Базедова болест - тема 3

• 57 759
  • 741
  •   1
Отговори
# 615

На мен ми се иска обаче да пробвам някакво алтернативно лечение... няма значение какво. Просто да не стоя и само да чакам следваща контрола, а да съм опитала поне с нещо да си помогна.
Мереленда, а защо не се опиташ да спреш да мислиш за това, да си дадеш малко покой на мозъка, на психиката... може точно това да е нещото което ти е нужно.  Peace  Hug
Ми аз досега покой си давах за възлите и не ги мислех. Laughing Макар да се говореше за операция.
Дори сцинтиграфа не исках да правя за тях, ама го направих.
Та затова сега се замислих, че поне мога да опитам нещо.
 Hug

# 616
Merelenda  Hug
Така синтезирана информация, като тази, която си постнала. аз никъде досега не успях да открия  Peace Няма да е лошо наиситна да се сложи на първа страница в новата тема  Hug
Обаче от прочетеното, разбирам, че преди бременност с Базед се предприема оперативно или радийод лечение...До сега си мислех, че медикаментозно нещата се контролират, но явно бъркам...
Има ли някой в темата с изявен Базед-или рецидивирал, който да е забременял и родил, за да каже как са били нещата (аз не, че съм се втурнала да бременея, но така за информирането ми е въпроса )  bouquet

# 617
Здравейте момичета,аз съм такъв случай,откриха ми базед лекувах се два три месеца и докторката каза след 3-месечно лечение,че мога да забременея...доверих й се...забременях..през бременноста пиех по една ччетвърт еутирокс през ден и всичко е ок.синът ми е на 2,3 месеца,няма проблеми...да чукам на дърво.В процес на бременноста ми към 5-6 месец дори спряхме лекарствата,защото всичко ми беше в граници и докторката ми обясни че плода ми е нормализирал хормоните.Но все пак всичко е индивидуално.

# 618
Искам да попитам,някой който е наясно(защото аз не съм)отдавна не съм пила лекарста за гушата и чуствам че правя нещо като рецидив,поне така се чуствам  ,та някой би ли казал какви изследвания да си направя,освен редовните Т3,Т4 и ТСХ?Ще сменям доктора ако ми беше старата щях да звънна да попитам,но искам на новия лекар да му стане ясно,че моя случай е малко объркващ.ТРАК да изследвам ли?Ще съм благодарна ако ми отговорите.Приятен ден на всички и пожелавам много положителни емоции...нали така се лекувал базеда Simple Smile

# 619
ciarabella , препоръките са на холандската асоциация. Не че и в БГ не са такива!
И тук препоръчват да се направи операция преди бременеене, за да могат по-лесно да контролират евентуалната последваща хипофункция с хормони. Отделно - периодът се скъсява с операцията. Един вид - правиш операция и до 3-4 месеца се смята, че хормоните по-бързо могат да се вкарат в норми и да се започне с опитите за бебе, докато ако се лекува човек с медикаменти, това отнема година и половина-две, а ако жената иска бебе е добре да изчака трайна ремисия преди да предприеме опитите. В случай, че е на възраст и няма време да пробва с лекарства, препоръчват да се пристъпи към операция.
Отделно самата бременност, дори и да си в еутиреоидно състояние би могла да отключи хиперактивността отново, затова пак слагат операцията на първо място.

Но има и друго - при някои жени хормоните се кротват по време на бременност, както е писала Ели и нямат нужда от лекарства.
Та, много е относително.
Според моя доктор, може да се бременее с Базеда. При нужда се включват до 3 таблетки пропицил, за да се поддържа по-височко ТСХ. Гаранция няма, но пък то и при здравите хора няма гаранции, че бременността ще протича нормално и няма да имат здравословни проблеми и усложнения. Виждаш, че и при здрави хора по време на бременност се отключват щитовидни заболявания, та е много относително.

И забелязвам, че сякаш вече не са толкова настоятелни за операция преди бременеене. Единствен фактор е, ако пациентата е на възраст и бърза, и няма време да опитва с лекарства, докато хормоните се стабилизират.
А за радиойод терапията, тук не я препоръчват на нераждали жени. По-склонни са на операция и медикаменти, отколкото на тази терапия. Предпочитат да я прилагат на вече раждали жени.
Иначе е хубаво да се включат още момичета в темата минали през това. Имам спомени, че има и други такива.

Eli Stoqnova, според мен ТСХ и ТРАК са достатъчни за да видиш дали правиш рецидив.
Поне при мен искаха само тях и бяха показали, че рецидива е налице.
После вече ми искаха Т3 и Т4 да видят дали е субклиничен хипертиреоидизъм. Такъв се и оказа. Т4 и Т3 бяха в норми.

# 620
  • Варна
Здравейте,
Исках да споделя за една позната, която от около 7 години е с Базед. Има син на 16г. и преди 5г. забременява пак. Момиченцето е на 4г. и преди година прави лечение с радиоативен йод. Хормоните бяха в норма, но нещо пак са се разбутали. Неиска да се оперира. До колкото знам , тя взема само пропицил. Тази зима беше и на антидепресанти.

# 621

Тази зима беше и на антидепресанти.

Заради Базеда ли?

# 622
Здравейте,
Момиченцето е на 4г. и преди година прави лечение с радиоативен йод. 

На кого са правили лечението? На майката или на детето? Всъщност от прочетеното в статията, която постна Мереленда, става ясно, че има големи рискове и за плода/детето - което мен най-много ме шашна...да си призная  Confused
Благодаря и на останалите момичета, които споделят опит-мисля, че е доста полезно   Hug
Merelenda  Hug Ти си направо цяла енциклопедия  Hug Винаги така професионално обясняваш, че понякога имам чувството, че си минимум завеждащ отделение ( това с най-добри чувства  Hug на мен приятелите ми казват д-р Хаус и защото обожавам сериала, както и всички подобни медицински, и защото съм учила едно време анатомия доста подробно, а и някак си извратено ме влече информираност по здравни въпроси  Heart Eyes). А с твоите увеличаващи се възли - какви мерки смяташ да предприемеш? Каза че искаш да пробваш нещо алтернативно (доколкото разбрах) - но какво? Мисли ги добре нещата...рязането не е най-приятното и първо нещо, което и на мен ще дойде на ум, но понякога е по-добре да е навреме  Hug
Eli Stoyanova Значи ти си забременяла много скоро след диагнозата - можеш ли да кажеш колко тежко беше първоначалното ти състояние - нали го разделят на лека, средна и тежка форма (аз например бях определена като средна). Както и колко висок беше/е твоят ТРАК  Hug                         

# 623
  • Варна
Здравейте отново Simple Smile
Съжалявам за недоразумението. Майката си прави лечението, но 3г. след второто раждане. Децата са ок Simple Smile.
Явно заради Базеда беше изпаднала мн кофти депресия. Ходи на психо и й изписа антидепресанти, от които се чувства добре , но и напълня. Всичко е съгласувано и с ендото.

# 624
  • UK
Merelenda  Hug
Така синтезирана информация, като тази, която си постнала. аз никъде досега не успях да открия  Peace Няма да е лошо наиситна да се сложи на първа страница в новата тема  Hug
Обаче от прочетеното, разбирам, че преди бременност с Базед се предприема оперативно или радийод лечение...До сега си мислех, че медикаментозно нещата се контролират, но явно бъркам...
Има ли някой в темата с изявен Базед-или рецидивирал, който да е забременял и родил, за да каже как са били нещата (аз не, че съм се втурнала да бременея, но така за информирането ми е въпроса )  bouquet

Аз съм с Базед, минах през рецидиви и не съм била на радио-йодно лечение, а само на медикаментозно, (тирозол и еутирокс по схема) Peace
 Забременях инвитро и към края на годината живот и здраве Praynig очаквам рожбичките си Heart Eyes
Така, че статията не е задължителна за всички, нито написаното в нея е някакво общо правило Crazy

# 625
Кокона, щях да те дам за пример, ама знаех, че ще се включиш.  Simple Smile

Та както писах и по-горе, при нас вече са по-склонни докторите да контролират бременност при Базед с евентуални лекарства, ако се наложи, но има също доста доктори, които са категорични за операция преди бременеене. Разлика - предишния ми доктор и сегашния.
Та, нито едното е сигурно, нито другото. Полза-риск все има. Както споменах, то и при жени, които не са болни се проявява по време на бременност заболяване на щитовидната, та... пак стигаме до това, че "при всеки е индивидуално и всеки организъм различно реагира". При едни се кротват хормоните при бременност, при други се отключват заболявания, при трети всичко протича нормално, четвърти имат нужда от терапия и т.н.
Важно е накрая всичко да приключи добре.  Simple Smile

# 626
  • UK
Мереленда Hug да- права си  Crazy
Може би, обаче операция или подобно радио-йодно лечение да се предприема в случаите на наличие на възли например Thinking
Аз нямам и затова винаги съм била само с медикаменти, струва ми се, че тук някъде се крие разковничето Crazy

# 627
Ами, мисля че не. Да, възлите са голям фактор за операция, но друг фактор е, ако щитовидната жлеза продължава да е хиперактивна или се получават рецидиви.
За пример ще дам Смехорана ( дано не се засегне). Тя е болна от години с Токсикоза. Мисля, че бяха 8 години, но не съм сигурна. Мисля също, че е с 3 рецидива на заболяването, ако не бъркам. Няма възли в щитовидната жлеза.
Подложи се на операция, където и бе премахната част от жлезата с цел да се спре хиперактивността, а останалата час да произвежда нужните хормони. Ако не достигат се включва тироксина.
Та, наличието на възли би ускорило операцията, евентуално, в зависимост от възлите и ако се налага да се премахнат. Ако докторът след изследвания заключи, че не са опасни, то може да не се оперират, а да се проследяват. Втори фактор, ако жлезата не изпада в ремисия без лекарства и има рецидиви. Както казват - има ли един рецидив, следва и втори и трети и т.н. Та в тези случаи се препоръчва операция. Не заради друго, а примерно, ако пациентката е в ремисия, да не би евентуална бременност да провокира отново хиперактивност. НО, и тук идват мненията на някои доктори, че дори и да се случи се включва пропицил до 3 таблетки.  И пак - много индивидуално. При едни дори се подобряват хормоните, при други друго може да се случи и ... така.
Казват, че при Базед се започва медикаментозно. Ако има рецидив се препоръчва операция ( просто самите хапчета, които пием не са безвредни. товарят черния дроб и сърцето).
За възлите също казват - че ако не са опасни се проследяват, а ако са по-големи от 1 см се прави биопсия, сцинтиграфия и ако резултатите са добри също остават на проследяване.
Оперират се ако започнат да пречат на преглъщане, ако гушата е много увеличена, ако има злокачествени клетки и т.н. и т.н.
Жлеза без възли подлежи също на операция ако прави рецидив след рецидив, с цел овладяване на хиперфункцията. Не е задължително да се маха цялата жлеза, вече доктор преценява колко да махне от увредената тъкан, коя част да се остави и т.н. с цел да се овладее хиперактивността.
Иначе в темата за операция на щитовидната жлеза има много оперирани момичета с оставена част от жлезата, които не пият хормони. Просто си живеят живота. Оставената част продуцира нужното количество и нямат нужда от лекарства.  Simple Smile

# 628
  • вече в собствен дом
А на мене от едно известно време започна пак много да ми прескача сърцето. Уж хормоните са в норма. Пулса ми също е много добре-около 70-80. Но тези прескачания са много неприятни. И до сега , когато са ми правили кардиограми все ми казват, че имам някакви депресии в кардиограмата, характерни за исхемична болест на сърцето. Но при колкото и кардиолози съм била все едно и също казват- от щитовидната жлеза е. Как така обаче се чудя, щом хормоните са в норма.
На който са му правили кардиограми да каже как са нещата при него с тази наша болест.

# 629
На мен са ми правили 3. Нищо не каза докторката ( личния лекар) - само ускорен пулс, но аз и не съм я питала. Тя ми прави винаги кардиограма, независимо за какво я посещавам. Предполагам ако имаше нещо притеснително щеше да ме насочи към кардиолог.
Иначе за прескачането на сърцето ( екстрасистоли) пия Бетаблокер. Докторът каза, че вече няма нужда да го пия, но споделих, че от време на време пулсът се ускорява близо до 100 и имам прескачания, и каза да остана на ниската доза.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт