Орхидея - номер 10.

• 88 745
  • 737
  •   1
Отговори
# 705

Преместването след като е цъфнала няма да й се отрази зле. Аз това често го правя, за да им се любувам във всекидневната. а наличието на въздушни корени не обезпокоително. ако не те дразнят може и да я оставиш така. имала съм случй с много въздушни кроени и да реша да я пресадя- не в по-голяма саксия- това не го препоръчвам а просто да я посадя по надълбоко за да скрия вздушните корени. Оказва се че и втези в субстрата са също толкова много и пак се получава че едната част на корените вътре а другата вън.

конкретно съветва.
1. Изчакай да прецъфти няма нищо спешно.
2. Като прецъфти и я извади от субстрата и огледай корените които са вътре.
3. Ако те за малко или изгнили- почисти и просто я посади п- надълбоко като скриеш част от въздушните корени.
4. ако в субстрата има много корени и всикчо е ок просто я остави така. След време старите корени ще отмрат и ще имаш възможност отново да я посадиш като сложиш в субстрата част т въздушните корени.
.

Благодаря!   bouquet

# 706
_re_ge, много благодаря, ще я мъча, дано се съвземе  Peace

# 707
Аз все се каня да пиша.Много е обсъждано,че цветонос избил от средата на фаленопсис означава смърт за растението.Февруари месец купих такава орхидея и после забелязах,че от центъра където трябва да излезе листо е тръгнал цветонос.Той се разви цъфна и прецъфтя.Останалите листа омекнаха,но не са паднали.Изрязах двата прецъфтели цветоноса и си го гледам.Преди около десетина дена забелязах,че избива ново листо.Честно казано в предвид това което съм чела въобще не го очаквах.Нямам снимка,но следя развитието и при интерес ще го покажа.Мисля,че щом тръгва листо значи ще го бъде.

Със сигурност НЕ  е вярно.  Laughing Първата орхидея, която си купих преди 6-7 години, без изобщо да знам, какво е това чудо и как се отглежда, беше точно с цветонос от центъра/розетката, всъщност, както би трябвало да бъде при едно "нормално" растение. Като седнах да чета във форумите, изпървом се разстроих, че съм купила такова "уродливо" за орхи растение. Даже пишеше, че дори да има малки орхита, те също ще наследят този "генетичен дефект" и ще цъфтят от розетката. Тази орхидея живя няколко години и умря, понеже имаше ТРИ малки, а аз не се решавах да ги отделя - те буквално изядоха майката. Когато имаха корени и ги отделих, тя беше много изтощена Sad  . Едното малко умря, другото цъфти от цветонос отстрани, а третото му расте цветонос отстрани, но още не е цъфнало.

# 708
  • Бургас
Ами аз не съм специалист,това съм го чела на много места,че цветонос от центъра не е на добре.Досега не ми се беше случвало,но твърдението е,че от там повече не може да излезе листо.
Ето снимка на моя фал.
http://media.snimka.bg/s1/2300/030843133.jpg?r=0
А в офиса на Еконт който посещавам често има един фаленопсис който никога не съм виждала цъфнал,но е нещо огромно и има страшно много кейки,огромни при това с много дълги и дебели корени корени.Всеки път като ходя го поглеждам,предполагам,че не се полагат особени грижи,но си е впечатляващо растение.

# 709
  • София
_re_ge, дано не сбърках, но от същата серия, която ми препоръча, поръчах и течен тор. Само да е наред всичко с доставката  Praynig 

http://ivesto.eu/home/gradinski-produkti-compo/techni-torove-com … -za-orhidei-250ml

Да да
точно така!
От същата серия е , всичко е правилно  Hug

Много ти благодаря!  Hug

Без да правя реклама, от този сайт се оказаха супер коректни, обадиха ми се, дори ми препоръчаха да отида в "Бауман" или друг магазин, с който работят, за да не плащам доставка  Peace Така че в събота чакам поръчката и се захващам с пресаждането  Simple Smile

# 710
Ами аз не съм специалист,това съм го чела на много места,че цветонос от центъра не е на добре.Досега не ми се беше случвало,но твърдението е,че от там повече не може да излезе листо.

Само съм чувала за такива случи. Никога не се е случвало на нито една от орхидеите които имам а те са вече към 80. но преди две тир седмици на витрината на един цветарски магазин видях една малка лондичка спрецъфтели минита. и на две от тях цветонисте излизаха направо от центъра. Освен това цветонсите вече бяха изсъхнали - т.е. без никаква възможнотс за пускане на кейки на цветонос. И двете обаче имаха по едно малко кейченце отстрани на розетката.Като си представя колко рядко пускат минитата кейки и че моите орхита пускат кейки само като имат проблем ( нещо с корените или със сърцевината !) то все си мисля че кейки се пускат в естестевни условия ако нещо не му е наред на растението. а на тези минита с цветоноси в средата на витрината на магазина явно това не им беше наред.

Сега обаче виждам на снимката на денима че уж има цветонос но има и листенце  newsm78, но изглежда цветоноса сякаш е избил от средата но в същност не е. Дали в това не е разликата - доколков с средата всъщност е цветоноса и дали е засегнал сърцевината или не. Размишлявам го защото фалче с загнила сърцевина не пуска повече листа от средата а се спасява с кейки- дали е правилна логиката ми?

# 711
Много ти благодаря!  Hug

Без да правя реклама, от този сайт се оказаха супер коректни, обадиха ми се, дори ми препоръчаха да отида в "Бауман" или друг магазин, с който работят, за да не плащам доставка  Peace Така че в събота чакам поръчката и се захващам с пресаждането  Simple Smile

Магазинът е БАУМАКС !
Точно то там го купих.

# 712
  • София
Много ти благодаря!  Hug

Магазинът е БАУМАКС !
Точно то там го купих.

Ох, извинявам се  Embarassed Явно съм мислила за нещо друго  Simple Smile

# 713

Ох, извинявам се  Embarassed Явно съм мислила за нещо друго  Simple Smile

е нищо де, нали е важното че всичко свършва добре  Embarassed

# 714
  • Бургас
_re_ge,цветоноса си беше баш в центъра,точно където трябва да излезе листо.След като прецъфтя и пожълтя и го отрязах.Така ти изглежда,че е по встрани защото някак си избилото листо го е избутало.Отстрани си имаше още един цветонос който също изрязах след прецъфтяването.А забелязах,че вади и нови коренчета.Кейки няма никъде.Общо взето се убеждавам,че са корави растения,стига да не ги удавиш.
Ако се интересувате мога да опитам да направя още снимки.
Относно минитата имам едно с кейки от цветонос и от основата.Това на цветоноса има и коренчета.Нямам снимка ,но и него мога да снимам ако някой го интересува.

# 715
_re_ge,цветоноса си беше баш в центъра,точно където трябва да излезе листо.След като прецъфтя и пожълтя и го отрязах.Така ти изглежда,че е по встрани защото някак си избилото листо го е избутало.Отстрани си имаше още един цветонос който също изрязах след прецъфтяването.А забелязах,че вади и нови коренчета.Кейки няма никъде.Общо взето се убеждавам,че са корави растения,стига да не ги удавиш.
Ако се интересувате мога да опитам да направя още снимки.
Относно минитата имам едно с кейки от цветонос и от основата.Това на цветоноса има и коренчета.Нямам снимка ,но и него мога да снимам ако някой го интересува.

ами да защо не
винаги е интересно да се образоваме. от сними !
 Hug

Аз имам само едно кейки на мини  от  цветонос, но отстоя на цветоноса 3 години заедно с коренчета си. Цветоноса беше зелен. Тази година цветоноса изведнъж пожълтя и кейките прсто падна на земята. Засях в сфагнум и реанимирах. в момента е добре.

# 716
  • София

Момичета помагайте newsm17
Тази орхидея до преди 4-5 дена беше с 3-4 листа и то големи,имам я от 6-7 месеца,прецъфтя и сега се надявах да изкара нов цветонос,но от известно време листата и в близост до корените започнаха да чернеят и да опадат едно по едно и сега е останало само това.Рачоплих да видя дали самото стебло към корените е загнило,но според мен не е,а листатата ги няма и май и това последното е започнало да чернее в основата.Корените ми се виждат зелени и здрави,няма загнило по тях,а умира smile3511.Дайте съвет моля ви...

А ето и една бяла красавица която ме радва в тези дъждовни дни...

# 717
  • Бургас
Ами добре,утре по светло ще опитам да направя снимки Simple Smile
шмурди,аз загубих две по същия начин,здрави корени а започна нещо от листата,според мен беше болест,загубиха всички листа а корените си бяха здрави и зелени.Нямам представа какво точно беше.Опитах с топсин,но не успях да ги спася.Много бързо  се случи всичко Cry

# 718
  • София
Ами добре,утре по светло ще опитам да направя снимки Simple Smile
шмурди,аз загубих две по същия начин,здрави корени а започна нещо от листата,според мен беше болест,загубиха всички листа а корените си бяха здрави и зелени.Нямам представа какво точно беше.Опитах с топсин,но не успях да ги спася.Много бързо  се случи всичко Cry

denimaСъщата работа,за 3-4 дена остана само това листенце и се чудя какво да правя...За това пиша тук,знам че винаги може да получа съвет.

# 719
Здравейте! Следя с интерес темата откакто я открих преди няколко месеца. Отглеждам си фалчетата /вече 16 броя/ от няколко години без проблеми до сега. Но, винаги има първи път! Известно време след последното поливане забелязах в две от саксиите нещо което притеснително ми прилича на мухъл. Явно нещо съм прекалила с водата, въпреки че се стремя да ги засушавам доста преди следващото поливане. Както и да е - то е ясно че сама съм си виновна. А и двете са ми стари растения - даже едната е първата ми орхидея Sad. Искам да помоля за помощ! Знам, че в някоя от старите теми сте го обсъждали. Рових, рових, но не успях да го открия пак! Имам някакви спомени, че се пръска с препарат. Или бъркам? Моля по-вещите да ми помогнат със съвет! Ще се опитам да кача и няколко снимки. /Моля да ме извините,ако не стане. За първи път ми е Embarassed/
http://prikachi.com/images/583/6270583R.jpg
http://prikachi.com/images/582/6270582v.jpg
http://prikachi.com/images/581/6270581t.jpg
http://prikachi.com/images/577/6270577Q.jpg

Общи условия

Активация на акаунт