набавя от кърмата - от първата кърма, която е по-водниста. След като утоли жаждата, се наяжда с втората кърма, която вече е гъста. Предполагам, че си чела неща за кърменето. Ако смяташ да кърмиш, можеш да разгледаш - има и тук много теми и въобще в интернет.
В моя случай, Стела толкова не пиеше вода, че и сега, когато е почти на 11 месеца, още не проявява интерес. Насила почти бутам да пийва от време на време.
Бебо сам ще ти покаже какво иска. Някои бебчета си искат и допълнително вода.

Общи условия

Активация на акаунт