Деца с телк

• 132 077
  • 747
  •   1
Отговори
# 90
За прословутия член 16 трябва да си социално беден или чужденец с разрешение за постоянно пребиваване в Република България или бежанец или с хуманитарен статут, както и лицата, за които това е предвидено в международен договор, по който Република България е страна... - абе, общо взето за всички от малцинствата, но не и за нормалните българи със семейства и болни дечица...

За отпускане на помощта се подава от пълнолетно лице или от упълномощено от него лице молба-декларация по образец до дирекция "Социално подпомагане". При подаване на молбата е необходимо да се представи лична карта или паспорт за справка на правоимащия. Към молбата се прилагат задължително посочените в чл. 26, ал. 4 от Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане документи за доход, медицинско удостоверение, протокол на ЛКК, експертно решение на ТЕЛК или НЕЛК, както и други документи с оглед вида на исканата еднократна помощ.
При необходимост дирекциите "Социално подпомагане" могат да изискват и други документи. Разглеждането на молбата и преценката на основателността й, отпускането на исканата помощ и обжалването на актовете на компетнетните органи се извършва по общия ред предвиден в ППЗСП.
- За задоволяване на инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други жизненоважни потребности на лицата и семействата.
Съгласно чл. 16, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане еднократна социална помощ може да се отпуска веднъж в годината за задоволяване на инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други жизненоважни потребности на лицата и семействата.
Размерът на еднократната социална помощ се определя от директора на дирекция "Социално подпомагане" или от упълномощено от него длъжностно лице, като същия е до петкратния размер на гарантирания минимален доход за страната. Месечният размер на гарантирания минимален доход, съгласно Постановление № 51 на Министерския съвет от 29.03.2005 г., е 55 лв., т.е. за задоволяване на инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други жизненоважни потребности на лицата и семействата на правоимащите лица може да се отпусне целева помощ до 275 лв..
При промяна на обстоятелствата, при които е получена помощта, подпомаганите лица са длъжни в срок до 1 месец от настъпване на промяната да уведомят писмено съответната дирекция ”Социално подпомагане” чрез подаване на нова молба-декларация. Промяната в обстоятелствата, във връзка с която месечната помощ се изменя, спира или възобновява, се отразява в допълнителен анкетен лист на лицето или семейството.

п.п. като си спомня, имаше един случай на един дядо, който превишил с 2 лв. минималния доход и не му отпуснаха помощ за зъбна протеза, даже ходи на съд....  ooooh!  #2gunfire

Последна редакция: ср, 02 окт 2013, 00:19 от rosefromstars

# 91
Благодаря за инфото Hug
на мен ми казаха друга сума, около 36......и нещо си, мисля че 365лв, другата мама е написала около 1000лв newsm78
реших да пратя имейл до мой приятел от детинство, който работи в социалната служба в един малък град в северна България и ако ми отговори, че пиша пак тук
п.п. дядото спечелил ли е делото?

# 92
А, печели го Simple Smile Поне съдът си свършва работата Simple Smile Хубаво е, че търсиш - като намериш нещо различно - моля, сподели. Може това да е стара информация, знае ли човек...
Ето, това намерих: "В молбата-декларация е посочено, че основните си жизнени потребности задоволява от дохода си по трудово правоотношение, който през месец януари 2010 год. възлиза на 26, 30 лева и от получаваната пенсия в размер на 160 лева. По повод на молбата органите на службата за социално подпомагане са извършили проверка, като в съставения социален доклад са констатирали, че оспорващата е вдовица, живее в собствено жилище заедно с баща си, който е пенсионер. Не е регистрирана като търговец, не е собственик на капитала на търговско дружество, не е сключвала договор за предоставяне на собственост срещу задължение за издръжка и гледане, не е пътувала зад граница през последните 12 месеца на собствени разноски."
Относно майката с дечицата, която е взела такава помощ, може да се води самотна майка без собствено жилище и неработеща, както правят някои... (плюс отговаряща на по-горните условия)...

