В момента чета...17

• 38 417
  • 742
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Снощи, за да разнообразя от "Проходът", грабнах "Селцето" (Кир Буличов).
На шега, на майтап минах 1/3 от книгата  Grinning
Мноооого добра!  Peace...

О, Кир Буличов, обичам го много! От детските години.  Grinning Но "Селцето" не съм чела. От библиотеката ли си взела книгата?   bouquet

# 571
  • София
Снощи, за да разнообразя от "Проходът", грабнах "Селцето" (Кир Буличов).
На шега, на майтап минах 1/3 от книгата  Grinning
Мноооого добра!  Peace...

О, Кир Буличов, обичам го много! От детските години.  Grinning Но "Селцето" не съм чела. От библиотеката ли си взела книгата?   bouquet

Не, от размяна я получих   Peace
Книгата е нова, издадена е миналата година от "Колибри". Мисля, че е първо издание на български  Simple Smile

# 572
  • на североизток от Рая
 Аз дочетох "Нестинарка".

Разстроена съм много. И като събера мислите си, ще напиша цитати и ще споделя повече.

# 573
  • София
Аз прочетох "Оризовата майка" и много ми хареса. Както бях писала и преди, нареждам до двете книги на Халед Хосейни, въпреки че "Хвърчилата" и "Слънцата" са много по-силни от нея.

Започнах "22 ноември 1963" на Кинг. Крайно време й е  Flutter !

# 574
Аз започнах тази, много е забавна Laughing Все си мисля, че вече съм я чела Thinking

На мен не ми хареса....

# 575
  • Сред лисици
Ще започна най-после ето тази книга, че я презаписах в библиотеката и все нямам време за четене.

# 576
  • на североизток от Рая
 Ще се опитам за последно да ви занимая с "Нестинарка". Може би си пролича колко ме омая тази книга. Това е съвкупност от най-доброто от Талев, Йовков, Елин Пелин, че и от Караславов. Женските образи са като нарисувани. Точно както споменатите автори могат да го направят.
 Четох и си припомнях и Железния светилник, и Гераците, и Снаха...

Много снахи имаше в тази книга. Една от друго по-колоритни и различни като образи.
 Много мъже - силни, хубави, всякакви. И дядовци - мъдри, богати, влюбени...

Ще опиша образа на главната героиня, такъв какъвто беше в началото, а после - и в края на книгата.

Скрит текст:
Ивана Филева излезе от къщата и сбърчи черните си вежди.
 Скръсти ръце под гърдите си. Дори начумерено, лицето й бе красиво с някаква строга, властна  и далечна хубост. Приличаше на скициран портрет - без чувства, без усмивка, без светлини и сенки. Висока и снажна, тя ходеше бавно, неподвижно права, без да поклаща тялото си. Сякаш бе направено от особен, твърд материал. И душата й също беше твърда. Никога не се смееше, не ласкаеше, не галеше. Говореше с паузи, обмисляйки всяка дума. Хората се побояваха от нея. Боеше се и съпругът й - Димитър. Навремето я взе за жена заради славата й на хубавица. На другия ден след сватбата разбра, че ще изкара живота си под нейното ръководство, което на моменти граничеше с тирания. Тя командваше всичко и всички - къщата, децата, животните, а най-много мъжа си.

И краят на земния й път:

Ходът на годините е неизбежен в устремната си прогресия. Ивана Филева често си спомняше миналото, седнала на големия камък край портата. Бе погребала съпруга си преди години и сега беше сама. Преди време Тошко й бе донесъл радио, но тя не го слушаше. Мислите й бяха много по-интересни от новините, които излъчваше дървената кутия. Лани напълни деветдесет, но все още ходеше съвършено права. Лицето й бе запазило следи от някогашната затворена, строга хубост. Най-обичаше да се припича на слънце. И да чака внучките си. Те бяха съществата, които обожаваше и за които тъгуваше. Нали ги бе отгледала от ей тонинки, милите сирачета!

Филевица се понесе над земята, а когато в тялото й не остана повече живот, падна възнак, с очи, вперени към светлата вис! ...............

И двама прекрасни старци, бабата и дядото на Нестинарката Ангелинка.

Моментът, когато изпращат единствената си внучка.

Скрит текст:
Старците изпроводиха гостите с дарове и усмивки. Държаха се до последно, макар че лицата им бяха издължени от тъга. Тошко се обърна да ги види в края на улицата - две прегърнати фигури, които отдалеч сякаш бяха една. "Каква любов!" - помисли си мъжът и каза, че напразно ги е съжалявал, защото те не бяха сами, а се притежаваха един друг.

Дядото на Ангелинка, Крачун Лаутаров. Много интересен и колоритен образ. Мистичен герой.

