РЕСТОРАНТСКИ/кръчмарски рецепти- 3

  • 183 371
  • 463
  •   2
Отговори
# 435
  • Мнения: 3 500
Аз мисля, че и преди съм писала, според Джейми Оливър, тайната за крехко пилешко е да се маринова с киселини. Той смеси доматена паста, кисело мляко и лимонов сок ( прясно изцеден). След като го маринова, добави още подправки  и изпече пилето. Аз пробвах , божествено е. Но някак лимона не ми беше необходим за вкуса. От тогава го правя с доматено пюре и кисело мляко и е все така разкошно. Явно трябва киселина, една, две или повече.

# 436
  • Sofia
  • Мнения: 29 341
След такава доматено млечна марината трябва ли да се отмие или с нея се пече пилето?

# 437
  • Мнения: 3 500
След такава доматено млечна марината трябва ли да се отмие или с нея се пече пилето?
С нея го пека, и слагам и подправки и масло.

# 438
  • Мнения: 2 020
След такава доматено млечна марината трябва ли да се отмие или с нея се пече пилето?
С нея го пека, и слагам и подправки и масло.

@Doli на колко градуса и време го печете?

# 439
  • Мнения: 43 887
А доматите не се ли усещат "в повече" след изпичането на пилето?

# 440
  • Мнения: 13 040
Лимонът стяга месото.

# 441
  • София
  • Мнения: 38 176
Пиле винаги мариновам с лимонов сок и на мен много ми харесва.
Почти не усещам вкуса на лимона, от другите подправки които добавям, в зависимост от това как точно го приготвям ( напр. със салвия, розмарин...), но аромата е по-свеж и лек ... не понасям много тежкия (за мен) аромат на пиле.
Лимонов сок - прясно изцеден, понякога дори и с пулпата... придава една невероятна сладост на продукта ( пържен, печен...), освен другите ползи/ефекти. Напр. пържени чушки на тиган с лимонов сок ( добавя се към края) е нещо божествено.

# 442
  • Odense
  • Мнения: 23
Аз мисля, че и преди съм писала, според Джейми Оливър, тайната за крехко пилешко е да се маринова с киселини. Той смеси доматена паста, кисело мляко и лимонов сок ( прясно изцеден). След като го маринова, добави още подправки  и изпече пилето. Аз пробвах , божествено е. Но някак лимона не ми беше необходим за вкуса. От тогава го правя с доматено пюре и кисело мляко и е все така разкошно. Явно трябва киселина, една, две или повече.
Преди време бях на път да съсипя едно телешко, задушавах го по правилата и въпреки това имаше консистенция на гьон. Питах chatGPT като last resort  какво да правя, посъветва ме да сложа нещо кисело в соса, в който се задушава - оцет, доматено пюре, и действително помогна, телешкото стана крехко бързо след това.
Явно това е валидно за месата по принцип, аз мариновам пилешко филе с горчица, соев сос и чесън на прах, получава се супер крехко, но ще пробвам и с кисела марината.

# 443
  • Мнения: 10 725
Аз съм пробвала марината с кисело мляко, но такава цопаница стана че повече не смятам да пробвам. На барбекю пекох след изваждане от маринатата. То млякото загоря, на парцали стана нещо, пресече се протеина ли и аз не знам, но не беше никак ок. Млякото аз си квася, така че не мога да се оправдая че от магазина нещо друго е слагано в него. Не знам ако тази марината се отмие, но то пък какъв ще е смисъла от нея тогава, освен ако месото си е поело. Но не ми се пробва вече с нея. Ще пробвам с лимонов сок или някакъв друг доматено-кисел. А в Турция определено пилешкото не е олепано с нищо на вид. Те и на дървени въглища на повечето места пекат, не знам ако и това има значение...

# 444
  • Мнения: 2 385
Опитай с бяло вино и копър, щипка сол- мариноваш, печеш, няма цапаница.

# 445
  • Мнения: 807
Из записките ми:
"Пилешки филенца на тиган
🧑‍🍳 🧑‍🍳Филетата мариновах по рецепта на Димчо Янакиев с олио,мед,горчица,прясно мляко,бяло вино,соев сос(няколко капки),чесън,лук,чер пипер и малко сол за два-три часа в хладилника .Изпекох на грил-тигана."

Да е жив и здрав човека, чудни!

# 446
  • Русе
  • Мнения: 6 331
Скрит текст:
Аз съм пробвала марината с кисело мляко, но такава цопаница стана че повече не смятам да пробвам. На барбекю пекох след изваждане от маринатата. То млякото загоря, на парцали стана нещо, пресече се протеина ли и аз не знам, но не беше никак ок. Млякото аз си квася, така че не мога да се оправдая че от магазина нещо друго е слагано в него. Не знам ако тази марината се отмие, но то пък какъв ще е смисъла от нея тогава, освен ако месото си е поело. Но не ми се пробва вече с нея. Ще пробвам с лимонов сок или някакъв друг доматено-кисел. А в Турция определено пилешкото не е олепано с нищо на вид. Те и на дървени въглища на повечето места пекат, не знам ако и това има значение...

Това е свинско месо, мариновано с кисело мляко. Месото стана мозък.  В рецептата е описана технологията.

Това са пилешки гърди на фурна, мариновани с кисело мляко. Изчиствам с четка излишната марината и запечатвам за 2 минути на тиган, след това под фолио във фурната.
 

Последна редакция: пн, 20 окт 2025, 20:16 от peych

# 447
  • Мнения: 3 500
А доматите не се ли усещат "в повече" след изпичането на пилето?
Не се усеща, малко като препечено дюнер пилешко е. Не слагам много смес, не плува, само го омазвам.

# 448
  • Paris, France
  • Мнения: 17 724
Лимонът стяга месото.
Така е, но зависи и от това дали месото е с колаген и жилаво, дали е сухо.

Тук чета за крехко пилешко, телешко и свинско. Ами тези меса са си крехки. Всъщност питането май не е как да се постигне крехко месо, а как месото да остане сочно.

Азиатците мариноват говеждо в бикарбонат и така става крехко след кратко приготвяне във уок. Бикарбонатът е алкален.

А доматите не се ли усещат "в повече" след изпичането на пилето?
Аз ги усещам и не са ми приятни и затова домати не слагам на печено пиле. Също рядко готвя с домат. Останало ми е от студентските години, когато забелязах, че постни манджи без домат и твърди меса като овче и говеждо издържат по-дълго без да се развалят.

За вкус на кисело мляко върху печено пиле също не примирам. Напомня ми тандури пилетата, без кожа, с които преяждах като млада.

# 449
  • Русе
  • Мнения: 6 331
Скрит текст:
Лимонът стяга месото.
Така е, но зависи и от това дали месото е с колаген и жилаво, дали е сухо.

Тук чета за крехко пилешко, телешко и свинско. Ами тези меса са си крехки. Всъщност питането май не е как да се постигне крехко месо, а как месото да остане сочно.

Азиатците мариноват говеждо в бикарбонат и така става крехко след кратко приготвяне във уок. Бикарбонатът е алкален.

А доматите не се ли усещат "в повече" след изпичането на пилето?
Аз ги усещам и не са ми приятни и затова домати не слагам на печено пиле. Също рядко готвя с домат. Останало ми е от студентските години, когато забелязах, че постни манджи без домат и твърди меса като овче и говеждо издържат по-дълго без да се развалят.

За вкус на кисело мляко върху печено пиле също не примирам. Напомня ми тандури пилетата, без кожа, с които преяждах като млада.

Да, аз също избягвам да слагам домати на пилешкото месо. И обожавам пиле Тандури /всъщност пилешките крилца направени по този начин/.
https://ipeychev9.blogspot.com/2023/03/blog-post_11.html

Общи условия

Активация на акаунт