Орхидея - номер 10.

• 89 387
  • 737
  •   1
Отговори
# 240
Да ви кажа, ние използваме влагоабсорбатор при орхидеите, иначе цялата стая става в мухъл. Държим го на 60% влажност и на ден изхвърляме по 1,5 - 2 литра вода (по-точно я използваме да поливаме орхидеите с дестилирана вода). Може би пак зависи от количеството орхидеи и конкретните условия в дома. Като са много на едно място сами създават влажност.

Танче, въпросно е.
Сега ще ти дам база за сравнение. Орхидеите ми са в спалнята или да кажем 90% от тях. Кат опуснем влагоуловитя датчика показва до 70%. А в кухненско дневният тракт който е помещение с 25 квадрата влажността е 85 -90%  и без да съм готвила. но спалнята е южна да кажем 9,5 квадрата с един огромен прозорец , а тракта е северен с една дълга стена само с прозорци . Та  вероятно това също има отражение.

ти ме накара да се замисля- предполагам поливате много но и обезвлажнявате много. а аз поливам рядко а влагоуловителя пускам в спалнята само като съм свалила пране от балкона а навън е било влажно или мъгливо.

# 241
  • Бургас
Що е то орхидеЙ  newsm78
Може би имаш предвид орхидеИ  newsm78
пс - това Й на всякъде направо ми бърка в здравето  Confused
Joy Joy Joy
А,какво ще кажеш за прИсажданетото,пръчките,кейкАта и още имаше ама не се сещам.
Извинете ама не се сдържах.
Не,че аз съм много компетентна,но преди да се сдобия с орхидея се по интересувах от терминологията и доста прочетох по-въпроса.Като питам нещо поне да мога да обясня за какво точно става въпрос.
Има достатъчно информация в мрежата а и на първа страница.Може би трябва да се обърне внимание и на това/ако въобще някой чете първата страница/да се напишат някой термини
като например"Цветонос-пръчката  където се образуват пъпките" Mr. Green

# 242
  • Пловдив
като например"Цветонос-пръчката  където се образуват пъпките" Mr. Green
...и от която излизат другите пръчки.... Mr. Green
Показвах тук едно жълто фалче, което цъфна при мен - отвори само два цвята, а вече трета пъпка ще хвърли. Но пък изкарва нов цветонос, вече с три пъпки, та сигурно вижда зор, за това не се сърдя много.

# 243
Kua ,дай една снимка да го видим,защото честно казано аз почти нищо не разбрах,кое му вехне ,какви стъбълца растат newsm78.Така както си го написала вероятно вехнат стари цветоноси и явно излизат нови,ако е така значи растението си е наред.Ако това което излиза са корени пак е добре.
Ако става въпрос за фаленопсис би трябвало да е в прозрачна саксия и да следиш корените.Полива се когато посивеят.
Ама кажи поне каква е орхидеята.

Мисля, че е фаленопсис, но не съм сигурна. Саксията си дойде с цветето и дълги години нямаше проблеми с нея, но ако се налага, ще я сменя. Вехнат листенцата и неотворените пъпки, а това което излиза са цветоноси, да. Ето снимки:
Скрит текст:

# 244
  • Gone with the wind
Не, че нещо, ама .... това е било фаленопсис. В момента е труп.

# 245
Здравейте момичета!От скоро и аз съм горд собственик на бяло фалче и съм много щастлива.Четох всичко,което сте сложили на първия пост,но все пак имам още въпроси.Имам 2 цветоносчета на едното има останали 3 цветчета,а на другото току що му падна последния цвят и сега съм в чуденка дали да го отрежа или да го оставя?И ако го отрежа съвсем до долу ли да го отрежа или да оставя малко?Другият ми въпрос е има няколко коренчета стърчащи нагоре извън корите и си бяха здрави и хубави,но сега виждам,че 2 от тях са започнали да изсъхват и не знам какво да ги правя моля посъветвайте ме за да мога да я гледам както трябва и да й се радвам.
П.С.Извинявам се ако съм досадна с въпросите си знам,че сигурно сте говорили доста за тези неща,но не можах да изчета всички теми.

# 246
Ау потресаващо  Shocked Shocked

# 247
  • София
Наистино е трагично положението, но пропускате, че и "нещо излиза". Ако са двете тъмни къси клечки/цветоноси (на първата снимка се виждат май зелени връхчета), възможно е цветето да се опита да пусне кейки. Не ми се вярва да му стигнат силите, но пък надеждата умира последна. Все пак не знам какъв акъл да дам. От наличните "клечки" не бих пипала нищо, а бих изчакала сами да изсъхнат напълно. Корените може би е добре да се погледнат за нещо случайно оцеляло, но пък ако растението има воля да се бори, дали тази интервенция няма да му секне волята?  newsm78  Все пак може би трябва да се видят корените - в зависимост от състоянието им ще се разбере дали е преполята или пресъхнала.   newsm78

# 248
Уф става ми зле като я гледам.На мен ми се струва че по-скоро е изсушена. Незнам и от кога е така, но тези всичките цветоноси е трябвало да се изрежат още като е почнало загиването. Поне аз така мисля. А иначе наистина има някакви зелени връхчета. И на мен ми е любопитно какво е положението в корите.

# 249
  • Бургас
Малко е неясно от снимката,но на мен тези зелени връхчета ми приличат на коренчета.И наистина изглежда като пресушена.

# 250
Наистино е трагично положението, но пропускате, че и "нещо излиза". Ако са двете тъмни къси клечки/цветоноси (на първата снимка се виждат май зелени връхчета), възможно е цветето да се опита да пусне кейки. Не ми се вярва да му стигнат силите, но пък надеждата умира последна. Все пак не знам какъв акъл да дам. От наличните "клечки" не бих пипала нищо, а бих изчакала сами да изсъхнат напълно. Корените може би е добре да се погледнат за нещо случайно оцеляло, но пък ако растението има воля да се бори, дали тази интервенция няма да му секне волята?  newsm78  Все пак може би трябва да се видят корените - в зависимост от състоянието им ще се разбере дали е преполята или пресъхнала.   newsm78

Подкрепям .
Сега и да се тюхкаме файда няма - нека помогнем. момичето писа защо растението е в този вид, има си причина.

Аз също смятам че растението може да се реанимира.
Веднага се аргументирам защо
1. виждам като най-малко две кейки долу вкорените. Те самите са без корени но това означава че растението има здрави и добри корени които ние не виждаме.
2. виждам как от спящи пъпки се опитват да се появят нови израсъци на цветоноси - това за мен е доста добър знак- значи от там може да излезе още едно кейки.

Веднага правя списък на реанимационни грижи.
1. Веднага да се смени въпросната саксия, барабар със субстрата. За саксия изплзвай пластмасова прозрачна и да не е с такъв огромен размер. Нещо такова : http://uploads.ru/u1ZWm.jpg
Субстрат си купи от Баумакс - там имат най-сполучливия за мен субстрат за фалчета. Щедро направи дупки на саксията - и на дъното и отстрани като разрези за по-добър дренаж .

2. Като извадиш фалчето от саксията огледай корените, Обзалагам се че няма гнили затова просто не ги прави нищо. Това което ти изглежда сухо вероятно не е затова нищо бе режи не снемай ципи и прочие. Просто пресади.

3. ТУК внимавай и следвай инструкциите по пресаждане, не я закопавай за да не се получи гниене на кейкитата- тези зеленичките дребни листчета дето са дострани са млади растения с които орхидеята се мъче да оцелее. Те трябва да са НАД субстрата.

4. Не режи пръчките- Това са ЦВЕТОНОСИ , от тях излизат неща които означават че фалчето се бори или ще цъфти или ще пуска кейки.

5. Полей обилно в потапяне за 15-тина минути. Така субстрата се пропива добре и ще държи влажно. Остави на топло ( не горещо )  и да е светло но не  слънчево - далеч от въпросния прозорец !

След седмица ми докладвай какво се случва!

# 251
  • София
Здравейте, от скоро и аз се сдобих с две прекрасни орхидеи и от тогава съм, като луда. Непрекъснато ги наблюдавам и ви чета. Около 15 дни след като ги получих им окапаха цветовете, а сега цветоносите им се удължиха и се появиха в крайщата им пъпки. Въпроса ми е мога ли да очаквам от тези пъпки цвят? Ето и снимки:

и другата, тя малко ме притеснява, единия й цветонос изсъхна и аз го отрязах,а листата са доста по - тъмни от другата:

ето я и цъфнала:

# 252
и другата, тя малко ме притеснява, единия й цветонос изсъхна и аз го отрязах,а листата са доста по - тъмни от другата:

Цветоносите идват и си заминават- в какво е притеснението?
Да ! старите цветоноси могат да цъфнат на върха си обаче никога няма да е така хармонично и красиво както на долната снимка. Ще бъдат едни ошушкани и дългунести. Сега може да ме линчувате но това е моето мнение. Аз бих ги резнала да си почине цвтето и на есен да даде нови цветоноси. Но аз съм от най-крайните школи в орхидейовъденето  Joy

# 253
  • София
Ами, като че ли е по - недъгава, а и някъде четох, че не трябва да са тъмни листата  newsm78, не знам дали съм права.
Май не бих отрязала цветоносите, колкото и егоистично да звучи искам по - скоро да видя цвят.
 _re_ge, благодаря за отговора ти ще го имам предвид   bouquet

# 254
  • Варна
За "трупа" на Кия съм съгласна с Реге, вижда се издънка в основата, малко спаружена, но зелена, което значи жива, виждам и растеж по цветоносите. Бих пресадила и поливала умерено, според мен шансовете на растението не са за пренебрегване Confused
vangobi,
различните хибриди може да имат листа с различен нюанс зелено. Не се притеснявай сега за цвета, имаше нещо, че при по-малко светлина листата потъмняват и обратно, но не мисля, че случаят е такъв. За цветоносите - ти си реши дали ще ги режеш или не. Има три варианта - оставяш ги както са си и евентуално цъфтят, режеш над спяща пъпка, откъдето евентуално тръгват разклонения или режеш на пръст-два от основата. Няма правилно и грешно, въпрос на предпочитания. Аз съм от тези, дето нищо не режат има ли живот в него Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт