Орхидея - номер 10.

• 89 329
  • 737
  •   1
Отговори
# 360
  • София
One11, все пак за фаленопсис ли говориш? Сред тях няма сини и е боя. Най-вероятно е като розовите и сините от тази снимка:

Все пак има естествено сини ванди:

Да не би да е ванда?

# 361
  • На остров
Тaня67 , Фал е, даже видях къде са сложили боята Cry.  Вандите много ми харесаха, благодаря ти  bouquet, ще се разстърся и ще се сдобия с такава  Simple Smile!

# 362
Не съм я пресаждала. На външен вид изглеждаше като Фаленопсис, но с доста по-малки размери. Първо стоеше на прозореца. След като изсъхна и реших, че няма да я бъде за зимата я преместих по-навътре в стаята (на по-тъмно). Сега пак я сложих на прозореца..... Зимата я поливах около веднъж на 2 седмици, понякога и по-рядко.

Кактуса за съжаление не оцеля. Рязах от тук, от там... но не стана.

Цветоносът е изсъхнал не растението. Растението е с късо дебело стъбло от което излизат и листа и корени и цветоноси.

Определено не съветвам да се гледат фалчета на прозорец през зимата- първо има разлики в температурите второ винаги там е най-голямата влажност има и застойни зони, често се получава измръзване или сива мана или гъбички. Може да е половин метър от прозореца но навътре. Аз имам фалчета които цъфтят на 3 метра навътре от прозореца но у нас е мноооооого светло и не ползваме пердета и щори. През лятото отново е въпросно да стоят ли на перваза - там е най-горещо особенно ако слънцето гледа в прозорците- може да се получи и прогаряне на листата.

За поливането- на две седмици в сфагнум ми се вижда доста често, освен ако в стаята не над 20 градуса целодневно или ако е върху решетка на парното. Минитата в сфагнум аз лично поливам  поливам веднъж на 35-45 дена.

# 363
Здравейте искам и аз да споделя как гледам моите орхита и даже май е абсолютно противиположно на нещата, които е писала rege. Може и да не е правилно, но те сами ми показват кое е правилно с това, че ми подаряват постоянно цвят. Имам около 15 фаленопсиса, държа ги на перваза на прозереца, на почти южно изложение. Преди това има остъклена тераса и се получава, като двойно стъкло. Поливам ги веднъж седмично а сега като се стопли и по - често. Торя ги на две седмици веднъж.(само нецъфтящите) На едната ми орхидейка, даже пониква и бебе орхидейка т.е. в една саксийка имам вече две орхидеи. Всички са обсипани с цветове. Все пак в природата, няма кой да се грижи за тях и оцеляват. Мисля че ако по малко им обръщаме внимание толкова повече растат. Аз ги гледам с огромна лекота Simple SmileSimple SmileSimple Smile

# 364
Здравейте искам и аз да споделя как гледам моите орхита и даже май е абсолютно противиположно на нещата, които е писала rege. Може и да не е правилно, но те сами ми показват кое е правилно с това, че ми подаряват постоянно цвят. Имам около 15 фаленопсиса, държа ги на перваза на прозереца, на почти южно изложение. Преди това има остъклена тераса и се получава, като двойно стъкло. Поливам ги веднъж седмично а сега като се стопли и по - често. Торя ги на две седмици веднъж.(само нецъфтящите) На едната ми орхидейка, даже пониква и бебе орхидейка т.е. в една саксийка имам вече две орхидеи. Всички са обсипани с цветове. Все пак в природата, няма кой да се грижи за тях и оцеляват. Мисля че ако по малко им обръщаме внимание толкова повече растат. Аз ги гледам с огромна лекота Simple SmileSimple SmileSimple Smile

В тази тема  никой не твърди че се гледат трудно - дори обратното. Особенно като нарасне броят им над 50 вече съвсем ги забравяш по някое време на гардероба. Особенно като не цъфтят  Joy

Обаче все пак
Ето това дето е червено е нещо много важно.

Иначе ако ги изтапаниш на перваза на прозорец освен да измръзнат друго не виждам. Ние хем сме на парно , в къщи сме по фанелка цяла зима и пак на перваза ми виреят само кактусите. а ако се отваря прозореца за провертяване по няколо пъти на ден зимата и в близост  има орхидеите - пъпките направо си окапват.

Така че от перваз до перваз си има разлика. Не можеш да посъветваш начинаещ орхидеит да си сложи орхидеята на перваз на прозорец. Ами нали много зависи каквъ е прозореца, къде е, огрян ли е, с остъклен балкон ли е . Примерно на мен първата  година така слънцето ми прогори листата  защото на обяд за около час лъчите ми "влизат" в стаята.

Затова по добре един любител в началото на отглеждането на фалчета да се съобрази с някакви оптимални условия дето фалчетата си ги искат. Пък ако оцелее растението му , пък цъфне след година в домашни условия вече може да се имрповизира - тук в темата има дами които ги държат на балкона през лятото.

# 365
  • София
Не съм я пресаждала. На външен вид изглеждаше като Фаленопсис, но с доста по-малки размери. Първо стоеше на прозореца. След като изсъхна и реших, че няма да я бъде за зимата я преместих по-навътре в стаята (на по-тъмно). Сега пак я сложих на прозореца..... Зимата я поливах около веднъж на 2 седмици, понякога и по-рядко.

Кактуса за съжаление не оцеля. Рязах от тук, от там... но не стана.

Цветоносът е изсъхнал не растението. Растението е с късо дебело стъбло от което излизат и листа и корени и цветоноси.

Определено не съветвам да се гледат фалчета на прозорец през зимата- първо има разлики в температурите второ винаги там е най-голямата влажност има и застойни зони, често се получава измръзване или сива мана или гъбички. Може да е половин метър от прозореца но навътре. Аз имам фалчета които цъфтят на 3 метра навътре от прозореца но у нас е мноооооого светло и не ползваме пердета и щори. През лятото отново е въпросно да стоят ли на перваза - там е най-горещо особенно ако слънцето гледа в прозорците- може да се получи и прогаряне на листата.

За поливането- на две седмици в сфагнум ми се вижда доста често, освен ако в стаята не над 20 градуса целодневно или ако е върху решетка на парното. Минитата в сфагнум аз лично поливам  поливам веднъж на 35-45 дена.

Ясно, може и да съм прекалила с поливането. Сега е на южен прозорец, но още не е станало горещо и не я пече особено много слънце. Другата ми опция е северен, по-добре ли е? И щом е мини, значи да не я пресаждам?

# 366

Ясно, може и да съм прекалила с поливането. Сега е на южен прозорец, но още не е станало горещо и не я пече особено много слънце. Другата ми опция е северен, по-добре ли е? И щом е мини, значи да не я пресаждам?

1. Щом е МИНИ остави в сфагнума/мъха- да така е най-добре , нещо минитата не оцеляват без него успешно.
2. Северен прозорец за лятото е чудесно. И южен бива стига да не пече пряко в прозореца .
3. За поливането лятото може да е по честично - да кажем на две седмици. Изчаквай сфагнума да просъхне добре  да стане такъв бозав на цвят ( като на снимката ти- това е добре просъхнал сфагнум ! )  преди да полееш.

# 367
  • София
Мерси  Hug
Дано успея да накарам орхидейката да цъфне  Grinning

# 368
Подкрепям _re_ge   Hug  bouquet Hug

# 369
  • Бургас
Здравейте,аз съм нова с орхидеите,но много ми харесват и искам да напълня къщата с тях,имам вече 2 .Но едната нещо не иска да се климатизира,подариха ми я за 8-ми март. Има 3 цветоноса които така и не цъфнаха, а направо окапаха.Сега от спящи пъпки има няколко издънки с нови  пъпки но някой от тях отново капят,изчетох доста неща из форума,но все още немога да разбера от къде е проблема.Другото което ме притеснява и прочетох из форумите е че единият  ми цветонос излиза точно от средата,означава ли това че няма да пусне друг цветонос дори и да успея да я спася.Благодаря предварително за отговорите.

# 370
Здравейте и от мен. Аз отдавна отглеждам орхидеи, но не бях видяла темата до сега и бързам да се запиша, за да се възползвам от информацията тук.  Hug
В момента имам 4 орхидеи - три са фаленопсис и наскоро се обзаведох с една милтония, която в момента цъфти. Ето я:

Скрит текст:

Притеснява ме това, че листата и леко жълтеят, нормално ли е и какво мога да направя за нея? До сега не съм ползвала препарати за торене, препоръчайте ми някой.

# 371
  • София
Здравейте! Надявам се да ме приемете във вашата красива темичка  Praynig, защото ще разчитам на вашите съвети и помощ  Simple Smile

Днес ми подариха орхидея, подозирам, че е Фаленопсис, за всеки случай пускам снимка
Скрит текст:
Идея си нямам как се гледа това цвете, прочетох повечето линкове на първа страничка, където е събрана много полезна информация и ще се ориентирам по тях Simple Smile

Все пак ще задам три безумни въпроса по линковете  Embarassed

1. От "Споделен личен опит":
Цитат
пресаждане:
налага се, когато се запълни саксията
Това как се разбира?  newsm78

2. Тук информацията в различните статии ме обърка:
От "Споделен личен опит":
Цитат
След закупуването: винаги пресаждам орхидеите веднага след закупуването им
От статията "Фаленопсис":
Цитат
Кога е нужно пресаждане?
Ако току-що сте купили растението, това не се налага. Пресаждането става не по-често от веднъж на две години.
Моето е в стандартна саксийка както ги продават. Да я пресаждам ли или да стои така?  newsm78

3. Колко трябва да е голяма саксията? Разбрах, че е най-добре да е прозрачна, керамична или кашпа, но не откривам ниакви размери.

Ще съм ви много благодарна за помощта, защото много искам орхидейката да оцелее.

# 372
Здравейте отново! Никой не ми отговори на въпроса каква е орхидеята ми...както и да е..да видим дали някой ще помогне сега. Днес по едната ми орхидея открих тези гадинки http://farm3.static.flickr.com/2230/2532396146_b429795033.jpg
опитах се да я изчистя, но на такива места се бяха завряли  ooooh! голям зор видях..измих я с калиев перманганат, пуснах корите в микровълновата, измих саксията и върнах орхидеята обратно...дано да съм се оттървала. Но ако не съм? Ако преминат и по другите орхидеи? Тази я взех прецъфтяла и незнам какъв цвят е, тъкмо пусна цветонос и така ѝ се радвах. Ще съм много благодарна, ако ми споделите немски препарат(в Германия съм), с който да ги напръскам. Благодаря.

Последна редакция: пн, 29 апр 2013, 19:47 от Сузи1

# 373
Сузи1, приличат ми на памуклийки. Въдят се при прекомерно овлажняване.
Премахват се много лесно с памуче, напоено със спирт (може и с домашна ракия  Mr. Green).

# 374
  • София
Деси, добре дошла и честито за красавицата. Ще се опитам да отговоря:

1. Саксията може би ще се запълни след 2-3 години.  Wink  По стените на цялата прозрачна саксия ще се виждат корени, а корите ще са почти избутани.  Wink  Няма как да не познаеш. Ако я прехвърлиш без нужда в по-голяма саксия, орхидеята ще се развива само на корени докато отново не запълнят саксията.  Wink

2. Според мен цитатът е неточен. На практика никога не пресаждам, но е добре да се погледнат корените и ако всичко е наред да се върне в същата саксия. Възможно е да има загнили корени от преполиване и да загубиш цялото растение. Обичаен номер е както са гледали бебето в малка саксийка със сфагнум, да го извадят със сфагнума и да го сложат в голяма саксия с кори. Това е много опасен случай, защото сфагнумът задържа много влага, а корите - не. Тъй като основата не се вижда, се получава загниване от подгизналия сфагнум (това е нещо като мъх). Ако случаят с твоята орхидея е такъв или поливаш много по-рядко (пак си остава опасно, защото нямаш преки наблюдения) или се маха сфагнума и се оставят само корите.

3. Саксията, с която е купена е идеална. Купи си красива кашпа за орхидеи (имат ръбче над дъното, за да се подпре на него саксията) и сложи в нея пластмасовата прозрачна саксия. Така ще ти е лесно да наблюдаваш корените и да я поливаш лесно с потапяне.

Сузи, сложни въпроси задаваш.  Confused Доколкото си спомням беше сложила снимка на някаква орхидея с булби. Най-общо казано, орхидеята е някакъв вид камбрия, но какъв точно няма как да се определи. Гледай я като останалите и няма да сбъркаш. А гадините според мен са власести въшки/памуклийки. Тук-там има и нещо като паяжинки, нали? След много четене по форумите открих, че се махат с Моспилан. Продават го на прах в малко пликче (10-20 грама) в агро аптеките и на специалния щанд с продавач в Мосю Бриколаж. Не знам в Германия дали имате такива аптеки, но може някой близък да ти го купи от тук и да ти го изпрати. Струваше около 1 лев. Разтваря се във вода и се пръска с някоя пръскалка от стар препарат. Преди да го открия пробвах поне с 2-3 стандартни препарати за цветя, но нямаше ефект. Хубавото е, че въшките са едри и могат да се махат и механично. Цветовете се повреждат от Моспилана и затова често ги махам една по една и при ежедневно почистване могат и да се изтребят.  Wink На осмо-мартенския ми подарък също открих и до момента не съм пръскала, защото ми е жал за красивите цветове. Вече почти не намирам. Естествено, орхидеята се намира поне на метър от останалите, за да не ги зарази. Ако можеш дори я сложи в друга стая.

Намерих стар пост по темата от времето когато и аз не знаех как да ги трепя  Laughing:

Още едно въпросче от мен , понеже съм ситуирала новите фалчета в стаята където ми е старото , дали е възможно да се пренесе и на него и да ги преместя ли ? Аз ще питам за по силен препарат само ми кажете за каква гадинка точно да питам . Аз утре ще взема Лактофол , а от къде да го търся ?

Непременно ги премести. От заразеното преди време фалче падат. Дори бяха се наместили в процеп между 2 секции. Явно са умрели, защото не се местят и не се увеличават и засега не съм местила секциите, за да ги махна. Мисля, че само пълзят, а не летят, но ако са близо ще се прехвърлят и по здравите.

При мен определено са власести въшки. Ето тук има картинки и препарати за лечение.

И един въпрос - с мъжът ми така и не стигнахме до съгласие  Mr. Green.  Изброените препарати под всеки вредител дали действат всеки по отделно или трябва да се смесят всички изброени? За власестата въшка има изброени няколко:
Моспилан 20СП - 0,02%
Талстар 10ЕК - 0,03%
Конфидор 70ВГ - 0,05%
Санмайт 20ВП - 0,075%
Актара 25ВГ - 0,007%

Купихме само първия, а може би трябва да е смес?  newsm78  Тогава ще трябват и пропорции, а не са посочени... newsm78

Как' Сийке, не виждам как може да се бръкне с памук със спирт. Гадините се завират в основата на листенцата на цветовете и ми се е случвало някое да се пречупи докато се боря. Обикновено използвам игла, за да ги махам. За тези по листата е по-лесно.

Общи условия

Активация на акаунт