Орхидея - номер 10.

• 88 739
  • 737
  •   1
Отговори
# 720
Здравейте, момичета!
Имам проблем с една от орхидеите ми... Sad Мисля, че е онцидиум, но не съм сигурна.

Основата, от където излизат листата, се сбръчка и въобще цялото цвете някак клюмна. Днес го извадих, за да огледам корените. Тънки са като клечки за зъби, сухи са и се ронят, а освен кори, в саксията имаше и някакви зелени парчета/нещо като дунапрен, онова, дето забучват цветята, когато правят букети- кошнички, не знам как да го обясня/. 
Много ми е тъжно за цветенцето ми. Мога ли да направя нещо? Какво да направя? Sad

Ето снимка:
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 28 юни 2013, 15:39 от Бубче

# 721
  • Бургас
dianna8112 ,аз пак да кажа,че не съм спец и за това не давам съвети а само споделям моя си опит,но ако бях на теб щях да пресадя в нови кори.Това с което можеш да полееш е топсин.
Онцидиума е пресушен.Ако има живи корени,може и да оцелее.
Ето и снимки които обещах,това е най-добрата която успях да направя на фала с цветонос от центъра и минито снимах.
Скрит текст:

# 722

Онцидиума е пресушен.Ако има живи корени,може и да оцелее.

Благодаря!  bouquet

# 723
  • varna
Нямам търпение да споделя радостта си ! Simple Smile Като знам колко трудно се отглеждат милтонии в домащви условия и колко трудно цъфтят- тези два цвята мното ме радват.Другият цветонос има 4 пъпки.Дано всички се развият.

# 724
Момичета помагайте newsm17
Тази орхидея до преди 4-5 дена беше с 3-4 листа и то големи,имам я от 6-7 месеца,прецъфтя и сега се надявах да изкара нов цветонос,но от известно време листата и в близост до корените започнаха да чернеят и да опадат едно по едно и сега е останало само това.Рачоплих да видя дали самото стебло към корените е загнило,но според мен не е,а листатата ги няма и май и това последното е започнало да чернее в основата.Корените ми се виждат зелени и здрави,няма загнило по тях,а умира smile3511.Дайте съвет моля ви...

Ами добре,утре по светло ще опитам да направя снимки Simple Smile
шмурди,аз загубих две по същия начин,здрави корени а започна нещо от листата,според мен беше болест,загубиха всички листа а корените си бяха здрави и зелени.Нямам представа какво точно беше.Опитах с топсин,но не успях да ги спася.Много бързо  се случи всичко Cry

За мен това е загниване а не болест. Аз лично "лекувах " със спирт. Някой беше писал три ден амазане на поразените места с памуче със спирт до вдървяване - това и направих.

Ако корените са добри то тогава според мен ще пусне кейки. Не е 100% сигурно но има голяма вероятност. Регулирайте поливането обаче, когато няма листа изпарява по-малко. Трябва да я поливате по на рядко ( през поливане да кжем )  - поне аз така правех с моята която от същия тъжен вид сега си има кейки с 4 листа. И моята явно я бях купила таква,  запленена от цвета без да забележа че сърцевината беше нагнила. Казвам че не сигурно обаче защото още една подобна на приятелката ми не можах да реанимирам като я взех в къщи.

# 725
Здравейте! Следя с интерес темата откакто я открих преди няколко месеца. Отглеждам си фалчетата /вече 16 броя/ от няколко години без проблеми до сега. Но, винаги има първи път! Известно време след последното поливане забелязах в две от саксиите нещо което притеснително ми прилича на мухъл. Явно нещо съм прекалила с водата, въпреки че се стремя да ги засушавам доста преди следващото поливане. Както и да е - то е ясно че сама съм си виновна. А и двете са ми стари растения - даже едната е първата ми орхидея Sad. Искам да помоля за помощ! Знам, че в някоя от старите теми сте го обсъждали. Рових, рових, но не успях да го открия пак! Имам някакви спомени, че се пръска с препарат. Или бъркам? Моля по-вещите да ми помогнат със съвет! Ще се опитам да кача и няколко снимки. /Моля да ме извините,ако не стане. За първи път ми е Embarassed/
http://prikachi.com/images/583/6270583R.jpg
http://prikachi.com/images/582/6270582v.jpg
http://prikachi.com/images/581/6270581t.jpg
http://prikachi.com/images/577/6270577Q.jpg

Това ми се е случвало и на мен. Нееднократно . И не е от преполиване а по-скоро от проблеми със субстрата.

Аз лично процедурах така.
1.Изваждах фалчето и почиствах добре корените от коричките. Все пак и на самите корени имаше от тези точици.Затова напръсквах с някакъв препарат които имам но не за вредители  а за болести по растенията. След 12 часа нпръсквах обилно крените отново. И оставях така орхидеята само по корени за 24 часа .
2. Винаги съм изхвърляла стария субстрат защото никога не съм сигурна каква точно обработка трябва да мине за да се изкоренят тези мухъли. Струва ми се че нов субстрат е най-разумно.
3. След 24 часа посаждам факчето в нов субстрат и накисвам.

Никога досега на фалче преминало тази процедура мухълите не са ми се появявали отново.
Аз също многократно питах на някой да се случвало подобно но никой не ми е отговорил утвърдително.

# 726
Основата, от където излизат листата, се сбръчка и въобще цялото цвете някак клюмна. Днес го извадих, за да огледам корените. Тънки са като клечки за зъби, сухи са и се ронят, а освен кори, в саксията имаше и някакви зелени парчета/нещо като дунапрен, онова, дето забучват цветята, когато правят букети- кошнички, не знам как да го обясня/. 
Много ми е тъжно за цветенцето ми. Мога ли да направя нещо? Какво да направя? Sad

Ето снимка:
Скрит текст:

Онцидиума е пресушен.
Тази орхидея не е фалчетата и не понася засушаване , а й трябва наистина влажен субстрат ноне  мокър. Мисля си че добре би живяла в сфагнум ако имаш, или смеска от корички и сфагнум, или с повечко от пиефлората ( зелените парчета в субстрата задържат влага а на онцидиума това му трябва.
Подмени субстрата като го направиш да е по овлажнен. Явно засушаването нему е харесало.

За сведние аз така и не можах да се сприятеля с онцидиумите именно по тази причина - не можах да ги науча да чакат рядко поливане.

# 727
Ето и снимки които обещах,това е най-добрата която успях да направя на фала с цветонос от центъра и минито снимах.
Скрит текст:

Благодаря
виждам че уж е от средата но не не. Голям късмет.

Нямам търпение да споделя радостта си ! Simple Smile Като знам колко трудно се отглеждат милтонии в домащви условия и колко трудно цъфтят- тези два цвята мното ме радват.Другият цветонос има 4 пъпки.Дано всички се развият.

Много е красива!

# 728
  • София
Момичета, помагайте  Praynig

Дойде ми пратката. Сложили си ми бонус някакви семенца и едни пръчици. Тези пръчици нещо за орхидеята ли са?  newsm78

# 729
Тези пръчици да не би да са за торене? Такива съм купувала от чужбина, забождат се в саксията и при поливане се разтварят и торят. Но не съм сигурна за твоите. Няма ли някакво описание на пакетчето?

# 730
  • София
Тези пръчици да не би да са за торене? Такива съм купувала от чужбина, забождат се в саксията и при поливане се разтварят и торят. Но не съм сигурна за твоите. Няма ли някакво описание на пакетчето?

Не, чисто пликче е  Tired Такива розови ли си взимала? Те специално за орхидеи ли са? Защото на сайта имат зелени, но ги водят универсални http://ivesto.eu/home/gradinski-produkti-compo/granulirani-torov … na-prachitsi-30gr.

# 731

Онцидиума е пресушен.
Тази орхидея не е фалчетата и не понася засушаване , а й трябва наистина влажен субстрат ноне  мокър. Мисля си че добре би живяла в сфагнум ако имаш, или смеска от корички и сфагнум, или с повечко от пиефлората ( зелените парчета в субстрата задържат влага а на онцидиума това му трябва.
Подмени субстрата като го направиш да е по овлажнен. Явно засушаването нему е харесало.

За сведние аз така и не можах да се сприятеля с онцидиумите именно по тази причина - не можах да ги науча да чакат рядко поливане.

Купих си субстрат /борови кори 80 % и сфагнум 20 %/, днес ще я реанимирам Laughing, да видим какво ще стане...Дано се сприятелим този път! Laughing
Благодаря ви много, момичета, за съветите!  bouquet

# 732
denima_re_ge благодаря ви за отговорите Hug. Ще си взема нов субстрат. Видях преди няколко страници, че препоръчвате един от Баумакс.
_re_ge, ако не ти представлява трудност би ли споделила какъв е точно препарата, с който пръскаш за болести по растенията Praynig. Фалчетата са единствените растения, които отглеждам и не разполагам с никакви подобни препарати. Така или иначе ще трябва да купя - поне да е нещо изпробвано. И да попитам дали е проблем - едната орхидея в момента цъфти. Да я изчакам ли да прецъфти или да я пресаждам направо? До сега не ми се е налагало и съм като в небрано лозе  ooooh!. Благодаря ти много за подробностите, които сподели.

# 733

Не, чисто пликче е  Tired Такива розови ли си взимала? Те специално за орхидеи ли са? Защото на сайта имат зелени, но ги водят универсални http://ivesto.eu/home/gradinski-produkti-compo/granulirani-torov … na-prachitsi-30gr.

Ето такива съм ползвала аз, само че н за орхидеи, а за цъфтящи балконски растения.

# 734
Здравейте, отдавна не съм писала и не съм показвала моите красоти, с които съм много горда Simple Smile

Ето го големия фалаенопсис в целия си блясък:

А ето и новата ми придобивка Онцидиум, но като ви четох коментарите дано успеем да се гледаме и да е все така красив:

На минито пък му пожълтяха цветоносите и ги отрязах да почине и дано скоро пак да има новички за да ме радва още повече, за сметка на това от както я имам вече 3 месеца порастнаха 3-4 нови листенца Simple Smile

Хубав ден от мен Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт