Орхидея - номер 10.

• 89 284
  • 737
  •   1
Отговори
# 465
Много съм ти благодарнa _re_ge , за подробните обяснения. отивам да си купя саксии и субтракт още днес .  Сега нещо, което малко не ми е съвсем ясно да как да ги държа във вода за 30 мин, трябва ли водата да е престояла или става с чешмяна (хлорирана) вода?
Аз моите ги поливам винаги с престояла вода.

И аз ги поливам с престояла вода, изчаквам 30 мин горе долу и изливам това, което е останало в кашпите. Ако реша да ги кисна във вода всички заедно, слагам от чешмата няма да им навреди.

Наистина по-добре да е престояла 24 часа - все пак гадости се отлагат,става по-мека водата. Ако не искаш от чешмата може да използваш от филтрираните кани/системи  но пак е добре да стане стайна температура- да не е много студена.

Какво значи да ги държиш във вода: вземаш саксията с новопосадената орхидея и я слагаш в някакво съдче което е малко по голямо.
Ето тук мои снимки да е по-пригледно :

Напълваш с вода докато стигне някъде един пръст под ръба на саксията на орхидеята ( и по нагоре да е няма страшно, само да не се мокри стъблото й - стъбло- дебелото късо нещо от което растат листата и корените ) и оставящ така някъде 30 минути. После вадиш слагаш на мивката да с еотцеди за 10-тина минути, почукваш саксията да излезе излишната вода и отново връщаш наместото в кашпа ако има такава.

НО!
не ги накисвай всички заедно в един общ съд- защото ко има зараза плъзва по всички орхидеи.

# 466
Реге, какво накисване в английска сол? За пръв път го чувам, дай малко подробности, моля!

Това е съвет който ми даде тук е темата Алекса, орхидеист с над 400 орхидеи! Спазвам колкото ми е възможно нейните съвети- адски послезни са. е не съм си намерила както и тя пророкува голяма част от допълнителните подхранващи но явно за сега на фалчетата ми не им пречи.

Копирам файла от първа страница- съвети за торене по схема на Алекса

https://docs.google.com/file/d/0B2q6beDktFuGU2ZKT0VZc1hRQkdzeF9l … dit?usp=drive_web

# 467
Благодаря ти! Ще го прегледам утре на спокойствие.

# 468
здравейте, имам въпрос относно пресаждането на орхидеите  моята е засята в обикновена пръст и то в доста висока саксия. въпреки това си се развива без проблем, даже много добре, пу-пу   само че почнаха да излизат нови въздушни корени. та въпроса ми е- да я пресея ли, да я повдигна ли само малко за да могат да се покажат нормално коренчетата или..... ???
Само да допълня, че в момента е цъфнала  Rolling Eyes

# 469
Когато цвете цъфти не се пресажда, независимо дали е орхидея или нещо друго.

Като прецъфти е по-добре да я сложиш в корички, а не в обикновена пръст.

# 470
  • Велико Търново
Здравейте! Две от долните листа на едната ми орхидея пожълтяха. Самата орхидея изглежда много добре, цъфнала е от доста време и продължава да цъфти. Сега се загледах в корените й - не помня преди, но изглеждат по кафяви от тези на другите орхидеи, които имам се чудя дали не са почнали да загниват или са били такива. Иначи са твърди. Самите листа са по-тъмно зелени и леко кафенеят - предполагам, че е такъв вид, защото цветът й е жълто-оранжев. Самата орхидея е фаленопсис. Та искам да попитам възможно ли е такива да й са корените или е почнала да загнива  newsm78

# 471
Здравейте! Две от долните листа на едната ми орхидея пожълтяха. Самата орхидея изглежда много добре, цъфнала е от доста време и продължава да цъфти. Сега се загледах в корените й - не помня преди, но изглеждат по кафяви от тези на другите орхидеи, които имам се чудя дали не са почнали да загниват или са били такива. Иначи са твърди. Самите листа са по-тъмно зелени и леко кафенеят - предполагам, че е такъв вид, защото цветът й е жълто-оранжев. Самата орхидея е фаленопсис. Та искам да попитам възможно ли е такива да й са корените или е почнала да загнива  newsm78

Корените на фалчетата са различни- на едно и също растение могат да са и свежи сребристи и тъмно кафеви и жълти във вътрешността на сакситята и меки във фаза на отмиране заради възрастта на корена  ( както и листата долните листа винаги отмират ) Щом има поне 3 свежи и твърди листа и цъфти няма как фалчето да има проблем. ако все пак нещо те притеснява като прецъфти можеш да го извадиш от субстрата ей така за да огледаш по-подробно. Но  аз лично не би се "вглеждала" излишно  Hug

здравейте, имам въпрос относно пресаждането на орхидеите  моята е засята в обикновена пръст и то в доста висока саксия. въпреки това си се развива без проблем, даже много добре, пу-пу   само че почнаха да излизат нови въздушни корени. та въпроса ми е- да я пресея ли, да я повдигна ли само малко за да могат да се покажат нормално коренчетата или..... ???
Само да допълня, че в момента е цъфнала  Rolling Eyes

Привет
Това съм го виждала на живо макар и да ми е доста странно защото обикновенна почвата не е въздухопропусклива и се отмива доста лесно. Накрая все пак тези фалчета преминаха в стандартен субстрат но все пак за период от време се чувстваха добре и в почва. обаче те съветвам внимателно да следиш корените защото ако има задържане на влага ще има и загниване. И като казваш се развива добре в почва колко време визираш- година , две, пет ?
Питам защото наскоро  видяхме една тук във форума засадена в обикновенна саксия с пръст и пресушена - не изглеждаше добре. ако обаче от 3-4 години фалчето ти е в такава обстановка значи наистина му е добре и не съветвам да сменяш нищо. Въздушните корени така или иначе винаги си стърчат - няма нищо страшно , просто за някои хора е дразнещо.

ако вече съвсем е излязла отгоре и нестабилна като кекната върху субстрата тогава можеш да я преаранжираш но не и сега докато цъфти.

# 472
  • Велико Търново
Здравейте! Две от долните листа на едната ми орхидея пожълтяха. Самата орхидея изглежда много добре, цъфнала е от доста време и продължава да цъфти. Сега се загледах в корените й - не помня преди, но изглеждат по кафяви от тези на другите орхидеи, които имам се чудя дали не са почнали да загниват или са били такива. Иначи са твърди. Самите листа са по-тъмно зелени и леко кафенеят - предполагам, че е такъв вид, защото цветът й е жълто-оранжев. Самата орхидея е фаленопсис. Та искам да попитам възможно ли е такива да й са корените или е почнала да загнива  newsm78

Корените на фалчетата са различни- на едно и също растение могат да са и свежи сребристи и тъмно кафеви и жълти във вътрешността на сакситята и меки във фаза на отмиране заради възрастта на корена  ( както и листата долните листа винаги отмират ) Щом има поне 3 свежи и твърди листа и цъфти няма как фалчето да има проблем. ако все пак нещо те притеснява като прецъфти можеш да го извадиш от субстрата ей така за да огледаш по-подробно. Но  аз лично не би се "вглеждала" излишно  Hug

_re_ge, благодаря!  bouquet Орхидеите ми са от година-година и половина и като че ли чак сега се загледах, че имат различия! Дано си права! Ще я наблюдавам сега по обстойно тази, че да видим Hug

# 473
  • Варна
Здравейте момичета, една от орхидеите ми няма корени...днес я пресаждах и видях, че е останала само по основата и листата си, беше пуснала един цветонос с няколко пъпчици едната от които още стои, листата са зелени, цветоноса е зелен...но ги няма корените  Rolling Eyes дали има възможност да си пусне корени пак или ще умира бавно  Tired
... и да се похваля...днес вечерта си купих една голяма орхидея намалена от 25 лв. на 3.99 лв...цветовете и падат, но е огромна и прекрасна  Heart Eyes

# 474
  • Варна
... и да се похваля...днес вечерта си купих една голяма орхидея намалена от 25 лв. на 3.99 лв...цветовете и падат, но е огромна и прекрасна  Heart Eyes
Мога ли да попитам от къде я купи и дали имаше още в наличност?

