Признаха вегетарианството за психично заболяване

• 87 460
  • 2 544
  •   1
Отговори
# 555
...
Някой ако може да ми каже на какво се дължи многото желязо и еритроцити в организма, както и нивата на хемоглобина над горната граница (извън приема на хр. добавки).

"Високият хемоглобин може да е нормално физиологично явление или признак на заболяване. Например, при хората, живеещи във високи планини се регистрира компенсаторно повишаване на нивото на хемоглобин в кръвта,  заради намаленото съдържание на кислород във въздуха.
Дефицитът на някои витамини от група В води до промени в състава на кръвта с високо съдържание на хемоглобин и понижаване на числото на еритроцитите – злокачествено малокръвие. При някои сърдечно-съдови и белодробни заболявания също може да се наблюдава висок хемоглобин (но числото на еритроцитите не се променя), тъй  като при нарушено кръвообращение тъканите не получават кислород."
http://www.puls.bg/health/inquisitive/news_3461.html

# 556
  • Linz
Мерси, но при мен ставаше въпрос за малко над нормата, докторите не го и отразиха. Както и да е, просто обръщам внимание, че анемията не се дължи на вегетарианство или недостатъчен прием на месо, както често се смята.

# 557
Може да не е от липсата на месо и пак да има връзка с вегетарианството-този режим не означава задължително,че е здравословен за всеки и не докарва проблеми.

# 558
  • София - Рим и обратно

Аз пък не го рабирам това снобареене по сушито. Единственият ми опит да ям "истинско" суши (разбирай - правено от майстор японец) си остана единствен и с не много естетичен край Sick.
И този твой опит по какъв начин определя сушито като снобареене?

# 559
Да, много е тъпо изказването за снобареенето. Това е просто храна от другия край на света, защо да не я опитаме, при положение че вече е достъпно? И да, масово на хората им е вкусно сушито, ама не защото са сноби, а просто защото си е вкусно.
За евтиното вегетарианско не мога да кажа със сигурност, не съм пресмятала.

# 560
Както и да е, просто обръщам внимание, че анемията не се дължи на вегетарианство или недостатъчен прием на месо, както често се смята.

В цитата е написано, че една от причините може да бъде и липсата на витамини Б комплекс, който е свързан с бобови, зърнени, но и най-вече с месо, млечни продукти и яйца. Така че може и това да е причина  Peace

# 561
  • Linz
Предпочитам да не споря здравословно ли е вегетарианството за всеки. Аз за себе си съм установила, че е и по-здравословно, и по-вкусно, но обичащите месо няма да се съгласят.
Бобови, зърнени, млечни и яйца са ми основната храна, няма начин да ми липсва нещо в тях.
Вегетарианското може да е както много евтино, така и доста скъпо Peace

# 562
И за мен сушито е чиста проба снобария  Crossing Arms В последните години няма коктейл с кетъринг, на който да съм била и на който да има нормална, европейска храна. Сушито е новият хайвер, явно, да не говорим, че има в пъти по-достъпни варианти  Crazy

Лично за мен колкото по-простичка е една храна, толкова по-полезна е тя. И още- тя е в пъти по-полезна в естествения регион в който вирее, и за хората, които са родени там. Затова бих захранила детето си с моркови и пшеница (примерно, говоря наизуст и нямам бебе за захранване), а не с така модерните амарант и нам`си к`во, а водорасли от езерото Титикака само с пистолет на челото бих консумирала.

Сега се замислям, че като дете съм си била жив суровоядец. Манджи и подобни в такива количества са ми изсипвани в гърба от любящата ми майка, че при добро желание биха могли да нахранят децата в малка африканска държава  Simple Smile

Последна редакция: вт, 19 мар 2013, 19:23 от Елиас

# 563
И за мен сушито е чиста проба снобария  Crossing Arms В последните години няма коктейл с кетъринг, на който да съм била и на който да има нормална, европейска храна. Сушито е новият хайвер, явно, да не говорим, че има в пъти по-достъпни варианти  Crazy

Например кюфтенца от боб.
Суши за начинаещи. Както и хайвера, трябва да се научиш да го харесваш. Но ако си забил в боба и не искаш да признаеш нищо друго...

# 564
Суши-муши, никога не съм харесвала рибни неща, даже са ми гнусни. И това още от преди да получа психичните проблеми, които имам сега  Flutter
Кюфтенца от боб е супер идея- даде ми муза за това какво ще вечеряме. Обаче, ако ме питат утре, ши кажа, че съм яла кимчи салата със спайси калмари и ясай тацута, да не ме мислят за проЗта балканска мома.
П.П. имената на ястията са директно копи-пейст от меню на суши ресторант, нито знам какво представляват, нито искам да знам  Blush

# 565
Май имаш - щом на теб не ти харесва, значи е гнусно и снобария. Страшно обичам суши, и ако бюджетът ми разрешаваше, щях да го ям по 2 пъти на ден. Признанието, че не ми стигат парите да ям непрекъснато суши , дали ще те убеди, че не е от снобария.

# 566
Щом ти обичаш, значи всички трябва да обичат. Същата работа.
Нямам нищо против обичащите суши, октоподи и прочие морски твари и производните им- имам близка приятелка, с която ходя до Гърция специално за да ги яде. За снобско намирам натрапването на суши-подобните храни на коктейли и събития, на които все нещо трябва да си сложиш в чинията (или поне тези, на които аз съм ходила, гравитират около една фирма, нямаща нищо общо ни с Япония, ни с рибния бизнес). Защото, ако един човек в България яде и обича суши, 15 около него не близват подобно нещо.

Последна редакция: вт, 19 мар 2013, 19:52 от Елиас

# 567
Щом ти обичаш, значи всички трябва да обичат. Същата работа.

Не, има хора, които обичат. Не всички го ядат, защото е мода. Ти не обичаш, не яж.

# 568
Сушито е много простичка храна, всъщност. пресни продукти, дори сурови и ориз:)
Аз самата не съм любителка на маки специално, не обичам нори буквално чувствам как ми ферментират в стомаха, но да кажем, че не мисля кулинарния хоризонт за стеснен само до моите лични предпочитания и вкусове

Във вегетариантството не откривам нищо привлекателно за мен, което не значи че маам пържоли по цял ден или не обичам зеленчуци и плодове:))

# 569
В нета, особено из чуждите сайтове има много информация за този витамин, сигурна съм че е обяснено и за синтеза. Аз това го знам от много години, източник не мога да посоча. Знам, че се синтезира в дебелото черво- това помня, друго не ми е нужно като информация.
На вегетарианците не им липсва- сигурна съм, за веганите не знам.

Синтезира се в дебелото черво от бактерии, но се усвоява през тънките, а тънките са над дебелото. С две думи синтезираното заминава в тоалетната.

Общи условия

Активация на акаунт