"Обичам" Топлофикация 2

• 189 626
  • 2 156
  •   1
Отговори
# 1 665
Топлоподаването е неравномерно не само през деня, винаги е неравномерно. И не може да разчитате че при някаква позиция ще е на точно определени градуси. Всичко оказва влияние - и външна температура, и качество на тръбите и изолация и какво ли не. Когато навън е по-студено завишават температурите на подаването изглежда, при нас беше страшно горещо по време на големите студове. Това защото си счупих вентила и не можех да си намаля степента  Mr. Green представям си каква ще ни е сметката за този месец.
Случайно някой да е запознат - можем ли сами да си сменим вентила или трябва да викаме тези от Нелбо?

# 1 666
  • Софето
Не знам дали знаете, но топлоподаването е неравномерно през деня. По принцип през деня е по-слабо, засилва се вечер, когато хората се прибират от работа. Тоест ако ще сравнявате го правите по едно и също време през деня.
Ние на северната страна на къщата имаме термометър, който е свързан с абонатната ни. В зависимост от показанията на този термометър, температурата в абонатната се увеличава или намалява автоматично. Предполагам всички обекти свързани към ТЕЦ имат такива.

# 1 667
  • Пловдив
Не знам дали знаете, но топлоподаването е неравномерно през деня. По принцип през деня е по-слабо, засилва се вечер, когато хората се прибират от работа. Тоест ако ще сравнявате го правите по едно и също време през деня.
Ние на северната страна на къщата имаме термометър, който е свързан с абонатната ни. В зависимост от показанията на този термометър, температурата в абонатната се увеличава или намалява автоматично. Предполагам всички обекти свързани към ТЕЦ имат такива.
Имат. При нас при външна температура 13 градуса парното спира. На теория супер, на практика вътре си е студено.

# 1 668
Топлоподаването е неравномерно не само през деня, винаги е неравномерно. И не може да разчитате че при някаква позиция ще е на точно определени градуси. Всичко оказва влияние - и външна температура, и качество на тръбите и изолация и какво ли не. Когато навън е по-студено завишават температурите на подаването изглежда, при нас беше страшно горещо по време на големите студове. Това защото си счупих вентила и не можех да си намаля степента  Mr. Green представям си каква ще ни е сметката за този месец.
Случайно някой да е запознат - можем ли сами да си сменим вентила или трябва да викаме тези от Нелбо?
Точно по същото време в София, при парно със завъртян на макс винтил в стаята ни беше 16градуса. Специално си купихме радиатор, заради тази студена седмица. Иначе сметка за 11м. - 220лв., за 12м. -  179лв? За стравнение за 11м. 2015г. сметката е била 60лв. Винтилите винаги са отворени докрай

Последна редакция: пт, 20 яну 2017, 16:34 от Kaktus s usmivka

# 1 669
  • София
Kaktus s usmivka, и при нас беше студено - 19 градуса при кранове на макс.
Миналата и тази седмица регулираха абонатната станция и крановете на етажите. Преди дебита ни беше около 170 l/h и температурната разлика между водата на входа и изхода на апартамента беше 14-15 градуса. От снощи, след последните регулации дебита стана 850-1000 l/h а температурната разлика 3-4 градуса. Тази сутрин в хола беше даже 22.8 градуса.
Така че вижте абонатната си, може там да има проблем.

# 1 670
  • София
Топлофикация не е виновна. Реших да го напиша в тази тема, защото вероятно не сме единствените в подобна ситуация и мисля, че е добре да се знае. И през ум не ми е минало когато купувахме апартамента да попитам за каква температура са изчислени радиаторите, а явно трябва да се прави.
Не, не да питаш за каква температура са изчислени, а за каква кубатура. Двете неща са много различни и така трябва да се интересуваш.   Така, както те чета 21-22 С си е една много добре температура при положение че сте сами на етажа и няма други около вас и още нещо, ако тази блок/кооперация е съвсем нова има огромно значение, дали е затоплена като стълбищно пространство, много различно е когато има и други живеещи.

Тази година не мога да се оплача, радиаторите ни бяха горещи. Температурите бяха много ниски, около - 20 градуса за около 10 дни. Това оказа влияние. Сега си видях сметката на декември - 160 лв. и за двата апартамента, един от около 80 кв. и още един около 110 кв , едно и също е.  Навсякъде работеше парното на 5 - ца. Топло беше, а сега вече съвсем ни е топло, защото външните температури се промениха и вътре скочи на 23 -24С, ако пусна всички радиатори. Два съм спряла за момента. Доволна съм определено.

# 1 671
В нов блок сме - първи отоплителен сезон е. На етажа все още сме само ние, в апартаментите над и под нас също не са се нанесли. Все ми е студено, температурата е около 21-22 градуса при радиатори пуснати на максимум. Скоро разбрах, че са така изчислени, че на 5 температурата да е 22 градуса. Ако искам да е по-топло, трябва да си сменим радиаторите.  Sad
Сигурно има накаква логика да е направено така, но не ми е ясно каква е.

Проектантите се водят от разни правила колко големи радиатори да слагат и по правило калкулират необходимите ребра при условие, че и съседните апартаменти са населени и отоплени. Нямаш си представа колко по-топло (и по-евтино) ще ви бъде, когато се насели целият блок и всички се отопляват. А сега просто не ви стига отоплителната мощност на радиаторите. Решение има де, но то ще ви вдигне сметките - лятото да си добавите нови ребра (не да сменяте радиатори). Само трябва да видите кой модел са ви сегашните и да купите същите.

# 1 672
  • Пловдив
Не може да се добавят ребра на всички видове, на нашите не може.

# 1 673
  • София
В колкото нови сгради съм ходила, навсякъде са глидери и могат да се махат и добавят.

# 1 674
  • България-Швейцария
Аз лично много съжалявам, че малко след като се насели кооперацията ни не тропнах с крак, когато съседите вреснаха от високите сметки и настояха да демонтираме стълбищните радиатори, излишно било и за това да се плаща. Част от закупилите явно са живели в панелни блокове и са очаквали жега като по време на соца за без пари.
Сега си представям какъв вой ще има, ако направя предложение да включим поне щранга на стълбището, за обратно монтиране на радиаторите не смея и да си мисля. Но в момента, а и винаги, в коридора е ужасно студено, все едно си извън сградата, омръзна ми просто. Пощенските кутии са вградени във входната врата, и от там влиза студ, а като духне по-силен вятър направо си е и ветрилник. Някои ги мързи да затварят и вратата към подземния гараж, налепила съм бележки и инструкции из цялата сграда като за малоумни.
Моят апартамент е open space, от входната врата се влиза направо в хола, вдясно от нея е вътрешната стълба към спалнята на горния етаж, сигурно поне 5 градуса ми сваля от вътрешната температура този змиярник отвън.

# 1 675
Не може да се добавят ребра на всички видове, на нашите не може.

На алуминиевите може със сигурност. Те по дизайн са предвидени да се сглобяват според нуждата. Ако трябва може да се свалят и да се занесат на фирмата и тя на място да ги сглоби с гаранция. Поне са лекички.

# 1 676
...Част от закупилите явно са живели в панелни блокове и са очаквали жега като по време на соца за без пари.
Сега си представям какъв вой ще има, ако направя предложение да включим поне щранга на стълбището...
В нашата панелка този щранг си работи. + като е сменена цялата дограма на входа с алуминиева, направо си е топло. Което е още един фактор за температурата в отделните жилища, така че ако можеш се пребори.

# 1 677
  • София
И моите съседи май ще размислят за свалените радиатори по стълбищата.
За 2 седмици 2 пъти се пукаха тръби там и течеше като водопад от 18 ет. до първи.
И наводнени апартаменти имаше.
Но като решиха да ги махнат и се помъчих да ги спра 2002 г. - да съм мълчала, току що съм се нанесла.
Кой знае каква мафиотка съм - да си купя апартамент, сама жена с дете. Пък и пари за парно имам....
Това бяха най-милите изказвания.
Сега същите клатят глави, как не се правело така.
Ако решат и дограмата да сменят, ще е по-добре.
Уж сме одобрени за саниране.

# 1 678
  • София и там където не се пуши
Това с махането на радиаторите, таман ще плащате повече тези, които пускате топло.

Трябва имот да се подържа и при нас протече един на входа между двете врати, направихме си вътрешна врата след входа за по-топло, този радиатор замръзва и вече е излишен. |Него ще свалим. 

# 1 679
  • София
При нас нещата поне за сега се оправиха. В хола парното е на 4 и температурата е около 22.5 градуса.
До колкото разбрах, регулираха дебита и промениха някакви настройки на помпата в абонатната.

Общи условия

Активация на акаунт