Ослабване без глад, може ли?

• 26 041
  • 443
  •   1
Отговори
# 60
Цитат
Не, диета, а режим му е майката. Режимът трябва да отговаря на 3 условия:
1. да се състои от истинска храна (било то картофи, трева или пържоли, без заготовки, фиксове и простотии)
2. основната употребявана храна да ви е вкусна, да ви е любима, за да имате желание да се храните в голям % от времето с нея
3. да е продължителен. Не 2 седмици, не 4. Да си представяте всеки един момент, в който не сте в някакво празнично/ отпускарско угощение, да се храните така  Peace
Абсолютно!     Peace
Начинът на хранене, който аз избрах за себе си дългосрочно, дотолкова ми допада, харесва и удовлетворява, че дори по Коледа и Нова година, когато всички "реват" как се пръсват от ядене и пълнеят, при мен кг плавно са вървели надолу.

И имам въпрос към Cioccolata , ако още чете тук:
Прочетох следното в блога ти.

Цитат
Доказано е, че хранителен режим с много нисък или нулев прием на зърнени храни..............................облекчава симптомите на стомашни киселини и спомага за изгаряне на коремни мазнини.
В други теми съм писала, че откакто не ям месо, ми изчезнаха и почти 10-годишните киселини.
Също, започнах да отслабвам, без да съм го търсила като ефект, идеята на моята промяна в храненето беше друга.
При моя съпруг ефектите са същите.Имаше малко бирено коремче, от което сега няма и следа.
Винаги е мислел, че има така наречения "нервен стомах".Ами, откакто не яде месо, няма и нервен стомах.
Как да си обясня противоречието между цитата и начина, по който се чувстваме?

Уточнявам, че питам съвсем добронамерено, сериозно и без грам заяждане.Наистина ме интересува.

# 61
Това, което пише в блога, е в резултат от наблюдение върху купища хора. Вие може да сте някакво изключение Laughing Но освен месото, разбирам, че със съпруга ти сте спрели всякакви силно преработени храни. Може някоя химия (консервант, оцветител или нещо подобно) да му е била причината за киселините, а не специално месото Wink Не е правилно да се обвинява месото.

А като цитираш от блога, кажи откъде цитираш, има значение Wink Това са статии на чужди автори, а не мои лични. Но във всички случаи наблюдението е върху много случаи на консумация на глутенови и прочие зърнени храни - от една страна те, не знам по какъв механизъм, са причина за киселини при много хора и когато се спрат, идва и облекчението от киселините. От друга страна консумацията на тестено и изобщо зърнени води до прием на високи количества глюкоза (нишестето в тях е това - глюкоза), а тази глюкоза води до повишаване на кръвната захар. С времето у склонните към това хора се получава коремно затлъстяване. Съответно отстраняването на източниците на много глюкоза води до намаляване на коремното затлъстяване.

А това, че се получава отслабване уж от спиране на месото, се дължи на спирането и на други вредни храни, не само на месото. Просто вероятно за вас с мъжа ти най-големият враг е месото, затова му придавате всякакви лоши ефекти, а положителните придавате на спирането на месото. Но ако междувременно сте ограничили и захарта, и безалкохолните, и фиксове и миксове, и колбаси, и т.е. "полезности", неминуемо ще има положителен ефект и върху здравето, и върху теглото. Но той не е от ограничаването на месото.

# 62
Аз също мога да ти отговоря и то от личен опит
Съвр. "хуманна " медицина години наред трови моя половин с медикаменти срещу ужасни киселини
Изчезнаха в момента, в който спря глутена
Сега ако се случи да хапне храна, която даже само да е била в съпрокосновение с тестено и мъките почват наново

И да, яде месо без проблем
Само че чисто еко месо, което се разваля за три дни, ако не се сготви веднага
Не онова, описаното от теб

# 63
В нашия случай най-вредните неща (наред с консерванти, овкусители и купешко месо) се оказаха захар, глутен и краве мляко.
Мисля, че ако всеки си намери "отровите" може да поддържа много добра форма.
Движението също е от голямо значение, даже и да не се спортува - поне 30 мин разходка на ден пак е нещо  Peace

# 64
  • Пловдив
Да споделя и аз по повод киселините. Изчезнаха ми още когато превих 90-дневната диета (единствената диета, която съм пазила някога), а тя включва и месо. Но от началото на диетата си изчистих доста храненето, започнах да чета етикети, стараех се да ям повече домашно приготвена храна, по възможност много зеленчуци и що-годе качествено месо, мляко и т.н. Така че според мен всеки начин на хранене с минимално пакетирани и преработени храни, както и с приготвянето на храни с по-малко продукти, без пържене, без фиксове и т.н. ще има положително въздействие върху стомаха.
Друг въпрос е, че ако ям зърнени храни, после винаги си чувствам стомахът подут, докато, когато консумирам месо/яйца и т.н., може да хапна по-голямо количество, но не усещам нито тежест в стомаха, нито подуване. Според мен всеки може да има непоносимост към различни храни, но глутен съдържащите храни са доказано сред причиняващите проблеми (и да, едно време са живеели само с хляб и сол, но днешните зърнени храни съдържат в много пъти повече глутен, понеже са от сортове, които са култивирани според нуждите на промишлеността - за да става хлябът по-вкусен, по-привлекателен и т.н.).
Подкрепян fata_morgana.  Peace За здравето е важно не само храненето, но сънят, водата, движението, позитивното мислене и отношение към себе си и към другите.

# 65
# 66
Благодаря за отговорите, на всички.    Hug

Цитат
А като цитираш от блога, кажи откъде цитираш, има значение
Цитатът е от тук
http://cioccolatascorner.blogspot.com/2012/11/blog-post_19.html

почти на края на статията.

Аз не отричам вредата от глутена.В никакъв случай.Първо, нямам необходимите познания, второ, за глутен чух/прочетох преди не повече от година.Така че, дали вреди или не и на кого, нямам идея.

Това, което аз споделям, във всяка една тема,е на база моя личен опит с храненето.
Никъде не съм писала, че само и единствено месото е причина за предишните ми оплаквания.
Просто то е единственото, което по никакъв начин не присъства в менюто ми.
Да, замених захарта с натурални подсладители, замених бялото брашно с пълнозърнесто, ръжено, орехово, ленено, почти не купувам и не консумираме храни с дълъг срок на годност, с Е-та в съдържанието, газирани напитки така или иначе почти не сме употребявали, купували сме главно за гости.Като цяло, "стоим" настрана от фабричната, индустриална храна.
Менюто ни основно е зеленчуци-много, плодове-аз сутрин за закуска и вечер-час преди вечеря, мъжа ми и сина ми ядат плодове само вечер, час преди вечеря, зърнени-основно кафяв ориз, киноа, булгур, бобови-черен боб, боб азуки, кафяв, леща-различни видове, като бобово-зърнено меню има 2-3 пъти седмично.Ядки, най-вече като сурови десерти, семена.
При нас има и други ползи от този начин на хранене, тук споменах само тези, свързани с отслабването без глад.
Не си поставяме ограничанията в количествата.Но забелязвам, че те намаляват някак от само себе си....моето обяснение е , че организмът е една съвършено действаща машина, и когато се изчисти от отровите и му се даде възможност сам да се справя, той много добре "знае" от какво и колко има нужда.

И да, яде месо без проблем
Само че чисто еко месо, което се разваля за три дни, ако не се сготви веднага
Не онова, описаното от теб
Такова месо и аз бих си позволила отвреме-навреме.
Но , за съжаление, дори идея нямам дали изобщо в Бг се намира такова.
С описаното от мен, което се продава по нашите "мили" магазини, не бих рискувала.

# 67
Ами, значи това е повлияло положително - като цяло сте преминали към по-природосъобразно и чисто хранене Peace

За качеството на месото... Вярно е, че у нас то вероятно не е най-доброто, поне не масовото месо от магазините. Но от друга страна месо може да се купува и от по-дребни производители, които доставят на месарници - тогава горе-долу имаш поглед какво е. Аз не ям много месо от големите вериги, а предимно от месарници, които доставят от определени производители. Мисля, че така все пак се постига по-добро качество.

От друга страна вредата конкретно върху моя организъм от голямото количество въглехидрати е налице Rolling Eyes И съответно ползата от ограничаване точно на въглехидратите. Наблюдавам сходна реакция и у другите членове на семейството ми (т.е. тези, с които имам кръвна връзка - баща, майка, сестра, а и други роднини - единия дядо, брата на майка ми, сестрата на баща ми, нейните дъщери). На всички нас високото количество въглехидрати ни се отразява зле. За сметка на това месото явно ни действа добре, наред с яйцата. И заменянето на високовъглехидратните храни с нисковъглехидратни (зеленчуци и в по-малка степен плодове) ни се отрази също добре.

