В момента чета...17

• 38 418
  • 742
  •   1
Отговори
# 120
Започнах тази на Уила Катър

Едноименният роман нещо не можах да го схвана сякаш. Скучен ми се стори.
Иначе следващия по ред разказ ми е по-приятен за четене. Като я прочета цялата пак ще пиша.

# 121
 Свърших и "Слепота"....не съм очарована. Може би моментът не беше подходящ. Или просто трябва да спра с очакванията. Книгите към които подхождам без ме впечатляват най-много  Laughing
 Много се чудя с какво да започна. Утре ще отида в любимата книжарница и ще си купя нещо, но сега имам малко време.... newsm78
 ..понеже Тюдорите са ми слабост ще нападна Филипа Грегъри  Mr. Green

Последна редакция: сб, 16 мар 2013, 22:32 от shiningsmile

# 122
Изпуснала съм ви.
Имам си вече четец и си свалих Оризовата майка. Започнала съм 3 книги + 1 пътеводител на Фодорс за Португалия и май нито едно няма да приключа скоро. И аз лесно запивам вечер.

# 123
  • Бургас
Aз прочетох " Черно мляко " на Елиф Шафак, но като изчетох коментари тук, ще взема да я мина още веднъж, да и дам още един шанс, защото честно казано не ми хареса особено, а може би не си падам по автобиографични книги. А само като си спомня как в книжарницата ме убеждаваха да взема нея пред " Любов ".
Започнах " Яж, моли се и обичай " - Стигнах до част в Индия и я оставих, явно ще изчакам да дойде моя духовен момент... После реших и изчетох от Никълъс Спаркс - " С дъх на канела " и "Вечери в Роданте "  Embarassed
Сега съм на испанска вълна, свалила съм си " Дон Кихот " , моля Ви за идея за испанска книга  Blush
  bouquet

# 124
   Прочетох "Трудно е да бъдеш добър" на Ник Хорнби. Благодаря на Izma, че я сподели тук. Книгата ме накара да се замисля за брака, за нуждата ни от лично пространство, и за това има ли граници добротата ни, и дали сме толкова добри, за колкото се мислим.  
    Не виждам нищо лошо да обсъждаме "На изток от рая" отново. Прочетох я за втори път наскоро, заинтригувана от голямото пристрастие на neli mar4 към нея. Спомените ми бяха бледи, за книга, която ми е харесала. Сега открих колко многопластова и мъдра е. Понякога имаме нужда да видим нещата през очите на другите, за да ги дооценим. Simple Smile

Последна редакция: нд, 17 мар 2013, 20:13 от Козунак

# 125
  • София
Заинтригувахте ме с Ник Хорнби. Намерих го в читанката, ще прочета романа.
Аз продължавам със Сянката на вятъра. Малко трудничко ми тръгна, но мисля, че се нагодих  Laughing. В романа има и тънко чувство за хумор, мисля, че ставам голям фен на Фермин.

# 126
  • Den Haag
Снощи късно завърших "Покани ме да вляза" Линквист
Скрит текст:
Ужасяваща, потресаваща и завладяваща! Въпреки обема си, книгата те поглъща и не усещаш, как времето минава. Чете се бързо, държи те в напрежение до края. Оставах будна до късно през нощта, поглъщайки жадно всяка дума. Въпреки ужасите, кръвта, гнусния педофил и жестокото отношение на някои съученици към Оскар в тази книга откриваш и едно чисто, топло и истинско приятелство, дори любов. Отношенията между две коренно различни същества, Оскар - човек и Ели - вампир. Двамата са толкова различни, но в същото време си приличат и имат нужда един от друг. Тяхната любов е като ярка дъга в мрачен сив ден. Само като я погледнеш, толкова ярка, цветна, красива, стопля сърцето ти и те кара да се усмихнеш.

# 127
  • София

О, нападни я  Heart Eyes
Аз приключих "Любовникът на девицата" - много ми хареса!  Grinning

Скрит текст:
Въпреки че светлината, в която беше представена Елизабет - като непостоянна, нерешителна, похотлива жена, до голяма степен ме изненада. През цялото време изпитвах съжаление към Ейми Робсарт (лейди Дъдли) - истинска жертва на болните амбиции на съпруга си, единствената невинна в цялата история и заплатила в крайна сметка със смъртта си... Другото, за което се замислих е дали наиситна Робърт Дъдли е обичал Елизабет (от книгата не останах с такова впечатление) или е бил просто един домогващ се до трона опортюнист?

Сега мисля да започна :

# 128

О, нападни я  Heart Eyes

Щях, но уви  Mr. Green Объркаха се малко плановете. Иска ми се да ги прочета в хронологичен ред, а "Вярната принцеса" я няма в Читанка Sad Ще си я купя по-нататък, Катерина Арагонска кой знае защо, ми е любимата съпруга  Grinning
 Не можах да отида до книжарницата, но успях да разровя библиотеката на покойния ми дядо- има  много книги, макар и повечето ценни неща да сме ги взели. Свет много ме запали с коментара за "Мостът на Дрина" ииии....познайте какво намерих в библиотеката  newsm44 Просто преди заглавието не ми е правило впечатение Wink

# 129
Завърших "Забравените от небето" от Екатерина Томова

Подобно „единство“  само в „Правек и други времена съм срещала напоследък - сякаш цялата природа е едно цяло – „чиляците“, животните, дърветата, вятърът, слънцето, небето… Говорят си хората с вятъра, говорят си със звездите, животните за роднини ги имат…
Скрит текст:
„Сетне найдах козицата… Оправих й строшените ноги. Други роднини немам.“
или
 „Щом си умря козата ми, това ято лястовици се засели тука. Събарях им гнездата, събарях, че съм отвикнал от чузди хора, ама те пак си ги градяха.“
Плач се надигна в гърдите ми и тежест ги затисна най-много в „Голгота“, много вълнуващ е и „Тъжина“. Пак след всеки разказ спирах четенето. Книжката може да се прочете и на едно сядане. Но аз я четох бавно два дни. Обикновено чета много бързо, препускам на двойни обороти. Тази книга четох попиващо - „на забавен кадър“…

В сборник от разкази най-много ми харесва, когато те са свързани тематично и стилистично. Случаят е точно такъв, а преходните изречения съвсем съединяват отделните части в едно цяло… При разказите често името на сборника е заглавието на един от тях или има друго заглавие, отразяващо съдържанието. Тук думата „небето“   е толкова съществена и обединяваща като за заглавие.
В този „смесен“ родопски край нямаше Исус (само на едно място), нямаше Аллах –едно Небе навсякъде. Тяхната религия…

Скрит текст:
"- Ами тебе какво те грее, че има сила в небето?
- Че оти да ме не грее? Тя дава нощите да си отдъхнеш от работа, дава дъждът, да се ражда жито и да цъфти всичко! Греяла ме е колко години… Щом сториш някому добро, силата те гледа и те заповня, пък чилякът не повни. Вий, младите, що не вярувате в нея бе?"

А колко смърт е имало едно време… И колкото са мрели деца, млади и по-стари тогава, за столетниците сякаш мъката от това е двойно по-тежка, защото надживяват всички  и изпращат много…

Скрит текст:
„ Че нали го изпроводихме нашто момче, ма, двайсет години минаха… Как да проводи хабер, оттам никой не може да проводи. Нали умря момчето ни, младо си отиде, немаше и седемдесе. Сетя ли се за т‘ва, мечка ме натиска отпреж, та ми не пуска въздухът!“

Като видях книгата препоръчана тук, веднага поисках да я прочета. Но все пак очаквах, че ще е прекалено носталгична – постоянно връщане назад и тъгуване за миналото аз много не харесвам. А тук хем го имаше в немалка степен, хем изобщо не ме дразнеше.  Сякаш с годините мъката на старите е изтъняла, превърнала се е в покой, съзерцаване, приемане... Друго, което понякога ме дразни – отричане на „техническия прогрес“ от страна на възрастните.  И в това отношение не се подразних, когато столетниците не искат ни ток, ни радио, ни самолети – това не ми се стори като инатливо опъване срещу техниката, а като намиране на смисъл/радост в други неща,  поставяне на човешката доброта в центъра на всичко… Дори в крайна сметка се оказа, че хората търсят отговори на много въпроси, че и техниката (самолетите) приемат, и знанията ценят, по свой си начин (писаното слово в няколко разказа се оказа символ на надежда за добро). 

Скрит текст:
„Да се дигна и да се разгледам от небето, ей, голяма работа ще да е!
… Ще кацна на нивата и ще ме наобиколят дечурлигата. Армаган ще им донеса, по една звездица армаган. А на дъртата ми баба една бучица от слънцето ще откъртя, да се накичи с нея, та да оздравее и никогаж да не умира!“

„Друго си е човяк на светът, друго – на село!
Изучиш ли се по светът, не може да те надвият старостът и самотията!“

В сборник от разкази често се случва да не помня всички. Сега ми е важно да запомня всеки от разказите. Може би като съм си извадила откъси от всеки разказ, това ще бъде възможно.  Мислех, че „Тъжина“ е естественият край на сборника, но разбира се „Ной и Зуица“ е идеален обобщаваш завършек.

# 130
Някой чел ли е "Устоите на земята" ? Ако да, може ли да споделите впечатления?

Хубава седмица от мен !

# 131
  • Велико Търново
Приключих с "Ловецът на хвръчила". Ще я помня дълго време, уникална книга Simple Smile

Сега мисля да започна:

# 132
Решат Нури -  "Огнена нощ". Нещо трудно ми върви...

# 133
Започнах " Златния храм" на Юкио Мишима. Първи досег с този японски писател. Засега ми е любопитно. Ще споделя мнение като я прочета

# 134
Някой чел ли е "Устоите на земята" ? Ако да, може ли да споделите впечатления?

Киф, аз чета в момента първата книга. Мисля, че amanita я чете преди мен. Все още съм на 38 %, но ми харесва. Това е исторически роман, писан за построяването на една катедрала. Увлекателна е, има интересни герои, а църквата е представена с предимствата и недостатъците й. Ако харесваш подобни книги, смело посягай към нея.   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт