Тригодишно февруарчето е вече, пролетта не е далече (49)

• 56 732
  • 745
  •   1
Отговори
# 495
  • До Балкана
Брей, брей, какво са те изсилили, Слънчи! Радвам се, че е най-лекото възможно (поне така звучи). Лекувай се и се подобрявай бързо!
Кали наистина е прекрасна, костюма е разкошен! Браво! Софи се превръща в толкова нежна млада дама!
Мяуче, мислех аз, че всичко ще приключи с първия ден, но ей го на, вече трети ден днес родители обикалят входа "сълзяши" и вайкащи се как да си оставят децата. Борил е толкова доволен, че отива, почти като Кали се изказва в уверението от моя страна на това, че ще ходи на детска градина и на следващия ден. Аз за неговата адаптация съмнения не съм имала, просто мен ме стяга сърцето като ги гледам как се вайкат другите... Успях да си поговоря и с двете учителки и съм определено по-спокойна. Имат костенурка във вътрешния двор и ги извеждат там да се грижат за нея и да си играят, което много помага.
Хубав ден, момичета!

# 496
  • offshore & overseas
Ама, Далче, за жалост ролята на времето в поговорката „Всяко чудо за три дни.” е леко недооценена. Трите дни рядко са точно три дни. Във вашия случай предвиждам към месец зор (ако бяхте тръгнали септември, срокът щеше да е три... месеца). Доколкото разбирам, зорът е за другите майкини, онези, чиито деца не са ходили преди това на ясла.

Това съм го преживяла вече веднъж с Калина и, повярвай ми, щях да удушЪ с голи ръце една наша близка детска учителка, която ме „успокои” с думите „Ооо, плачат си до Коледа децата.” Не я удуших - оказа се права. За първата група на К. Не само плачат, но се борят със зъби и нокти. hahaha

Ако се върнеш четири години назад в моите писания, ще видиш за какво иде реч, чат пат съм споменала по нещо. Или може би е било в частна кореспонденция. Убий ме, не помня. Имаше един особено картинен случай с близначки, водени от баба си, достоен за роман. Може би ще го изровя и ще го постна. А може би не. Ще видим.

Но втората първа група, в която попадна детето, беше очарователна и много хармонична. За първи път в историята на градината, се случи децата да реват само 1 месец. Та така.

Трябва да се има предвид, че несвикналите 3-годишни се дават много по-трудно от бебетата. Просто вече всички са и с ума си, а не само с емоциите, ако мога така да се изразя. Laughing

Всъщност, не очаквам и при нас да има драми - сградата е същата, децата са същите (наборчетата от първа и втора ясла от миналата година, без бебетата от тази) и по едно добро стечение на обстоятелствата учителките, които вече 2 години се занимават с групата на Калина, сега поемат бъдещата група на Люда. Не видях да са пуснали бройки за нови дечица, но допускам по някое парашутистче да кацне по някое време, не задължително в началото обаче. В тази градина правят всичко възможно преходът да е минимално травмиращ за дечицата, които неизменно се привързват и към сестрите и към детегледачките.

Та такива ми ти раЛти, друзья дорогие.

При нас, разбира се, нищо ново. Леки промени в очакванията, леко объркване на представите за туй-онуй, лека неяснота по отношение главно на един въпрос, но... не смятам да ви занимавам.

В здравословно отношение за децата няма да говоря, а аз съм добре - изкарах една мигрена и веднага след нея един от любимите ми вируси със запушен нос (и съответното безсъние).

След ципрофлоксацина изграждам наново стабилния си имунитет от 5-годишния период на непрекъснато кърмене и е... меко казано досадно. Rolling Eyes

Само мигрената нямам воля да лекувам по природосъобразен начин, а то друг няма, затова просто се болкоуспокоявам, доколкото това е възможно, ъф корц. Най-често с еКспресо, но днес нямам нужда.

П.П. Пууу, Юхчева, да тъ ожали чувяк! Каква епохална досада Wink

Последна редакция: ср, 05 юни 2013, 12:52 от Мяуче

# 497
  • До Балкана
Спомням си, Миме, за някакви споделени мисли, наистина, по повод детската градина на Кали... и точно за близнаците...  newsm78 За децата е нормално да се адаптират по-трудно като са по-осъзнати, напълно се съгласям с теб. И макар почти всички да сме минали от там, се знае, че и родителските тела преживяват оставянето не по-малко трудно, но се чудех главно защо си го причиняват това обикаляне да слухтят дали плаче детето им, разревани и то доста дълго време след като са го завели.  Като се има предвид, че в момента, в който влезе плачещо дете в групата по-чувствителните започват да плачат съпричастно с него. А има една майка, която плаче като оставя детето си. Rolling Eyes Но ние тези неща сме ги говорили. Аз просто се развълнувах и реагирах, защото бях забравила опцията, че някои деца за пръв път попадат в институция. И предвид гледката и факта, че Бо е в съвсем нова сграда, с нов персонал и без нито едно познато дете, ме загриза и мен в първия ден!  Laughing
Няма оставяне тази мигрена, ей. Миналия месец и мен ме тръшна 2 пъти. Бързо се възстановявай от вируси, но като знам на 3-тия ден ако не е минал вече, ще си пушка! Hug
Мечтая и аз за такива скучни и "безсмислени" задачки! Ай, дано! Heart Eyes Mr. Green

# 498
  • offshore & overseas
И макар почти всички да сме минали от там, се знае, че и родителските тела преживяват оставянето не по-малко трудно...
Преживяват го по-трудно от децата. Обикалят, защото се надяват да чуят, че детето вече не плаче, но уви... Confused

Аз лично не бих си го причинила, винаги съм драсвала с мръсна газ (при мен особено тежеше обстоятелството на силно неприятната градина). Но и бягството ми е тъй присъщо. 4470

Да, точно за 3 дни process-вам аз подобни вируси. Не и бацили от ранга на бета хемолитичния стрептокок, де. Stop

# 499
  • София
Далче, говорили сме и друг път за адаптацията към режима на детските градини на родители и деца и сме казвали, че вторите се справят далеч по-добре в тоя процес. И на мен ми се струва неадекватно поведението на родители, които не спестяват (или поне не се опитват) собствените си емоции на децата, на които и без това им е трудно. Нали затуй си родител, сдържай се малко, преглъщай буцата, сложи усмивката до раздялата с дребното, пък после ако ще се фърли да ревеш в храстите, нали...  Rolling Eyes

И аз си спомням близначките и бабата от историите на Мяучето, явно голямо впечатление ни е направила.  Crazy

Колкото до моята работа напоследък, къде видяхте да се оплаквам, че била досадна?  Crazy Аз толкова се вълнувам и вживявам, че чак понякога се срамувам от себе си, като помисля например след 5-10 години какви ще са ми чувствата към плафониерите, които сега избирам иначе толкова грижливо.  hahaha Пък тая работа мога да я върша на пълен работен ден, дет' се вика, само да мога да избегна неприятния момент с харченето на пари. Оплакванията ми са главно в посока на времето, което ми отнема 'сичко това, както и на срама от размера на собствения си мат'риализъм и проявите на вещомания.  bowuu

Последна редакция: ср, 05 юни 2013, 14:12 от Юхуу

# 500
някои деца за пръв път попадат в институция
Ей това вече прозвуча плашещо. Mr. Green
Юхич, дай Боже все такива задачки да имаш, пък ако ще и свързани с харчлък.  Laughing
Аз тези дни съм се захванала с абсолютна подмяна на почти-тинейджърски гардероб и ме боли сърцето като знам колко средства ми погълна. ooooh! Мъка, мъка... Mr. Green

# 501
  • offshore & overseas
някои деца за пръв път попадат в институция
Laughing Добре че знаем какво има предвид Далчето, инЪче... Rolling Eyes

П.П. Уф, Котич, като рекохте гардероб и ти, и Слънчевата, в първия момент си представих как изнасяте стария скърцащ двукрилен (който се намира у нас) и го подменяте с нещо по-така (каквото и да значи това) - съвсем в духа на Юхчевите занимания, нали? Пък то идело реч за съдържанието, не за формата...

Последна редакция: чт, 06 юни 2013, 09:30 от Мяуче

# 502
Не е чак толкова добре детето да знае, че и на мама и е мъчно, че тя не е робот.
Аз пък мислех, че би било добре да го знае. Wink

# 503
  • offshore & overseas
Не е чак толкова добре детето да знае, че и на мама и е мъчно, че тя не е робот.
Аз пък мислех, че би било добре да го знае. Wink
Да де, 100 пъти оправях това и накрая ти го цитира пак криво. Егати! Излизам да сбера потомството. Коригирах по-горе, още преди да ме цитираш, всъщност.

# 504
П.П. Уф, Котич, като рекохте гардероб и ти, и Слънчевата, в първия момент си представих как изнасяте стария скърцащ двукрилен (който се намира у нас) и го подменяте с нещо по-така (каквото и да значи това) - съвсем в духа на Юхчевите занимания, нали? Пък то идело реч за съдържанието, не за формата...
В интерес на истината и аз помислих така, когато четох нейното мнение, обаче плеснах същата дума и в моето с идеята да бъда разбрана по–различно. hahaha

# 505
  • offshore & overseas
Ам така де, трябва да си обогатяваме активния речник, нали?

# 506
  • София
Според мен в случаи като този всички родители без изключение се опитват да скрият емоциите си, но не всички успяват да ги удържат (може би защото емоциите не при всички са еднакво интензивни, нали?).

Само в яслата на Диди съм попадала на (поне) 2-3 чифта родители, които никак не се опитват да си скрият емоциите. И става въпрос за момента на раздялата, иначе и аз съм с две ръце детето да се запознава с емоциите на родителите си. Имам предвид да се говори преди това - да се подготвя детето за раздялата ("трябва, въпреки че не искаме"), както и да се говори след това - при Диди практикувам диалози по пътя за вкъщи. Питам я как е минало в яслата (в началото нищо не казваше, но напоследък разказва доста подробно), разказвам ѝ аз какво съм правила през това време. Ако е плакала сутринта (при нея - преглъщайки да ми казва, че не иска в яслата) я питам дали си спомня как сутринта е плакала и ѝ обяснявам, че и на мен ми е било мъчно, че не искам да работя Mr. Green, но съм се постарала да я взема първа и някакви подобни. Всичко е наистина, не я лъжа, естествено. Въобще, усещам се, че и тук съм почнала да пиша прекалено много пъти "аз", защото целенасочено говоря за себе си и пред Диди - какво ми харесва, какво обичам, как се чувствам и какво ми е на главата (е, опитвам се да не е прекалено, а просто да дам обяснение на някои неща - че съм нервна например, както и да я запозная със собствените си емоции; понякога разказвам нещо от първо лице и после я питам: "А ти?" и стават раЛтите).  Crazy

Но не одобрявам ако детето се е разстроило при влизане в яслата/градината, родителите да наливат масло в огъня с вайкането си пред него.  Crazy

И аз помислих, че Слънчи ще купува нова мебел.  Blush При Котето разбрах, че става въпрос за тоалети.  Flutter

# 507
  • offshore & overseas
Joy

Последна редакция: чт, 06 юни 2013, 09:30 от Мяуче

# 508
От тът-тътка скочих на тутурутка. Супер. Joy
Супер, я! Laughing
Принципът на не–универсалността го подкрепям. Peace

# 509
  • София
Принципът на не–универсалността го подкрепям. Peace
+1  Peace

Ам аз с цялото си сърце влизам в положение на хора, които дават чувства на емоциите си, ма това не ми пречи да им се дразня. Т.е. някак повече влизам в положение на децата (ако се придържаме към конкретния сценарий за оставяне на дятиту в ясла или градина). Ам представете си да негодувате толкоз, че да почнете да ревете неутешимо и изведнъж мама избухва в плач и изглежда много, ама много тъжна. Ам че нали тя искаше да ме оставя, що пък ся е тъжна? Като е тъжна що ме оставя? Изобщо кво се случва тука, ако сички сме тъжни, що се подлагаме на тоз ужас и... и... я да ревна още по-силно...

Общи условия

Активация на акаунт