В танц със старостта

• 18 804
  • 211
  •   1
Отговори
# 45
Да дам един пример по въпроса за осигуряването през 90-те. Моя позната работеше в малка частна фирма, като си беше все на работа, минимум по 10 часа на ден си откарваше на обекта, и събота, понякога и неделя. И така издържа към 5-6 години, чудя се как успя. Та като реши да напусне, взимайки си документите, се оказа, че е осигурявана на 4 часов работен ден. По прости сметки шефката и, която и беше и приятелка я е лишила от 2-3 години трудов стаж. А колко хора изобщо не са били осигурявани...... Tired

# 46
Имам приятел , на който жена му има - няма 5 години стаж , може и по-малко .
Нямат брак , имат 2 деца , тя живее в неговото жилище , сега е на 43 години . Малкото дете е на 6 , обаче тя ни най-малко не се напъва да търси работа .
Чудно ми е , ако нещо се случи с него , или пък реши да я изгони , защото много се карат , какво ще прави ?

# 47
  • София
Да дам един пример по въпроса за осигуряването през 90-те. Моя позната работеше в малка частна фирма, като си беше все на работа, минимум по 10 часа на ден си откарваше на обекта, и събота, понякога и неделя. И така издържа към 5-6 години, чудя се как успя. Та като реши да напусне, взимайки си документите, се оказа, че е осигурявана на 4 часов работен ден. По прости сметки шефката и, която и беше и приятелка я е лишила от 2-3 години трудов стаж. А колко хора изобщо не са били осигурявани...... Tired

И аз бях така 90те - на граждански договор, без договор - абе ужас. Предполагам много хора 70тите набори са така за 90те години.

Обаче откакто се усетих, си следя всичко в НОИ. Ама каква полза - като стажа ми започва от 30тата ми година, кога ще наваксам...

УЖАС! На 63 години ще имам 33 г стаж и то ако не спирам да бачкам, а тогава стажът за пенсия ще е 37 години. Може да си танцувам по улиците!

Последна редакция: ср, 23 окт 2013, 14:47 от L'Agent

# 48
  • София
"Тя така и не проработила.."

Ми там е проблемът. Нормално е човек да има опции и да сменя посоката.

Например да си изгледаш децата с пълно майчинство, че и малко отгоре,
може да е по-добре, отколкото да съчетаваш работа и гледане, децата
да са зле гледани, да боледуват, после да даваш пари за скоби заради
лошото хранене...изобщо, човек може да е доста продуктивен и да си
заложи успехи, дори без да върти пенсиометъра.
Тяхната ситуация, обаче, не е такава.Гледани са добре до към 15-16 години. Липсата на пари са докарали такива неща, че моят мъж все още не е израснал някои притеснения и комплекси. Сестра му последната година се окопити, но двете с майка и режат филията на две. Много труден пубертет са имали, дори на мен ми се налага да сърбам чорбата на свекърите. А явно някой ден ме очаква да ги гледам.

# 49
Добре де, имаш цели десетилетия. За това време има доста неща,
които да те подсигурят. Бракът е само едно. Поддържането на форма
и готовност- друго. В горния случай това историческо образование защо
не се превръща в преподаване, или в журналистическа работа.

Другите неща са всякакви имоти, ренти, други инвестиции- дори едно
време е имало начини. Дето се вика, да отделиш малко време и да купиш
добре подбрани картини- си е нещо.

# 50
Предполагам много хора 70тите набори са така за 90те години.
Така е, няма да има много пенсионери от това поколение. smile3516

# 51
Да , защото повечето лекомислено твърдяха , че няма да доживеят пенсия и за какво са им трудови договори и осигуровки ...
Но годините си минават . Naughty

# 52
Имам приятел , на който жена му има - няма 5 години стаж , може и по-малко .
Нямат брак , имат 2 деца , тя живее в неговото жилище , сега е на 43 години . Малкото дете е на 6 , обаче тя ни най-малко не се напъва да търси работа .
Чудно ми е , ако нещо се случи с него , или пък реши да я изгони , защото много се карат , какво ще прави ?
И аз това се питам много често ? newsm78

# 53
  • София
Да , защото повечето лекомислено твърдяха , че няма да доживеят пенсия и за какво са им трудови договори и осигуровки ...
Но годините си минават . Naughty

И освен това кой осигуряваше на ТД на ония времена?
Само държавните предприятия и институти.
Всички частници гледаха да минат тънко.
Много рядко да е имало някакви изключения.

# 54
Така е , но хората не протестираха , дори им беше добре да нямат данъци , нали ?

# 55
Така е , но хората не протестираха , дори им беше добре да нямат данъци , нали ?

В момента и аз предпочитам така. Да кажем, че осигуровките ми са 200 лв на месец. Ако ги спестявам или инвестирам, ще са много повече след 20 години отколкото държавата се кани да ми даде.

# 56

В момента и аз предпочитам така. Да кажем, че осигуровките ми са 200 лв на месец. Ако ги спестявам или инвестирам, ще са много повече след 20 години отколкото държавата се кани да ми даде.

Съгласна съм с теб . И аз искам , но не може . Wink

Обаче на онези години никой не е спестявал за старини . От хората без договори .

# 57
  • София
Още не мога да се науча да спестявам. Би трябвало да ми остават 100-200 лв на месец, според бюджета ми. Обаче все някъде ги наместваме.

# 58
  • София
Mamacita Bandida, ти пак си яхнала белия кон на контола и плановете... Ма, по-полекичка, че много изненади стават попътно!

Ако имах  възможност, една стотинка не бих платила осигуровки вече в България!

# 59
Mamacita Bandida, ти пак си яхнала белия кон на контола и плановете... Ма, по-полекичка, че много изненади стават попътно!
Ако имах  възможност, една стотинка не бих платила осигуровки вече в България!

Брутално , но готино казано и абсолютно вярно .
Mamacita Bandida , хората /особено жените/, като ги подгони критиката  полудяват и нищо чудно много от нас да си танцуват на воля . Confused
Така , че плановете за приятното остаряване са едно , реалноста понякога е съвсем друга .

Общи условия

Активация на акаунт