# 93
  • София (Възраждане)
Здравейте, става дума за дете /в момента на 2,6 г./ с решение от ТЕЛК за 67% инвалидност от момента на раждането. Решението е издадено преди около месец. Социалните са определили вече месечната сума за получаване, не са започнали все още да я изплащат, но никой не е говорил досега за плащане със задна дата. На множество места чета, че е редно помощта да се изплаща счетено от момента на инвалидизиране. Така ли е всъщност и ако да, то нужно ли е да се подадеде допълнителна молба за това? Благодаря!
Отговор

# 94
Децата с ТЕЛК имат право и на безплатна винетка, ако автомобилът се води на името на един от родителите ...

# 95
По Чл. 12. (1) Правото за получаване на еднократна помощ възниква от датата на раждане на детето, освен ако то е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца към датата на подаване на молба-декларацията.
(2) Еднократната помощ за раждане на дете по ал. 1 може да бъде поискана в срок 3 години, считано от края на месеца, през който е родено детето.

По Чл. 16. (1) (Изм. - ДВ, бр. 71 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 41 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2012 г., в сила от 04.12.2012 г.) Допълнителна еднократна помощ за дете с трайно увреждане по чл. 6, ал. 6 ЗСПД (Ако до навършване на 2-годишна възраст на детето се установят трайни увреждания 50 и над 50 на сто, на майката се изплаща допълнителна еднократна помощ в размер, определен ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, но не по-малък от предходната година.) се отпуска след подаване на нова молба-декларация и приложени към нея удостоверение за раждане на детето и копие от експертно решение на териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК) или на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК).
(2) (Изм. - ДВ, бр. 71 от 2006 г., доп. - ДВ, бр. 41 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2012 г., в сила от 04.12.2012 г.) Правото за получаване на допълнителна еднократна помощ по ал. 1 възниква от датата на инвалидизиране, когато трайното увреждане е установено с експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК, до навършването на 2-годишна възраст на детето.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 71 от 2006 г.) Изплатената помощ се отразява в удостоверението за раждане по реда на чл. 15.

От Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца
Глава трета.
"а" МЕСЕЧНА ДОБАВКА ЗА ДЕЦА С ТРАЙНИ УВРЕЖДАНИЯ ДО 18-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ И ДО ЗАВЪРШВАНЕ НА СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ, НО НЕ ПО-КЪСНО ОТ 20-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ (НОВА - ДВ, БР. 29 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 16.04.2010 Г.)

Чл. 24а. (Нов - ДВ, бр. 29 от 2010 г., в сила от 16.04.2010 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 7 от 2011 г., в сила от 21.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 73 от 2013 г., в сила от 20.08.2013 г.) Лицата, които имат право на месечна добавка по чл. 8д от Закона за семейни помощи за деца, подават молба-декларация по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика, до директора на дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес, към която се прилагат следните документи:
1. копие от удостоверение за раждане на детето;
2. копие от заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане" и/или решение на съда за настаняване на детето в семейство на роднини, близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;
3. (изм. - ДВ, бр. 95 от 2012 г., в сила от 04.12.2012 г.) копие от експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК;
4. удостоверение от учебното заведение, когато детето е навършило 18 години, че е записано като ученик/ученичка, а за новата учебна година - до 31 октомври (само за деца, навършили 18 години, до навършване на 20 години);
5. лична карта - за справка;
6. (нова - ДВ, бр. 73 от 2013 г., в сила от 20.08.2013 г.) експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК - за справка.
(2) В срок 20 дни от подаването на молба-декларацията директорът на дирекция "Социално подпомагане" или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за отпускане или отказ за отпускане на месечна добавка за дете с трайно увреждане.
(3) Заповедта по ал. 2 се съобщава писмено на лицето, подало молба-декларацията, в 7-дневен срок от издаването й.
(4) Заповедта за отказ за отпускане на месечна добавка за дете с трайно увреждане задължително се мотивира.
(5) (Отм. - ДВ, бр. 41 от 2010 г.)
(6) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 7 от 2011 г., в сила от 21.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2012 г., в сила от 04.12.2012 г.) Месечната добавка за дете с трайно увреждане се отпуска от 1-во число на месеца, през който е определена датата на инвалидността в експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК, но не повече от 3 години назад, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на решението. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечната добавка се отпуска от началото на месеца, през който е подадена.
(7) (Отм. - ДВ, бр. 41 от 2010 г.)

Така, че не може да отпуснат още 100 лв. еднократна помощ при раждане, защото двегодишният срок е изтекъл. НО, помощите от Социалните по ТЕЛК-а е за срок до 3 ГОДИНИ и трябва да ти се изплатят месечните добавки от 70% от минималната работна заплата и детските от срока на инвалидизация със задна дата - тоест от раждането при теб! Ако, трябва отиди в Социалните и напиши отдолу на декларацията, че искаш да ти ги изплатят със задна дата!

Аз намерих това, ако някой знае повече или по-горе написаното вече не е в сила, моля да пише.

Последна редакция: ср, 23 окт 2013, 11:03 от rosefromstars

# 96
  • София (Възраждане)
Много благодаря!

# 97
Здравейте! Помогнете ми да разбера кога свършва Телка на детето ми ,и кога да се поднови.
Детето е с 98%
Та, на решението пише: 
СРОК НА ЧУЖДАТА ПОМОЩ 01 01 2014 Г
СРОК НА ОПРЕДЕЛЕНИЯ % ВИД И СТЕПЕН НА УВРЕЖДАНЕ 01 10 2014Г
Не мога да разбера време ли е за подаване на нови документи, или е рано ..

# 98
Здравейте! Искам да попитам колко време след решението на Телк се подават докементи в социалното.Защото в началото на октомври ни беше Телк и малката получе 60%. След 3 дни отидох и подадох документите в социалното но днес се обадиха да кажат че имам отказ и ноември пак да подам документи. Направо се шашнах и не разбрах защо се получи така. Ако някой може да ми обясни ще съм му много благодарна.

# 99
Ваня, 1.10.2014 приключва Телка, което означа, че трябва поне месец по-рано да подадеш документите за подновяването на Телка, за да не се прекъсва помощта. Чуждата помощ приключва на 1.1.2014 - тоест, ако имаш социален асистент, то той ще ви помага до тази дата. Също така и останалите неща свързани с Чуждата помощ ще са до тази дата, но нея няма как да презавериш, защото тя се определя и(ли) подновява с Телковото решение...

Мариела, не мога да си го обясня, защо не питаш на какво се дължи отказът им... неправилно подадени документи или нещо друго? Поне да знаеш следващия път каква грешка евентуално да не правиш...

# 100
И аз не мога да си обясня защо се получи така и не можах да питам за причината за отказа, понеже жената от социалното не се свърза лично с мен, а се беше обадила на секретарката на кмета на селото в което живея и тя ми предаде съобщението. Абе нещо много обаркано, особенно защото като подавах документите ми ги провериха но ще видим другата седмица развръзката.

# 101
  • в полите на Балкана
Здравейте! Искам да попитам колко време след решението на Телк се подават докементи в социалното.Защото в началото на октомври ни беше Телк и малката получе 60%. След 3 дни отидох и подадох документите в социалното но днес се обадиха да кажат че имам отказ и ноември пак да подам документи. Направо се шашнах и не разбрах защо се получи така. Ако някой може да ми обясни ще съм му много благодарна.

ТЕЛК се подава след като мине 14дневния срок за обжалване и се завери, плащанията по новия ТЕЛК ще са от следващия месец т.е. през ноември ще имаш плащания за октомври.

# 102
Много благодаря. Сега разбрах къде ми е била грешката.Много съм признателна. и последен въпрос- как се заверява, че изобщо не знаех че трябва

# 103
  • в полите на Балкана
При нас се заверява в картотеката там където си подала молбата. Не знам дали искат заверка навсякъде. При нас искат.

# 104
zdraveite mami iskamdavi popitam nie sme s 80 pr telk data na invalidizaciq data na rajdaneto na malkiq,6te mi izplatqt li za 3 godini nazad tui kato zakona glasi 4e do 3 godini se izpla6ta 4l.8d,blg predvaritelni i se izvinqvam za tova pisane no v momenta pi6e ot tel.BLG PREDVARITELNO

Общи условия

Активация на акаунт