Деца с телк

• 132 139
  • 747
  •   1
Отговори
# 630
Плащат ли соц. оценка със задна дата и каква е нейната стойност  - ориентировъчно ...... newsm78 . Подала съм септември документи . Днес се сетих аче искат и декларация от личната за доплащане на лекарства по ЗК.
Не плащат със задна дата, а сумата е около двайсетина лева (без лекарствата).

# 631
зравейте,може ли да питам,15-ия ден за заверяване на решението от телка ми се пада в петък. дали може в понеделник или е задължително точно на 15-ия ден да отида да го заверя,ако някоя мама има информация нека ми каже.  bouquet

# 632
Ние не сме заверявали телк решение. Не знам защо, в някои градове, държат да е заверено, в други - не. Ние само изчакахме 14 дневния срок и после подадохме документите в социалното.

# 633
Някой може ли да ми каже какво трябва, за да си сложа стикер инвалид на колата? Подават ли се някъде документи или се купува стикера и се държи телково решение в жабката примерно  newsm78 и може би трябва колата да е на името на детето  newsm78

# 634
Ние не сме заверявали телк решение. Не знам защо, в някои градове, държат да е заверено, в други - не. Ние само изчакахме 14 дневния срок и после подадохме документите в социалното.

Извинявай за любопитството, но в кой град не искат ЕР да са заверени? Както съдебните решения трябва да имат печат "влязло в сила", така и ЕР трябва да имат.

# 635
И мен също ме озадачи как така да не изискват печат. Досега за толкова години без този печат не са ми приемали ЕР.

# 636
Варна. След получаването на решението, не сме ходили за допълнителна заверка.

# 637
зравейте,може ли да питам,15-ия ден за заверяване на решението от телка ми се пада в петък. дали може в понеделник или е задължително точно на 15-ия ден да отида да го заверя,ако някоя мама има информация нека ми каже.  bouquet
Можеш да отидеш , в който ден искаш след изтичане на 14 дневният срок.

# 638
Някой може ли да ми каже какво трябва, за да си сложа стикер инвалид на колата? Подават ли се някъде документи или се купува стикера и се държи телково решение в жабката примерно  newsm78 и може би трябва колата да е на името на детето  newsm78

Не се дават/поставят стикери. Автомобила трябва да е на името на един от родителите. Отива се в общината със телка и снимка на детето и ви издават карта, с която сложена на видно място имате право да спирате/паркирате на определените за инвалиди места в страните от Евросъюза. Това важи само ако лицето/детето е в автомобила.

# 639
супер, ясно.  Много ти благодаря за отговора   bouquet

# 640
Синът ми има телк решение в сила от 01.09.2014г. - 50%
Готова е социалната оценка, подадох документи и за карта за градския транспорт.
Вероятно въпросът ми е задаван многократно тук, но така и не ми стана ясно финансовата помощ, която ще получавам за детето в какъв размер ще е / социалните не са много по обясненията, поне в моя случай/ и дали и на колко време е необходимо да се подават заявления и молби към социалните ?!
Мога ли да ползвам някакви привилегии от работодателя, например повече дни отпуска или нещо друго / държавен служител съм/
Предварително благодаря   bouquet

# 641
240 лв. месечно за дете под 16 години - независимо от процента на инвалидност (ако е с 50 или повече процента), 100 лв. детски (за които не се иска справка за доход или бележка за имунизации, шом е 50 или повече процента, се полага), и около 20 лв. интеграционни, така наречени, официално за лекарства с доплащане и траснпорт. Общо около 360 лв. месечно.
Допълнително отпуски ли? Не знам, но едва ли. Може би има още нещо, ако ТЕЛК решението е с чужда помощ. Ние сме с 70 процента без чужда помощ и мисля, че се полага само това, което изброих. Ако греша, надявам се да ме поправят

# 642
240 лв. месечно за дете под 16 години - независимо от процента на инвалидност (ако е с 50 или повече процента), 100 лв. детски (за които не се иска справка за доход или бележка за имунизации, шом е 50 или повече процента, се полага), и около 20 лв. интеграционни, така наречени, официално за лекарства с доплащане и траснпорт. Общо около 360 лв. месечно.
Допълнително отпуски ли? Не знам, но едва ли. Може би има още нещо, ако ТЕЛК решението е с чужда помощ. Ние сме с 70 процента без чужда помощ и мисля, че се полага само това, което изброих. Ако греша, надявам се да ме поправят
*Мириам* много благодаря  за бързия отговор bouquet  В очакване на първия превод съм и ще споделя сумата като инфо и за други като мен, на които не е обяснено на място.

# 643
  • София
Здр. мами. Искам да питам нещо. Дадоха на детенце 50% ТЕЛК. С дата на инвалидизация 30.04.2014г. Ходих до социалните да питам от коя дата назад ще ни платят и какви док. трябва да нося т.е. за колко месеца. Не бяха особено  любезни. Та общо взето не можах да разбера. Знам на какво имаме право. Една отзивчива майка тук ми изброи. Иначе ако чакам на социалните да ми обяснят..... Все едно си ги дават от джоба.

Ще ти изплатят със задна дата от датата на инвалидизация, т.е от 30.04.2014г.

Защо са Ви дали дата 30.04.2014г.? Тогава сте подали документите за ТЕЛК, тогава е установена диагнозата, или тогава се е разболяло детето? (щото и тия в ТЕЛК-а си ги правят едни...)
July_morning - съжалявам, че сега отговарям, но пак бяхме в болница и не съм видяла въпроса ти. На тази дата съм подала документи за явяване на ТЕЛК -30.04.2014г. Иначе детето е с тази диагноза от ноември 2012г. Аз съм доволна и на това, че като чувам как ги режат с процентите. Направо не мога да повярвам, че ни дадоха 50%.

# 644
dyndla, телк решението е трябвало да бъде от датата на диагностициране на детето ти. Защо не си обжалвала решението?

Общи условия

Активация на акаунт