Скрит текст:
Старецът се изкъпа, преоблече се и цял ден прекара на чардака. Когато слънцето сведе златокосата си глава към върхарите на най-високите дървета, Крачун Лаутаров повика жена си:
 - Иска ми се да останеш малко с мен, Кръстано!
 Тя седна до него, отпусна се на гърдите му. Бялата брада на мъжа й бе топла, мека и жива. Старицата я чувстваше като ласка до бузата си. Беше й хубаво с нейния стопанин. Слънцето попъпли надолу, по кората на боровете. Жената никога не бе виждала лъчите му да падат чак до пръстта.
 В този миг дядо Крачун въздъхна....и изчезна. Душата му отлетя там, където  и приживе бе обикаляла - в неизвестното и необяснимото. И над земята настъпи мрак.

И баба Кръстана...

Скрит текст:
Всяка събота старицата се обличаше хубаво, взимаше китка мушкато и сладки, които току що беше опекла, и се отправяше към гробището. Виждаха я да седи до камъка, под който лежеше съпругът й, и да му говори. Не плачеше.
 Познатите й се притесняваха за нея. Бе отслабнала и пожълтяла. Цялото й желание за живот бе изчезнало.
 Един следобед, шест месеца след кончината на мъжа й, баба Кръстана не се върна от гробищата. Когато се свечери, съседите тръгнаха да я търсят. Намериха я полегнала до гроба на дядо Крачун, с глава върху каменния кръст. Беше отново усмихната, но вече изстинала. Най-после бе отишла при "стопанина" и приятеля си. /това ме разсипа. Ревах с глас./ По-късно хората говореха, че бяха видели самия Крачун да слиза от небето , за да вземе душата на любимата жена, да не би тя да се изплаши, като види горящите доспехи на архангел Михаил.

А внучката няма да описвам. Вълшебно създание, нереално, като приказно момиче...

А имената на героините - Ангелина, Цветана, Елица, Ирина, Лия, Ния, Ина, Кръстана....Красиви!

Дано не ви досадих, момичета. Скоро не бях се чувствала така обсебена от книга.

Последна редакция: пн, 08 апр 2013, 22:46 от neli mar4

# 577
Съвсем прясно прочетох "На изток от рая" и още ми "държи": неоставима, мъдра, добра! Наистина ако всички четяха (стойностна литература като тази), светът щеше да бъде в пъти по-съвършен! Сега съм на Гийом Мюсо - "Защотщ те обичам" и... мисля, че ще го заобичам:) Струваше ми се след Стайнбековия шедьовър, че нищо няма да "ми върви" за четене, но тази "потръгна", увличащо при това.  Дразни ме обърканото време (аз съм съвсем в началото дано по-натам няма такива неточности) - едно изр. е в сег. вр., следващото - в минало, а и двете разказват за едно и също събитие...

Последна редакция: пн, 08 апр 2013, 23:52 от alen mak

# 578
Хммм,май следващата книга,която ще прочета ще е "Нестинарка"....
В момента чета"Любов"на Елиф Шафак.Моля за мнения за "Алкохол"на Калин Терзийски!

# 579
Нели, тази книга("Нестинарка) от бълг. автор ли е? Малко се обърках от цитатите и името на авторката newsm78

gundie, може, различни сме Wink, но аз много се забавлявам с Бр. Нушич. Смея си се сама посред нощ Joy

# 580
Съвсем прясно прочетох "На изток от рая" и още ми "държи": неоставима, мъдра, добра! Наистина ако всички четяха (стойностна литература като тази), светът щеше да бъде в пъти по-съвършен! Сега съм на Гийом Мюсо - "Защото те обичам" и... мисля, че ще го заобичам:) Струваше ми се след Стайнбековия шедьовър, че нищо няма да "ми върви" за четене, но тази "потръгна", увличащо при това. 

По едно време тези две книги си бяха голяма конкуренция из темите тук  Hug и провокираха много полемика. Радвам се, че ги виждам на едно място.  Peace Едната ми е любима, а другата скоро ще я прочета и съм доволна, че предизвикват такова доволство...  Grinning и току виж съм открила още една "любима"  Heart Eyes   

# 581
  • на североизток от Рая
Нели, тази книга("Нестинарка) от бълг. автор ли е? Малко се обърках от цитатите и името на авторката newsm78

Кое точно те обърка?

Ето информация за авторката.

http://cheti.me/novina/karmen-mishu-balkanska-saga

Има доста информация и за книгите й в нета. Аз там се запознах с творчеството й.

Отдавна се каня да прочета "Защото те обичам", но следващия път ще я потърся в библиотеката.

А сега ще започна

# 582
Благодаря ви за мненията за „Клиентът“ на Гришам, момичета! Simple Smile
Скрит текст:
Взех на детето тази книга като по-кратка:

Погледнах трейлъра на филма и за мен е страшничък (като има застрашени деца мен лично повече ме е страх), но пък е с любимата ми Susan Sarandon!

