Орхидея - номер 10.

• 89 006
  • 737
  •   1
Отговори
# 60
И моето мини е от Баумакс за 8 ми март подарък, може да има още избор.  Hug

Месечинка виторога, страхотни са ти цветята!  Crazy

elinna, честити минита и на теб!  Simple Smile

# 61
МЕСЕЧИНКЕ

Днес се отбихме в Баумас с мъжа ми и погледах спеиално заради твоето запитване.
Има голям избор на мини орхидеи но цената им е сменена на 19.90.
Има и от тези дето бяха 8.99 - изглеждат като полуминита но много много повяхнали.

В Кауфланд орхдиеите са само макси на цента 19.90 - целите повехнали.

# 62
Да,в Кауфланд и аз ги гледах,увеличили са им цената и нямаха цветове.

# 63
  • Варна
Ееее, благодаря ви, спестихте ми голямо разкарване Hug В Кауфланд пък отдавна не съм ходила, значи не е както преди 3-4 години, когато се заразихме от орхидеена болест и фалчетата бяха по 14 лева. Ще чакам Цветница значи Grinning

# 64
Здравейте,
и аз искам да се присъединя към клуба на влюбените в тези красиви цветя.
Преди 2 години половинката ми подари орхидея за 8ми март Да си призная расърдих му се - нещо много ми бяха станали цветята в къщи и исках да ги намалям, а той ми подарява пак цвете в саксия. Честно казано почти си я бях оставила да умре, прочетох само как се полива и я поливах като се сетя, има няма в месеца веднъж. Когато след 3-4 месеца изсъхна стъблото си казах- ей супер, успях да я уморя, да ама не. Пущината почна да изкарва листенце. Тогава реших, че е крайно време да почна да се грижа за това бедно създание. Отрязах му стъбълцето и почнах да го поливам както трябва. Януари следващата година вече пак имах цъфнала орхидейка. И така се започна, купих още 2, след това миналата година ноември ми подариха още една, и аз си купих едно мини. А вчера се сдобих с още една красавица с цели 3 цветоноса Simple Smile И искам ощеееее...май е нелечимо нали  Embarassed
От старите, тази която ми подариха ноември има вече пъпки, едната от миналогодишните вече е цъфнала, и най-старта и тя ще цъфне до 3-4 дни. Но минито и едната от миналогодишните изобщо нямат цветонос Sad
Вчера купих и течен тор за орхидеи, но прочетох че само на тези които не са в покой мога да слагам.
Какво да направя, за да ги събудя тези поспаланки? Можете ли да ми дадете съвет?

Последна редакция: пн, 11 мар 2013, 15:39 от цъфка

# 65
Здравейте дами.Много спешно се нуждая от помощ.Изчетох много неща и съвсем се обърках.Значи опит с цветя нямам.За 8 Март получих фаленопсис и сега не знам какво да правя.Има 6 цветенца цъфнали и доста пъпчици.Корените му са зелени,за това все още не съм го поливала.Прочетох,че докато цъфти не трябва да се пресява и тори.Притеснява ме това че има коренчета на повърхността,които са изсъхнали на половина.Да ги отрежа ли изсъхналите се чудя ?? Иначе ми изглежда добре цветето,но не съм разбирател.Също така не ми е ясно,като прецъфти къде се реже?2 пръста от листата на горе или ? Съжалявам за тъпите въпроси,но наистина не съм наясно.Моля вижте снимките и ми кажете какво трябва да правя.Благодаря ви http://dasinka.snimka.bg/flowers/orhideyata-mi.737242.29883035

# 66
  • Пловдив
Пак е много красиво тук!
Аз като собственик на скромните 4 фалчета искам да питам нещо - ето това днес го усетих, че мирише- съвсем деликатно, много приятно и то само най-новото цветче. Възможно ли е?  newsm78 Питам, защото в момента в стаята има и други миришещи цветя, да не се бъркам нещо...
И сега- първия цъфнал при мен цветонос.

На момичетата задали въпроси нека отговорят по-компетентните и с повече опит
 Peace

# 67
Здравейте дами.Много спешно се нуждая от помощ.Изчетох много неща и съвсем се обърках.Значи опит с цветя нямам.За 8 Март получих фаленопсис и сега не знам какво да правя.Има 6 цветенца цъфнали и доста пъпчици.Корените му са зелени,за това все още не съм го поливала.Прочетох,че докато цъфти не трябва да се пресява и тори.Притеснява ме това че има коренчета на повърхността,които са изсъхнали на половина.Да ги отрежа ли изсъхналите се чудя ?? Иначе ми изглежда добре цветето,но не съм разбирател.Също така не ми е ясно,като прецъфти къде се реже?2 пръста от листата на горе или ? Съжалявам за тъпите въпроси,но наистина не съм наясно.Моля вижте снимките и ми кажете какво трябва да правя.Благодаря ви http://dasinka.snimka.bg/flowers/orhideyata-mi.737242.29883035

Здравей и добре дошла  Hug
Орхидеята е фалаенопсис.
На първа страница има разнообразни съвети. запознай се с тях и ако нещо остане неясно питай отново.

Т_табакова- разбира се, на всяка от нас някое от фалчетата ухае. моето ухаещо е жълто примерно.
Честит нов цъфтеж- много е красива тази лимонка!

# 68
  • Бургас
Аз лично за сега не бих го човъркала тези изсъхналите въздушни корени или сами ще си отмрат или от някъде ще се разклонят. Освен това е хубаво за сега да не го пресаждаш от снимките не виждам да се налага спешно, въпреки че субстрата ми се вижда малко сбит и дребен, но като начало можеш просто да пробиеш направо отстрани няколко дупки допълнително като внимаваш да не нараниш корен. С допълнителните дупки по бързо ще съхне и вероятността да загният корени е по малко. На едната снимка отпред се вижда един корен на петна наблюдавай го, как ще се развият нещата. За поливане вече явно си разбрала като корените станат сиво-сребърни и е напълно суха тогава топиш за малка в престояла вода и така. За цветоноса докато прецъфти имаш време да решиш как ще действаш- дали ще режеш или ще го оставиш така, и двата варианта си имат предимства и недостатъци, въпрос на избор е.Успех

# 69
ейй Мадленка,много ти благодаря.Значи за сега нищо няма да предприемам само някой друга дупчица може да пробия и да си го поливам с водица,като се наложи Simple Smile)

# 70
Да се запиша и аз в новата тема   bouquet
Имам доста нацъфтели и дори съм ги снимала, сега остава да преборя мързела си и да кача снимките. За 8 март Баумакс има минита в големи саксии по 8,90 лв., поне в Бургас, има изнесен щанд до Съдебната палата /стария БСУ/, вчера доста ги загледах но удържах  Mr. Green, но има ужасно много бройки, общо са обаче 3-4 цвята- лилаво, бяло, леко напръскано бяло и едни розово-бели, повечето са с по 2 цветоноса  Peace

Моята мания за орхидеи започна от бургас ех ех Hug
Имахте Баумакс още преди да построят във Варна, та колко флачета сме купували от там на Флорите ви...сладки спомени

# 71
t_tabakova,  аз имам една жълтурка, ухае наистина в началото като цъфне всяко едно цветче, после миризмата вече я няма.  Peace

# 72

Орхидеята е фалаенопсис.

Така се пише на латински, но се чете "фаленопсис".  Simple Smile

# 73
От както Ви срещнах тук , почивката ми е свързана с вас  Hug, чета си ви и не пиша постоянно, защото няма кой знае какво развитие при моите скромни вече 5 орхидейки. За 2 месеца си ги купих 3-те, а двете са ми от милото .
Много ми е хубаво само това знам, гледам си ги , наблюдавам си ги , всяка сутрин след като цункам принцеските си отивам до саксийте, правят ме щастливи. Нищо ,че не са цъфнали някои , радват ме.  newsm03

Бях Ви споделила, че си направих експеримент с една малка булбичка от КАМБРИЯТА ми, която купих прецъфтяла, но не съм сигурна  и че е камбрия, като цъфне ще кажете.
Че тази булбичка я сложих в една красива порцеланова чаша , върху кори само, вади си коренчета някакви малки там , но гледам има. Само я опъсквам на 2-3 дни и така. Дендробиум-а тези дни ще цъфти . Гледам днес ,че пъпките му имат някакви оформени удължени участъци,Явно цветовете вече се сформират, никога не съм виждалаа и ми е интересно. Променя се с часове.
На едното си фалче , направо снощи и направих операция, pironi не знам до колко е правилно, но след наблюдения вече 3 седмици и никаква промяна в едното листо, снощи го отрязах, стои меко и увиснало и ужас, никакво подобрение, а фалчето вади 2 хубав идебели корена сега, и листенце , така,че.....отрязах. И я сложих на хладно в едната баня.   оБАЧЕ през деня да я нося ли на светло и топло по прозорците или там да я оставя?

# 74

На едното си фалче , направо снощи и направих операция, pironi не знам до колко е правилно, но след наблюдения вече 3 седмици и никаква промяна в едното листо, снощи го отрязах, стои меко и увиснало и ужас, никакво подобрение, а фалчето вади 2 хубав идебели корена сега, и листенце , така,че.....отрязах. И я сложих на хладно в едната баня.   оБАЧЕ през деня да я нося ли на светло и топло по прозорците или там да я оставя?

_мамми_
няма проблем че си отрязала меко листо ... и аз го правя макар да знам че не е желателно - докато е зелено има храна в него! Ако листото не е заразено с нещо е по-добре да отпадне само. Няма смисъл да я носиш в банята само ще я простудиш. Продължавай да се грижиш за нея по стария начин.

Ще бъдеш много по-спокойна когато красавиците ти цъфнат а това със сигурност ще стане и тогава ще станеш по-уверена.
 Hug

Общи условия

Активация на акаунт