В танц със старостта

• 18 799
  • 211
  •   1
Отговори
Късно вчера близо до една от спирките на метрото седеше дядо, който свиреше на акордеон. Може и да сте го виждали. Различното обаче беше, че до него по един старомоден и чаровен начин танцуваше баба, засрамено навела очи. От време на време надигаше глава, усмихваше се кратко и бързо скриваше лицето си надолу. Личеше си, че много се срамува. Сърцето ми веднага се развълнува, но циникът в мен започна да спори с него. Имаме цял един живот да работим, планираме, спестяваме затова всеки получава "утре" резултата от това, което е направил "днес, но така ли е наистина? Мислите ли за това какъв ще бъде вашият живот когато сте над 60г.?

Липсва ми откровения разговор за това какво е да си възрастен човек/жена/майка/баба. Знам, че имаме достатъчно съфорумки, които има какво да ни споделят и ще ми е по-лесно да се идентифицирам с тях отколкото с някой телевизионен репортажен герой, който води различно от моето съществуване. Много се надявам да намерих подходящите думи, с които да обясня за какво е тази тема и защо не е в Клюкарника.  Peace

# 1
  • тук-там
От известно време много мисля за това. Може би защото прехвърлих 40-те, а мъжа ми 50-те....
Вече започнахме да "градим" нашето "старческо" местенце - къща на село. Laughing

Много се надявам да остареем така както си го представям - щастливи заедно, а внуците да идват в месеца по веднъж. Дворче, куче, рента и мнооооого любов!    bouquet

И естествено, да имаме сили да посрещнем "нещата", които не сме си пожелавали... Peace

# 2
Хах, аз наскоро прехвърлих 40-те, а мъжът ми 50-те и никакви, ама никакви мераци нямам за "старческо" местенце  Simple Smile Може би защото детето ми е още малко, може би, защото много се надявам да съм взела гена на майка ми, която изглежда на 50 и се чувства на 30... не знам. 40 са един много хубав вододел, след който осъзнаваш, че половината ти живот е минал и вече нямаш време за излишни компромиси, за прекалено съобразяване, за отказване от нещата, които харесваш, за загубено в депресия време, за това да се срамуваш, докато танцуваш. Само се надявам да не изтрещя в някаква Вивиан Уестууд-насока (щото скоро се хванах да си мисля как оранжевата боя ще хваща по-добре на бяла основа)  Mr. Green

# 3
Скоро ще навърша 50. Въобще не се чувствам на толкова,някак странно ми звучи, но си е факт. Всъщност сега живеем втора младост, децата са встрани от нас, още нямаме внучета ,но се надявам и това да ни сполети. Но определено се замислям за живота си след около 10-ина години,живот и здраве. И мислите ми въобще не са много оптимистични. Като гледам какво става в държавата и какво е отношението към възрастните хора. Единият ми син е в Германия- ами там да си възрастен е нещо много по-различно ,отколкото тук. Но се опитвам да прогонвам тези мисли и да живеем сега. Пък после- каквото дойде.

# 4
  • тук-там
Хах, аз наскоро прехвърлих 40-те, а мъжът ми 50-те и никакви, ама никакви мераци нямам за "старческо" местенце  Simple Smile

Незнам.... ние за 20 и кусур години семеен живот сме се местели....7 пъти! Не по квартири - уж все на по-хубаво, по-голямо и т.н... Вече ми се иска да се "установим" някъде и....така. Laughing
Искам двор, зеленина и ...простор за очите, а това в града...абсурд.
Децата ги отгледахме. Mr. Green  Общо взето, сега си задоволяваме собствените лиготийки вече.
Купоните не спират... Духът е млад!  Peace Но... ми се иска и да се кротна вече! Може би остарявам? newsm78

# 5
След 60г. смятам да се захвана с академична кариера в
областта на етноботаниката. Няма да остане билка неизпушена
и неизядена.

# 6
  • на правилното място, в точното време
Октоподеса, странни размисли за теб Rolling Eyes Макар, че всеки човек във даден момент стига до подобни мисли. Планове не съм правила, къщичката не ми е мечта. Надявам се само да съм в кондиция достатъчно дълго време, за да не обременявам децата си и да се радвам пълноценно на внуците. Определено искам да се чувствам добре и в хармония с тялото си. Да не преобладават болежките и битката за оцеляване. Знам ли тогава какво ще искам  Thinking А, да искам да съм с любимия мъж.  Heart Eyes

# 7
След 60г. смятам да се захвана с академична кариера в
областта на етноботаниката. Няма да остане билка неизпушена
и неизядена.
Е, ама как можеш да си сигурна, че е трип, а не деменция  Mr. Green
Иначе старостта е подходяща за разни рискови начинания, щото вече няма да го има тоя страх, че можеш да се бъгнеш нещо или нещо кой знае какво да загубиш.

# 8
както се очертава да работим до 70 години, не знам кога ще имаме време да стареем.  newsm78

# 9
Аз разсъждавам по-конкретно сякаш. Всеки иска да е в прилично здраве и т.н., но пък като четеш темите как никой не спестява и оставам с впечатление,  че не се замисляме много сега, а после става късно. Утопична ми е идеята за малка къщичка на село, ако не правиш нищо още на 20+.

# 10
Аз разсъждавам по-конкретно сякаш. Всеки иска да е в прилично здраве и т.н., но пък като четеш темите как никой не спестява и оставам с впечатление,  че не се замисляме много сега, а после става късно. Утопична ми е идеята за малка къщичка на село, ако не правиш нищо още на 20+.
Aз спестявам, но не за къщичка на село. Аз мисля да съм по круизите.  Laughing

# 11
  • Най-сетне у дома
Записвам се да следя. Миналата година и в началото на тази ми се заредиха операция след операция и какви ли не здравни неблагополучия. Имах усещане за старост, която не просто чука на вратата, а вече е дошла. Периодът отмина, аз живнах, възстанових се и отново съм на гребена на вълната, но... споменът за онова усещане остана. И не беше добро. А преди този период винаги мислех за старостта като за онзи облекчителен период, в който всички глупости са приключили и човек може да обърне внимание на същественото. 

# 12
  • София
Аз понякога изпадам в такива размисли, когато гледам баба, майка ми и баща ми. Това да нямаш средства и да се притесняваш за хляба си и длаи ще ти е топло, ми е най-големият ужас.Затова много се притеснявам за времето, когато родителите ми вече няма да могат да работят. Баща ми се пенсионира млад, сега е на 52(или пък 53  newsm78 Embarassed) От 10 години е пенсионер.Работи като охрана(бивш полицай е), последния път, когато си смени работата се оказа, че в бранша много са паднали заплатите.Общо взето от 800лв заплата като охрана, мина на 600, след което на 460. Добре, че взима по-голяма пенсия. Има спестявания, къде от собствени средства, къде от получено наследство, но те не могат да го изгледат на старини.
Майка ми няма спестявания  Laughing Тя е на 45, вятър я вее на бял кон. Сега е решила да си сменя работата, но не иска нов,а щяла да седи на борсата, защото е изморена, пък после ще си търси  Laughing Но аз все се тревожа, че след години ще са по-възрастни, трудно ще ги взимат някъде, ако ги вземат ще им дават мизерни пари.
И от друга гледна точка се тормозя с едни мисли. Не се разбират, от няколко години живеят заедно ей така. Баща ми е домошар, обича си жената и не иска друга, няма приятели. Понякога ми е много мъчно като го гледам толкова самотен, толкова подтиснат от майка ми. Тя си има приятел(който не е цвете и не мога да го понасям) и след някоя и друга година ще го остави. Много ми е мъчно като си представя как баща ми ще си остарее самичък. Дядо беше така самичък(баба го остави преди много години, има си гаджета периодично) и се случваше да звънне по телефона и да плаче, че е сам.Не искам това да се случи с баща ми.

# 13
Като прехвърля 55-60, ако реша че вече съм стара директно изчезвам по купони , тихи местенца за билки т.е ще опознвам природата на Перу и Колумбия , дано съм здрава , ще си глезя снахата и внуците , но с ясната представа да ме оставят на мира когато си искам моето време .
Дано не ми се налага да мисля за ежедневните разходи като хляб и топлина.

# 14
Аз, ако имам възможност, т.е. постоянни доходи от нещо си, и сега няма да се замисля да хвана гората и да се отдам на мечтата си- ферма за спасени животни, животни-инвалиди и всуе живи твари, които имат нужда да бъдат обгрижвани  Heart Eyes
Млада-стара, ако успея да постигна тази си мечта, сигурна съм, че ще се чувствам завършена и съвсем сериозно мисля в тази посока Heart Eyes

Ако трябва да говоря за практичното подплатяване на старините...хм! Що се отнася за поколението на сегашните 60- 70 и кусур годишни не мисля, че може да се говори за грешки от тяхна страна в младостта им. Не и като цяло. През толкова неща са минали тези хора и преходът така ги е цапардосал, че няма как да се говори за планиране и далновиден поглед в бъдещето. Съдя и по моите родители и по бабите си.
Днес сякаш нещата изглеждат малко по-иначе, но кой знае...

Последна редакция: вт, 22 окт 2013, 23:11 от Елиас

Общи условия

Активация на акаунт