Орхидея - номер 10.

• 88 764
  • 737
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Най-често ходим в Кауфланд, да пазаруваме предимно, но явно аз нямам късмет Simple Smile Един път имаше доста зле изглеждащи, а бяха по 15 лв.  Thinking

Мисля, че зависи от управителя на самия магазин. Близо до нас нямаме Кауфланд и затова ходим инцидентно в различни магазини в зависимот от това в коя част на София сме в момента. Забелязала съм, че в магазина в Младост винаги има хубави цветя и често има орхидеи, които не са споменати в брошурата. В други магазини изобщо не зареждат и ако случайно са останали някакви цветя, то те са в окаян вид.

Следващия път пробвай в Практикер или Бриколаж.  Wink

# 676
  • Варна

Е пробвах днес и резултата е в предния коментар  Grinning Стига толкова засега, че ще ме бият в къщи  Laughing

# 677
  • София

Е пробвах днес и резултата е в предния коментар  Grinning Стига толкова засега, че ще ме бият в къщи  Laughing

Честито! Много е красива!  Heart Eyes Интернетът ми е безумен и страниците се "връткат" без да се зареждат по 5-10 минути.  #Crazy Понякога се губят и започвам всичко наново. Изобщо не бях видяла написаното от теб в поста преди моя.  Embarassed И не се притеснявай, всички информираме за цени и къде какво има. Жалко, че информацията ми за Бриколаж Пловдив не е била актуална за Варна, но пък си е заслужавало последвалото ходене до Практикер.  Wink

# 678
  • Варна

Честито! Много е красива!  Heart Eyes Жалко, че информацията ми за Бриколаж Пловдив не е била актуална за Варна, но пък си е заслужавало последвалото ходене до Практикер.  Wink
Благодаря!  Grinning Аз и в Бриколаж си харесах, пак подобно опръскана, само че жълта, не бяла. Но избрах бялата, а и има 2 разклонения на цветоноса, надявам се да ме зарадва скоро с още цветове   Praynig

# 679
Здравейте и от мен!
И аз имам две орхидеи ,едната с големи лилави цветове,и една с малки жълти цветове.
Гледам ги от 8 месеца,но може би допуснах грешки в отглеждането им.
Купих ги от Бриколаж,с тях ви взех 2 бр прозрачни кашпи и субстрад,взех си и течна тор.
До преди  седмици цъфтяха и вървяха много добре,бях ги пресадила,спазвайки изцяло указанията,просто не спираха да ме радват.
Изведнъж за няколко дни цветовете пожълтяха и окапаха.Днес намерих повече време и ги извадих от саксиите и видях загнили корени.Притесних се много,не зная дали отново ще пораснат.По принцип ги гледах в не много слънчева стая,не знам дали това не е причината....
Днес предприех отчаяни стъпки,както казах махнах гнилите корени и поставих на височина над кашпата с малко почва и вода в нея,поръсих я с канела и се надявам да успея.Пускам снимка,ще се радвам някой да ми помогне с мнение,не е ли вече късно....  ooooh!  Praynig

http://prikachi.com/images.php?images/939/6249939B.jpg

# 680
Здравейте и от мен! От няколко дена ви чета, наваксвам... сега остава да разбера как се качват снимки и да ви покажа моите красавици. Някъде бях чела, че без една орхидея можеш, но с една неее!  Grinning

http://prikachi.com/images.php?images/341/6253341F.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/344/6253344X.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/337/6253337x.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/336/6253336p.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/334/6253334R.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/333/6253333X.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/339/6253339M.jpg

Последна редакция: нд, 23 юни 2013, 19:35 от Sez_Sez

# 681
Здравейте, нова съм във форума и се извинявам, ако не пиша на правилното място! Искам да попитам за мнение относно един проблем, който забелязвам с орхидеята ми – фалаенопсис. Имам я от 1 г, сега цъфтя за първи път през тази година, но забелязвам, че горните й листа започнаха да пожълтяват и да омекват. Не знам на какво се дължи това. Поливам я само, когато забележа , че е пресъхнала- около 1 път седмично. Сега започна да цъфти и един от цветовете й, преди да разцъфне,  просто изсъхна и падна, другите са свежи. Притеснява ме пожълтяването и омекването на листата й! Моля помогнете, не искам да ми загине любимото цвете!!!!

# 682
Здравейте. Благодаря за информацията относно цените им. Определено са много по-скъпи от тук. Аз имам три за сега. Две големи(едната е с огромни цветове) и едно мини. На минито обаче започнаха да му падат цветовете. знаете ли на какво може да се дължи това? Имам го от седмица.

# 683
  • София
Имам въпрос към _re_ge и Таня67. Grinning
За кратко време орхидеите ми станаха 20 на брой.Всичките купувани от магазина на холандците на Димитър Петков.От всички съм доволна,цъфтят си на воля.
Интересува ме следното.Отглеждам ги на 19-ти подпокривен етаж,на метър от прозореца,който е с южно изложение.Прозорците са огромни тип витрина,и поради това че е подпокривно пространство температурата лятото през деня не пада под 35 градуса.Все едно оранжерия.Мноооооого топло,което явно им харесва,но не бих казала че е влажно,по-скоро е сухо,тоест суха топлина....
Откакто настъпиха големите жеги орхидеите направо полудяха,пускат корени,листа.....но след седмица -две листенцата им стават мекички,оклюмват....поливам,оправят се,после пак оклюмват.Поливам на около 8 дена.От топлината влагата много бързо се изпарява и корените стават сиви,не мога и да си помисля да поливам на 1 месец като _re_ge. Rolling Eyes
Въпросът ми е непосилни ли са за тях условията,ще издържат ли цяло лято там?Нямам къде да ги преместя,цялото ни жилище е южно.
Благодаря за вниманието.  bouquet

# 684
  • София
Уна, у нас положението е почти същото (последен етаж, югозапад), но в жегите пускаме климатика да студи до 27 градуса. Иначе буквално се сваряват. За съжаление цветовете масово падат и от цветна градина през май, в края на юни почти нищо не остава. Поливай ги по-често и би трябвало поне като растения да са добре. И вече съм писала, че от вече почти 2 години поливаме само отгоре, без да местим орхидеите. При теб все още са малко и почти не е проблем, но ако бройката нарасне става трудно. Чинийките са ни плитки и сипваме отгоре докато се види вода, т.е. съвсем малко. Стеклата се вода се изпарява сама и няма опасност от загниване. Ако се прави през 2-3 дни, в корите има все още влага и задържат повече от водата, която минава за секунди през тях. С други думи не чакаме пълно пресушаване както е "по учебник".  Wink Имай предвид, че когато все още топяхме целите саксии през лятото понякога се налагаше да се прави през 5-6 дни.

# 685
  • Gone with the wind
При мен, странно за сезона, в момента цъфти хубаво един нов цветенос и всеки момент очаквам да зацъфтят още 4 нови  newsm78
До сега не ми се беше случвало - не, че се оплаквам де  Laughing

# 686
  • Варна
http://happy-at-home.com/%d0%be%d1%82%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b6%d0 … 0%b4%d0%b5%d0%b8/

Ето една статия за отглеждане на орхидеи, която намерих преди време когато ми подариха първата и не знаех как да я гледам. Мисля, че в нея добре са представени нещата и има повечето отговори за капризността на орхидеите.

# 687
Moмичета, имам нужда от СПЕШНА помощ!

Една нова орхидея, от 2-3 седмици ми е, явно я купих не съвсем читава. Листата гният от основата и сега видях, че има доста загнили корени.

До здраво ли да режа?
Да засушавам ли?

Или първо режа после засушавам?

# 688

Въпросът ми е непосилни ли са за тях условията,ще издържат ли цяло лято там?Нямам къде да ги преместя,цялото ни жилище е южно.
Благодаря за вниманието.  bouquet

Няма начин да не издържат.
миналата година татко ми беше болен лятото и пролежа два месеца в болница а аз бях придружител на 12 часа. Нямах време за тях  и ги оставих на сухо два месеца като само от време на време пулверизирах направо в корените колкото да не са съвсем без вода. омекнаха листата но издаяниха. и пак цъфнаха тази година. Така че споко, ще омекват листата а ти ще ги поливаш когато имаш възможност, но бъди сигурна че няма да умрат от изсъхване.
Ние също сме на последен етаж, краен и с изложение югозападно , без пердета , щори и климатик. Цветарника е на метър от прозореца. Другата част орхидеи са на 3 метра навътре. Листата лятото са винаги омекнали но аз много много не се впрягам.

# 689
  • Бургас
Аз все се каня да пиша.Много е обсъждано,че цветонос избил от средата на фаленопсис означава смърт за растението.Февруари месец купих такава орхидея и после забелязах,че от центъра където трябва да излезе листо е тръгнал цветонос.Той се разви цъфна и прецъфтя.Останалите листа омекнаха,но не са паднали.Изрязах двата прецъфтели цветоноса и си го гледам.Преди около десетина дена забелязах,че избива ново листо.Честно казано в предвид това което съм чела въобще не го очаквах.Нямам снимка,но следя развитието и при интерес ще го покажа.Мисля,че щом тръгва листо значи ще го бъде.

Последна редакция: ср, 26 юни 2013, 01:35 от denima

Общи условия

Активация на акаунт