Но за сина ми за „страшно“ предполагам няма проблем, стига да не е скучно (ако има политика примерно). "Версия Пеликан" не хареса – може би такива политически, обществени, екологични теми толкова не го вълнуват  още...

Касита, прочел е вече няколко на А. Кристи и няколко на Гришам. Определено повече му харесва Агата! Simple Smile

Завърших „Физика на тъгата“ на Георги Господинов.
Докъм средата ми хареса книгата, по-нататък – не. Май само първите две глави ми харесаха много и от тях очакванията ми се повишиха доста. Но още 3-та глава ми беше прекалено носталгична, 4-та прекалено апокалиптична; като започна 5-та глава разбрах, че Минотавърът ми е липсвал в предишните две глави – аз, която митология не поглеждам в никакъв вид?! След това обаче „той“ пак се позагуби и ми дойдоха в повече личните спомени и мисли (изобщо не исках авторът буквално да ми разказва  - „дъщеря ми“, „баща ми“…). Все повече усещах разпадане (за разлика от спойката от първите глави), успоредно с потискащата тъга… Не чувствах никаква емпатия в по-късните глави. Въпреки че при спомените ставаше въпрос предимно и за моите детски/младежки години, ми стана скучно, защото началото беше по-заплетено и магично (надявах се само за казармата да не започне да разказва – но към края и това се случи…).

Отделни идеи, които ми допаднаха: не само критите в мази и стаи деца са изоставени – пазените в тайна деца също са отхвърлени („бях виждал вече такова момче в скрития спомен на дядо ми“). Оставянето на село/при баби – въпреки че сега го възприемаме за свръхположително на фона на градския/компютърния живот, все пак отделеното от мама и татко малко дете си остава отделено (да не каже чак изоставено) („Но и един много бавен страх. Изоставен съм. Оставиха ме, отидоха си в града, няма ги.“)

Въпреки че по-горе говорих с неприязън за спомените, все пак тези, които са ми най-близки, ме накараха да се усмихна. Няма начин някой да е пропуснал това в детството си: „Ще ти излея супата в гърба.“ (за мен беше + изречението „Ще те изпратя в малката група, ако не си изядеш всичко“ (в детската градина). Ееех, колко съм седяла в малката група, апетитът ми не дойде обаче (чак сега на 40 г.!)

Интересно ми беше и за първата за всеки младеж еротична сцена от роман (според Г. Г. за всички от онова време (освен всеобщата „Мъжът и жената интимно“) е сцената от стр. 28 от „Кръстникът“ – но за мен беше от романа „Тях“ – преписала съм си я и я пазя тази част. Wink

Допадна ми, че Г. Господинов не дава крайни мнения по неприятно многознайски начин, а явно клони към разсъдливост и умереност (например при пълненето на „новия Ноев ковчег“: „Слагам в зеления кашон и историята на Мириам, за равновесие. Да имаме от всеки вид.“ (въпреки явната неприязън към избиването на животни включва и защитничката на „правото да се убива (хлебарки)“; а точно тук се смях на глас на изречението „Учудих се, че будистите работят.“)

Като цяло обаче много ми дойде тъгата (а и това: ни в България хубаво, ни в Германия…) Не съм настроена меланхолично сега – изобщо! Но какво ли пък съм очаквала с такова заглавие. А физиката на  тъгата си беше там, затискаща все повече – без драстични личностни драми, просто повсеместна, глобална тъга, неотминаваща с времето… Чак загубих интерес да следя внимателно „действието“ (няма такова в обичайния смисъл на понятието) и да търся причините за тази тъга. Заради това ли?! : „Бях роден от собствената си майка и баща, но това не ме правеше по-малко минотавър. Продължавах да прекарвам дългите си дни сам, на прозореца, прелиствайки една книга.“ На личностно ниво може би, но на глобално – не ми се искаше да приема обречеността.  Търсене на майка, лабиринти, минотавърче във всеки от нас? И все пак „Аз бяхме“ е сега, но отново идва “Аз  сме“.

# 583
Нели, ще кажеш дали поредицата на Севан ти харесва. На мен много ми допадна, но искам да си кажа, че не съм чела третата част, защото вкъщи имам само първите две. По-късно разбрах, че има и трета.  Hug 

# 584
Нели, ще кажеш дали поредицата на Севан ти харесва. На мен много ми допадна, но искам да си кажа, че не съм чела третата част, защото вкъщи имам само първите две. По-късно разбрах, че има и трета.  Hug 

Аз днес цял ден отговарям без да ме питат. Wink
За "Родосто, родосто" - според мен не си загубила, като не си чела третата част. На мен ми харесаха така: 1-ва част 4 (от 5), 2-ра част 3, 3-та част 2.
Нели, дано да си на 5 за всички! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт