Орхидея - номер 10.

• 88 781
  • 737
  •   1
Отговори
# 630
  • Бургас
mamashu ,много са ти хубави.И си ми краднала милтониопсиса/аватара/ Laughing
А щом 4 години не си я пресаждала ,може би вече е време да и подмениш корите.Гледам ,че си от Бургас.Пакетирани кори продават в Баумакс и Бриколаж,но гледай да са кори а не субстрат.А аз си събирам от боровата гора/Минерални бани/Последно като ходих бяха отсекли огромен бор и като е паднал кори бол,та само трябваше да си напълня чувалчето Simple Smile

# 631
Таня67 Благодаря!

# 632
  • София
denima, откакто видях прекрасните саксии, които си сътворила се каня да те попитам - с какъв инструмент ги правиш? Първо си помислих за поялник, но с него би трябвало да става по-грубо.  newsm78  После дъщеря ми предположи, че е запалка за свещи.  Laughing

# 633
  • Бургас
Правилно си предположила Simple Smile с поялник ги правя.Накрайника ми е по фин и мъжо все обещава да ми купи комплект ама си чакам още LaughingЗа по фина обработка лек натиск,за по грубото задълбавам.Получи ми се от първия път,не е трудно.Може да пробваш,ако ти дадат поялника Laughing
Ето линк към целия албум.
http://denima75.snimka.bg/hobby/suveniri.723678

# 634
  • София
Благодаря за отговора! Чудесни неща си сътворила!  Hug

# 635
Благодаря за отговорите. Всъщност на аватара ми е снимама единствената орхидя , която съм гледала и за съжаление умря. Фалчето за което ви питах , не си е сменяло местото от 3 години и не е мястото проблема , а за торене , аз не торя , те сами си растът само ги поливам /поя.
  Ще го изчакам да прецъфти и ще се престраша да сменя корите. Дано да не го уморя

# 636
Здравейте. Днес ходих до Практикер и се загледах в етикетите на орхидеите /фаленопсис/. Освен стандартния етикет, който не дава никаква информация за вида фаленопсис този път имаше залепени други етикетчета с цифри, код и наименование - например имаше Moscow, Sea breeze sensation, Drawing, Lotion, Snowball и т.н. Тези само запомних  Simple Smile
Така поне ще знаем точно кой вид е красавицата. Например Moscow е бяла с розови ивици, голям разкош е.  Crazy

# 637
Да се похваля,че вчера ми подариха две нови орхидеи; едно бяло фалче/много мечтано/ и един онцидиум,който предстои да цъфне,не знам какъв цвят е. Grinning

Вече имам цели 7 , две от които боледуват,уви.Жалко,че нямам място за повече,определено съм пристрастена към тях.Неслучайно сватбеният ми букет бе с орхидеи,явно още тогава съм си падала по тях. Mr. Green

# 638
Дами Grinning,
това беше ли ви известно, аз сега чета ,че имало нещо такова в бг Embarassed
http://www.hsmaritsa.com/shum-i-blyask/v-iztochnite-rodopi-nastp … na-orhideite.html

# 639
Здравейте момичета! От доста време не съм се включвала в темата, понеже моите орхита си вървяха добре, но ето че една от тях нещо издава багажа и не мога да си обясня защо. Имаще 5 листа и два цветоноса, ето че цветовете прецъфтяха и аз отрязох цветоносите, единият преди две седмици и малко, а вторият преди седмица. След рязането на втория цветонос започнаха да желтеят листата и да падат сами, в момента е с две листа, които в основата и двете жълтеят,самото стъбло и то е жълто, корените и са  в отлично състояние, много са и няма и следа от загниване нито пресушаване.
Какво да я правя моля за съвет.

Последна редакция: пн, 10 юни 2013, 12:14 от Diliantata

# 640
Дами Grinning,
http://www.hsmaritsa.com/shum-i-blyask/v-iztochnite-rodopi-nastp … na-orhideite.html

Да разбира се . В естествени условия ги има и в б. За Ивайловград и аз знам ...но не знеаех за гъбите.

Здравейте момичета! От доста време не съм се включвала в темата, понеже моите орхита си вървяха добре, но ето че една от тях нещо издава багажа и не мога да си обясня защо. Имаще 5 листа и два цветоноса, ето че цветовете прецъфтяха и аз отрязох цветоносите, единият преди две седмици и малко, а вторият преди седмица. След рязането на втория цветонос започнаха да желтеят листата и да падат сами, в момента е с две листа, които в основата и двете жълтеят,самото стъбло и то е жълто, корените и са  в отлично състояние, много са и няма и следа от загниване нито пресушаване.

Преторяване?
Прекалено силно слънце?

# 641
  • София
Дами Grinning,

Дори съм ги виждала и снимала на живо, но на полянка близо до Рилския манастир.  Grinning

Есента ходихме в пещерата Снежанка (Родопите, но близо до Батак). И там имаше табели, че се срещат диви орхидеи, но сезонът не беше подходящ, за да ги има.

# 642

Здравейте момичета! От доста време не съм се включвала в темата, понеже моите орхита си вървяха добре, но ето че една от тях нещо издава багажа и не мога да си обясня защо. Имаще 5 листа и два цветоноса, ето че цветовете прецъфтяха и аз отрязох цветоносите, единият преди две седмици и малко, а вторият преди седмица. След рязането на втория цветонос започнаха да желтеят листата и да падат сами, в момента е с две листа, които в основата и двете жълтеят,самото стъбло и то е жълто, корените и са  в отлично състояние, много са и няма и следа от загниване нито пресушаване.

Преторяване?
Прекалено силно слънце?

Торя веднъж на две седмици. Не съм я местила, че да е от слънцето, а и не е сама до нея има още 5 орхита, които си вървят чудесно.....дали ще успее да изкара кейки с това бързо жълтеене, възможно ли е от корените да тръгне нещо или да не се надявам.

# 643
  • В царството на мечтите
 Hug

# 644
Вижте какви красиви подпори за орхидеи:

http://www.modazacvetia.com/category/6/dekoratsia.html?page=1&view=list

Общи условия

Активация на акаунт