Орхидея - номер 10.

• 88 745
  • 737
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте! Simple Smile)
За първи път минавам през вашата красива тема и много се извинявам, ако въпросите ми са глупави. Наскоро за първи път се запознах с една орхидея, която ми е подарък. Никога до сега не сме имали вкъщи такова цвете. За съжаление не знам точно какъв тип е, затова ще Ви покажа снимка и ще се радвам, ако ми помогнете с някакви съвети за нея. Много ми харесва и се притеснявам да не я уморя  Laughing За сега единственото, което направихме с нея е, че я преместихме в друга саксия от тази, в която беше, тъй като ми се стори малка. Не я поливам често /някъде, ако не се лъжа прочетох, че не е добре да се прекалява с водата, може и да греша/. Благодаря Ви предварително!   bouquet

capture screen

# 691
  • София
smile13, това е фаленопсис и е най-разпространената орхидея. Прочети в първи пост какво е написано за нея и ако след това имаш конкретни въпроси - питай.  Wink

# 692
  • София
Благодаря много Таня67 и_re_ge !    bouquet
Нямам търпение да мине лятото,и да видя дали наесен орхидеите ще образуват цветоноси на моя територия.Досега всички са ми били купени с готови цветоноси.Дано!  Heart Eyes

# 693
  • София
За кратко време орхидеите ми станаха 20 на брой.Всичките купувани от магазина на холандците на Димитър Петков.От всички съм доволна,цъфтят си на воля.

Моля те, сподели къде е това и дали имат субстрат  Praynig Подозирам, че става въпрос за магазина в къщичката или този в блока по стълбичките, но не съм убедена. Нали сега ремонтират долната част на пазара, точно където са цветните борси  Tired

Момичета, моята красавица прецъфтя, кажете докъде да отрежа цветоноса? Съвсем до долу или да оставя малко  newsm78

# 694
  • София
Деси,точно така  магазина в къщичката.
Не съм виждала там да продават кори за орхидеи.
Тук момичетата писаха че имало в Баумакс.

# 695
  • София
Деси,точно така  магазина в къщичката.
Не съм виждала там да продават кори за орхидеи.
Тук момичетата писаха че имало в Баумакс.

Много ти благодаря!  Hug
Аз съм с бебе и сме без кола и е абсурд да стигна до някой от тези магазини, та се надявах там да има, че мъжът ми работи на пазара  Tired Може ли тогава някой да ми помогне и да каже от кое е най-добре да поръчам?  Praynig

http://www.strelitzia-bg.com/product/993/%D0%A2%D0%BE%D1%80%D0%B … 5%D0%B8-2%D0%BB./

http://sortovisemena-bg.com/units/%D1%81%D1%83%D0%B1%D1%81%D1%82 … %BB..html?u=96185

http://sortovisemena-bg.com/units/%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0 … 0%B0.html?u=93911

http://www.biocvet.com/images/orhidei-bag.jpg

# 696
Безапелационно ето това което продават на Баумакс

На другите изчетох съставите. Не ми харесаха. Особенно първите три.
Ако съвсем вече трябва да избереш именно от твоите линкове  бих избрала четвъртото - ето това макар д аима сфагнум, което за мен е неприемливо за всички орхидеи освен минитата.
http://www.biocvet.com/images/orhidei-bag.jpg

Някой беше писал че си е купил субстрат от Баумакс и там имало галици. Аз лично купвах два пакета и нищо такова не съм забелязала.

# 697
  • София
_re_ge, хиляди благодарности!!!  Hug Намерих го тук, дано да имат наличност, ще проверя още утре.

http://ivesto.eu/home/gradinski-produkti-compo/toropochveni-smes … mes-za-orhidei-5l

# 698
Здравейте момичета.
Имам две орхидеи, като едната е бяла, а другата с много едри лилави цветове. Много си я харесвам. В момента е нацъфтяла и днес реших да я преместя от прозореца, където си живее, на секцията, че да си я виждам. Чудя се дали смяната на мястото няма да и се отрази зле. Реално секцията е на стената срещу прозореца.
Като обърнах саксията, видях че има адски много въздушни корени. Десетина са и са около 25-30 см всеки. Трябва ли да ги правя нещо? Да пресаждам ли след като прецъфти? Не знам какво означава това.

# 699
  • София
_re_ge, дано не сбърках, но от същата серия, която ми препоръча, поръчах и течен тор. Само да е наред всичко с доставката  Praynig 

http://ivesto.eu/home/gradinski-produkti-compo/techni-torove-com … -za-orhidei-250ml

# 700
_re_ge, дано не сбърках, но от същата серия, която ми препоръча, поръчах и течен тор. Само да е наред всичко с доставката  Praynig 

http://ivesto.eu/home/gradinski-produkti-compo/techni-torove-com … -za-orhidei-250ml

Да да
точно така!
От същата серия е , всичко е правилно  Hug

# 701
Здравейте момичета.
Имам две орхидеи, като едната е бяла, а другата с много едри лилави цветове. Много си я харесвам. В момента е нацъфтяла и днес реших да я преместя от прозореца, където си живее, на секцията, че да си я виждам. Чудя се дали смяната на мястото няма да и се отрази зле. Реално секцията е на стената срещу прозореца.
Като обърнах саксията, видях че има адски много въздушни корени. Десетина са и са около 25-30 см всеки. Трябва ли да ги правя нещо? Да пресаждам ли след като прецъфти? Не знам какво означава това.

Преместването след като е цъфнала няма да й се отрази зле. Аз това често го правя, за да им се любувам във всекидневната. а наличието на въздушни корени не обезпокоително. ако не те дразнят може и да я оставиш така. имала съм случй с много въздушни кроени и да реша да я пресадя- не в по-голяма саксия- това не го препоръчвам а просто да я посадя по надълбоко за да скрия вздушните корени. Оказва се че и втези в субстрата са също толкова много и пак се получава че едната част на корените вътре а другата вън.

конкретно съветва.
1. Изчакай да прецъфти няма нищо спешно.
2. Като прецъфти и я извади от субстрата и огледай корените които са вътре.
3. Ако те за малко или изгнили- почисти и просто я посади п- надълбоко като скриеш част от въздушните корени.
4. ако в субстрата има много корени и всикчо е ок просто я остави така. След време старите корени ще отмрат и ще имаш възможност отново да я посадиш като сложиш в субстрата част т въздушните корени.

Moмичета, имам нужда от СПЕШНА помощ!

Една нова орхидея, от 2-3 седмици ми е, явно я купих не съвсем читава. Листата гният от основата и сега видях, че има доста загнили корени.

До здраво ли да режа?
Да засушавам ли?

Или първо режа после засушавам?

здравей
всички признаци има според мен на преполиване в магазина .
почисти изгнилите корени като махнеш ципата и оставиш жилката. Огледай самото растение дали стъблото не е загнило или сърцевината. Посади отново в субстрата, гледай да не загърлено. Регулирай поливането.

Последна редакция: чт, 27 юни 2013, 12:06 от _re_ge

# 702
Moмичета, имам нужда от СПЕШНА помощ!

Една нова орхидея, от 2-3 седмици ми е, явно я купих не съвсем читава. Листата гният от основата и сега видях, че има доста загнили корени.

До здраво ли да режа?
Да засушавам ли?

Или първо режа после засушавам?

здравей
всички признаци има според мен на преполиване в магазина .
почисти изгнилите корени като махнеш ципата и оставиш жилката. Огледай самото растение дали стъблото не е загнило или сърцевината. Посади отново в субстрата, гледай да не загърлено. Регулирай поливането.

Благодаря ти!
Аз вече действах с ножицата  Embarassed
Останаха 2-3 корена,едно миниатюрно листенце и цветонос с 3 цветчета, но те вече вехнат. Една вечер я оставих извън саксията и изсуших почвата.
Сега да я поливам ли или само да пулверизирам? На светло да я държа, нали?

# 703
Благодаря ти!
Аз вече действах с ножицата  Embarassed
Останаха 2-3 корена,едно миниатюрно листенце и цветонос с 3 цветчета, но те вече вехнат. Една вечер я оставих извън саксията и изсуших почвата.
Сега да я поливам ли или само да пулверизирам? На светло да я държа, нали?

Taкa. Три корена са си достатъчно да се възстанови, стига да не е засегнато стъблото.

първо- не режи цветоноса , може пък да избие кейки.

второ- трябва ти нещо влажно но не мокро- в което да се държи фалчето така, че да се стимулира образуване на корени и листа. тук съветваха поставяне на кръстосани пръчки върху вода и само корените да контактуват с водата - но на мен така ми загниваха корените. Аз изпозлвах сфагнум ( имам колям куп такъв който изсушавам , прибирам и след време ако има нужда пак вадя и реанимирам в него). Той е влажен но не мокър. но ако нямаш сфагнум ти трябва нещо което да е влажно но проветриво обаче да не е мокро за да няма загниване.Дано някой предложи още нещо. Пулверизиране само няма да е достаъчно според мен- много е топло. Добре е да е светло, проветриво не пряко слънчево и не много топло.

Ето тук как изглежда моята в началото на реанимацията преди 4-5 седмиц- вече има три листенца

http://reni1313.snimka.bg/flowers/orchids-educative.752237.30784188

# 704
Нямам снимка,но следя развитието и при интерес ще го покажа.Мисля,че щом тръгва листо значи ще го бъде.

моля те пиши ни какво се случва- много ми е интересно. Аз досега нямам такъв случай, но никога не е късно  някоя орхидея да ми скрои такъв номер.

Здравейте и от мен!
И аз имам две орхидеи ,едната с големи лилави цветове,и една с малки жълти цветове.
Гледам ги от 8 месеца,но може би допуснах грешки в отглеждането им.
Купих ги от Бриколаж,с тях ви взех 2 бр прозрачни кашпи и субстрад,взех си и течна тор.
До преди  седмици цъфтяха и вървяха много добре,бях ги пресадила,спазвайки изцяло указанията,просто не спираха да ме радват.
Изведнъж за няколко дни цветовете пожълтяха и окапаха.Днес намерих повече време и ги извадих от саксиите и видях загнили корени.Притесних се много,не зная дали отново ще пораснат.По принцип ги гледах в не много слънчева стая,не знам дали това не е причината....
Днес предприех отчаяни стъпки,както казах махнах гнилите корени и поставих на височина над кашпата с малко почва и вода в нея,поръсих я с канела и се надявам да успея.Пускам снимка,ще се радвам някой да ми помогне с мнение,не е ли вече късно....  ooooh!  Praynig

http://prikachi.com/images.php?images/939/6249939B.jpg

здравей
корените са много добре,но не ми харесва стъблото. това черното ми прилича на заниване и кухите корени около него много ми напомнят на такъв проблем. Понеже обаче има хубави корени те съветвам следното.

Огледай там където е почерняло- меко ли и разпространява ли се към сърцевината на стъблото. Може да обрабтиш мястото със спират ако има загниване. и съответно да я посадиш обратно като внимаваш стъблото да не е загърлено за да намалим подгниването. За реанимиране на светло проветриво прохладни и не преполивай. Да се надяваме че ако това е загниване и растението загива ще се въпроизведе чрез кейки- корените все пак ми се виждат в доста добро състояние.

Здравейте, нова съм във форума и се извинявам, ако не пиша на правилното място! Искам да попитам за мнение относно един проблем, който забелязвам с орхидеята ми – фалаенопсис. Имам я от 1 г, сега цъфтя за първи път през тази година, но забелязвам, че горните й листа започнаха да пожълтяват и да омекват. Не знам на какво се дължи това. Поливам я само, когато забележа , че е пресъхнала- около 1 път седмично. Сега започна да цъфти и един от цветовете й, преди да разцъфне,  просто изсъхна и падна, другите са свежи. Притеснява ме пожълтяването и омекването на листата й! Моля помогнете, не искам да ми загине любимото цвете!!!!

моля те покажи снимка! Не разбирам какво значи горните листа. Листата принципно трябва да жълтеят и опадват но опадват найстарите и така. Окапването н пъпките може да се дължи на много неща но нека първо да видим какво се случва със самото растение. Защото ако то има проблем няма как това да не се отрази на цъфтежа.

Последна редакция: чт, 27 юни 2013, 12:22 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт