В момента чета...17

• 38 573
  • 742
  •   1
Отговори
# 510
Приключих с "Оризовата майка" и мога да кажа,че книгата е силна,хареса ми. Но не успя да ме докосне така дълбоко както "Ловецът на хвърчила". През цялото време четях с интерес,чувствах някой от персонажите по-близки от други. Хареса ми образа на Лакшми макар на моменти да не я разбирах.
Скрит текст:
Например,случката когато нареди на големия си син да бие с пръчката Джейан. Беше силен и тежък момент. Бащата Айя пък будеше най-голямо съжаление в мен. Особено когато беше отвлечен и измъчван. После и описанието когато си отиваше..

Не съжалявам,че прочетох тази удивителна книга!

# 511
  • Ямбол
...
Започнах "Защото те обичам":

Надявам се да си оправя вкуса с нея.

Ще си го оправиш,и още как. Тази книга дълго ще помня,и след нея изчетох поне още 4 или 5, е , ненадмината е. Завладяваща, много ме докосна. Приятно четене!
Права беше. Грабна ме книгата. Много е интересна.

# 512
  • Варна
Много се чудех дали да го пиша, но май аз съм единствената, която не се екзалтира толкова от Оризовата майка... Склонна съм да виня това, че я четох много разпокъсано - по 15-20 мин. на ден за отмора между различните задачи, което определено не позволява да се потопиш в атмосферата... А може би просто съм чела достатъчно подобни книги, за да съм "претръпнала"... Не знам, но малко ме е яд, исках да бъда разтърсена, а не се получи.  Tired

Сега чета "Трудно е да бъдеш добър" - до средата съм и ми харесва.

Не си единствената,и на мен не ми хареса "Оризовата майка", най-вече,че се разказва, като приказка, няма пряка реч,това хич не ми допада,все разгръщам страниците на книгите,за да видя има ли взаимоотношения ,т.е. пряка реч.  А и не разбрах как може да обичаш децата си по различен начин,но знае ли човек,хора различни.
И аз започнах "Трудно е да бъдеш добър", като прочетох поста ти,се зачудих аз ли съм го писала това,а спомен нямам.  Grinning

# 513
Здравейте мили дами! Днес в библиотеката на майка ми намерих 2 книги, но и за двете нищо не знам... Едната е "Жрица на сатаната", а другата " Любовникът на Лейди Чатърли". Ако имате мнение за някоя от книгите моля споделете! baby_neutral

# 514
На мен "Любовникът на лейди Чатърли" много ми хареса.
Другата не съм я чела.

# 515
  • София
Много се чудех дали да го пиша, но май аз съм единствената, която не се екзалтира толкова от Оризовата майка...
Добавете и мен в тази група : ). Реших да не пиша сега, защото съм споделяла преди, да не се повтарям ...
И пак е повторение, но понеже често се търси тук книгата, да знаете, че я имаше в Столична библиотека, поне когато аз я четох, дано да не се е загубила като е често коментирана.

Сега започнах една дълго отлагана книга, началото увлича много ...

# 516
  Докато се наканя да отговоря на Буб току-виж темата приключила. И аз много ,ама ужасно много харесвам Жоржи Амаду. Даже прочетох и социално  ангажираните му романи : ,,Какао и кръв " ,,Пот " и още един... кой ли беше ? Не ми допаднаха чак толкова ,но Амаду си е майстор. В родния му град  са издълбали негови мисли по камъните на улиците.
   Буб , понеже си взела добър старт с ,, Пастирите " и  ,,Дона Флор " ти препоръчвам да продължиш карнавала с  ,, Габриела - карамфил и канела " .
   В момента чета  ,,Идеалният Манхатън " ,чиклит , но добър чиклит .

Последна редакция: пт, 05 апр 2013, 16:21 от nivea_blanka

# 517
  • Пловдив
 Докато се наканя да отговоря на Буб току-виж темата приключила. И аз много ,ама ужасно много харесвам Жоржи Амаду. Даже прочетох и социално  ангажираните му романи : ,,Какао и кръв " ,,Пот "
и още един... кой ли беше ? Не ми допаднаха чак толкова ,но Амаду си е майстор. В родния му град са издълбали негови мисли по камъните на улиците.
   Буб , понеже си взела добър старт с ,, Пастирите " и  ,,Дона Флор " ти препоръчвам да продължиш карнавала с  ,, Габриела - карамфил и канела " .
   В момента чета  ,,Идеалният Манхатън " ,чиклит , но добър чиклит .
Точно тя смятам да е следващата от автора  Peace Много благодаря за споделеното  Hug Толкова колоритен автор до сега не бях чела, оня ден се опитах да прочета няколко изречения на моя мъж (който много чете, но основно фантастика и фентъзи) и той ме "отряза" - попита ме как мога да си причинявам подобни щуротии и как изобщо разбирам за какво става дума  Joy Joy То имена на божества, жреци, имена на хора, на ястия, на напитки  Joy

Последна редакция: пт, 05 апр 2013, 11:21 от *Буб*

# 518
  • София
Здравейте мили дами! Днес в библиотеката на майка ми намерих 2 книги, но и за двете нищо не знам... Едната е "Жрица на сатаната", а другата " Любовникът на Лейди Чатърли". Ако имате мнение за някоя от книгите моля споделете! baby_neutral

Чела съм само Любовникът, и много я харесвам.

# 519
Оказа се все пак, че библиотекарката не ме е подвела с "Градината на Бадалпур".
Историята на героинята не е никак лека, но е разказана през призмата на една много свежа самоирония и се чете много леко.

# 520
Чета "Момичето, което обичаше Том Гордън" на Кинг. Някои тук не я бяха харесали, но на мен много ми допада. Само дето героинята не й прилича това поведение за  тези години.

Последна редакция: пт, 05 апр 2013, 14:48 от Касита

# 521
Чета "Момичето, което обичаше Том Гордън" на Кинг. Някои тук не я бяха харесали, но на мен много ми допада. Само дето героинята не й прилича това поведение за години.
Тази книга съм я чела, но абсолютно нищо не съм запомнила от сюжета  ooooh!

# 522
Трудно поносима ми беше последната една трета от Парижката съпруга“ на Пола Маклейн.
Чувствах се задушена от непрекъснатото пиянстване, а любовните триъгълници също ми действаха потискащо. Въпреки претенциите за разкрепостеност в онези години на преход между консерватизъм и свобода, в крайна сметка при такива любовни отношения винаги става въпрос за човешки сърца и неизбежно има ужасна болка, трудно може да бъде просто игра. Явно отдавна не съм чела книга за разделящо се семейство (в което все пак има любов по онзи незаменим „братски“ начин…)

Имаше две неща, за които се ядосвах на жената на Хемингуей (освен заливането с алкохол) – изгубването на куфара с ръкописите му и допускането на привлекателната Полин толкова близо до Ърнест.  
Скрит текст:
Но тя (авторката) обяснява:
Някои казват, че е трябвало да се боря по-упорито или по-дълго за брака си, но в крайна сметка да се бориш за отлетяла любов е като да се опитваш да живееш в руините на изгубен град. Не можех да го понеса, затова отстъпих – и причината да издържа, причината да съм силна и да имам тяло и сърце да устоя беше Ърнест, който дойде и ме промени. Той ми помогна да видя какво представлявам в действителност и на какво съм способна. И след като вече знаех какво мога да понеса, трябваше да понеса да го загубя.“

И й се възхищавах, и й се ядосвах за това…

Книгата никак не беше суха и се колебаех между 3 и 4 звезди, но останаха 3, тъй като все пак е по-лесно да се напише такъв биографичен роман, когато съществува автобиографичната книга „Безкраен празник“ на самия Хемингуей именно за този парижки период. Като прегледах отново книгата на Хемингуей, ми стана ясно как Пола Маклейн е усетила детайлите в отношенията между Хем и Хадли. Всъщност буквално изразите, обръщенията, интонацията и вложеното чувство са взети от „Безкраен празник“ (както и фактите и събитията естествено, но в книгата на Маклейн „разказва“ жената на Хем.)

Не ми даде сърце за 4 звезди и заради голямата тъга (не че е недостатък на книгата) – мъчно ми беше и за Хемингуей (макар че може човек и да му крещи вбесен... но творците често са сложни личности), и за  жена му Хадли, и за голяма част от обкръжението им.
Скрит текст:
След много години Хадли казва за Ърнест:
„Видях го на корицата на „Лайф“ , чух как доблестно отразявал войните, чух и за другите му подвизи – риболов от световна класа, лов на едър дивеч в Африка, огромни количества пиене, достатъчни да балсамират двойно по-едър мъж. Митът, който създаваше от вижота си, бе тъй голям, че можех донякъде да му повярвам, но знаех, че под всичко това е все тъй изгубен. Че спи на светната лампа или изобщо не може да спи, че ужасно се бои от смъртта и тъкмо затова я търси при всеки удобен случай.  Всъщност рой беше невероятна загадка – добър и силен, слаб и жесток. Несравним приятел и гадно копеле. В крайна сметка нито едно нещо у него не беше по-истинско от другите. Всичко бе истинско.“

За пореден път се впечатлявам как хората на изкуството, въпреки уж ограничените си доходи, за нищо го нямат местенето или почиването в различни страни или континенти - когато, където и колкото им се прииска… А за Париж – искам да споделя сходни откъси – един от самия Хемингуей от „Безкраен празник“ и един от „ Парижката съпруга“.

Скрит текст:
Но Париж е безкрайно многолик и всеки, който е живял в него, го помни по своему, не тъй както другите. Ние винаги се връщахме в него, както и да се променяхме, както и да се изменяше той, независимо дали ни беше трудно или лесно да отидем там. Париж винаги си заслужваше това – каквото и да му отдадеш, ще получиш равностойна замяна. Но аз описвам какъв беше Париж в ония далечни дни, когато бяхме много бедни и много щастливи.“ (Ъ. Хемингуей)

„Тогава наричахме Париж „най-страхотното място“ и  наистина беше такъв. В края на краищата ние го  бяхме измислили. Създадохме го с копнежите си, с цигарите и рома „Сейнт Джеймс“; създадохме го от пушек, от умни и яростни разговори и нека някой само посмееше да ни каже, че не е наш. Заедно сътворихме всичко, а после го разбихме на парчета.“ (П. Маклейн)

Получи се нещо като повторение – както като четох биографията на Селинджър и успоредно книгите му. Сега пак така с Хеминуей (макар и само за годините до раздялата с първата му жена, а останалата част от живота му за кой ли път изчетох в Интернет). И около мен където и да погледна – томовете на Хемингуей – приятна гледка и преживяване!

Все пак не четох всичко - за „дебелите“ романи нямам време отново, The Sun Also Rises също не мога да препрочета сега, стига ми от „Парижката съпруга“ атмосферата на реки от алкохол, любовни стрели и наистина „изгубеност“. Все пак препрочетох доста от „Безкраен празник“ – и там от натряскването до припадък на семейство Фицджералд ми призляваше… "Старецът и морето" не прочетох сега, защото си го препрочитам редовно по друго време на български или английски.

Общо взето към момента ранните разкази се оказаха най-приятни за мен.
Изненадах се в колко голяма степен са „взети“ от реалния живот на автора, но превърнати от нещо обикновено, дребно и просто в нещо блестящо – точно като миниатюрите преди тях и самите разкази са често „минималистични“ откъм думи, декор и външни емоции…

Скрит текст:
Тя (Гъртруд Стайн) дори започна да влияе върху стила му, особено с навика си да назовава и повтаря конкретни предмети, места и хора, без да търси вариации и намирайки наслада в това как всяка дума придобива потресаваща мощ, когато я употребяваш отново и отново. В някои от неговите пасажи за Ник Адамс виждах, че той също прави това с най-простичък език и обикновени неща – езеро, пъстърва, дънер, лодка – и така творбата поражда съвсем изчистено, почти мистично усещане.“

Дааа. Наистина… мистичност с простички думи. Но не мога да пропусна да отбележа как мога да се наслаждавам на изчистения стил на творец като Хемингуей, но и на украсения свят на Салман Рушди примерно. Уж са противоположни, но всеки си има своите тайни/дарби да го прави завладяващо с малко или много думи.

През уикенда сигурно ще остана отново с "Мъже без жени" и "Победителят нищо не печели".

Последна редакция: пт, 05 апр 2013, 16:54 от svet65

# 523
В тази или в "Новите ви книги" писах за 2 книги, които намерих в библиотеката на майка ми и ги взех. Вчера започнах едната: "Жрица на сатаната"(ето книгата http://kutlovica.com/detail.php?id_prod=1328). Ще се опитам да опиша накратко за какво се разказва....
Скрит текст:
В момента  ми остават още 20 страници. Тотално и напълно ме грабна книгата. Беше нещо различно за мен. Историята, преживяванията и всички ужасни неща, които се случваха на главната героиня ме дразнеха  и разстройваха... Чудех се с кой акъл отиде в тази секта и как им вярваше... След това опитите да избяга, самото скитане, криене, ужасът от сънищата, страхът... Всичко беше толкова истинско  #Crazy
Книгата е от поредицата ПРЕЖИВЯНО, а аз не бях чела друга книга от тази поредица... Embarassed Определено смятам да поправя това...

# 524
Най-накрая прочетох

и след толкова добри отзиви и препоръки, не ми хареса....

Понеже, ще разкрия малко от съдържанието:
Скрит текст:

За рационален човек като мен, имаше много недомислени моменти. Това непрекъснато и  неочаквано местене напред-назад във времето би трябвало да предполага един доста изолиран живот. Вместо това Хенри си ходи на работа, преподава лекции, жени се, излиза най-спокойно и т.н., поведение което никак не се връзва със ситуацията в който се намира.

Не ми хареса и грубия циничен език, с който се описват сексуалните сцени между двама много влюбени човека. Нито възбужда, нито провокира, просто е неуместен в цялото повествование.
Освен това в книгата е описано по-доста странен начин приятелството между Хенри и Гомес и Клер и Шарис (не си спомням точно името).
Много съм доволна, че я взех от библиотеката, а не си я купих.
Продължавам с "Девочки" на Людмила Улицкая.

Общи условия

Активация на акаунт