Деца с телк

• 132 076
  • 747
  •   1
Отговори
# 75
Когато е с чужда помощ може да кандидатствате за личен асистент на детето, но процента е малък и не съм много сигурна.Но питайте в социалните.

# 76
 И мен това ме вкара в размисъл, понеже съм чела над 90% с чужда помощ , а нашият е малък и не знам защо с чужда помощ, та за това попитах. Ще се интересувам на място. Благодаря!

# 77
Ако си безработна и сама си плащаш здравните осигуровки, то ако детето е с чужда помощ то здравните осигуровки се плащат от държавата. Но трябва да подадеш заявление в социалните. Синът ми беше с 100%, но ситуацията със социалният асистент е сложна, преди време се изискваше освен за детето да си грижиш и за други инвалиди, поне преди години беше така.

# 78
За чуждата помощ: можеш да си изкараш карта за градски транспорт или такава за БДЖ, като в случая това ти помага да не заплащаш за себе си като лице-придружител.

# 79
  • в полите на Балкана
Социалните плащат здравни осигуровки само, ако детето /възрастен/ е с ТЕЛК над 90% с ЧП

# 80
Ясно. Много благодаря на отзовалите се!!!   bouquet Hug И аз мислех, че това е най-вече за над 90%.  Peace

# 81
Здравейте, дъщеря ми има артритно заболяване и е диспансеризирана. Доцентът, който ни лекува, ми каза да си подам документите за ТЕЛК и може да ни дадат 30-40 %. Навсякъде пише за изплащане на обезщетение за над 50%, а ние с тези проценти бихме ли имали право на нещо? Не намирам и точната й диагноза в списъка, тя е комбинация между 2 дадени там, явно нещо средно ще е като процент.

# 82
Omnia Vincit Amor , до колкото съм запозната аз, действително за обезщетение са нужни от 50% нагоре. Но това, че е казал така доцентът, не означава, че точно толкова ще ви дадат. Подайте, а те ще преценят. Нищо не губите.  Peace А и това , че заболяването го няма в списъка, не мисля, че е показателно. На дъщеря ни заболяването го няма изобщо сред изброените, но й определиха 50%. Пробвайте.

# 83
Здравейте!Имам син на 5години и 3 месеца с диагноза "Нарушение в експресивната реч".Все още не съм подавала документи за ТЕЛК все се надявах да няма нужда.Логопедката с която работим ме съветва да подам документи незнам обаче има ли смисъл знам че има някакъв списък с диагнози при които се отпуска телк ,но незнам къде да го открия.Изобщо някой може ли да ми дате съвет какво точно трябва да направя и дали въобще да се занимавам с такова нещо.От 3 години ходим по невролози,психолози,логопеди и къде ли не.Той вече е опитва да казва някой по прости думи,но това е всичко.

# 84
  • в полите на Балкана
http://www.hemo-bg.org/userfiles/NaredbaZaMeditzinskaEkspertiza%20(5).doc
ето тук може да погледнеш какъв процент ориентировъчно ще дадат.
ТЕЛК не задължителен ако те натискат от училище. Там детето ще мине на комисия без значение дали е с ТЕЛК или не, ако има убочителни трудности. Ще може да ползва логопед, психолог и ресурсен учител, ако има нужда от това, без значение дали има ЕР на ТЕЛК или не.

# 85
Благодаря за отговора.Той от миналата година ползва ресурсен учител и психолог в детската градина.Проблемът е в това че тъй като не говори околните трудно го разбират и се налага да бъда едва ли не постоянно на разположение да превеждам в началото се случваше да ме викат в градината по няколко пъти на ден.Наложи се да напусна работа така че помоща която се отпуска на тези деца би облекчила малко финансовото ни положение.

# 86
  • в полите на Балкана
Останах с впечатление, че вие не искате да минете на ТЕЛК, а ви принуждават. Съжалявам. От социалните ще получавате помощи, ако детето е с ТЕЛК 50% или повече. Опитайте нищо не губите, яко процента е по малък от 50%.

# 87
Здравейте мами, относно "прословутия" чл.16 от ПП - ЗСП днес питах в социалните директно началника и отговора беше, че се отпуска едва ли не само при форсмажорни обстоятелства, обясни ми, че детето трябва да е счупило крайник, да е станало наводнение или пожар в нас за да се отпусне ooooh!
точно това му бяха думите Rolling Eyes
ама аз нещо не съм съгласна #2gunfire
може ли да помоля всеки, който е взимал да се включи с информация или пък ако някоя друга мама скоро е яхвала метлата  smile3540 като мен и е разпитвала насам-натам да сподели на нея какво са й казали
тази помощ доколкото разбирам се отпуска всяка година (стига да си я поискаш разбира се) и няма логика ВСЯКА ГОДИНА да става пожар, наводнение или счупване #Crazy
ще съм ви много благодарна  newsm20

# 88
Здравейте,аз искам да попитам на дете с ТЕЛК полага ли се ваучер за декодер,както и какви са условията за отпускане на енергийни или помощи за твърдо гориво?Мама на Сани,на нас ни казаха,че се отпускат при много тежки кризи от към здравословни проблеми или за внезапни случаи.

# 89
Здравейте,аз искам да попитам на дете с ТЕЛК полага ли се ваучер за декодер,както и какви са условията за отпускане на енергийни или помощи за твърдо гориво?Мама на Сани,на нас ни казаха,че се отпускат при много тежки кризи от към здравословни проблеми или за внезапни случаи.
   не не ни се полагат прекалено са ни високи доходите,трябва да имаме под 100лв доход за детето за да ти отпуснат помощи за ток....в случаят ти имаш 180+70детски стават 250лв,стигат ни за всичко и за храна и за памперси и за дрехи Thinking

Общи условия

Активация на акаунт