Деца с телк

• 132 071
  • 747
  •   1
Отговори
# 60
Здравейет,моето дете е на 1год. и 5мес. казва се Габи и преди около 2мес. и откриха,че е болна от 
Остра лимфобласна левкимия.Както и да е сега след 1мес. и 3дни в ИСУЛ е вече в ремесия и на 04.06.2013г. сме на тЕЛК.Въпросът ми е след като тя е на 1год. ще й изплатят ли за 3год. назад минималната работна заплата?
За остра лимфобластна левкемия ТЕЛК-а е 100% с чужда помощ. След представянето на решението от ТЕЛК в социалните ще ти изплащат около 190 лв. плюс детски в двоен размер, общо около 280 лв. Изплащането ще бъде със задна дата от момента на диагностициране на заболяването,т.е. при теб 3 месеца 3*280=840 лв. Другото,което трябва да знаеш,че при ТЕЛК на деца над 90% с чужда помощ се счита за трудов стаж на придружителя за времето на ТЕЛК-а, дори и да е безработен.Другото е,че може да подадеш молба в социалните и те ще ти плащат здравните осигуровки. Успех и нека лечението премине успешно,ще бъде дълго и болезнено на моменти,но успешното излекуване особенно при малките деца е над 90 %.

# 61
  • гр.София кв.Драгалевци
Благодаря за бързия отговор!  Hug

# 62
  • гр.София кв.Драгалевци
Да попитам,понеже вчера ми излезна решението 95% за 3год.,пред стаята пишеше,че освен в соиалните трябва да занеса решението също така и в НОИ.Въпросът ми е защо и там?

# 63
За отпускане на инвалидна пенсия но това става след навършване на 16 години.

# 64
  • София
Здравейте и от мен...Simple Smile аз имам близнаци с диагноза аутизъм и решение на телк 95 % с ч.п. Детските са ми двойни...пенсията им е 189 лв на дете,но всяка година общината отпуска годишни помощи в размер на 75 лв.и една от малко по висока сума мисля че беше 1000 лв.поинтересувайте се и пуснете молби,мисля че не е изтекъл срока.Имам един въпрос,ако знае някой да ми отговори.Казаха ми,че всеки учител в детска градина или училище получава + към заплатата си за всяко дете с проблем в групата или класа си.Аз съм разочарована тотално от детската градина която посещават моите деца.Отложих ги с една година,но няма полза...децата ми са в същото положение в което бяха и миналата година.

Искам да те попитам тази помощ за всички деца с ТЕЛК без значение от % ли важи? Моето дете е с хронично заболяване и 50% ТЕЛК. Имам ли право и то на тази помощ? Благодаря предварително за отговора Simple Smile

# 65
  • Варна, морето, сините вълни...
Някой знае ли за Варна над колко процента се освобождаваме от такса за ясла?

# 66
здравейте,а изплащането със задна дата трябва някъде да си го искаме ли?защото на нас телка ни е от юни месец,но заболяването е от ноември2012г,от социалните ни казаха,че двойните детски ще си ги получа юли за юни,но само за юни от когато е датата на телка,а за тия 180лв,никой още нищо не е казал,но до колкото разбрах и те ще са също от издаването на телка юни месец-така казаха от социалните,и понеже тука чета друго за това пак да попитам?

# 67
Щом  диагнозата ви е от миналата година, то в ТЕЛК-а трябва да е вписана "дата на инвалидизация ноември 2012", това значи че от тази дата можеш да ги изискваш назад. Ако ти е вписана тази дата, имаш право да я изискваш, а ако не е вписана и я имаш официално на епикриза, можеш да обжалваш решението на ТЕЛК в 14 дневен срок от издаването му.

# 68
Здравейте и от мен Simple Smile
Детето ми е на 4 години и на 9 септември сме на ТЕЛК с ДВЕ  заболявания - ТАЛАСЕМИЯ МАЙОР и АЛЕРГИЧНА АСТМА .
Може ли някой да ми каже на какъв процент  ще бъдем одобрени и дали имаме право на придружител в случая,имайки предвид,че всеки месец ходим в София на кръвопреливания(а сме от Ловеч) ?
Благодаря предварително.

# 69
Хм, мисля, че би трябвало да е 100 процента с придружител. Виж това:
Раздел ХIХ
Други болести на кръвта и кръвотворните органи
1. Желязо- и други недоимъчни анемии:
1.1. при стабилизирано състояние, след чести кръвоизливи или рецидиви:10 - 30 %
1.2. при трайно задържане на хемоглобина под 100 г/л, потребност откръвопреливане: 60 - 80 %
2. Наследствени и придобити хемолитични анемии:
2.1. при стабилизирано състояние без изразени общи нарушения: 10 -30 %
2.2. при хемоглобин под 100 г/л, потребност от кръвопреливания,имуносупресия, умерено увредено общо състояние: 60 - 80 %
2.3. при значително увредено общо състояние, необходимост отпериодични кръвопреливания, вторична хемосидероза, трайно имуносупресивно лечение: 80 - 100 %
3. Апластична анемия - при панмиелопатия или еритробластофтиза: 70 -100 %
4. У деца с таласемия майор (анемия на Кулей), с кръвопреливане през20 дни и ежедневно лечение с Десферал: 100 %

Раздел IV
Бронхиална астма
1. Лека персистираща - епизодични, краткотрайни симптоми 1 - 2 пътиседмично, нощни симптоми 1 - 2 пъти месечно. Симптомите са леки, но персистиращи (Форсиран експираторен обем за една секунда (ФЕО 1) <80 %): 10 - 20 %
2. Средно тежка - пристъпи повече от 1 - 2 пъти седмично, нощни симптоми повече от 1 - 2 пъти месечно. Симптомите нарушават активността през деня и съня през нощта (върхов експираторен дебит (ВЕД) - 60 - 80 %, върхов експираторен дебит в норма след приложен бронходилататор): 30 - 50 %
3. Тежка форма - чести пристъпи, с постоянни симптоми, чести нощнисимптоми, ограничена от астмата физическа активност, не по-малко от 2 индикации за стационарно лечение на астмата в предходните 12 месеца на една календарна година, прекарани в миналото застрашаващи живота пристъпи (статус астматикус): 60 - 80 %

Примери: Първи пример: лицето има 4 увреждания, за които в отправните точки са посочени следните проценти: 50; 10; 10; 10. В този случай при определяне на общия процент към 50% не може да се прибави повече от 10% от сбора на процентите за останалите увреждания.

Втори пример: лицето има 5 увреждания, за които в отправните точки са посочени следните проценти: 40; 30; 20; 15; 10. В този случай към 40% може да се прибави максимум до 20% от сбора на процентите за останалите увреждания.

V. Крайният процент на намалената работоспособност не може да бъде по-висок от 100. Когато при множествени увреждания едно или две от тях обуславят 100% намалена работоспособност, останалите се отразяват в експертното решение, но не се вземат предвид при изчисляване на крайния процент. 

Последна редакция: пт, 26 юли 2013, 21:33 от rosefromstars

# 70
  • софия
Здравейте,

някой дали е подавал молба за Еднократна помощ за инцидентно възникнали жизненоважни потребности (чл. 16 ПП на ЗСП)?
Какво трябва да се разбира под  `инцидентно възникнали жизненоважни потребности`?

# 71
трябва да отговаряш по показателите за минимален доход на семейството. потребностите може да са всякакви - социални, битови, медицински и други...

# 72
Здравейте, да ви попитам, моето момче е с ТЕЛК 80% и е вече втори клас в училище. Дали има право на някакви преференции или намаления при закупуване на учебници, помагала, хранене в училище, екскурзии организирани от училище и т.н.?Необходимо ли е да се носи решението от ТЕЛК-а в училище? Питам, защото досега в детската ни градина, той е бил освободен от такса, както и храната му е била безплатна. Благодаря Ви, ако някой може да ми даде отговор.

# 73

Здравейте, да ви попитам, моето момче е с ТЕЛК 80% и е вече втори клас в училище. Дали има право на някакви преференции или намаления при закупуване на учебници, помагала, хранене в училище, екскурзии организирани от училище и т.н.?Необходимо ли е да се носи решението от ТЕЛК-а в училище? Питам, защото досега в детската ни градина, той е бил освободен от такса, както и храната му е била безплатна. Благодаря Ви, ако някой може да ми даде отговор.
С две деца съм в 4 и 7 клас, но не сме ползвали никакви преференции в училище.Аз самата съм учителка, и не съм запозната за  някакви предимства или облекчения за такива деца. А ТЕЛК съм дала на фелдшерката, за да е информирана за състоянието им.

# 74
Здравейте!

Днес се явихме на детски ТЕЛК за първоначално освидетелстване. Дадоха на дъщеря ни 50% с чужда помощ. Дата на инвалидизация е посочена датата на раждане, от тогава е констатирано заболяването. Утре ще ходя в социалните, но понеже сме от малък град, в нашите социални винаги се правят на луди повече от нормалното.  ooooh! Бих искала да съм подготвена. Искам да попитам какво ще рече с чужда помощ, какво ни се полага ? За двойните детски съм на ясно, както и за това, че трябва да изискам другата обезщетения от датата, която е посочена в решението. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт