Орхидея - номер 10.

• 88 845
  • 737
  •   1
Отговори
# 570

о!!!

друга такава не съм виждала никога. Тя ми е хамелеонка. Купена е от магазин, който работеше с директен внос от холандия , после затвори магазина- фалира защото по онова време не се купуваха много орхидеи ( било е 2009 ). Заради нея се връщах няколко дена след като я видях в магазина- сън не ме хващаше че не съм я купила. Нарекла съм я с името на моя много скъпа приятлека (   половината от орхидеите ми имат имена ! ) КАто се върнах в магазина след три дена никой не я беше взел- беше фосфорициращо светло-зелена доста необичаен цвят. Когато я купих нещо боледуваше - две години подрен не цъфтя. После се възстанови и сега цъфти всяка година. НО! Всяка година цветът и е различен- зависи може би от това каква е била есента- по топла или по студена. в някои години е жълтеникаво зеленикава с по-ярки оранжеви пръски във вътрешността , други години е маслинено зелена с много по малко оранжеви пръски .

Сега ще кача снимки и ще се види колко различна цъфва всеки път.

http://reni1313.snimka.bg/flowers/j-ltozelena-orhideya.756238.all

# 571
  • София

о!!!

друга такава не съм виждала никога. Тя ми е хамелеонка. Купена е от магазин, който работеше с директен внос от холандия , после затвори магазина- фалира защото по онова време не се купуваха много орхидеи ( било е 2009 ). Заради нея се връщах няколко дена след като я видях в магазина- сън не ме хващаше че не съм я купила. Нарекла съм я с името на моя много скъпа приятлека (   половината от орхидеите ми имат имена ! ) КАто се върнах в магазина след три дена никой не я беше взел- беше фосфорициращо светло-зелена доста необичаен цвят. Когато я купих нещо боледуваше - две години подрен не цъфтя. После се възстанови и сега цъфти всяка година. НО! Всяка година цветът и е различен- зависи може би от това каква е била есента- по топла или по студена. в някои години е жълтеникаво зеленикава с по-ярки оранжеви пръски във вътрешността , други години е маслинено зелена с много по малко оранжеви пръски .

Сега ще кача снимки и ще се види колко различна цъфва всеки път.

http://reni1313.snimka.bg/flowers/j-ltozelena-orhideya.756238.all

Ауууу, невероятно!!! А в зелено е още по-красива!   bouquet

Ами тя явно си е била наречена за теб  Peace Hug

# 572
http://dellinda.snimka.bg/other/pokupki.119064.30636504
http://dellinda.snimka.bg/other/pokupki.119064.30636505

Ето така изглеждат орхидеите, за които писах по-рано. Като поувехнали са  Cry

Иначе бяха мнооого красиви. Можете да ги видите в същия албум  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 573

Иначе бяха мнооого красиви. Можете да ги видите в същия албум  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

Би ли споделила как се грижиш за тях?
Имам мнение за това какво става но бих искала да чуя как ги гледаш за да ми се изясни ситуацията.

# 574

Би ли споделила как се грижиш за тях?
Имам мнение за това какво става но бих искала да чуя как ги гледаш за да ми се изясни ситуацията.

Поливам ги един път седмично по технологията с накисването за определено време. На 2-3 седмици им слагам тор (марката май е Геягрийн - от Практикер) но от около 3 седмици не съм слагала тор, защото ми свърши. Други грижи не полагам.

# 575

Поливам ги един път седмично по технологията с накисването за определено време. На 2-3 седмици им слагам тор (марката май е Геягрийн - от Практикер) но от около 3 седмици не съм слагала тор, защото ми свърши. Други грижи не полагам.

ТРябва да призная че орхидеите ти изглеждат тотално пресушени / дехидратирани (!) , нещо което е невъзможно да стане ако наистина ги накисваш веднъж в седмицата за 15 - 30 минути.

Аз съм орхидеист който може би единствен в темата си полива с накисване цветята не по-често от на ддве седмици лятото , а зимата на 45 дена така че много добре знам как изглеждат фалчета който са били подложени на засушаване. Именно по този начин омекват цветовете както на твоите снимки. Мисля че нещо не се справяш с поливането. Защото иначе не мога да си представя как  ще изглежда иначе дотолкова дехидратирано цветето.

Затова  за поливането питам отново подробности защото ми се струва, че там е разковничето - как точно ги поливаш , къде стоят орхидеите - осветено ли е, топло ли е, огрява ли ги слънчева светлина и такива.

П.С. За торененто не питам защото аз не съм му голям привърженик- предпочитам умереност .

# 576

Затова  за поливането питам отново подробности защото ми се струва, че там е разковничето - как точно ги поливаш , къде стоят орхидеите - осветено ли е, топло ли е, огрява ли ги слънчева светлина и такива.

П.С. За торененто не питам защото аз не съм му голям привърженик- предпочитам умереност .

Поливам ги всеки уикенд и седят накиснати във вода по около половин час (някой път и повече). Иначе седят до прозорец с източно изложение (сутрин само има слънце). На мен също ми изглеждат доста дехидратирани, но ги поливам доста често (даже се опасявах че ги преполивам). Не знам да не би да им е топло.... Но пък тези дни не е чак толкова топло  Thinking

Синята ми е съвсем нова - от 1 месец, другата е на 3-4 години. Така че не съм съвсем начинаеща в отглеждането  Wink

# 577
Синята ми е съвсем нова - от 1 месец, другата е на 3-4 години. Така че не съм съвсем начинаеща в отглеждането  Wink [/b]

Никой не казва че си начинаеща Hug

но дехидратацията направо ми блъска очите.
Дали можеш да огледаш саксията и корените и да ми кажеш как са нещата там. Дали може да ги видя и на снимка? Както и листата защото когато и те са дехидратирани също имат едно характерно омекване и набраздяване.
Освен това казваш че имаш 6 орхидеи- всички на едно и също място ли са ? и ако да само тези двете ли са толкова дехидратирани?

# 578
_re_ge, поздравления! Страхотна колекция! Едва ли има човек, който да не ти е завидял най-чистосърдечно за нея.  Simple Smile

А за поливането... Моля, споделяйте и такива подробности като субстрата, който ползвате, саксиите, в които се отглеждат, температурата, начина на отопление и т.н., защото ми се струва, че има значение.
Аз, като начинаеща, реших, че ще е най-добре да се ориентирам по корените. Моите са в прозрачните си саксии, без кашпи, почти само в кори и през зимата корените им посивяваха напълно за 7-8 дни. Когато се позатопли, спряхме климатика и започнахме да държим вратата към терасата постоянно отворена. Тогава започнах да поливам по-рядко - на 10-14 дни. Не знам като почнат горещините и пуснем отново климатика на студено дали няма да им стане нещо.  Confused
Как ги гледате през лятото?

# 579
  • Бургас
_re_ge,поздравления и от мен  bouquet наистина страхотна колекция си имаш и как са нацъфтели всичките накуп.Красота!!!
Аз фаловете също ги гледам в прозрачни саксии и също се ориентирам по корените,поливам когато посивеят с потапяне за около 30 минути.Моите кори са събрани от борова гора,не са купешки и малко по бързо пресъхват,но ми се струва ,че в тях се чувстват по-добре,защото не загниват и ги смених на всички фалове с такива.Ето едно цъфнало от мен.

# 580

Дали можеш да огледаш саксията и корените и да ми кажеш как са нещата там. Дали може да ги видя и на снимка? Както и листата защото когато и те са дехидратирани също имат едно характерно омекване и набраздяване.
Освен това казваш че имаш 6 орхидеи- всички на едно и също място ли са ? и ако да само тези двете ли са толкова дехидратирани?

http://dellinda.snimka.bg/other/pokupki.119064.30638401

Качих няколко снимки. Наистина както казваш има омекване и набраздяване. Корените са сиви. Аз днес ги поливах. Пак ли да ги полея? Или напръскам с вода?

Другите са си ок. Поливам ги по един и същи начин и седят на едно място 

# 581

http://dellinda.snimka.bg/other/pokupki.119064.30638401

Качих няколко снимки. Наистина както казваш има омекване и набраздяване. Корените са сиви. Аз днес ги поливах. Пак ли да ги полея? Или напръскам с вода?

Другите са си ок. Поливам ги по един и същи начин и седят на едно място  

здравей отново
май само аз пиша по темата , сигурно вече съм досадна на всички четящи. Очаквах някой друг да се включи с мнение но досега никой.

според мен от снимката става ясно какъв е проблема - поне с розовата орхидея. Ти имаш ТРИ растения в една саксия. Майката е цъфтяла от центъра на растеж на листата и в такива случаи ратението вече не може да се развива нормално. То се опитва да се размножи и пуска кейки ( дъщерни растения) - виждам такива две в саксията и с майката стават точно три. На тези три растнеия саксийката и поливането са им крайно недостатъчни явно. обаче имаш и цвят, не бих съветвала да оглеждаш за да видиш дали може да се дели в момента. Вариантите са два

1. Почваш да поливаш по на често, чакаш да прецъфти и тогава вадиш и гледаш дали можеш да ги разделиш.
2. Купуваш си по голяма саксия от прозрачните от метро и пресаждаш без да пипаш и разплиташ корените - временно- с това целиш да намалиш броя на поливанията. Като прецъфти пак ще се наложи да търсиш има ли начин за разделяне.

тук се сещам да попитам нещо важно ! - а като ги накиснеш орхидеите оправят ли се цветовете или си стоят все така омекнали?

Денима- много е красива !

Аз работя с купешки кори, сама си меся субстрата по съвети на Алекса ... поначало гниене има ако субстрата е по-степан, не е въздухопропусклив и задържа вода. Ако е с балансиран  и има ясно дефинирано поливане със следене как просъхва саксията няма даима никаква възможност за загниване.

П.С.
Освен това никога не се ориентирам по корените. Къде да следя корените на 80 саксии че да ги поливам разделено- то тогава само ще поливам. Аз работя по график. Да кажем съм поляла днес - следващия път не по рано от след три седмици. След три седмици оглеждам саксиите дето ми паднат и виждам- сорените са още зелени, има още конденз и г забравям за седмица. след седмица пак ги гледам- е могат да постоят още малко. Да кажем имам свободен ден след 6 дена- нарочвам го за поливане и тогава поливам. Често предпочтам да изчакам отколкото да избързам. Но това е само за фалчета.
Другите видове които имам - един дендр, два епидендрума, един пафиопедилум тах ги опръсквам по корите по често. но те така и не цъфтят, което означава че хич не разбирам как да ги въдя. НЕ! сгреших- епидендрума цъфти всяка година така че него го уцелвам какво иска .

Последна редакция: нд, 02 юни 2013, 14:48 от _re_ge

# 582
_re_ge, много ти благодаря за коментарите, много си отзивчива  Hug Hug Hug Надявам се да не досаждам много на другите момичета Simple Smile

Ще присадя розовата с бебетата в по-голяма саксия и по-натам ще се опитам да ги разделя. А пък синята (тя няма бебета).... ще я поливам на често и ще се надявам да се оправи (беше ми мечта да имам синя орхидея  Heart Eyes).

Иначе след като ги полея пак са си увехнали. Днес сутринта пак ги киснах около половин час, но положението е същото  Sad

# 583
  • Бургас
Е,то и аз не ги оглеждам една по една.Поливам на десетина дена.Просто се ориентирам по-корените,ако ме се видят зелени отлагам с ден два поливането.Обаче аз имам и в купешки саксии,и в такива от метро,също и такива правени от мен.
http://media.snimka.bg/s1/1685/029613867.jpg?r=0
Дендробиуми и подобни и аз опръсквам от време на време.Те не са ми прозрачни саксии,но все пак успях да цъфна един,не помня дали съм го показвала.Сутрин ухае на нещо лимонено.

А милтониопсиса също успях да докарам до цвят,макар,че го купих намален и в не много добро състояние.Той пък има леко ухание подобно на роза.

Даже и едно мини докарах да пъпки,но нещо ми пресъхват.
http://media.snimka.bg/s1/2102/030447998.jpg?r=0
А иначе бях накупила 4-5 намалени минита с по един корен и прогизнали, всичките ми се раздвижиха,вадят коренчета и листа,явно им харесва.
И .. никой не досажда,нали за това е темата да се споделя и пита.Аз не се наемам да давам съвети защото не мисля,че съм достатъчно компетентна,просто си споделям моя опит.

# 584
Имам един въпрос-от къде мога да купя "щипки" за дендробиума,почнаха  да покарват две нови булби,а няма с какво да ги захвана.Или с нещо подръчно,питах по цветарските магазини при нас,но няма.
Възхищавам ви се ,че имате такава смелост да се грижите за толкова много орхидеи!  Heart Eyes  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт