Орхидея - номер 10.

• 88 786
  • 737
  •   1
Отговори
# 615
_re_ge , слушам!  Laughing

С всеки ден по-зле стават, ама ще чакам сами да паднат. Само да не ми повредят като цяло орхидеята, че предната след като и паднаха листата и не оцеля.  Laughing
Общо две бяха орхидеите - две бели красавици.
Ако това цвете оживее, ще взема още едно за отглеждане. В противен случай, по-добре да не моря растенията.

# 616
Днес забелязах по листата на единия фаленопсис нещо лепкаво. На какво може да се дължи и с какво да я третирам?

# 617
Днес забелязах по листата на единия фаленопсис нещо лепкаво. На какво може да се дължи и с какво да я третирам?
На предната или по-предната страница писах за същото и _re_ge даде съвети. Simple Smile

# 618

Благодаря ти,
Снимах загнилата розетка и цветоноса на новата ми орхидейка. Снощи третирах стъблото със спирт, а там, където бях сложила канела не посмях да го мажа. Довечера ще повторя процедярата.

Моля ви! Хайде да наричаме нещата с техните имена, иначе така объркваме всички- особенно начинаещите.

ТОВА НЕ Е СТЪБЛО !!

Това си е цветонос! и не е толкова важно да спасите него а да спасите самото растение- това дебело нещо от което излизат листата и корените. ако имате загнила сърцевина не можете да я спасите с канела а само със спирт и то мазане да кажен два три дена. дори и да се  вдърви там местото в средата  все още имате шанс нещо да стане и при здрава коренова система растението да пусне кейки.

Обаче пак повтарям защото някак съобщението ми се разми измежду другите  - никой не може 100% да гарантира че фалчето ще се възпроизведе. Може да стане, а може и да си замине- това е божа работа. Със спирта вие сте свършили всичко което зависи от вас.

И забравих да кажа - не преполивайте защото  с тази изгнила сърцевина има нужда от много по малко вода.

# 619
Благодаря ти. Снощи пак мазах със спирт, но довечера ще попия канелата и ще третирам цялостно. Няма да поливам за сега, корените са зелени и за сега няма нужда. Благодаря ти отново. Ще пробвам да си спася цветето, макар че съм начинаеща в тези неща и ще пиша какво се случва. Simple Smile

# 620
Здравейте!
Много се извинявам,че така нахълтвам в темичката ви. Надявам се да не обидя никой, но имам нужда от помощ. За осми март ми подариха орхидея/phalaenopsis/. Радвах и се много за кратко. Тъкмо всички пъпки се разлистиха и почна да окапва. Набедих комшииката че е виновна, защото дойде и каза че е много грозна. Аз полагах много грижи за нея. Внимавах с поливането и с всичко друго. Но както и да е. Докато цветовете падаха един по един видях, че от едното стъбло но в средата тръгва нещо да расте. Сега там имам издънка с три пъпчици. Въпроса мие какво да правя? Трябва ли стъблото да го изрежа до издънката или?
А ако я прекърша нея и я сложа във вода? Може и да има отговори във вашата тема и да съм ги пропуснала. Ще съм благодарна на съветите ви

# 621
Издънката с трите пъпчици е нов цветонос, според мен.

# 622
  • Бургас
Така написано аз разбирам,че от единия стар цветонос е избила спяща пъпка и е тръгнал нов който е образувал три пъпки които ще цъфнат Mr. GreenЕдва ли фаленопсиса ще има две стъбла,а и ако говорим за стъбло,за какво рязане иде реч newsm78
Най-добре ще е да сложиш снимка.И щом вече ти е избило защо да го режеш.Може да отрежеш ако има сухо.

# 623
Дано от снимките стане ясно, че с мойте обяснения.....

А така изглеждаше преди два месеца

[url]]
Дано от снимките стане ясно, че с мойте обяснения.....

А така изглеждаше преди два месеца

https://

Последна редакция: ср, 05 юни 2013, 22:52 от smarfieta

# 624
  • София

Направих така, че поне като линкове да се видят, но албумът има парола.

# 625
Дано съм успяла да го отключа

# 626
здравейте и от мен , ето още 2 разцъфнали красавици

# 627
  • София
Да, вече се виждат. Розова красавица с два цветоноса.  Grinning  Появило се е разклонение. В горната си част цветоносът май съхне и може да се отреже малко, но може и да не го пипаш. Там, където няма живот в него просто ще си изсъхне без да навреди на разклонението с пъпките. Ако решиш да режеш, имай предвид, че поне 2 см под разреза ще изсъхне, т.е. режи по-далече от разклонението, за да не пострада.  Wink

mamashu, чудесни са!

# 628
Имам едно въпросче: Първата ми орхидея фалче мини е вече за 4 та година при мен и при последния цъфтеж изкара едно много малко фалче само с 3 цвята. В тази връзка искам да ви питам дали това може да се дължи на факта , че трябва да се сменят корите и ако да къде да търся кори и как да извърша действието. До сега не съм го правила и съм претиснена да не я съсипя.

# 629
  • София
mamashu, корите са за смяна когато са се поразпаднали и вече почти образуват рехава почва, а не са отделни корички с въздушни пространства между тях. Дори и да е станало така, би трябвало това да спомага за по-бързо загниване, а не по-слаб цъфтеж.  newsm78 Може би не му харесва нещо в обстановката или му е малко торенето.

Кори за орхидеи вече има навсякъде. Последния път видях и в Карфур.  Wink  Ако пликът е непрозрачен, опипай през найлона. Ако е хубав субстрата се напипват най-вече кори. Ако е меко с кори само тук-там - не купувай.

Общи условия

Активация на акаунт