РЕСТОРАНТСКИ/кръчмарски рецепти- 3

• 183 352
  • 463
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте, някой знае ли как се приготвя пилешка супа като в ресторант Хепи?

# 421
Случайно някой рецепта за черното кадифе на Неделя? Или поне за крема 🤤

# 422
Не съм хапвала по-вкусно пилешко от това, което се приготвя в Турция - не знам как го правят, много крехко,  като на много места сме се хранили там, навсякъде беше така - крехко.
В някаква специална марината ли го слагат, за повече време ли се кисне в марината?
В България никъде не съм попадала на толкова вкусно пилешко, всъщи също съм опитвала всякакви рецепти и пак не ми се получава така.
Така че ако някой знае за тайната на крехкото пилешко от турските рецепти, ще се радвам да сподели.

# 423
За първи път,когато отидох в Гърция през 90-те години,в домът на един грък ядохме печено пиле. Беше толкова вкусно,че да си изядеш пръстите. Гъркът каза,че го прави с...палмово масло.

# 424
Не съм хапвала по-вкусно пилешко от това, което се приготвя в Турция - не знам как го правят, много крехко,  като на много места сме се хранили там, навсякъде беше така - крехко.
В някаква специална марината ли го слагат, за повече време ли се кисне в марината?
В България никъде не съм попадала на толкова вкусно пилешко, всъщи също съм опитвала всякакви рецепти и пак не ми се получава така.
Така че ако някой знае за тайната на крехкото пилешко от турските рецепти, ще се радвам да сподели.

Не съм пробвала, но някой ми беше казвал и съм засичала по различни рецепти, че марината с кисело мляко (и подправки на вкус) на пилешкото месо го правело адски крехко. Оставя се да предстои няколко часа в хладилника, може и цяла нощ. Независимо дали е пил. филе, пил. пържоли или цяло пиле.

Последна редакция: сб, 18 окт 2025, 13:26 от MissBabyJane

# 425
За първи път,когато отидох в Гърция през 90-те години,в домът на един грък ядохме печено пиле. Беше толкова вкусно,че да си изядеш пръстите. Гъркът каза,че го прави с...палмово масло.

Пилешкото в Гърция се приготвя вкусно, но не е както това в Турция. А палмовото масло не е ли вредно?

Не съм пробвала, но някой ми беше казвал и съм засичала по различни рецепти, че марината с кисело мляко (и подправки на вкус) на пилешкото месо го правело адски крехко. Оставя се да предстои няколко часа в хладилника, може и цяла нощ. Независимо дали е пил. филе, пил. пържоли или цяло пиле.

Благодаря, ще пробвам всичко, което ми се предложи, за да получа същия вкус. Ще пробвам с кисело мляко и подправки.
Видях и съвет да се кисне в бакпулвер - и това ще пробвам.
Ако не стане ще ида пак в Турция само, за да се наям с вкусно пилешко JoyJoyJoy

# 426
Вредно е палмовото да.

Иначе ако пробвате с киселото мляко и се получи, дайте отзив. 😄

# 427
  • Бургас
Забърквах няколко лъжици кисело мляко с подправки: куркума, 1-2-3 скилидки чесън смачкан, зехтин, сол, чер пипер, червен пипер и натрих добре цялото пиле. Престоя така два часа поне. После го сложих на шиша за грил. След час се разпадна с гръм и трясък от грила, обаче беше адски вкусно и крехко. Пробвайте.

# 428
  • Paris, France
Пилешкото месо е меко месо и няма никакъв проблем да се размеква. Вижте рецептата за турското ястие и там би трябвало да е указано време, температура и начин на приготвяне. За кое турско ястие става дума?

Ако искам цяло пиле да пада от костите с поглед, мариновам в солена вода (brining), бира, може и с подправки. После оцеждам добре 24ч в хладилник, мажа с мазнина и подправки и пека.

Много голямо, много дърто пиле (петел) е добре да се готви в сос с вино, на бавно готвене или под налягане. Ако ще пека такова чудо, първо слагам в поставката за пара на тенджера под налягане, сипвам 1.5ч вода (250-300мл), така че да не докосва пилето и като се вдигне налягането, оставям 10-15 мин на пара. След 10-15 мин изключвам котлона ако е газов или индукция и като падне налягането, мажа с мазнина и подправки и пека още 15-20 минути на грил да стане хубава кора.

Налягане или бавно готвене правят и най-жилавото месо супер меко.

Суровото палмово масло, което изглежда като пюре от моркови в буркана, не е по-вредно от маслото. Половин Африка готвят с него от хилядолетия и нищо им няма. Вредно е хидрогенираното палмово масло, защото съдържа транс мазнини. То е твърдо. Това, което се слага в полуфабрикатите е хидрогенираното палмово масло и затова гледам да не купувам нищо, на което пише, че го съдържа. Сурово палмово масло купувам и ядем.
https://redcliffelabs.com/myhealth/health/is-palm-oil-good-for-h … h-myths-vs-facts/

# 429
  • Русе
Скрит текст:
Не съм хапвала по-вкусно пилешко от това, което се приготвя в Турция - не знам как го правят, много крехко,  като на много места сме се хранили там, навсякъде беше така - крехко.

Запазил съм си една турска марината за пилешко месо. Става за печене, пържене и грил.
Съставки
Пилешки гърди - 2 броя (500 г)
Кисело мляко - 1 чаша (200 г)
Зехтин - 2 супени лъжици
1 супена лъжица лимонов сок
Чесън - 2 скилидки
Кимион - 1 чаена лъжичка
Черен пипер на прах - 1 чаена лъжичка
Червен пипер, люспи - 1 чаена лъжичка
Сол
 Съвети
След приготвяне, охладете за 4 - 8 часа в хладилник.
След мариноването можете да го готвите както желаете.
За по-равномерна марината можете да използвате торбичка с цип или торбичка за фризер.

# 430
С кисело мляко го мариновам и аз, откакто търсих как се маринова пилешкото за гръцки гироси.
По наш вкус, обаче, слагам само малко сол и риган, и стои поне час преди печене.

# 431
Благодаря на всички, които писаха, златни сте  Purple Heart ще следвам всички съвети! Purple Heart

# 432
Вчера ядох еклери с бял крем.Кремът беше лек, усещаше се маскарпоне, но не усетих бита сметана.Не мога да си представя как ще стане такъв лек без бита сметана, която не обичам.Някой досеща ли се как е направен ?

# 433
  • Русе
Скрит текст:
Вчера ядох еклери с бял крем.Кремът беше лек, усещаше се маскарпоне, но не усетих бита сметана.Не мога да си представя как ще стане такъв лек без бита сметана, която не обичам.Някой досеща ли се как е направен ?

https://www.manjoo.it/ricette/dolci/eclair-con-crema-di-mascarpone/

# 434
Благодаря, peych!

Общи условия

Активация на акаунт