А иначе и на мен преди години лекарка ми беше казала, че алергичният ми обрив е от месо и яйца Rolling Eyes Но с годините си забелязах, че е конкретно от колбаси, готови кайми, купешки кебапчета и подобни, в които има не само месо, а и куп химия Wink Така че точно тези ги избягвам.

По повод на грешките в отслабването мен винаги ме учудва твърдението за важността на закуската Rolling Eyes Има много хора, които нямат потребност да закусват. Те да се насилват ли? А и сутрин организмът обикновено е превключил на изгаряне на телесните мазнини и ако не се чувства глад, това означава само че човекът няма проблеми с ползване на собствените мазнини за енергия - така и трябва да бъде. Ако пък изпитва глад, и особено ако му се яде тестено или сладко, има вероятност да има проблеми с кръвната захар и/или инсулина. Така че ако човек не чувства глад, в това няма нищо лошо. А ако държи да закусва, по-добре закуската да е белтъчинно-мазнинна - засища повече и за по-дълго, защото не води до скок и спад после на инсулина. Е, зависи и от организма, т.е. от личната инсулинова чувствителност. Някои казват, че въглехидратна закуска ги засища за достатъчно дълго време (4-5 часа). Сигурно такива хора имат добра инсулинова чувствителност.

И понятията забавяне/ускоряване на метаболизма също са странни, т.е. нямат научно основание. Хората говорят за забавяне, когато човекът трудно отслабва, а лесно напълнява. За ускоряване говорят в обратния случай. Да, но за да се постигне отслабване, е необходимо да са налице определени условия, а именно нисък инсулин. Тогава се отделя глюкагон, а той "отключва" мастните клетки - започва изгарянето на телесните мазнини и така се намалява процентът мазнини и съответно теглото. Но това не се постига с често ядене - точно обратното. Необходимо е достатъчно време между храненията, за препоръчване поне 3-4 часа, за да може да спадне инсулинът, ако се е повишил, и да започне изгарянето на мазнините. Докато е повишен инсулинът, има само натруване, а не изгаряне. Така че ядене по малко, но на често, през 2 часа, е погрешна стратегия.

Последна редакция: пн, 11 мар 2013, 17:34 от Cioccolata

# 68
Потвърждавам, че с ВМНВХ може да се отслабва и поддържа добра форма и здраве, без да се гладува. Естествено не трябва и да се яде безгранично.
Ако вземем най-елементарно един месец като време, то само в  една трета от него аз консумирам месо. Не го правя по някаква схема или други съображения, просто ям когато ми се прияде. Мисля, че и вегетарианци могат да бъдат на ВМНВ режим. Белтъчините и въглехидратите могат да се ограничават за сметка на мазнините и без да се яде ежедневно и в големи количества месо. Ще си позволя да цитирам Cioccolata  Hug
това е много хубава илюстрация на този начин на хранене.

# 69
Една моя приятелка напълня рязко и много, при положение, че никога не е била дебела. Разказах й за здравословното хранене, приложи го и свали половината излишни килограми. Доста се повиши нивото й на енергия. Беше станала много летаргична. Но все още не беше оптимално.
Лекар й откри липса на витамин Д. След като започна прием, отслабна останалите излишни килограми. В момента в сайтовете за здравословно хранене навсякъде пише, че витамин Д е от голямо значение за фигурата, както и за предпазване от рак и други проблеми.
Медицинските лаборатории правят тестове за вит. Д.

ГАЛИ_ГЕ, това е по-разумен начин да се гледа на този режим - ВМ НВХ.

# 70
Конкретно по повод на вредността на месото, вече многократно са правени анализи на "проучванията" и "резултатите" от тях, които уж я доказват. Днес отново има такъв анализ, на поредното "проучване": http://www.marksdailyapple.com/processed-meat-death-mortality-study/#more-35507 Препоръчвам този анализ на всички заинтересувани. Идеята в крайна сметка е да се яде колкото е възможно по-чисто и натурално месо, не колбаси. Освен това да не се яде само месо, а да се уравновесява със зеленчуци. И да не се загаря месото при приготвяне - нещо, което всички знаем. Лошото е, че всичко това се слага в един кюп, когато се обявяват данни от "проучвания". Тези грешки се допускат и при провеждане на изследванията, и после от журналистите - в търсене на сензация, естествено Rolling Eyes

# 71
Да, вит.Д е супер важен хормон
Но не трябва да се забравя, че е мастноразтворим, т.е трябва да се приема заедно с мазнини, напр аз го взимам с рибено масло
Има и капсули със зехтин
Други го взимат със сирена или масло
Варианти много

# 72
Да, вит.Д е супер важен хормон
Но не трябва да се забравя, че е мастноразтворим, т.е трябва да се приема заедно с мазнини, напр аз го взимам с рибено масло
Има и капсули със зехтин
Други го взимат със сирена или масло
Варианти много

Трябва да се взима с витамин К (има го в зеленолистни храни) - т.е. спанак, салати. В комбинация с калций, магнезий и пр. е от съществено значение за зъбите и костите. Има го в рибите - например скумрия. Също класическо е маслото от черен дроб на треска, което е и добър източник на Омега 3. Проблем е, че в днешно време може да има тежки метали в него.

Аз купих на Solgar - в София имат едно магазинче - за вегетарианци. В течна форма, не е от риба.

На твоите ширини, УАСП, вит. Д е от голямо значение. Там и през лятото няма необходимото слънце за синтез на вит. Д.

# 73
Как да го кажа по-меко не знам ...
Ама тези факти са ми известни от доста време, не ми казваш нещо ново
Все пак благодаря
Продължавай, ще откриеш още интересни и полезни факти

Иначе както и да го комбинираш, няма ли мазно при приема му, правиш едно голямо нищо
А калцият се абсорбира само в комбина с вит.. Д, надявам се ти е известно

# 74
Здравейте на всички!Принципно съм нова във форума,но чета всякакви теми тук от години Simple Smile Много ми харесва тази тема и  я чета с интерес.Хубаво е да виждаш различни мнения и стратегии и да се опитваш да намериш своята.Аз от малка все спортувам нещо-сега съм на 24.От 3години спортувам по-интензивно,а от една по-силово.Относно храненето изпробвала съм доста режими.Все пак колкото и да споруваш 90% от резултатите и от това как ще изглеждаш си остават в храненето.То си осовата.При мен най-голям ефект имаше веднага щом изхвърлих и спрях всичко преработено и опаковано.Това е най-голямата първа крачка,която всеки може да направи за себе си.Консервантите и всички тези химии и субстанции ни разболяват и убиват бавно.Другото е намалянето на въглехидратите в полза на мазнините с умерени белтъчини в зависимост от активността на човек.Аз в момента прилагам ротация на въглехидрати,но схемата ми е малко по различна.Просто в дните с тежки тренировки гледам да имам до 100гр.въгл.от киноа,елда и нахут например.В останалите дни свалям въгл.до 0,8-1гр.на тегло и хапвам повече мазнини.Мисля,че този подход е доста добър,за хората които се опитват да започнат от някъде.Защото според мен не е добре веднага да се хвърляте на даден режим,хубаво е да има малка подготовка,за да се избегне евентуален стрес на организма.Забравих да спомена,че нямам за цел да отслабвам.В момента целя малко повече релеф и може би малко мускул.Опитах миналото лято с ВМ-НВД да подобря релефа,но при мен не се получи,Мускулите всякаш омекнаха,и като че ли повече се омазних.Може да имало грешки,въпреки че беше стриктно изчислен.Може би тялото ми не е успяло да се адаптира към ефективно горене на мазнини за енергия и е черпело от мускулите ми  newsm78 Извинявам се за дългия пост,интересно ще ми е да разбера мнението на хранещите се Вм-нвд дали изчистват мазнини или повечко мускул и мазнини?
Съветвам всички отслабващи и не такива,просто да изпробват различни неща,да видят как им действат,да разучават тялото си.Всички сме различни и всичко ни действа различно.С времето по този начин можем да намерим не чак златната среда или перфектния режим,но поне да се доближим до него  Hug
 И последно от половин година не ям месо,освен риба.Направих тази крачка от чиста проба,понеже имах разни проблеми с корема,лош цвят на кожата и такива.Наистина ми се отрази добре.За мен месото не е вредно,ако е еко.Но това в магазините е чиста химия,която само трови.И вероятно съм решила своите проблеми не защото съм спряла да ям месо,ами защото не ям купешко такова  Wink
Съжалявам за дългия пост!  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт