В момента чета...17

• 38 442
  • 742
  •   1
Отговори
# 375
  • София, България
Кали, коя е тази фантастична сага, на която ѝ се каниш?
С две ръце подкрепям мнението за "Хрониките на Амбър".

Да попитам някой чел ли е нещо на Мо Ян?

# 376
Герганка, под "нещо ново" имах предвид не само като история/сюжет. Всъщност вече го открих - може би като почитател на "добрата стара Англия" се разочаровах, че и те били като нас /не че не съм го знаела/ - това клюки, злорадстване от нечия смърт, лицемерие. Иначе виждам, че авторката наистина има писателска дарба, стегнат стил.

Даааааа. Съгласна съм с това, което казваш!!!  Grinning  Peace

# 377
Препоръчай ми моля фентъзи за начинаещ, че нещо такова ми се чете? Не ща космическо фентъзи обаче.

Веднага  Hug ! Хрониките на Амбър - като хванеш първата, ще спреш след последната страница на последната книга. Свързани са хронологично и се четат по ред. Горе-долу ти знам вкуса и смятам, че това много ще ти хареса. Не е космическо, приказно е  Heart Eyes  и е написана с уникално въображение, лек стил и много увлекателно!

Злато си ти  Hug
Благодаря Кали!

Мога ли да си я поръчам от някъде, не обичам да чета на компа?

# 378
  • София
Сами, ето ги Хрониките на хартиен носител за поръчка:
Първи том
Включва:     1. Деветте принца на Амбър
                    2. Оръжията на Авалон
                    3. Знакът на Еднорога
Втори том
Включва:     4. Ръката на Оберон
                    5. Царството на хаоса
                    6. Козовете на съдбата
                    7. Кръвта на Амбър
Трети том
Включва:     8. Знакът на хаоса
                    9. Рицар на сенките
                  10. Принц на хаоса

Малазанската книга на мъртвите  Flutter .

# 379
Сами, ето ги Хрониките на хартиен носител за поръчка:
Първи том
Включва:     1. Деветте принца на Амбър
                    2. Оръжията на Авалон
                    3. Знакът на Еднорога
Втори том
Включва:     4. Ръката на Оберон
                    5. Царството на хаоса
                    6. Козовете на съдбата
                    7. Кръвта на Амбър
Трети том
Включва:     8. Знакът на хаоса
                    9. Рицар на сенките
                  10. Принц на хаоса

Малазанската книга на мъртвите  Flutter .

"Хрониките на Амбър" я препоръчвам горещо и аз  Heart Eyes  А "Малазанската книга на мъртвите" мъжът ми я чете вече 2 пъти и съм я запланувала от известно време, но още не й е дошъл реда.

# 380
  • София, България
Кали, Козунак, имах предположение, че може да става въпрос за тази сага. Мъжете я харесват много, вече са ми я препоръчали двама приятели. Даже в една бирария, където си ходя редовно, любимият ми сервитьор я чете и е стигнал до пети том.  Mr. Green
Чакам с нетърпение да кажете нещо за стила и сюжета. Аз съм разгръщала една книга и ми направи впечатление, че има много пряка реч и то от типа:
-Да
-Не
–Така ли?
–Аааа!

Mr. Green

# 381
  • София
В темата за фентъзи и фантастика няма човек, който да я е чел и да не я препоръчва горещо. Влиза в графата "задължителни" за феновете на жанра. Сравняват я по въображение и увлекателност с "Песен за огън и лед", въпреки че двете поредици нямат нищо общо като история или стил.
Мисля тази година да я прочета най-накрая и да не отлагам повече.

# 382
  • Пловдив
Аз мога да кажа, че за един ден прочетох "Живот и страдания на Майкъл К." от Кутси. Главно вчера четох, нищо че я започнах преди 3 дни. Много ми хареса книгата, не можех да я оставя, усещах, че заспивам, но се разсейвах с нещо друго, докато се разсъня и продължавах да чета  Heart Eyes "Позор" също много ми хареса. Непременно ще потърся и прочета  „Дневник на една лоша година” и "В очакване на варварите"  Peace
В момента чета "Пастири на нощта" от Жоржи Амаду, втора среща с автора след "Дона Флор...". Забавлявам се много с автора, от книгите му лъха такова настроение, интересни имена (трудно запомнящи се  Crazy), бурни страсти  Heart Eyes

# 383
Аз все още се мъча с Алоис Ирасек  " Против всички"  , ама още малко и повече няма да правя така. Mr. Green

# 384
  • Sofia
Аз мога да кажа, че за един ден прочетох "Живот и страдания на Майкъл К." от Кутси. Главно вчера четох, нищо че я започнах преди 3 дни. Много ми хареса книгата, не можех да я оставя, усещах, че заспивам, но се разсейвах с нещо друго, докато се разсъня и продължавах да чета  Heart Eyes "Позор" също много ми хареса. Непременно ще потърся и прочета  „Дневник на една лоша година” и "В очакване на варварите"  Peace
Кутси е невероятен, а "Варварите..." ми е фаворит!Завиждам ти, че ти предстои и съжалявам, че нямам достатъчно време, за да я препрочета отново.  Peace

Аз съм обсебена от Андрей Макин! Отдавна не бях чела нещо толкова руско, красиво, носталгично и тъжно... Довечера започвам "Човешката любов" и се боя дали изобщо ще има спане. Wink

# 385
В момента чета "Пастири на нощта" от Жоржи Амаду, втора среща с автора след "Дона Флор...". Забавлявам се много с автора, от книгите му лъха такова настроение, интересни имена (трудно запомнящи се  Crazy), бурни страсти  Heart Eyes

Буб, харесваме едни и същи книги  Simple Smile, Амаду ми е любим автор.
Имам много негови книги, ако те интересува някоя определено, пиши ми на лични да ти я пратя.

Приключих третата част на Игрите на глада и сега съм на "Пътешественикът във времето и неговата жена". За трилогията какво да кажа - става за разтоварващо четиво, на моменти много тинейджърско ми се струваше, но може би просто аз остарявам  Simple Smile.

# 386
# 387
  • Den Haag
Нели, big pufana  Hug
Преди малко затворих последната страница от "След багера"
Скрит текст:
Много хубава книга! В нея има надежда за по-добър живот, бедност, сплотеност, борбеност, тежък и упорит труд за малки и големи, любов и много топли човешки отношения. Хора, които водят простичък живот, хора които ги радват малките неща, като топлите лъчи на слънцето, топъл чай, мляко и сандвичи.
"...дъвчехме смачканите сандвичи и подавахме бутилката мляко помежду си. Храната имаше невероятен вкус, като кралско ястие.Храната винаги е по-вкусна под открито небе, а когато замества тежкия труд, е още по-превъзходна."
Най-тежкият момент в книгата беше смъртта на бебето. Бебето родено с ангелското име Анджела. Бебе което още от самото начало е принадлежало на ангелите. Дълбоко заспало спокоен и вечен сън. Голямата радост се превръща в огромна мъка, мъка за цялото семейство. Тук много силно впечатление ми направи поведението на майката, колко силна и трезво реагира, как повика децата си да видят бебето, да го целунат да се сбогуват с него.
"- Сега всички трябва да бъдем смели - прозвуча равният глас на мама. - Анджела е на небето. Тя ще се превърне в ангел и ще бди над нас.Ще доведеш ли Майки и Франк да я видят"
След тази черна мъка идва стачката на трудещите се хора, трудни дни за семейството. Отново се виждат топлите отношения на хората, които помагат кой с яйца, кой с кокошка или продукти на вересия.
Искрено се радвах на успехите на Роби, за спечелената стипендия и за публикувания му сонет във вестника.

Последна редакция: нд, 31 мар 2013, 18:39 от diana lobodova

# 388
  • Пловдив
Буб, харесваме едни и същи книги  Simple Smile, Амаду ми е любим автор.
Имам много негови книги, ако те интересува някоя определено, пиши ми на лични да ти я пратя.
И аз съм забелязала това  Hug Специално за "Вакантен пост"  Peace А сега и Амаду  Heart Eyes Благодаря за предложението  Hug

# 389
Завърших „Шалимар клоунът“.

В първите глави и дори след средата бях готова да се съмнявам в пропуски, но… може ли точно Рушди да напише 600 стр. и да не си изпипа нещата – всички отговори получих в последната глава, дори сякаш нарочно е пазел изясняването (основно за Индия-Кашмира) за накрая. Най-после „пусна“ и малко магически елементи, които тук по-скоро ми звучаха като чиста психология или „работа“ на (под)съзнанието (когато някой говореше от разстояние на друг, когато някой въздействаше от разстояние на друг).

Има ли нещо, което този човек да не знае – периоди от историята, митологии, религии, политически събития, особености на нации, градове... Видях и някои аспекти, които не бях срещала в другите му романи – представени пак с огромна любов – изкуството на пътуващите циркови артисти, кулинарното изкуство (банкетът на най-малко 36 ястия Wink ), занаятите ; а „любовното изкуство“ си го знаем, след като Кама Сутра е от Индия Wink.
Скрит текст:
"- Буни, Буни, - каза скръбно той, - сложи на раменете ми отговорност, която не зная как да разтоваря. Хайде, нали разбираш, да се галим на петте места, да се  целуваме по седемте начина и да се прегръщане в деветте позиции, но да не прекаляваме.
... – Да не мислиш, че си дадох толкова труд само заради едно детинско лизане и смучене?"
Във всички религии (никак не са малко в цялата стара Индия) видях потенциала те да са извор на любов, мир, красота, божественост…. но и, уви, най-вече – „чудесна“, добре експлоатирана основа за всичко противоположно. За щастие на няколко места не можеше да не проличи отново дълбокият хуманизъм на автора.

Като наближи да свършва книгата, какво ли не правих, за да отложа края и да удължа удоволствието въпреки любопитството – записах си мислите, преписвах откъси, слушах късната версия на „Кашмир“ на Led Zeppelin (с мароканските музиканти). Скъпернически поглеждах до коя страница съм на всеки 10 страници от тези последни 80…Но беше ясно, че тази нощ вече ще съм без книгата - колко са 80 стр., след като за 3-4 дни изгълтах 600.

В някои книги (но не твърде често) се пренасям и на мястото, в което се развива действието – този път естествено бях в Кашмир. Показателно е къде/кога ми е харесало най-много - след като завърших книгата и направих обичайното разгръщане, се зачетох в главата, когато за първи път действието е в Кашмир – все още райският...

Към края на романа си спомних началните си притеснения – да не би книгата да не ми хареса. Не искам книга на Рушди да не ми харесва. А с това заглавие и корица в началото имах опасения точно за нехаресване. Но Рушди ми се доказа с пълна сила! Интересно, че и тук (примерно като в „Земята под нейните нозе“) сякаш има една „елементарна“ основа. Направо да кажа типична индийска драма, „Боливуд“. (А последната случила се любовна история в други книги би ми прозвучала като банална, „индийска“, като досадно съвпадение, но сега изобщо не се възпротивих)… Обаче така наслагва и споява пластовете Рушди, че превръща творението си от нещо любовно-индийско в нещо мащабно и гениално. Най-интересното е, че всяка негова книга е като приказка, а уж е за „най-сериозните неща на света“…

Мисля, че Салман Рушди е първият автор, на когото станах fan в goodreads, досега не съм чувствала подтик да го направя с друг (ползвам сайта само в основните му функции). А компютърът ми как издържа, не знам – отворени десетки страници – личния сайт на Рушди, goodreads на книгите му, wiki за Кашмир, трейлъра на филма „Среднощни деца“ (дори и филмът да се окаже  мега-супер хубав (макар че ми изглежда доста типично индийски), гарантирам, че книгата е десет пъти по-хубава!)...

Обяснявам се в любов, но не мога да кажа, че препоръчвам "Шалимар клоунът" и другите романи на Рушди . Трябва човек да е сигурен, че обича Салман, за да продължи да чете книгите му! Или… в неизбежните части/изречения, когато го ненавижда, това да е с любов!  Laughing

Скрит текст:
И сега: всеки срещу всеки - индуисти срещу мюсюлмани, мюсюлмани срещу индуисти, мюсюлмани срещу мюсюлмани...  Sad

НЕ Е ЗА ХОРА СЪС "СЛАБИ НЕРВИ"! И се разкрива съдържание!
(Трябваше да препиша и нещо красиво, разбира се в книгата изобилства и от такива неща, особено за Кашмир - за природата, за бита и поминъка, за семейните и междусъседските отношения. Но и без това стана невъзможно дълго...)

Жертвите индуисти:
„В Кашмир имаше шестстотин хиляди индийски войници, но погромът над пандидите не беше предотвратен, защо беше това? Триста и петдесет хиляди човешки същества пристигнаха в Джаму в качеството си на изселници и в продължение на много месеци правителството не им предостави палатки или спешна помощ, нито записа имената им, защо беше това? Когато правителството най-сетне изгради лагери, позволиха само на шест хиляди семейства да останат в щата, пръскайки останалите из страната, където щяха да станат невидими и безсилни, защо беше това? Лагерите в Пурху, Мутри, Мишривала, Нагрота бяха построени по бреговете или в коритата на нулахи, сухи сезонни водни пътища, и когато водата се зададе, лагерите потънаха, защо беше това? Правителствените министри изнасяха речи за етническото прочистване, но държавните служители си изпращаха паметни бележки, в които се уверяваха, че пандитите са просто вътрешна миграция и че изселването им е доброволно, защо беше това? Палатките, предоставени на бежанците, често не минаваха на инспекция, течаха и пропускаха мусонните дъждове, защо беше това? Когато едностайните жилища, наричани още ЕСЖ, бяха издигнати, за да заменят палатките, през тях водата също се процеждаше разточително,защо беше това?  В много от лагерите имаше по една тоалетна на всеки триста човека,защо беше това, а на лазаретите им липсваха основни материали за първа помощ, защо беше това, и хиляди изселени умираха заради неадекватните храна и жилища, защо беше това, може би пет хиляди мъртви заради нетърпимата горещина и влага, заради ухапванията от змии и гастроентерит и тропическа треска и диабет в резултат на стреса и бъбречни заболявания и туберкулоза и психоневроза, а правителството не бе провело нито едно здравно проучване защо беше това и пандитите на Кашмир бяха оставени да изгният в техните порутени лагери, да гният, докато армията и бунтовниците се биеха за окървавената и натрошена долина, да мечтаят за завръщането, да умират, докато мечтаеха за завръщането, да умират, след като умреше мечтата за завръщане, за да не могат дори да умрат, докато мечтаят за него, защо беше това защо беше това защо беше това защо беше това защо беше това.“

И тук здравата крещи Рушди: (жертвите мюсюлмани)

„Кой запали този пожар? Кой изравни със земята тези овошки? Кой разстреля тези братя, които през целия си живо са се смели? Кой уби сарпанча? Кой счупи пръстите му? Кой счупи пръстите му? Кой счупи ръцете му? Кой счупи древния му врат? Кой окова тези мъже? Кой направи така, че мъжете да изчезнат? Кой разстреля тези момчета? Кой разстреля тези момичета? Кой събори тази къща? Кой събори онази къща? Кой събори тази къща? Кой събори онази къща? Кой уби този младеж? Кой удари по главата тази старица? Кой наръга тази леля? Кой разби носа на онзи човек? Кой разби сърцето на онова младо момиче? Кой уби този влюбен? Кой застреля годеницата му? Кой изгори костюмите? Кой натроши мечовете?  Кой изгори библиотеката? Кой опожари шафрановото поле? Кой изколи животните? Кой изгори кошерите? Кой отрови оризищата? Кой уби децата? Кой бичува родителите? Кой изнасили онази жена с мързеливо око, докато тя крещеше за змийска отмъстителност? Кой изнасили онази жена отново?  Кой изнасили онази жена отново? Кой изнасили онази жена отново?   Кой изнасили онази мъртва жена? Кой изнасили онази мъртва жена отново?“

И от самите мюсюлмани (фанатизирани) към „обикновените" мюсюлмани

„В селото бяха разлепени плакати на ЛеП с нареждането всички мюсюлманки да облекат бурки и да започнат да спазват предписанията в облеклото и поведението, изложени от талибаните в Афганистан. В голямата си част кашмирските жени не бяха навикнали да носят фереджета, така че пренебрегнаха плакатите . Във въпросната нощ групата ЛеП , заедно с братята Гегру, беше предприела наказателни мерки. Влязоха в дома на Мохамед Садик и убиха двадесетгодишната му дъщеря, Носен Косар. В дома на Халид Ахмед обезглавиха двадесет и две годишната Тахида Парвин. В дома на Мохамед Рафил убиха младата Шехназ Ахтар. И обезглавиха четиридесет и три годишната Джан Бегам в собствената й къща.
В месеците, които последваха, от ЛеП станаха още по-смели и преместиха дейността си в самия Шринагар. Поливаха учителките с киселина, защото учителките не желаеха да се съобразят с ислямските пра вила на облеклото. Отправяха се заплахи, даваха се крайни срокове и много от кашмирските жени сложиха за първи път булото, което техните майки и баби винаги с гордост бяха отхвърляли. А после, през лятото на 1987 година, плакатите на ЛеП се появиха в Шимрал. На мъжете и жените вече не беше позволено да седят заедно и да гледат телевизия. Беше безнравствено и неприлично. На индусите не беше позволено да седят сред мюсюлманите. И, разбира се, всички жени моментално трябваше да сложат булото."

Последна редакция: нд, 31 мар 2013, 21:26 от svet65

Общи условия

Активация на акаунт