Орхидея - номер 10.

• 88 791
  • 737
  •   1
Отговори
# 600
И тук да напиша - не си. Ще покара нова розетка.

За съжаление това не е винаги вярно.
Случва се но не всеки път, зависи предполагам от много фактор -  силна коренова система, грижи, борбеност на растението. Нещо като тото е - понякога става , друг път не. Имам и такава която пусна кейки и други две който ми дадоха да реанимирам но те не оцеляха.

да питам на коя теория сте поддръжници - за рязане на стъблата след прецъвтяване на орхидеите, или за оставяне на пълно изсъхване и тогава премахване на стъблата?

благодаря! лек ден!

Тук имаме членове и на двете партии.
Аз съм от тези дето режат защото ме дразни тази длъгнеста пръчка от която никога не съм сигурна дали ще поникне нещо. Но има и други , които казват че не режат нищо зелено и оставят цветоноса сам да реши дали ще съхне или ще стои зелен.

# 601
  • varna
Момичета да се похваля- камбрията ми пуска цветонос  Grinning Наистина орхидеите учат на търпение.

Сега обаче имам проблем с един много хубав фаленопсис .В корите му се появвиха според мен гъби.
Опасно ли е ? Трябва ли да сменя корите? Мога ли да изплозвам същите  кори след съответна дезинфекция и как да я направя?

# 602

Благодаря ти, значи да оставя канелата и да не почиствам със спирт или да почистя със спирт и пак да натупам мястото с канела. Извинявай за малко глупавите въпроси Simple Smile

# 603
  • София
Момичета, а защо се цепят листата? (имам едно сцепено на две). И друго, на едно листо се вижда дупчица, това на какво е знак?
  bouquet

# 604
Момичета, а защо се цепят листата? (имам едно сцепено на две). И друго, на едно листо се вижда дупчица, това на какво е знак?
  bouquet

И аз се питам същото.
Имам едно фалче със сцепени 4 от общо 7 листа newsm78

# 605
pisenxeto Аз си купих от бриколаж за доматите едни щипки, които може да ти свършат работа.
Пише прикрепващи пръстени за растения

В малкия пръстен подпиращата пръчка, а в големия дендито  Simple Smile
Листата могат да се цепят от много тор, или имат много добър тургор. Поне така мисля.

# 606
_re_ge, имаш си уникална орхидеена градина   bouquet Толкова много красота имаш събрана и добре гледана, адмирации  Hug

# 607
Teзи прикрепващи скоби за растения са идеални за дендробиумите.Моят беше точно с такива,като ми го подариха./лявата снимка/.

_re_ge,моето фалче,за което писах,вече месец е в банята.Листата му са си все така смачкани и набраздени,изтъняли.Забелязах,че покаралото листо,което също на върха бе увехнало ,е пораснало и в основата е свежо.Фалчето седи в борови кори,няколко седмици го пулвелизирах с вода отгоре само,сега го поливам чрез потапяне на 10-15 дни.Дали му е нужно повече поливане?Три въздушни корена са в корите,един е отгоре.Корените ,както писах,изгниха и паднаха ,само въздушните останаха добре,но на растението му омекнаха листата,макар да цъфтеше.Отрязах цветоносите и сега чакам.
Въпросът ми е трябва ли да поливам ,да пулвелизирам или да торя сега?

Последна редакция: пн, 03 юни 2013, 19:49 от ДХ3

# 608
  • Бургас
  bouquet
Сцепването през средата на листата при фаловете обикновенно се отдава на преторяване, което не е задължително да сте направили вие, разбира се, а още от оранжерията или цвет. магазин  Peace Не е фатално, следващите листа ще излязат нормални.
 rp_52 както е снимката на фала, според мен субстрата ти е много дребен и сбит, за това по всяка вероятност задържа повече влага и от там- гъбки  Laughing, не е лошо на тези саксии да се прави някоя и друга дупчица отстрани да се проветрява и да съхне по-бързо. Корените как са? А иначе по принцип гъбите не мисля, че са опасни за фалчето, аз имах в няколко саксии различни по вид., ами едните си изчезнаха от само себе си като засуших повечко а другите полях няколко пъти с разтровен топсин, но по принцип не мисля, че пречи и с тях да си съжителстват заедно.

# 609
  • varna
Мадлена, много ти благодаря за бързия отговор.Може би си права наистина корите са дребни и малко сбити.Иначе поливам зимата на 15 дни ,а лятото на 7, 10 дни.Ще опитам да пробия допълнителни дупки с поялник.

# 610
Моите две увредени листа на фалчето станаха много зле. Чудя се какво да ги правя.
Пръсках ги с Клинас пак след като минаха 10 дена от първото пръскане, но... сякаш с всеки изминал ден потъмняват.  Rolling Eyes
Корените изглеждат добре. Пуска си нови корени. Излиза и ново листо.

# 611
Опасно ли е ? Трябва ли да сменя корите? Мога ли да изплозвам същите  кори след съответна дезинфекция и как да я направя?

Аз бих ги махнала , хич не им е мястото там. Сменяш субстрата, пръскаш и корените ако има нещо попаднало и прохванато на тях да си отива. Можеш да дезинфекцираш субстрата и после да го ползваш пак разбира се. съгласна съм че емного степан, бих добавила още парченца корички , стириопор, черупки от черупкови неща, може топченца за полухропонно отглеждане - цели се да стане по рехав субстрата. Да поливаш на 15 дена в моите представи си е доста често, не се учудвам че е завъдило гъби, понякога завъжда и мухъли и в степани субстрати.

Моите две увредени листа на фалчето станаха много зле. Чудя се какво да ги правя.
Пръсках ги с Клинас пак след като минаха 10 дена от първото пръскане, но... сякаш с всеки изминал ден потъмняват.  Rolling Eyes
Корените изглеждат добре. Пуска си нови корени. Излиза и ново листо.

Не ги пипай, остави ги да си отмрат сами и да паднат. Това че вади ново листо е добре, ако има и добри корени ще се възстанови.

bouquet
Сцепването през средата на листата при фаловете обикновенно се отдава на преторяване, което не е задължително да сте направили вие, разбира се, а още от оранжерията или цвет. магазин  Peace

На мен често ми се цепят листата , но аз дефакто торя само 3-4 пъти в годината. Според мен се случва на фалчета чиито листа са по плътни и не много гъвкави ( тъмноцветните, цикламените фалчета, понякога и белите ) . Особенно като са и големи това се случва често- както в средата на самото листо, така и в края му като се сцепва на две. Говоря и за орхидеи които имам от 6-7 години и отдавна им епреминало оранжерийното торене.

# 612
  • Варна
И аз да не пропусна да се похваля със зелените връхчета на коренчетата на моето прясно фалче  Grinning

# 613
И аз да не пропусна да се похваля със зелените връхчета на коренчетата на моето прясно фалче  Grinning

Много е красива. Simple Smile

# 614

Благодаря ти,
Снимах загнилата розетка и цветоноса на новата ми орхидейка. Снощи третирах стъблото със спирт, а там, където бях сложила канела не посмях да го мажа. Довечера ще повторя процедярата.

Общи условия

Активация на акаунт