"Обичам" Топлофикация 2

• 189 630
  • 2 156
  •   1
Отговори
# 1 650
PAV1, направо 10 градуса си е грешката, ето тук от Топлофикация отговарят.

# 1 651
Сетих се да попитам и още нещо - да не би тазгодишните ни фактури да са със завишена стойност, защото миналата пролет, след като изравнителната сметка излезе, трябваше да доплащаме 27.84 лв.? Демек, възможно ли е сега сметките да са завишени, за да излязат калкулациите още по-точни накрая на сезона и да не се налага да доплащаме почти нищо? Rolling Eyes

# 1 652
Гърне, да. И сметките не са завишени - просто е на база реалния отчет за миналия сезон.

# 1 653
PAV1, направо 10 градуса си е грешката, ето тук от Топлофикация отговарят.
Не се сърди, човече, може. Както написах-копирала съм.
Вие по мощност ли плащате? (Петков, което е писал да се плаща по мощност.)

# 1 654
Не знам, но и въобще не мога да схвана какво казва Петков  Embarassed
Моята логика - 45 е достатъчно, но тогава точиш повече през крана на топлата вода, съответно кубиците, които минават през топломера са повече.
Ако водата е по-топла - разреждаш със студена и навъртените кубици за топла са по-малко, съответно сметката е по-малка.

# 1 655
Гърне, да. И сметките не са завишени - просто е на база реалния отчет за миналия сезон.

Благодаря. Hug

# 1 656
Сметката за ноември 100.82
Сметка за декември 102.19

Възможно ли е температурите през декември да са били същите, както през ноември?

Последна редакция: ср, 18 яну 2017, 16:43 от Rosita

# 1 657
Ноември беше студен по мои спомени.
Но подозирам, че където има месечно отчитане са го направили около 20,12.
После сигурно са запразнили.
Та от там януарските сигурно ще са двойни.
Това е само мое мнение.

# 1 658
  • София
             Откакто започнаха студовете у дома всички радиатори са на 5, обаче на 6-ти вечерта в спалнята температурата падна на 18 градуса. Без подпомагане от климатика у дома е студено, въпреки отворените на максимум вентили.
             По-назад в темата някой се интересуваше на каква температура отговарят степените - това е от фейсбук страницата на Техем. Десет градуса ме делят от заветните приблизителни 28 на пета степен .....   
https://www.facebook.com/TechemBulgaria/photos/a.150427765063278 … ype=3&theater

Заблуда е, че увеличавайки степента на вентила ще вдигнете и температурата, ако радиаторът няма мощност. Радиаторът не е като електрическа печка - слагаш на едно - грее един реотан, слагаш на две - греят два реотана, слагаш на три - греят три реотана. При парното винаги работят всички ребра и регулирането е само надолу, т.е. регулиране чрез намаляване под 100 % и вентилът сработва (затваря) само ако температурата в стаята се вдигне над еди колко си. Ако радиаторът няма мощност да достигне температурата за изключване на трета степен то от там нататък дали ще е на 3 или на 5 е все тая - все ще си работи на 100%. На теб ти е студено, защото комплексът от фактори (изолация, брой ребра, температура на входящата вода, съседи, изложение и т.н.) не позволява достигане на висока температура при екстремно ниски външни температури и това не може да се промени с регулатора. За да ти е топло трябва или да си добавиш ребра или постъпващата вода в радиатора да е по-гореща и чак тогава с вентила можеш да регулираш надолу.

В нов блок сме - първи отоплителен сезон е. На етажа все още сме само ние, в апартаментите над и под нас също не са се нанесли. Все ми е студено, температурата е около 21-22 градуса при радиатори пуснати на максимум. Скоро разбрах, че са така изчислени, че на 5 температурата да е 22 градуса. Ако искам да е по-топло, трябва да си сменим радиаторите.  Sad
Сигурно има накаква логика да е направено така, но не ми е ясно каква е.

Последна редакция: чт, 19 яну 2017, 23:04 от marion

# 1 659
  • Пловдив
             Откакто започнаха студовете у дома всички радиатори са на 5, обаче на 6-ти вечерта в спалнята температурата падна на 18 градуса. Без подпомагане от климатика у дома е студено, въпреки отворените на максимум вентили.
             По-назад в темата някой се интересуваше на каква температура отговарят степените - това е от фейсбук страницата на Техем. Десет градуса ме делят от заветните приблизителни 28 на пета степен .....   
https://www.facebook.com/TechemBulgaria/photos/a.150427765063278 … ype=3&theater

Заблуда е, че увеличавайки степента на вентила ще вдигнете и температурата, ако радиаторът няма мощност. Радиаторът не е като електрическа печка - слагаш на едно - грее един реотан, слагаш на две - греят два реотана, слагаш на три - греят три реотана. При парното винаги работят всички ребра и регулирането е само надолу, т.е. регулиране чрез намаляване под 100 % и вентилът сработва (затваря) само ако температурата в стаята се вдигне над еди колко си. Ако радиаторът няма мощност да достигне температурата за изключване на трета степен то от там нататък дали ще е на 3 или на 5 е все тая - все ще си работи на 100%. На теб ти е студено, защото комплексът от фактори (изолация, брой ребра, температура на входящата вода, съседи, изложение и т.н.) не позволява достигане на висока температура при екстремно ниски външни температури и това не може да се промени с регулатора. За да ти е топло трябва или да си добавиш ребра или постъпващата вода в радиатора да е по-гореща и чак тогава с вентила можеш да регулираш надолу.

В нов блок сме - първи отоплителен сезон е. На етажа все още сме само ние, в апартаментите над и под нас също не са се нанесли. Все ми е студено, температурата е около 21-22 градуса при радиатори пуснати на максимум. Скоро разбрах, че са така изчислени, че на 5 температурата да е 22 градуса. Ако искам да е по-топло, трябва да си сменим радиаторите.  Sad
Ама за това каква вина има топлофикация?!?!?!!?!?!?!? Строителят си е спестил покупката на по-големи радиатори.

# 1 660
  • София
Топлофикация не е виновна. Реших да го напиша в тази тема, защото вероятно не сме единствените в подобна ситуация и мисля, че е добре да се знае. И през ум не ми е минало когато купувахме апартамента да попитам за каква температура са изчислени радиаторите, а явно трябва да се прави.

# 1 661
  • Пловдив
Да, трябва. Но вече при наличен проблем може да се сменят. Ние сме в старо строителство и сменихме старите чугунени с нови алуминиеви. По-малко заемат, по-красиви са, и са нови в края на краищата.

# 1 662
  • София
То на строителят му е било заложено в ОВ проекта, обаче защо да слага по 12 ребра по 10 лева, като може да сложи 8 ребра по 10 лева. Като спести по 4 глидера от всяка стая са 40 лева, ако има 100 стаи общо в сградата са 4000 лева. И си ги е спестил и да се измие ръцете ви е казал "ми така са изчислени. Не, не са така и може да видите в проектите колко броя и каква големина е трябвало да ви сложат реално  Wink

# 1 663

Ама за това каква вина има топлофикация?!?!?!!?!?!?!? Строителят си е спестил покупката на по-големи радиатори.
                newsm78  Не знам дали топлофикация нама никаква вина, защото в един момент /пика на студовете/ при външна температура  -15, на  радиатоите, настроени на 5  не можех да си държа ръката отгоре. Сега при външни температури -2  същите радиатори /брой глидери  Simple Smile  / без да променям настройката 5, са си топлички, но не горещи.

# 1 664
  • Пловдив
Не знам дали знаете, но топлоподаването е неравномерно през деня. По принцип през деня е по-слабо, засилва се вечер, когато хората се прибират от работа. Тоест ако ще сравнявате го правите по едно и също време през деня.

Общи условия

Активация на акаунт