Отговори
Искам да попитам  тези,които са пътували със собствен автомобил до Истанбул - възможно ли е да се остави автомобила на летището и има ли проблем с полета след това? Ще летим след 2 седмици до Дубай през Истанбул, като планираме да оставим колата на летището, но наши познати ни притесниха, че на влизане в Турция колата я записвали на името на шофьора и след това той имал право да напусне страната единствено с колата или нещо такова.Тоест шофьора не може да излети. Не ми звучи много правдоподобно, но за да няма неприятни изненади, искам да попитам знаете ли нещо за това?

Последна редакция: сб, 02 мар 2013, 09:30 от light1

# 1
Здравей,
ние летяхме по същия начин от Сабиха Гьокчен за Дубай.
Влязохме с колата в Турция, отидохме до летището, там я оставихме на открития паркинг, не знам дали има закрит изобщо. Преди да излетим предплатихме паркинга за 7 дена, защото така е по-евтино  (платихме 139 лири май) и това е. Когато се връщахме нямаше никакви проблеми нито на летището, нито на границата.
Така че според мен няма от какво да се притеснявате.

# 2
Благодаря много за отговора! Simple Smile
 Искам да попитам, преди колко време беше това? И още - собственика ли караше колата на влизане в Турция и той летя ли с вас? Защото наш близък преди 3 години са го върнали от Ататюрк и не е успял да излети.

# 3
Погледнах последните ти публикации и видях, че си пътувал съвсем скоро.

# 4
да, върнахме се преди няколко дена, аз карах. Аз също бях притеснен преди да тръгнем точно заради няколко мнения в нета, че трябвало да се паркира на паркинг под митнически надзор и т.н... Дори звънях на летището преди да тръгнем и от там също ми казаха, че няма такова нещо, обаче не бях сигурен дали изобщо ме разбраха какво точно питам... Но както и да е, това с колата явно е някаква стара информация, вероятно преди наистина е имало проблеми, но май вече е ок
Има някаква нова система за плащане на магистралите в Турция, HGS - не е както преди с картите. Това е чип, който е като стикер - купуваш го с паспорта си и го залепяш на предното стъкло, т.е може да се ползва само с този автомобил. Струва 35 лири, 30 са кредит вътре. На нас за отиване и връщане за  магистралата ни бяха взели общо около 10 лири такси, и сега останалите 20 си стоят и не знам кога ще ги ползваме. Малко е набутвация ако ще ходите само един път, може би питайте за еднократно заплащане на магистралите ако има възможност, ще си спестите около 20 лв, което са си 4 фреша в Дубай Simple Smile Единствения плюс е, че ако караш в лентата обозначена с HGS има възможност да минете мааааалко по-бързо през Истанбул, 10-15 мин максимум, защото ми се стори че при моста в тези ленти имаше по-малко коли. Това е ако летите от Сабиха Гьокчен и трябва да минавате през целия Истанбул

# 5
Още веднъж благодаря!
Сигурно е така, както казваш-преди време е имало други разпоредби, сега нещата са се променили. Аз затова писах тук, във форума, исках да намеря хора, които са пътували по този начин. И това, че се включи, даде отговор на въпроса ми и вече спокойно можем да планираме пътуването си.
Прочетох постингите ти и много ми хареса препоръката ти за ресторанта в мола с фонтаните. Непременно ще отидем там. На индийска кухня не съм фен, истината е, че не съм се престрашявала, защото не обичам много  люто, а и вида на индийските ресторанти нещо ме отблъсква. И тъй като и ние държим много на добрата кухня и качественото похапване, ако нещо друго ти дойде наум -казвай!
Ще бъдем там 1 седмица и вече започнах да се притеснявам, че е много времето и ще ни омръзне.

# 6
Няма проблем да си оставиш колата дори и на паркинг, който не е на летището. Там цените не са толкова високи.
На Ататюрк се заплаща по 31.50 лири на ден престой в закритият паркинг, не знам дали на открито са други цените. За коли с чужда регистрация не важат тарифите за по дълъг престой.
За двама човека пътуващи от София излиза нерентабилно, като сложиш и шофирането. Двупосочен билет  София - Истанбул е 200 евро на човек, стига да прави удобна връзка с другият полет.

# 7
Добра информация, mi6i. Ще бъде полезна и на други хора.
А ние искаме да пътуваме с кола, защото имаме малко работа в Истанбул и то в различни части на този мегаполис.  Затова вариантът  обществен транспорт  или такси много не ни устройва.
Ако някой има  още информация относно пътуване с кола до Истанбул и полет след това, може да я сподели.

# 8
Ние преди две години ходихме с нашия автомобил,като го оставихме на митнически паркинг на 2 км от Ататюрк беше,там се минаваше през дузина стаички ,докато ти оформят документите, даваха някакво листче на шофьора /т.е. съпруга ми/че колата остава на този паркинг и той може да напусне страната със самолет,не помня таксите обаче ,но определено е било по -евтино от вариант да си оставиш колата на летището,щом сме ходили там.

# 9
Искам да попитам  тези,които са пътували със собствен автомобил до Истанбул - възможно ли е да се остави автомобила на летището и има ли проблем с полета след това? Ще летим след 2 седмици до Дубай през Истанбул, като планираме да оставим колата на летището, но наши познати ни притесниха, че на влизане в Турция колата я записвали на името на шофьора и след това той имал право да напусне страната единствено с колата или нещо такова.Тоест шофьора не може да излети. Не ми звучи много правдоподобно, но за да няма неприятни изненади, искам да попитам знаете ли нещо за това?
Върнахте ли се вече?И ние ще летим през Ататюрк за Дубай.Къде си оставихте колата и колко струва?

# 10
  • София
Здравейте наистина ли вече го няма проблема с митнически паркинг ? Това ни спираше до сега да тръгваме на круизи от Истанбул, не ни се занимаваше.  100% ли го няма това изискване ?

# 11
.....
Има някаква нова система за плащане на магистралите в Турция, HGS - не е както преди с картите. Това е чип, който е като стикер - купуваш го с паспорта си и го залепяш на предното стъкло, т.е може да се ползва само с този автомобил. Струва 35 лири, 30 са кредит вътре......

Може ли да предоставите  информация през кой пункт на границата сте минали,къде сте се включили в магистралата,от къде точно сте закупили въпросният чип(HGS). 

# 12
.....
Има някаква нова система за плащане на магистралите в Турция, HGS - не е както преди с картите. Това е чип, който е като стикер - купуваш го с паспорта си и го залепяш на предното стъкло, т.е може да се ползва само с този автомобил. Струва 35 лири, 30 са кредит вътре......

Може ли да предоставите  информация през кой пункт на границата сте минали,къде сте се включили в магистралата,от къде точно сте закупили въпросният чип(HGS). 
Като влезнете в Турция,там където са първите кабинки на магистралата има една сграда от ляво /няма гише в посоката в кощто пътувате/.Чипа струва 35 лири ,от които 30 лири можеш да ползваш.Една посока до Истанбул/отбивката за летището/ е 5,90 лири.

# 13
Здравейте наистина ли вече го няма проблема с митнически паркинг ? Това ни спираше до сега да тръгваме на круизи от Истанбул, не ни се занимаваше.  100% ли го няма това изискване ?
Няма .Никой не пита нищо.

# 14
  • София
Няма .Никой не пита нищо.

nikimol69  Благодаря !

Общи условия

Активация на акаунт