Орхидея - номер 10.

• 89 019
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
  • Варна
Я докато сме на тема за пресаждане - Реге, Таня, изобщо момичетата с опит с минитата - като прецъфти да го местя ли в малко по-голяма саксия? И с кори ли да бъде? Мисля да са дребни, но кори, защото сега е в сфагнум. Между другото една приятелка сигурно години си гледа минито в саксията, с която беше купено от Кауфланд, но на мен ми се ще да направя най-доброто за моето.

# 106
Я докато сме на тема за пресаждане - Реге, Таня, изобщо момичетата с опит с минитата - като прецъфти да го местя ли в малко по-голяма саксия? И с кори ли да бъде? Мисля да са дребни, но кори, защото сега е в сфагнум. Между другото една приятелка сигурно години си гледа минито в саксията, с която беше купено от Кауфланд, но на мен ми се ще да направя най-доброто за моето.

Месечике захвана ме на болната тема.
Аз имам няколко минита.
Сякаш не мога да намеря точно какво е правилно да се прави с тях. Първото ми мини ( купено 2007 и за сегашните мерки си е полумини) не пресаждах и то не цъфтя до 2011. 2011 пресадих в кори, в малко по голяма саксия , листата израстнаха малко по-големи и цъфна, тази година цъфти втори път - не виждам с него проблем но все пак е полумини. Едното мини оставено в сфагнум и старат саксийка пусна кейки на цветоноси но не е цъфтяло никога досега - ей така си седи като марулка. Едното пресадих от сфагнум в корички в малко по голляма саксия - направо загива. Едното оставих в сфагнум и в старат саксия - миналата година цъфна за пръв път тази година за втори.

Както виждаш всяко мини е с характера си. Всички са купени от Кауфланд. Само първото от Мимозата.

# 107
  • Варна
Уффф, май няма да го бутам тогава, докато не даде знак, че му е тясно Confused  И без тва му купих кашпичка, която е мини като него, да си се кипри в нея Joy

# 108
  • София
И аз не виждам снимките, а имам профил във фейсбук. Линкът е неправилен и не се отваря.

Месечинке, честито! Много сладка и нежна е орхидейката!  Heart Eyes

По въпроса ти - от снимката не се разбира точно колко е голяма. Ако саксията е такава:

Нямам нито една оцеляла. За съжаление какви ли не опити правих - със сфагнум, с кори, комбинация от двете, с кашпа, без кашпа и т.н. Не можах да се справя. Или се пресушаваха или мухлясваха. Пробвах с топене, с пръскане, с поливане отгоре ... А са толкова кокетни, особено в онези малките кашпи, с които ги продават в Кауфланд. И не заемат почти никакво място - слагах ги по рафтовете пред книгите.  Grinning Все пак твоята ми прилича на тази:

Нейната саксия е 2-3 пъти по-голяма. Сменихме сфагнума с кори. Цъфтя разкошно с много разклонения повече от година и в момента е в покой. Така и не пусна нов цветонос, но старите са съвсем свежи и зелени. Не съм и очаквала и да цъфне скоро, защото някъде през есента прецъфтяха последните цветчета.

Последна редакция: пт, 15 мар 2013, 03:03 от Тaня67

# 109
  • Варна
Таня, цветовете са съвсем същите - и по цвят, и по форма, с неправилни рошави листчета. Но саксийката е от най-миниатюрните. Дано все пак е въпрос на вид и да е държелива като твоята. Засега няма да я бутам, пък ще видим. Приятелката ми поливаше нейната от дъжд на вятър директно на чешмата, държеше я на южен прозорец без никакво перде... Изобщо и разказа играта, а тя си зеленееше, че и корени пускаше Shocked Ще взема да не я мисля толкова и ще видим.

# 110
  • Gone with the wind
В моите ръце има само 1 оцеляло мини и то не мое, а на един колега, който ми го донесе в офиса да го гледам. В сфагнум гледах как корените му изгниват 1 по 1, та го прехвърлих в кори със сфагнум. Вярно, че остана с 1 корен след тази процедура, но след година вече беше поизпълнило саксията. Цвят за 2 години не видях, а баш до него 2 орхидеи си цъфтяха безпроблемно.
И аз като приятелката на месечинката го държах на прозорец без перде (запад), скрито до профила на стъклопакета, та да не го грее директно, вода пак така - директно от чешмата, чат пат с преварената вода от термо-каната, тор почти не видя

# 111
  • Бургас
Аз досега съм уморила едно мини,ама него си го получих много зле и ми беше първото.Имам три които са зле и едно което не е мръднало.При еднакви условия са.Онзи ден се сдобих с още  три,двете са с по един корен само,та и те са в реанимация.Тях настаних в саксийки с малки парченца кора и сфагнум.Оставам с впечатление,че са капризни,ама не се отказвам.

# 112
  • Бургас
Като ви чета за тези минита и направо се чудя моите пък как нищо им няма, растат си, цъфтят, е вече не са толкова мини по скоро полу мини. Как ги гледам: всичките са купувани преоценени в сфагнум, аз съм ги прехвърлила в чашки от пудинг, тези тесните високичките, направила съм много дупки отдолу и отстрани, на дъното голям слой керамзит може би 2 пръста и след това средни кори. Държаги на западен прозорец на първа линия, само лятото засенчвам от време на време и така си растат повече от доволни  Peace

# 113
  • София
аз съм ги прехвърлила в чашки от пудинг, тези тесните високичките ... на дъното голям слой керамзит може би 2 пръста ...

Дали пък не открихме формулата? Току-що се сетих, че имам две оцелели минита, които се развиват добре. Саксийките им са от най-малките, но кашпите са високи и под орхидеята има разстояние поне 2 пръста. Иначе кашпата е доста плътно прилепнала (изважда се спокойно, но на пръв поглед е плътно). Проветрение почти няма. Просто водата се отича добре, но същевременно поддържа влага под саксията. Стоят си в сфагнума, откакто са купени преоценени лятото. Листата им вече са толкова много, че преливат отвсякъде. Обаче цветонос не съм видяла. Освен това, тъй като са във високи кашпи и почти се изравняват на височина с останалите, са сложени в "джунглата", където се е създал някакъв микроклимат, а досега винаги съм ги гледала отделно. Розовото полу-мини от снимката ми в предишния пост също е в "джунглата".

Месечинке, наблюдавай я и ако започне да създава проблеми, просто я премести в по-голяма саксийка с кори. Може леко да нарасне, но пък най-вероятно ще оживее. И аз при всяка следваща се каних да го направя, но къде от мързел, къде от нежелание да станат големи, уморих няколко. Мъжът ми донесе тези двете във високите кашпи, когато бях решила, че повече няма да се занимавам с минита. На всичкото отгоре са от Баумакс и преоценени бяха по-скъпи от редовните в Кауфланд.  Wink След отказа ми да ги гледам, ги е мушнал между другите и без да иска им е направил добро.  Laughing Иначе съм била толкова ядосана, че дори не съм ги снимала, а си спомням, че имаха по 2-3 цветчета и се разбираха какви са. Сега си спомням единствено, че бяха жълто-лилави и различни.  ooooh!

Месечинке, сетих се за още нещо. Ако придобивката ти е от същия вид като показаното от мен, в никакъв случай не режи цветоносите. На няколко пъти се удължаваха с по 2-3 см и се отрупваха с цветове. Затова и още не съм ги отрязала, но може би вече трябва, защото минаха 4-5 месеца от последните цветове. Както писах, цъфтя повече от година.

Последна редакция: пт, 15 мар 2013, 13:09 от Тaня67

# 114
  • Варна
Таня,
аз никога не режа цветоноси, освен ако не изсъхнат Simple Smile На онази пъстрата кауфландска - жълто и вишнево дето и ти имаш такава единият цветонос издържа сигурно към 3 години, стана блозо метър преди най-после да се предаде Joy Свиди ми се, м оже по едно цветче да пускат, но не режа.

# 115

Нямам нито една оцеляла. За съжаление какви ли не опити правих - със сфагнум, с кори, комбинация от двете, с кашпа, без кашпа и т.н. Не можах да се справя. Или се пресушаваха или мухлясваха. Пробвах с топене, с пръскане, с поливане отгоре ... А са толкова кокетни, особено в онези малките кашпи, с които ги продават в Кауфланд. И не заемат почти никакво място - слагах ги по рафтовете пред книгите. 

Танче
моите са точно от тези. досега ни една не е "ритнала топа" но едната едвам крета чак ми е жалко да я гледам. От другите обаче едната цъфти! ще ви постна снимки - освен това тази година цветовете на цъфналото мини сякаш ще се задържат по дълго- миналта година прецъфтя много ураганно - буквално за месец. Поливам ги както и другите фалчета -с потапяне веднъж на 100-200 години.  Joy

# 116
  • varna
Момичета, имам един въпрос към по-опитните в отглеждане на дендробиум онцидиум и зигопеталум.
Лятото на 2012 год. си купих прецъфтели за по 4 ,5 лева .Гледам ги според инструкциите, изкараха нови булби и корени ,но не са цъфтяли.Кога да очаквам цветонос?  newsm78
Пропуснах да кажа ,че много успещно се справям с фалчетата,цъфтят си без проблем.Четири цъфнаха  в началото на март и още четири са извадили цветоноси и имат оформени пъпки.

# 117
  • Бургас
Единия ми онцидиум пусна цветонос есента и още е като замръзнал,ако се раздвижи ще бия камбаната.
Зигопеталум имам и аз от пролетта на 2012 и цъфна насред лято.Не съм много сигурна юни или юли беше.
Дендробиумите ми не щЪт Twisted Evil,ама последния който взех прецъфтяващ в края на януари май пуска нещо.Изтъпаних го на южен прозорец и забелязах вчера нещо издуто  на едната булба.

# 118
Здравейте момичета, имам един проблем.Една орхидея - фалче ми изкара преди доста време кейка от самото стебълце на разтението. Корените и са достатъчно дълги вече и трябва да я отделя от мама.но ровейки се из нета не попаднах на нищо.Как става номера без да ги нараня?

# 119
В Баумакс Пловдив минитата днес са по 9 лева. Пиша от телефона.Като моята е окраската,има и бели тук, там минита.

Общи условия

Активация на акаунт