Орхидея - номер 10.

• 89 012
  • 737
  •   1
Отговори
# 90
Моля, кажете ми какво е това, цветонос или ново стебло ?
http://ilina0zlateva.snimka.bg/flowers/dendrobium-nobile.736699.29898076

Пъпка. Обикновено са на гроздчета по 3 и е много вероятно да излязат до нея още две. Новото стъбло/булба излиза от почвата или много ниско долу, а нобилетата нямат цветоноси - цветовете излизат директно от стъблото.

Аха, ясно.Много благодаря. .Уча се нали знаеш хихихихих, но голям кеф са, тези орхита. Добре ,че нямам мноооо място , че щях да си ги накупя на веднъж 20 хахахахахахха

# 91
Аз си я държа в южната стая(т.е. май е по-скоро югоизточна), където през деня си е доста топло-около 23-25, а вечерта става по-хладничко - около 18-20. Обаче май не и е много светло, зщото имам  щори, които спират голяма част от светлината Whistling

Току що е полята, може би затова изглежда така навлажнена Peace Поливам я по веднъж на две седмици, но ми се струва, че мога още да разредя поливането Simple Smile

Днес съм си намислила най-сетне да и взема другарче, пък дано се събуди най-сетне. Просто не виждам мястото от където би слдвало да избие нов цветонос. Може би от другата седмица, когато се пооправи окончателно времето през нощта да я изнасям на остъкления балкон Thinking

Мерси за съветите, определено се въоръжавам с търпение и дано скоро ме зарадва Hug

За зимата поливане на две седмици при което доста обилно ( виждам как са прогизнали корите- значи поливане спотапяне? )  си е на често. Първо разреди поливанията , второ сложи на по светло, използвай - точно момента е сега! ... и да е по-хладно ще се регулира  с поливането,  но осветлението не можеш да го компенсираш.
НЕ Я пресаждай - това е най-честа грешка или по скоро не грешка а излишно действие - на фалчето ти няма как да му е тясно в тази кондиция. Досега за 6 години орхидейманящина съм виждала само едно фалче накоето му беше тясно- притежателката беше прекалила с зеления кристалон от незнание.

Идеята за другарче е много добра.

# 92
  • Стара Загора
Леле-е-е-е, какво за зеления кристалон!?! И аз с такъв торя - грешка ли е при орхидеите, аз правя доста разреден разтвор.

# 93
Леле-е-е-е, какво за зеления кристалон!?! И аз с такъв торя - грешка ли е при орхидеите, аз правя доста разреден разтвор.

Прочетете материалите за торене на първа страница. Събирала съм ги пост по пост!
Там всичко е описано много подробно - видове кристалони, способи и схеми на торене.

Споделеното е от наистина опитни орхидейолюбителки, които сега рядко пишат в тази тем, но си имат по 400 орхидеи!

# 94
Знаех си, че като се оплача тук, ще има някакво развитие. Благодаря ви момичета, и специално на _re_ge, че обърна толкова много внимание на нещастното ми цвете Hug

Освен, че се сдобих с нова орхидейка, тази вечер видях една съвсем малка издатинка, в близост до стария цветонос. Прилича на пъпчица. Утре ще снимам, да кажете какво по-точно е Hug

Дали е удачно, за сега, докато слънцето не е много силно да ги позиционирам на перваза на западната стая. Там е доста по-светло, но пък по-хладно, около 19 градуса постоянна темп, защото в стаята държа другите цветя за да не съхнат от жегата newsm78

# 95
  • София
Да кажа на софиянки, че на 19-ти откриват нов Баумакс в Люлин. Може за зарибявка да има нещо на промоция.  newsm78  Иначе сега видях на картата - на много неудобно за пешаци място е - Околовръстен път 794. Със сигурност ще го пропусна.  Wink

# 96
  • София
Имам въпрос към Таня67, ku4o,и дугите момичета ,които имат Цимбидум.

Сега,докато  е мааалко  по-топло навън,а вътре все още работят климатици,ми хрумна следното нещо.
Имаме два етажа,единия се отоплява,другия не,но са отворени един към друг,и в този ,който не се отоплява,все пак не са външни температурите.
Измерих снощи-температурата в топлото е 25,в неотопляемото е 15.
Та,ако през деня държа Цимби на топлото,а през нощта я пренасям в студената стая,дали мога да постигна условия тип оранжерия,и така да я стимулирам да цъфне? newsm78
Може да питам голяма глупост,но вие ще кажете.
Мисля,че сега е точно момента,защото след месец като спрем климатиците,вече  температурата ще е еднаква навсякъде.
Благодаря.  bouquet

# 97
  • София
И още един въпрос имам.
Искам да си купя още една орхидея,но не се осмелявам защото е студено навън.
Кога мога да я купя,при условие,че ще я нося на ръце до в къщи,понеже нямаме кола?
Не искам,докато я пренеса да измръзне,и да и окапят пъпките.
Пак благодаря.  bouquet

# 98
  • Бургас
Ами Уна той цимбидиума по принцип си иска по хладно.Аз моите зимата ги държах на стълбите при температура 10-15гр,може и в някой по-студени дни да е била и по-ниска.От началота на седмицата няколко са на вън.
Не виждам смисъл да го разнасяш,то така или иначе и без да се отоплява ще има разлика в дневна и нощна температура.
За купуване на нова орхидея,следващата седмица прогнозата е за затопляне.Не мисля,че е чак толкова студено.Не знам аз ли не съм наред  newsm78 или живея в друга България,последните дни ходя по къс ръкав и лека връхна дреха и пак ми беше топло.

# 99
  • Варна
amarinova,
щом е до стария цветонос сигурно е корен. Цветоносите не излизат един до друг, а от пазвата на всяко листо по един.
Уна,
според мен над 10-на градуса е ОК за пренасяне, особено ако орхидеята е увита поне в целофан, за да се пази от вятъра.

# 100
  • София
Уна, както писах, до момента опитите ми за цъфтеж са безрезултатни.  Sad Все пак си мисля, че не е необходимо да се занимаваш с постоянно местене. От това може да се стресира растението. По-добре го остави в неотопляемата част. Колкото до нова орхидея - днес в София е 18 градуса, както и в последните дни. Проблем е ако са минусови или близки до нулата температури, но се е случвало и през зимата да се прибирам от Кауфланд с градски транспорт.  Wink Купувай смело.

# 101
  • Варна
Намерих си страхотно мини, много се кефя newsm44 Наистина е мини, цветчетата са 2 см, листенцата едни мънички, бонбонено цикламено и отрупано с пъпки, такъв разклонен цветонос не бях виждала:

# 102
Намерих си страхотно мини, много се кефя newsm44 Наистина е мини, цветчетата са 2 см, листенцата едни мънички, бонбонено цикламено и отрупано с пъпки, такъв разклонен цветонос не бях виждала.

Честита красавица. Харесва ми релефа на цветовете!

Толкова разклонени и отрупани с пъпки бяха и полуминитата в Баумакс. преди година гледах подобни във Мимозата с по 3 цветоноса ! направо се ужасих ( с извинение ).
естествнео възниква въпросът - колко ли е торена за да се получи това обилие и как ще се държи растението след това - няма ли да"ритне топа" скоропостижно...

# 103
Здрасти здарсти на всички Simple Smile

Лелееее ,много сладко и интересно мини. Аз никога не съм се и заглеждала в минитата, не знам защо, дали защото съм висока жена хихих, все гледам дългите. ХИХИхИХ.

Много са сладки , особено това последното ,което си качила, нежно е много , четсито да ти е и другия път когато ти цъфне да с още повече цветове.  Hug

А сега да Ви питам нещо относно корите от гората, хихи.
Свалихме ги с мъжо от едни иглолистни, и ги варих 30-40 мин. Сега ги изстудявам навън и после ще местя едното фалче там,че и е плитко сега както е,но моля кажете ми вие какво правите още относно корите,Торф не мога да намеря, четох че слагате, но не мога да намеря.
Ето снимки на корите , и кажете ми на големина добре ли са.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=543362072353531&set=pcb.543362382353500&type=1&theater[/color]]https://www.facebook.com/photo.php?fbid=543362072353531&set=pcb.543362382353500&type=1&theater

# 104
А сега да Ви питам нещо относно корите от гората, хихи.
Свалихме ги с мъжо от едни иглолистни, и ги варих 30-40 мин. Сега ги изстудявам навън и после ще местя едното фалче там,че и е плитко сега както е,но моля кажете ми вие какво правите още относно корите,Торф не мога да намеря, четох че слагате, но не мога да намеря.
Ето снимки на корите , и кажете ми на големина добре ли са.

'

Не мога да ги видя.
Бойкотирам фейсбук, нямам акаунт и те не ми дават възможност да видя постнатите неща. Така че ще го карам на въображение.

добре е коричките да са не много дребни но не и много едри, парченца да кажем около 1,5 на 1,5 или 2 на два. Аз моите ги рязах с готварска ножица. Освен това можеш да прочетеш на първа страница материала за субстратите - Алекса даваше страхотни идея за добавки - доколкото си спомням имаше парченца коркови тапи, черупки, кокосови влакна за терариуми от зоомагазините. Даже има съотношения за обичащи полиането и мързеливите!

Последна редакция: чт, 14 мар 2013, 20:12 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт