СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 2

• 82 087
  • 744
  •   1
Отговори
# 150
   Относно въпроса на Прокибар - Би си пропиляла годината, ако не се заеме с нещо друго. Все едно първокласници и десетокласници да учат в един час - нищо не се получава. Сменяме вече 4-ти учител за две години по английски.

Търси връзки, кара 8-ми клас в немска, френска или испанска гимназия, после в 9-ти се мести в СМГ да поучи усилено математика.   Wink
(шегичка)

А школите по математика и информатика само за състезатели ли са, в смисъл, ако детето няма някакви завидни досегашни постижения, може ли да започне тепърва  да ги посещава или няма да е добре дошло?

# 151
Търси връзки, кара 8-ми клас в немска, френска или испанска гимназия, после в 9-ти се мести в СМГ да поучи усилено математика.   Wink
(шегичка)

А школите по математика и информатика само за състезатели ли са, в смисъл, ако детето няма някакви завидни досегашни постижения, може ли да започне тепърва  да ги посещава или няма да е добре дошло?

Давай - пак аз ще отговоря (рядко влизам във форума, защото когато влеза... не мога да спра  Wink)

Школите са безплатни и всеки може да ги посещава. Всички са добре дошли, но в школите темпото е съобразено с това на най-добрите и новите деца трябва да са упорити в началото, за да могат да свикнат и да наваксат. Посещаването или непосещаването на школите не определя отношението на учителя към ученика. Същото важи и за ходенето/неходенето на състезание.

PS: Идеята за изкарването на подгответо в ЕГ никак не е лоша. Добре е обаче СМГ да се избира заради М-то в името  Wink

# 152
Търси връзки, кара 8-ми клас в немска, френска или испанска гимназия, после в 9-ти се мести в СМГ да поучи усилено математика.   Wink
(шегичка)

А школите по математика и информатика само за състезатели ли са, в смисъл, ако детето няма някакви завидни досегашни постижения, може ли да започне тепърва  да ги посещава или няма да е добре дошло?

Във всяка ЕГ се започва от нулата и се завършва подготвителния клас с В1 или даже с А2. Та дете, което знае добре език, може да си уплътни времето само учейки различен език. И в СМГ е така, който знае добре английски или да влиза в немската паралелка, или да търпи заради математиката.

Школите са за всеки, който има желание и се справя. Нещата не опират до добре или недобре дошло, а до ниво.

# 153
Благодаря за отговорите!   bouquet
Имам още въпроси  Embarassed, най-вече по отношение на социалните контакти между децата, атмосфера, общност...такива работи, ама ще питам пак, след резултатите.

# 154
  • София

Относно школата по математика: ако детето е участвало по състезания, посещавало е школите към СМГ  5 -7-ми клас или идва от математическа паралелка (125-то, ПЧМГ...), ще се справи. Ако тепърва в 8.клас е решило да ходи по състезания, ще му е трудно. Колко точно, не мога да преценя, но определено има да наваксва. Няма група за начинаещи състезатели по математика. По принцип всички учители имат часове за консултации, ако някой нещо не е разбрал, може да използва тази възможност.
Относно школата по информатика: няма проблем, ако детето досега не се е занимавало, защото има група за начинаещи. По-назад в темата (може и в предишната тема да беше) Яшу е обяснил подробно за школите по информатика. Дава се възможност на всеки, който има желание да се занимава по-сериозно с информатика. Hug
На въпроса на prokibar - стискаме палци да ви стигне бала за немската... Praynig
Относно дискусията за корупцията: пари не са ми искали и не съм чула да са искали, толериране на определени деца за състезания и др. не е имало нито особено отношение от страна на учителите. Peace
Но няма как да ми харесва, че в препълнения клас изведнъж се премества от друга паралелка неслучайно дете, което на всичкото отгоре допринася за влошаване на дисциплината. Twisted Evil

# 155
Благодаря за отговорите!   bouquet
Имам още въпроси  Embarassed, най-вече по отношение на социалните контакти между децата, атмосфера, общност...такива работи, ама ще питам пак, след резултатите.

Нова, няма по-относително нещо от атмосферата и социалните контакти! Понеже аз имам невероятни пет години в езиковата, в която учих, толкова много се надявах именно на средата, а не толкова за професионалната ориентация - която особено за момчетата поне в 90 % от случаите е мъглява в 8 клас.  Но синът ми се случи в такава конфигурация, че... Всъщност "каквото повикало, такова се обадило". Общо взето в СМГ има два типа деца - учещите и футболистите, поне според категоризацията на Симеоновия 9-ти Д клас. Е, та ние сме от футболистите и баскетболистите, на които ученето не е в центъра на вниманието, но изкарват 5 и 6. А другите са си сериозните деца, които са си само за СМГ. Но във всеки клас има май и от двата типа. Та според твоето дете ще ти се яви и атмосферата...  Сега чакам да видя, ако приемат и щерката, която не знам защо също иска СМГ, да видя каква съвършено различна гимназия ще ми се яви пред взора.

# 156
Момичета, имам един принципен въпрос за 5 клас, ако сте запознати.
Още не се знае кои преподаватели ще поемат бъдещите петокласници, но при записване трябва да посочим език- английски или руски.
Как е било до сега? Може ли да се очаква, че водещия математик ще поеме руската паралелка?

# 157

Как е било до сега? Може ли да се очаква, че водещия математик ще поеме руската паралелка?

не може. Което не мисля, че пречи по някакъв начин на децата от руската паралелка. В периода 5-7-ми клас, легендите за А клас не важат, състезателите са разпределени произволно по всички класове.
То тази паралелка имам чувството, че е направена само за деца, идващи от 107-мо и учили руски досега.
Не виждам смисъл да се учи руски в периода 5-7-ми клас, ако преди това не е изучаван, предвид странния факт, че след 7-ми клас в СМГ няма руски. За 3 години ще научат... нищо, чиста загуба на време и ресурс.

Последна редакция: вт, 04 юни 2013, 11:19 от kodbg

# 158
Забелязвам, че напоследък доста деца записват руски като втори език след 5 клас. В училището на синът ми се предлагат 3 езика и 80% от децата са записали руски за догодина. Очаквам и в СМГ да има много желаещи.
Аз не виждам да смисъл да пише английски, който така или иначе учи усилено на друго място. 3 години не са малко за руския за една обща представа. Пък ако иска после ще доучва, ако не ще поназнайва нещо. Изместих темата. Laughing
Питането ми беше насочено към математиците. Ако приемем , че единия математик е водещ тогава как се преценява кой клас да поеме.

# 159
Gerka,ние се записахме в СМГ с руски език,за да не повтаряме отново английския и смятам,че уцелихме десятката.За 3 месеца синът ми успя да понаучи доста неща и дори да се класира на олимпиада по руски език-2  кръг.Преди това не бяхме учили изобщо руски.Учителката г-жа Андреевна е рускиня с дългогодишен преподавателски опит.Преподава интересно,децата правят преводи,разговарят на различни теми,учат се думи и падежи.
Днес повечето деца изучават английски на курсове и вече в 5 клас имат ниво,какъв е смисъла да започват отначало?

# 160
Gerka,ние се записахме в СМГ с руски език,за да не повтаряме отново английския и смятам,че уцелихме десятката.За 3 месеца синът ми успя да понаучи доста неща и дори да се класира на олимпиада по руски език-2  кръг.Преди това не бяхме учили изобщо руски.Учителката г-жа Андреевна е рускиня с дългогодишен преподавателски опит.Преподава интересно,децата правят преводи,разговарят на различни теми,учат се думи и падежи.
Днес повечето деца изучават английски на курсове и вече в 5 клас имат ниво,какъв е смисъла да започват отначало?

Благодаря за споделеното!
Руския е избран вече/ ако приемат синковеца де!/
Въпроса е, че се надявам да е при водещия математик!

# 161
  • София

не може.

Не бих казала. Точно випускът на дъщеря ми в периода 5-7 клас
водещият математик пое А и Г, а младата новоназначена преподавателка - Б и В.
Освен това децата не бяха разпределени по успех, а горе-долу шарени из всички паралелки.
Май всяка година е различно  Laughing

ПС. В СМГ има руски като втори език от 9 клас.

# 162
А... от тази гледна точка и миналата година е така - А и Г при една учителка, Б и В, при друга. Но е класна на А, а не на Г.
Отделно, понятието водещ математик не мога да му схвана идеята. Поне при нашия набор не виждам засега водещи и следващи, просто всеки си отговаря за неговите 2 класа.

# 163
Някой дали пази спомен за това какви са били минималните балове / резултати от изпити, с които са приемали в 5-ти клас през последните 5 години, 2008 - 2012?

# 164
  • София
Ант12, много е относително.
2009 - труден тест, max 39/45, min 23/45
2010 - лесен тест, max 42/45, min 32/45
2011 - знаеш как беше, с рейтинг, най-високият е 113.70, а най-ниският - 80.00 (на дете с 34.5 на изпита и 11 точки от рейтинг, преди него дете с 23.5 на изпита и 33.33 от рейтинг).
за 2012 - сигурно има много инфо на сайта на kodbg.

Общи условия

Активация на акаунт