Последна редакция: ср, 15 май 2013, 20:00 от Tsvetivn

# 475
  • Варна
Кауфланд Младост...имаше още 2...цял ден са им намаляли цената.

# 476
  • Варна
Кауфланд Младост...имаше още 2...цял ден са им намаляли цената.
  bouquet Благодаря за информацията!

# 477

здравейте, имам въпрос относно пресаждането на орхидеите  моята е засята в обикновена пръст и то в доста висока саксия. въпреки това си се развива без проблем, даже много добре, пу-пу   само че почнаха да излизат нови въздушни корени. та въпроса ми е- да я пресея ли, да я повдигна ли само малко за да могат да се покажат нормално коренчетата или..... ???
Само да допълня, че в момента е цъфнала  Rolling Eyes

Привет
Това съм го виждала на живо макар и да ми е доста странно защото обикновенна почвата не е въздухопропусклива и се отмива доста лесно. Накрая все пак тези фалчета преминаха в стандартен субстрат но все пак за период от време се чувстваха добре и в почва. обаче те съветвам внимателно да следиш корените защото ако има задържане на влага ще има и загниване. И като казваш се развива добре в почва колко време визираш- година , две, пет ?
Питам защото наскоро  видяхме една тук във форума засадена в обикновенна саксия с пръст и пресушена - не изглеждаше добре. ако обаче от 3-4 години фалчето ти е в такава обстановка значи наистина му е добре и не съветвам да сменяш нищо. Въздушните корени така или иначе винаги си стърчат - няма нищо страшно , просто за някои хора е дразнещо.

ако вече съвсем е излязла отгоре и нестабилна като кекната върху субстрата тогава можеш да я преаранжираш но не и сега докато цъфти.

Благодаря за инфото  Simple Smile  от около 3-4 години си е в тази почва (аз я взех преди 3г. и тя си беше в нея не знам от кога) поливам я доста рядко особено зимата. Просто ме интересуваше дали е редно да я правя нещо или..... не знам как точно да ви кача снимка за да видите. Саксията е малко по-дълбока и самото растение не е на повърхността а на около 5см и листата се наддигат малко за да излязат. За това не знам как ще се чувстват новите коренчета, до сега не са ми излизали нови  Blush Blush

# 478
  • Бургас
Преди известно време бях писала но така и никой не ми отговори и за съжаление ще трябва пак да досаждам,имам орхидея на която и пада цвета, не мога да разбера от какво е, имам я от 8-ми март като ми я подариха и изпада цвета но от спещи  пъпки избиха нови кейки с цветоноси, пъпките пораснаха отварят се до едно положение и на другия ден се свиват и изсъхват.моля за помощ.

# 479
Преди известно време бях писала но така и никой не ми отговори и за съжаление ще трябва пак да досаждам,имам орхидея на която и пада цвета, не мога да разбера от какво е, имам я от 8-ми март като ми я подариха и изпада цвета но от спещи  пъпки избиха нови кейки с цветоноси, пъпките пораснаха отварят се до едно положение и на другия ден се свиват и изсъхват.моля за помощ.

Мисля че знам за кои осмомартенски фалчета говориш ( Баумакс вероятно ), но все пак покажи снимка ако е възможно.

Причината предполагам не е в теб- аз имам същото от миналата година оак за  осми март - не съм виждала по капризно фалче, пъпките ми тази година капят постоянно от може би от 20 заложени пъпки цъфнаха само две, цветоноса от едната страна съхне от другата пуска пъпки, листата му са все едни дехидратирани - мъка. Мисля че и твоето е такова- много дами тук от форума получиха такива за осми март тази година - полуминита с цикламени цветове с малко бяло. Мои снимки от миналата година на въпросното фалче тук :

Общи условия

Активация на акаунт